10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη Βόρεια Εύβοια

Οι παραλίες, τα χωριά, τα ταβερνάκια, οι καταρράκτες και όλοι οι λόγοι να δείξεις και φέτος την αγάπη σου (και την στήριξή σου) στη Βόρεια Εύβοια.
10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη Βόρεια Εύβοια
της Ηρώς Κουνάδη

Αυτή η εισαγωγή δεν μιλάει για τις εφιαλτικές φωτιές του ’21. Ούτε για το Evia Pass του ’22. Αυτή η εισαγωγή λέει μόνο ότι η Βόρεια Εύβοια είναι μια κούκλα, έχει καταρράκτες παραμυθένιους και παραλίες τύφλα να ‘χουν οι Κυκλάδες, και χωριά πανέμορφα, να αράζεις τα μεσημέρια για ελληνικό καφέ και τσίπουρο στη σκιά των πλατανιών τους και να τρωγοπίνεις μέχρι αργά τα βράδια στις ταβέρνες τους. Κι εκτός από αυτά, έχουμε άλλα δέκα υπέροχα πράγματα που πρέπει να κάνεις στη Βόρεια Εύβοια.

Να βουτήξεις στα διάφανα σαν πισίνας νερά ανάμεσα στα θεόρατα βράχια που αγκαλιάζουν την βοτσαλωτή παραλία Βυθούρη. Κατά προτίμηση, όταν δε φυσάει βοριάς.

Να βολτάρεις αργά το απόγευμα με παγωτό χωνάκι στο χέρι στην παραλιακή περαντζάδα της απολύτως νησιώτικης Λίμνης. Και να ξεμακρύνεις μετά προς τα σοκάκια που ελίσσονται στα ενδότερα, ανάμεσα σε λευκά σπιτάκια με κόκκινα κεραμίδια.



Να οδηγήσεις τα 25 χιλιόμετρα από εκεί ως τους παραμυθένιους καταρράκτες του Δρυμώνα. Το δάσος γύρω τους κάηκε δυστυχώς πέρυσι, και τα σημάδια της φωτιάς είναι ακόμα εμφανή, όμως το μονοπάτι παραμένει προσβάσιμο και οι ίδιοι οι καταρράκτες αξίζουν τον κόπο –που δεν είναι και πολύς ούτως ή άλλως, ένα 10λεπτο περπάτημα από εκεί που θα αφήσεις το αυτοκίνητο.

Να απλώσεις ψάθες, πετσέτες και κουβαδάκια στην ονειρική αμμουδιά του Αγίου Νικολάου, στο χωριό που λέγεται Ελληνικά, και να τσαλαβουτάς όλη μέρα στα ρηχά γαλαζοπράσινα νερά του. 

Να πιάσεις τραπεζάκι εκεί που σκάει το κύμα, στην ταβέρνα του Μαραβέλη λίγο έξω από το χωριό που λέγεται Μαούνης, για ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά, αλλά και μαγειρευτά να γλείφεις τα δάχτυλά σου (λογαριασμός στα 17-20€ το άτομο με ουζάκι, παραπάνω αν πάρεις και μεγάλο φρέσκο ψάρι).

Να πάρεις το καραβάκι από τον Κάβο στην χερσόνησο της Λιχάδας και να περάσεις απέναντι, στα εξωτικά Λιχαδονήσια, για να κολυμπήσεις σε σμαραγδένια νερά και μετά να αράξεις στην αμμουδιά τους την τόσο ανοιχτόχρωμη που τη λες οριακά λευκή. Δεν τα είπαν, άλλωστε, τυχαία ελληνικές Μπαχάμες.



Μην προσπεράσεις, όμως, βιαστικά την χερσόνησο της Λιχάδας στο δρόμο για τα νησιά. Έχει κι αυτή τις δικές της φανταστικές παραλίες –στις οπωσδήποτε σημείωσε τη Χρυσή Ακτή, τη Βασιλίνα, τον Κάβο και τον Αϊ Βλάσση– κι ένα ψαροχώρι χάρμα οφθαλμών, τον Άγιο Γεώργιο στον οποίο αξίζει να κάνεις τουλάχιστον μια στάση για καφεδάκι και γλυκό στο Λιοτρίβι

Να στρωθείς στη μεγάλη παραλία που καταλήγει σε ένα γραφικό λιμανάκι στο Ψαροπούλι, κάτω από τα Βασιλικά, και θα πιάσεις τραπεζάκι για φανταστικά μαγειρευτά και ζουμερά ψητά με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, στην ταβέρνα του Τάσου, πάνω στην παραλία. 

Να οδηγήσεις ως την ορεινή Βλαχιά, που γλίτωσε πέρυσι από τις φονικές πυρκαγιές και παραμένει καταπράσινη, και να δοκιμάσεις φανταστικά θαλασσινά και φρέσκο ψάρι στο Μπαλκόνι του Αιγαίου, που είναι… αυτό που λέει το όνομά του, ένα πανέμορφο μπαλκόνι με φαντασμαγορική θέα στο Αιγαίο και στα καταπράσινα τοπία γύρω του (λογαριασμός με ουζάκι, στα 25€ περίπου το άτομο).



Πολύ κοντά στη Βλαχιά, το άλλο χωριουδάκι που γλίτωσε πέρυσι την πύρινη λαίλαπα και παραμένει καταπράσινο είναι το Πήλι (θα το βρεις στους χάρτες ως Πήλιο) που έχει μια συμπαθέστατη βοτσαλωτή παραλία για επίνειο, και δύο φανταστικά ταβερνάκια για μαγειρευτά και θαλασσινά, το Πέτρινο και τα Βαλκάνια

Τα δωμάτια…

…έχουν ίσως τις καλύτερες τιμές του φετινού καλοκαιριού, αν χρειάζεσαι έναν ακόμα λόγο να στηρίξεις την πληγείσα περιοχή. Ενδεικτικά, το Eviali Apartments στη Λίμνη έχει μεγάλα στούντιο με 60€ το δίκλινο τον Αύγουστο, το Όραμα στο Ψαροπούλι ωραιότατα δίκλινα με 50€, τα ενοικιαζόμενα Σίλλελης στις Ροβιές δεν θα σου κοστίσουν περισσότερα από 52€ το δίκλινο στούντιο με κουζινάκι και θέα στη θάλασσα, και στο Ανεμολόγιο στην Αγία Άννα ένα τρίκλινο με πρωινό κοστίζει 65€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v