Κρήτη τον Μάιο: Φτηνά, ζεστά και πανέμορφα

Άσε το καλοκαίρι να… περιμένει και πήγαινε τώρα στο πολύχρωμο νησί για να το ζήσεις όπως πρέπει.
Κρήτη τον Μάιο: Φτηνά, ζεστά και πανέμορφα

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Δεν είναι τυχαία ένας από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Ντάκος, απάκι, διστακτικές βουτιές σε υπέροχες παραλίες και πολύχρωμες ρομαντζάδες. Η Κρήτη είναι υπέροχη, και η άνοιξη τής πάει πολύ.

Αυτήν την περίοδο είναι πιο ήσυχη, πιο όμορφη και χρωματιστή και αρκετά πιο οικονομική – με 84€ πήγαινε –έλα την επισκέπτεσαι με αεροπλάνο.

Ψήθηκες; Όχι που δεν. Πάρε μερικές ιδέες για να την ανακαλύψεις σε όλη την ανοιξιάτική της ομορφιά.

Τα Χανιά είναι έρωτας



Όσες φορές κι αν βρεθείς σ’ αυτό το λιμάνι, δεν το χορταίνεις. Και πώς να το χορτάσεις; Η παλιά πόλη είναι ένας πίνακας ζωγραφικής με ενετική ομορφιά, ηλιοβασιλέματα πίσω απ’ τον φάρο και καλντερίμια γεμάτα ευωδιαστά λουλούδια της άνοιξης. Στην παλιά πόλη θα βρεις πέτρινα σπιτάκια, χρωματιστά αρχοντικά, εβραϊκές και μουσουλμανικές γειτονιές, ήσυχα ταβερνάκια που σε κερνούν ρακές με το καλημέρα. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ενετικό λιμάνι, με τα κοσμοπολίτικα café, τις εκθέσεις τέχνης στα Αρσενάλια, τον φάρο, το Κουμ Καπί και την ατελείωτη ρομαντζάδα.

Για τις πρώτες σου βουτιές, ο νομός Χανίων κρύβει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας: το Ελαφονήσι κλέβει την παράσταση με τα (πολύ) ρηχά, διάφανα νερά του, ενώ ο Μπάλος και η Γραμβούσα προσδίδουν λίγη αίσθηση ροβινσωνικής ανακάλυψης στο εξωτικό σκηνικό τους.

Διάβασε επίσης: Τα Χανιά είναι έρωτας! 

Ρέθυμνο low profile



Μια παλιά πόλη τόσο κουκλίστικη όσο εκείνη των Χανίων, λιγότερο, όμως, εκμεταλλευμένη τουριστικά και πιο ήσυχη, το Ρέθυμνο είναι επίσης σεταρισμένο με το δικό του ενετικό λιμάνι, κι ένα κάστρο του 1575 παραμυθένιο όσο λίγα. Στην παλιά του πόλη ξεκινούν οι ατελείωτες περιπλανήσεις στα σοκάκια,  ενώ το βενετσιάνικο κάστρο της Φορτέτζας που υψώνεται στον λόφο του Παλαιόκαστρου είναι εντυπωσιακό.

Πολύχρωμα κτίρια που αγναντεύουν την θάλασσα, βενετσιάνικες και τούρκικες επιρροές στην αρχιτεκτονική, και ένας πανέμορφος φάρος πλαισιώνουν το ενετικό του λιμάνι, με την περαντζάδα της προκυμαίας του να προσφέρεται για άραγμα και χάζι στα αμέτρητα καφέ και ταβερνάκια.

Για τις βουτιές σου, η ωραιότερη παραλία του νομού, η Πρέβελη, είναι διάσημη για τη λευκή της άμμο, το φοινικοδάσος και τη μικρή λιμνοθάλασσα όπου εκβάλλει ο Μεγάλος Ποταμός, σχηματίζοντας ένα τοπίο μοναδικού κάλλους, ενώ το Μπαλί στα πόδια του όρους Κουλουκώνα είναι ένας απάνεμος όρμος με νησάκια για να εξαφανιστείς.

Διάβασε επίσης: Ρέθυμνο: Βόλτες και βουτιές με φόντο το Κάστρο

Το ανεξερεύνητο Λασίθι



Μυστικές παραλίες, προϊστορικές πόλεις, μονοπάτια που καταλήγουν σε καταρράκτες, και το καλύτερο ίσως φαγητό της Κρήτης. H φάση στο Λασίθι είναι διαφορετική από τους άλλους νομούς και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σου αρέσει πολύ.

Ξεκινάς με τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος απουσία τουριστών είναι πανέμορφος και ενδείκνυται για βόλτες στις όχθες της λίμνης του, που το βράδυ φωτίζεται μαγικά, στα γραφικά σοκάκια του κέντρου και στην παραλιακή του περαντζάδα. Συνεχίζεις ανατολικά στη Σητεία, μια ολοζώντανη πόλη, όχι τόσο ατμοσφαιρική όμως σίγουρα γραφική και ολοζώντανη. Μετά είναι και η Ιεράπετρα, η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, με την παλιά της πόλη να αποτελεί χρονοκάψουλα στην οθωμανική εποχή του νησιού, με την πλατεία του Τζαμιού και τα καραβάκια για τον μικρό εξωτικό παράδεισο που λέγεται Χρυσή.

Και από βουτιές; Βάι βάι! Η αφράτη αμμουδιά της εν λόγω παραλίας απλώνεται μπροστά στο περίφημο φοινικόδασος, που είναι εντυπωσιακό ως μπακγκράουντ στις βουτιές σου, ενώ φαντασμαγορικό τοπίο θα βρεις στο Βούλισμα, με τα απολύτως τιρκουάζ νερά του και την ανοιχτόχρωμη άμμο. Πιο ήρεμη, η φαντασμαγορική Ερημούπολη, με τα κρυστάλλινα νερά της και την χρυσαφένια αμμουδιά θα σου χαρίσει εικόνες μαγικές.

Διάβασε επίσης: Το Λασίθι δεν είναι η Κρήτη που έχεις συνηθίσει 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v