Τα SOS των Χανίων: 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις

Οι βόλτες, οι βουτιές, οι γεύσεις, τα μουσεία, τα ηλιοβασιλέματα, και όλα όσα πρέπει να κάνεις και να δεις σαν χαωμένος πρωτάρης στα Χανιά.

Τα SOS των Χανίων: 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις

Αν ήμασταν περιοδικό και κυκλοφορούσαμε στα 90s, αυτή η λίστα θα είχε τίτλο «Μην φύγεις από τα Χανιά αν δεν…». Και μετά από αυτή τη μίνι βουτιά νοσταλγίας, περνάμε απευθείας σε όσα πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις, να δεις, να δοκιμάσεις, να γευτείς, την πρώτη (ή τη δεύτερη, ή την εικοστή) φορά σου στα Χανιά.

Το ενετικό λιμάνι

Σημείο μηδέν για κάθε νεοφερμένο επισκέπτη της πόλης, γραφικό, πολύχρωμο και κοσμοπλημμυρισμένο, το παλιό ενετικό λιμάνι είναι ό,τι πρέπει για την πρώτη αναγνωριστική σου βόλτα, που θα σε φέρει από το Ναυτικό Μουσείο στο Γιαλί Τζαμί, τα Αρσενάλια και τον Ενετικό Φάρο που αγναντεύει ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα.

Η παλιά πόλη

Ένας χρωματιστός λαβύρινθος από πλακόστρωτα σοκάκια που κάνουν ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε λουλουδιασμένες αυλές, βενετσιάνικα αρχοντικά, γραφικά ταβερνάκια που απλώνουν τραπέζια στο πλακόστρωτο, εβραϊκές και μουσουλμανικές γειτονιές, η παλιά πόλη των Χανίων γεμίζει άνετα ένα και δύο και τρία από τα απογεύματα των διακοπών σου.

Η μαγική θέα από τον Προφήτη Ηλία

Η γειτονιά που οι ντόπιοι ονομάζουν Κουνουπιδιανά είναι σκαρφαλωμένη στον λόφο του Προφήτη Ηλία, και φημίζεται για τρία πράγματα: Τους τάφους των Βενιζέλων, Ελευθέριου και Σοφοκλή, σε έναν κήπο που αξίζει να επισκεφθείτε, τα φανταστικά γλυκά του café που λέγεται Κουκουβάγια, και την απίστευτη θέα σε ολόκληρη την πόλη από ψηλά.

Η Δημοτική Αγορά

Σε ένα σταυροειδές κτίριο που χτίστηκε στα πρότυπα της αγοράς της Μασσαλίας, η σκεπαστή δημοτική αγορά των Χανίων προμηθεύει από το 1913 ντόπιους και επισκέπτες μπαχάρια, ζαρζαβατικά και τοπικά προϊόντα, ενώ τα καφενεδάκια της σερβίρουν τσικουδιά και μεζέδες σε ένα σκηνικό που θα φέρει στο νου τις ανατολίτικες αγορές –που ως γνωστόν είναι αξιοθέατα αφ’ εαυτοίς, ακόμα και τίποτα να μη θες να αγοράσεις.

Οι εντός πόλης παραλίες

Η Χρυσή Ακτή είναι… αυτό που λέει το όνομά της, μια παραλία με χρυσαφένια αμμουδιά και διάφανα νερά, λιγότερο από 10 λεπτά οδήγησης από το κέντρο των Χανίων. Πολύ κοντά θα βρεις και τον γλυκύτατο, αμμουδερό κολπίσκο των Αγίων Αποστόλων, ενώ από εκεί και πέρα οι ατελείωτες, συνεχόμενες αμμουδιές της Αγίας Μαρίνας προσφέρουν άπλετο χώρο, ελεύθερο αλλά και οργανωμένο με ξαπλώστρες και beach bars, για να χωράμε όλοι, ξαπλωστρολάτρεις και ξαπλωστρομάχοι.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο

Ακόμα και αν είσαι από αυτούς που βαριούνται μέχρι θανάτου τα μουσεία, το Αρχαιολογικό των Χανίων πρέπει να το δεις –μπες και θα μας θυμηθείς. Στεγασμένο στο καθολικό της ενετικής μονής του Αγίου Φραγκίσκου, πράγμα που σημαίνει πως το κτίριο είναι εντυπωσιακό από μόνο του, το μουσείο διηγείται την Ιστορία της πόλης από τη νεολιθική εποχή ως τα ρωμαϊκά χρόνια, περιλαμβάνοντας μινωικά ευρήματα αλλά και γλυπτά, ψηφιδωτά, κοσμήματα και άλλους θησαυρούς της γεωμετρικής περιόδου.

Η Χαλέπα

Από τις πιο νοσταλγικές βόλτες στην πόλη, η Χαλέπα ήταν κάποτε η πιο αριστοκρατική γωνιά των Χανίων. Πάρε την παραλιακή περαντζάδα από το κέντρο προς τα ανατολικά και σύντομα θα βρεθείς να περιπλανιέσαι ανάμεσα στα νεοκλασικά κτίρια και τα αρχοντικά που χτίστηκαν εδώ την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, τότε που ζούσε σε αυτά τα μέρη ο Ελευθέριος Βενιζέλος και είχαν εγκατασταθεί στους δρόμους της Χαλέπας προξενεία, ξένες σχολές και πολλοί ναοί.

Το Ελαφονήσι και ο Μπάλος και τα άλλα τα παιδιά

Από τα μεγαλύτερα SOS των Χανίων, οι παραλίες του νομού είναι κατά κοινή ομολογία ανάμεσα στις ωραιότερες της Ελλάδας όλης. Το Ελαφονήσι κλέβει την παράσταση με τα (πολύ) ρηχά, διάφανα νερά του που καταλήγουν σε ροζ αμμουδιά. Στα Φαλάσαρνα τα νερά είναι γαλαζοπράσινα και η άμμος χρυσαφένια. Ο Μπάλος και η Γραμβούσα έχουν κάτι από ροβινσωνική αίσθηση στο εξωτικό σκηνικό τους, ενώ το Κεδρόδασος είναι ένας φυσιολατρικός παράδεισος κρυμμένος μια ανάσα από το Ελαφονήσι. Τέλος, τα Σεϊτάν Λιμάνια είναι αυτό το τέλειο τιρκουάζ θαλασσινό ζιγκ-ζαγκ που έχεις δει σε χιλιάδες φωτογραφίες στα social media, και που δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε να βάλουμε φωτογραφία κι εμείς.

Το φαράγγι των φαραγγιών

Ξακουστή στα πέρατα της γης, η Σαμαριά είναι το όνειρο κάθε ορκισμένου πεζοπόρου, με τα 18 φαντασμαγορικά χιλιόμετρά της να την κάνουν το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης. Το εντυπωσιακότερο, και στενότερο, σημείο του φαραγγιού λέγεται Σιδερόπορτες, και έχει 3 μέτρα πλάτος, ενώ το ύψος των βράχων του που μοιάζουν να υψώνονται στον ουρανό αγγίζει τα 700 μέτρα. Η Σαμαριά ξεκινά από τον Ομαλό και καταλήγει στην παραλία της Αγίας Ρούμελης, απ’ όπου σε παραλαμβάνουν καραβάκια για να σε φέρουν ημιθανή αλλά πανευτυχή στη Χώρα των Σφακίων.

Το φαγητό, το φαγητό

Ακόμα και τίποτα να μην ξέρεις για την Κρήτη, πιθανότατα κάτι έχει πάρει το αυτί σου για την κουζίνα της, που θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για τον τίτλο της καλύτερης της Ελλάδας. Αρνάκι και κατσίκι αντικριστό, χοχλιούς μπουμπουριστούς, πεντανόστιμο απάκι, γεμιστούς κολοκυθανθούς, πατάτα οφτή και άλλες συναρπαστικές συνταγές της κρητικής κουζίνας θα δοκιμάσεις όπου και να καθίσεις για φαγητό στα Χανιά, αλλά αν επιμένεις για συστάσεις σημείωσε στα «οπωσδήποτε» το Ταμάμ και το Καλντερίμι στην Παλιά Πόλη, το ρακάδικο τα Χάλκινα και τον Χρυσόστομο στο Ενετικό Λιμάνι και το Θαλασσινό Αγέρι στη Χαλέπα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v