Ντουμπάι low budget: Κι όμως, γίνεται!

Γίνεται άραγε να επισκεφθεί κανείς τη Νέα Υόρκη της μέσης Ανατολής χωρίς να δώσει μια περιουσία; Γίνεται.
Ντουμπάι low budget: Κι όμως, γίνεται!

Του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το πολυσυζητημένο Ντουμπάι φαντάζει ακριβός προορισμός. Αληθεύει όμως αυτό το στερεότυπο ή μήπως τα κρυμμένα διαμαντάκια ή όχι και τόσο κρυμμένα στην πραγματικότητα, που πηγαίνουν οι ντόπιοι είναι πιο «νορμάλ» από όσο νομίζαμε;

Φυσικά υπάρχει και η επιλογή του cappucino με γάλα καμήλας και φύλλα χρυσού, τα πανάκριβα επτάστερα ξενοδοχεία και ο Nusret να ρίχνει περίτεχνα αλατοπίπερο στο filet mignon σου, αλλά το Ντουμπάι δεν παύει να έχει και μια λιγότερο επιτηδευμένη και low budget πλευρά.

Ζητήσαμε λοιπόν από την «ντόπια» φίλη μας Νίκη Λουκοπούλου να μας ξεναγήσει στα πιο οικονομικά μέρη της πολυτελούς αυτής πόλης για φαγητό, sightseeing και… σαφάρι. Αποδέχτηκε την πρόκληση και ιδού τι μας πρότεινε για ένα ωραιότατο και low budget τετραημεράκι.

Δε θα μπορούσαμε παρά να ξεκινήσουμε από μια βόλτα κάτω από το ψηλότερο κτήριο του κόσμου (900μ) το οποίο βρίσκεται μέσα στο Dubai mall. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το Souk Al Bahar με φοβερή θέα από τα συντριβάνια που χορεύουν στο μπαλκόνι του νέου Time Out Market (κοινό concept με αυτό της Λισαβώνας), όπου μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε διάφορα υπέροχα εστιατόρια της πόλης που έχουν ανοίξει και εκεί: το πολυσυζητημένο Pitfire για pizza (18€/πίτσα), τo Local Fire του smokehouse Mattar Farm για pastrami on rye (25€/άτομο) ή το Allo Beirut για ένα κλασσικό λιβανέζικο shawarma και ταμπουλέ (15€/άτομο).

Η δημόσια Kite beach είναι ό,τι πρέπει για μια περατζάδα χαζεύοντας τους kite surfers. Εδώ μπορείς να κάνεις το μπανάκι σου ή να νοικιάσεις ένα paddle boarding. Στα αριστερά της ατελείωτης αυτής ακτής, θα σε εντυπωσιάσει η θέα του ξενοδοχείου και σήμα κατατεθέν του Dubai, το Burj Al Arab. Μερικά μέτρα παρακάτω υπάρχουν αρκετά food trucks και ανάμεσά τους το γνωστό Salt Dubai, από τα καλύτερα μπεργκεράδικα της πόλης, το οποίο «γεννήθηκε» από ένα food truck ακριβώς εκεί (18€/άτομο).



Υπάρχει και η επιλογή των πιο old school ντόπιων μαγαζιών στη Jumeira Fish Market. Εδώ διαλέγεις τα θαλασσινά σου από την ψαραγορά και ζητάς να σ’ τα μαγειρέψουν όπως τραβάει η όρεξη σου, στο εστιατόριο ακριβώς δίπλα - 10-30€/άτομο αναλόγως την επιλογή. Άξιο αναφοράς και το Bu Qtair, μια παλιά ινδική καντίνα που εξελίχθηκε σε μια low budget ψαροταβέρνα για spicy ουρανίσκους (15€/ άτομο).

Για τελείωμα, ένα Karak chai (ζεστό αρωματικό τσάι) που θα βρεις στα διάφορα μαγαζάκια πάνω στην παραλία τραβιέται όμορφα (0,30€-2€). Οι ντόπιοι το πίνουν παντός καιρού, ακόμα και στους 45°+!

Μια πιο cultural βόλτα μπορείς να κάνεις περνώντας από το παλιό Dubai, την παλιότερη γειτονιά της Bastakiya, όπου τα σοκάκια θυμίζουν σκηνικό ταινίας μιας άλλης εποχής. Εκεί κάπου ανάμεσα βρίσκεται και ένα μικρό Coffee Museum (2,5€ είσοδος), ένα μουσείο για τον αραβικό καφέ, με διάφορες φωτογραφίες καθώς και τον εξοπλισμό που είχαν για να φτιάχνουν καφέ οι ταξιδιώτες στην έρημο. Λίγο μετά θα βρεις την Abra, ένα μικρό καραβάκι που σε περνάει στην απέναντι όχθη στις κατάμεστες αγορές Spice και Gold Souk (0,25€).



Μια ωραία επιλογή εδώ είναι το Al Ustad, ένα περσικό εστιατόριο που βρίσκεται στη γειτονιά εδώ και κάμποσες δεκαετίες, όπου έχουν περάσει τα πιο σημαντικά πρόσωπα της Μέσης Ανατολής, ανάμεσα τους και ο Σεΐχης (12€/άτομο). Εξίσου «δυνατό» είναι και το Ravis ένα πακιστανικό φαγάδικο που αποτελεί στέκι για πολλούς διάσημους σεφ. Εδώ θα δοκιμάσεις νοστιμιές όπως αρωματικό μπιριάνι συνοδευόμενο από ζεστό naan bread (10€).

Η γειτονιά του Al Seef λίγο πιο πέρα, επίσης προσφέρεται για δοκιμές γεύσεων δυτικών και ανατολίτικων, με θέα το κανάλι. Ένα από τα εστιατόρια που ξεχωρίζουν είναι το αυθεντικό Εμιράτι εστιατόριο Al Fanar, το οποίο σερβίρει ντόπια κουζίνα των Εμιράτων όπου τα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους, καθώς και παραδοσιακούς λουκουμάδες με σιρόπι από χουρμά (20€/άτομο).



Από εδώ μπορείς να πάρεις πλεούμενο ταξί (20€/εισιτήριο) ή μετρό (1,5€/εισιτήριο) που θα σε μεταφέρει σε μια ακόμη must see περιοχή: την περιβόητη και πιο «δυτική» περιοχή της Marina, από όπου μπορείς να χαζέψεις και να φωτογραφίσεις όλους τους ουρανοξύστες που περιβάλλουν το σημείο.

Διασχίζοντας μια από τις γέφυρες (αν δεν είσαι φαν του περπατήματος υπάρχει και η επιλογή του τραμ με 1,5€/εισιτήριο) θα βρεθείς στο JBR, άλλη μια φωτογενή παραλία, χάρη στο Ain Dubai (Dubai Eye) μια «ρόδα» χτισμένη πάνω σε μια προβλήτα που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είναι σε νησί. Με 25€ μπορείς να απολαύσεις τη θέα του τεχνητού φοίνικα (Palm Dubai) από ψηλά.



Μια λιγότερο τουριστική και κρυμμένη γειτονιά είναι και η βιομηχανική περιοχή του Al Quoz. Συγκεκριμένα στην Alserkal, θα βρεις διάφορες γκαλερί και πιο ψαγμένα καφέ τα οποία έχουν «εκμεταλλευτεί» αυτήν την λιγότερο επιτηδευμένη γωνία της πόλης. Εδώ όλοι οι ξένοι που μένουν μόνιμα στο Ντουμπάι πάνε για το lunch break τους ή βρίσκουν μια ήσυχη γωνία για να εργαστούν εκτός γραφείου. Το αυστραλιανό Tom & Serg και το αίθριο του Courtyard σερβίρουν all day breakfast και πιο υγιεινές επιλογές, αλλά και πολύ καλό καφέ (18€/άτομο).

Αξίζει ακόμα και αν δεν είσαι φαν της Αυτοκίνησης, να κάνεις μια στάση στο Nostalgia cars gallery για να δεις αυτοκίνητα από άλλες εποχές καθώς και ανανεωμένα classic cars. Μια επίσης budget επιλογή εκεί κοντά είναι το Αφγανικό εστιατόριο Afghan Khorasan (12€/άτομο), τα οποίο σερβίρει ίσως τα ωραιότερα κεμπάπ που έχεις δοκιμάσει ή ένα από τα Yemeni εστιατόρια της περιοχής τα οποία ετοιμάζουν ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα των ντόπιων, το Mandi, καθώς και το Madfoon ήτοι σιγοψημένο αρνί ή κοτόπουλο στα κάρβουνα μέσα στην άμμο (12€/ άτομο).



Όταν νυχτώσει, μια βόλτα στο Souk Madinat Jumeira με vibe από χίλιες και μία νύχτες είναι κάπως πιο τουριστική επιλογή αλλά και απαραίτητη. Από εκεί θα δεις ξανά το Burj Al Arab σε νυχτερινό φόντο αυτή τη φορά, και θα βρεις διάφορα μπαρ με happy hour, διάφορες επιλογές αλκοόλ σε δελεαστικές (ή πιο νορμάλ) τιμές από τις 18.00 μέχρι τις 20.00 (από 8€ το ποτό). Σημείωσε πως οι γυναίκες εδώ έχουν πλεονέκτημα αφού στα περισσότερα μπαρ της πόλης, μια μέρα της εβδομάδας διοργανώνονται ladies nights, με δωρεάν ποτά.



Και αν ψηθείς να το ζήσεις όπως οι τουρίστες και να κάνεις desert safari, υπάρχουν πολλές εταιρίες και προσφορές από μόλις 15€, όπου με ένα πουλμανάκι σε οδηγούν στην έρημο, και στην τιμή περιλαμβάνεται φαγητό, dune bashing με στους αμμόλοφους με 4x4, διάφορα χορευτικά show καθώς και μια τετ α τετ συνάντηση με καμήλες.

Πώς θα πας

Με 500€ μετ’ επιστροφής, απευθείας με Emirates και από 100€ μετ’ επιστροφής στο Abu Dhabi με Wizz Air, συν 50€ ταξί για τη μεταφορά στο Dubai (90 λεπτά).

Διαμονή

Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα την περίοδο. Η High Season είναι Νοέμβριο με Απρίλιο (18°-35°C, ενώ η Lower Season λόγω ζέστης είναι Μάιο με Οκτώβριο (40°-48°C). Μπορείς να βρεις ξενοδοχεία ή hotel apartments από  περίπου 50€ το δίκλινο με πολλές επιλογές κοντά σε μετρό. Τα Airbnb ξεκινούν από 60€ για ένα δωμάτιο ή από 100€ για ένα διαμέρισμα.

Μεταφορές

Θα βρεις Uber και Careem Taxi App, με τιμές παρόμοιες με τα ταξί στην Αθήνα, ενώ αρκετά καλό δίκτυο υπάρχει σε μετρό και λεωφορεία με το εισιτήριο να ξεκινά από 1,5€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v