Πάμε πάλι μια Αμοργό τώρα που προλαβαίνουμε

Αν πας μια φορά στην Αμοργό την ερωτεύεσαι. Άπαξ και την ερωτευτείς θέλεις συνέχεια να επιστρέψεις εκεί για να την ξαναδείς.
Πάμε πάλι μια Αμοργό τώρα που προλαβαίνουμε

Νησάρες στην Ελλάδα υπάρχουν ευτυχώς πολλές. Ωστόσο η Αμοργός είναι μια λατρεμένη κατηγορία από μόνη της. Μια φορά σαν πας και αγναντέψεις το απέραντο γαλάζιο άλλωστε είναι αρκετή για να ορκιστείς αιώνια πίστη στην Αμοργό και κάθε χρόνο να «κατασκηνώνεις» εκείθε.

Πως πάμε όμως εκεί;

Με καραβάκι από τον Πειραιά βεβαίως, βεβαίως. Υπάρχουν τρεις επιλογές για να διαλέξεις. Από τη μία το Blue Star Naxos το οποίο κάνει περίπου εννιά με δέκα ώρες για να φτάσει στα Κατάπολα. Υπολόγισε 37€ το άτομο για το εισιτήριο, ενώ το κόστος του αυτοκινήτου ανέρχεται στα 78€. 

Υπάρχει ακόμη η επιλογή του Highspeed 4, το οποίο θα σε πάει στο λιμάνι της Αιγιάλης σε κάτι περισσότερο από 5 ώρες. Η τιμή του εισιτήριου κατ’ άτομο είναι στα 61€ ενώ αν θες να πάρεις και το αυτοκίνητό σου μαζί, υπολόγισε έξτρα 78€.

Λαστ μπατ νοτ λιστ που λενε κι οι Αμερικάνοι το Seajet 2 το οποίο χρειάζεται εξίμιση περίπου ώρες, μέχρι να φτάσει στο λιμάνι στα Κατάπολα. Η τιμή του εισιτηρίου είναι στα 69,80€ ανά άτομο, ωστόσο το συγκεκριμένο πλοίο δεν διαθέτει γκαράζ.

Και τι θα δούμε ρε παιδιά στην Αμοργό;



Λοιπόν θα τα γράψουμε μια φορά για αυτό δώσε προσοχή, γιατί όσο καθυστερείς τόσο λιγοστεύουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια και δωμάτια στο νησί. Αρχικά πρέπει να πας σούμπιτος στην Αμοργιανή Χώρα, μιας και πρόκειται για την ομορφότερη των Κυκλάδων κι ίσως ολόκληρου του Αιγαίου. Στενά, λιθόκτιστα καλντερίμια της ελίσσονται ανάμεσα σε ασβεστωμένα σπίτια με μπλε και πράσινα παραθυρόφυλλα, στη σκιά ενός κάστρου του 13ου αιώνα. Στον δρόμο σου προς το κάστρο θα συναντήσεις σπιτάκια που άνετα θα έδινες και το νεφρί σου για να μείνεις μόνιμα, αλλά και μπόλικα μαγαζάκια που μοιάζουν βγαλμένα από ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ.

Στη Χώρα θα βρεις και το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, με μια ενδιαφέρουσα συλλογή, όπως και το Λαογραφικό Μουσείο που εξερευνά τη ζωή των Αμοργιανών στο πέρας του Χρόνου.

Εκτός αυτών η Αιγιάλη, η Αρκεσίνη κι η Μινώα, είναι οι τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού, που μπορείς να επισκεφθείς χωρίς εισιτήριο.



Επόμενη στάση το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας. Λαξευμένο μέσα στο βράχο, σκαρφαλωμένο εκεί ψηλά στα 300 μέτρα πάνω από την θάλασσα που απλώνεται μπροστά του ως τη γραμμή του ορίζοντα, ένα από τα πιο εντυπωσιακά Μοναστήρια όλης της Ευρώπης το οποίο χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, και φιλοξενεί ένα μικρό μουσείο με σπάνια χειρόγραφα και εικόνες.

Γυρνώντας στο νησί θα βρεις κι άλλα όμορφα εκκλησάκια, καρφωμένα στα βράχια του βουνού, τέρμα γραφικά και καρτποσταλικά.



Στη Λαγκάδα και στα Θολάρια πρέπει να πας για αρκετούς λόγους. Αρχικά την εντυπωσιακή φιδογυριστή διαδρομή με το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο, την οποία συχνά πυκνά μπλοκάρουν τα αγριοκάτσικα του νησιού. Έπειτα για τη μοναδική θέα που σου προσφέρουν με πιάτο όλο το νησί και τον πανέμορφο κόλπο της Αιγιάλης. Φρόντισε να μείνεις μέχρι πιο αργά ώστε να απολαύσεις ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα της ζωής σου. Πιο πολύ από όλα όμως για αυτή η αίσθηση πως βρίσκεσαι στην άκρη του κόσμου κι αγναντεύεις το γαλάζιο που δεν τελειώνει ποτέ, δεν ξεπληρώνεται με τίποτα.

Πουθενά να βουτήξουμε, έχει;



Μέρες να έχεις μόνο να τις γυρίσεις όλες. Πάμε πρώτα στα στανταράκια. Κατεβαίνοντας τα σκαλιά κι έπειτα τα λίγα βραχάκια που απομένουν σε καλωσορίζει η μικρή παραλία της Αγίας Άννας, που έχει γίνει πια θρυλική, μιας και ο γίγαντας Λυκ Μπεσόν, γύρισε στα πέριξ της το Απέραντο Γαλάζιο. Ε λοιπόν, είναι όπως στην ταινία και λίγο καλύτερα. Αν είσαι αλάνι, βουτάς κι από τα βραχάκια, όπως συμβαίνει και στην έτερη σαγονοπεσιματική παραλία του Μούρου, με τα πιο καθαρά και διαυγή νερά που έχεις πετύχει σε όλο το Αιγαίο ίσως.



Μην καθυστερείς όμως πολύ γιατί πρέπει να πάμε προς Άγιο Παύλο. Αφού ρίξεις την καθιερωμένη βουτιά στη βοτσαλωτή του παραλία, πάρε το καραβάκι (έχει ανά μία ώρα, με 5€ εισιτήριο μετ’ επιστροφής) και πέρνα στο ακατοίκητο νησάκι της Νικουριάς για να απολαύσεις τα κάλλη του. Δεν μπορούμε να σου εγγυηθούμε την επιστροφή σου, μιας και είναι βέβαιο ότι θα σου ξυπνήσουν ρωβινσωνικοκρουσικά αισθήματα και θα θες να μείνεις εκεί για το υπόλοιπο του καλοκαιριού μονάχος/η.

Πάμε τώρα λίγο και στην αμμουδερή Λεβρωσό, για έναν σκιερό μεσημεριανό υπνάκο υπό τους ήχους των τζιτζικιών, πριν βάλουμε μπρος για τα πανέμορφα νερά της Καλοταρίτισσας.

Το Μαλτέζι επίσης μην λησμονήσεις να επισκεφθείς επίσης, είτε ακολουθώντας το μονοπάτι, είτε παίρνοντας καραβάκι από Κατάπολα. Είναι οργανωμένη η συγκεκριμένη παραλία, όπως κι αυτή της Αιγιάλης που έχει ένα από τα πιο όμορφα παραθαλασσιακά ηλιοβασιλέματα της ζωής σου.

Πάμε να πιούμε τίποτις;

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Disco The Que (@disco_the_que)


Αμέ, χαλάμε εμείς χατίρι; Αρχικά αν δεν παρτάρεις στο Q της Αιγιάλης, μέχρι το πρωί, πίνοντας ψημένες ρακές από το μεσημέρι, τότε θα γυρίσεις μισός από εμπειρίες. Κάπου εδώ, αξίζει να υποκλιθούμε σε αυτή την τοπική ποτάρα, για χάρη της οποίας φορτώσαμε μπουκάλια από το Amorgion για να βγάλουμε και τον χειμώνα.

Συνεχίζουμε και πάμε προς Moon Bar στο Ξυλοκερατίδι, για κουσκουσάτη χουζουράτη φασούλα, με μουσικάρες με το φεγγαράκι να κυματίζει στη θάλασσα, που την νύχτα είναι ακόμη πιο γοητευτική. 

Πάμε πάλι πίσω στα Θολάρια για να ακολουθήσουμε τις ταμπέλες του χωριού που δείχνουν προς Σελάδι. Μιλάμε για ένα από τα ωραιότερα καφέ του Αιγαίου με συγκλονιστική θέα. Οι φήμες που λένε ότι μόλις μπεις στον χώρο σταματάει το ρολόι σου, ελέγχονται ως ανακριβείς. 

Στην ταρατσάτη Botilia τώρα στη Χώρα, θα πιείς υπέροχες κοκτεϊλάρες με θέα όλο το νησί σχεδόν.

Πεινάσαμε αφεντικό, να φάμε κάτι;

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TranzisToRaki (@tranzistoraki)


Η Μαρουσσώ, στην Αρκεσίνη μοιάζει επιβεβλημένη στάση. Γιγάντιες μερίδες σε μαγειρευτά αλλά και βαρβάτη κοψιδοκατάσταση σερβίρονται συνεχώς στην όμορφη αυλή της Μαρουσσώς. Μη χάσεις για τίποτα στον κόσμο την κολοκυθόπιτα και τον μουσακά.

Στο Λιοτρίβι στη Χώρα, να πας από νωρίς να πιάσεις τραπεζάκι για να αγναντέψεις τις αμοργιανές ομορφιές και να φας οπωσδήποτε τον καλόγερο (μία στρώση μελιτζάνες, μία μοσχαρίσια μπριζολάκια, μία φέτα, μία ντομάτες και μία κασέρι, κι όλο μαζί στο φούρνο).

Στο Πέτρινο (Χώρα) θα φας την καλύτερη νησιώτικη πίτσα ever στο ξυλόφουρνου του μαγαζιού, με τόνους υλικών, για να διαλέξεις ποια σου αρέσει περισσότερο. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις αρνί πατατάτο αλλά και μακαρονάδα στο πήλινο.

Η Ταβέρνα του Νίκου, στη Λαγκάδα είναι ένα ακόμη τιμημένο φαγητοσπότ του νησιού. Ζουμερά κρέατα στη σχάρα, κολασμένα μαγειρευτά (πατατάτο φορέβα) αλλά και φρέσκο ψαράκι, χωρίς να δώσεις περισσότερα από 20€ το άτομο.

Πάμε πάλι στη Χώρα για εκλεκτή μεζεδοκατάσταση στο Τρανζιστοράκι. Τα παντζάρια με την ξινομυζήθρα είναι κόλαση, όπως και τα υπόλοιπα πεντανόστιμα μεζεδάκια. Κάνε τα κουμάντα σου και κλείσε τραπέζι έγκαιρα, γιατί διαφορετικά θα μείνεις με την όρεξη.

Πού θα μείνουμε ωρέ;

Το Elichryson στην Αιγιάλη μοιάζει εξαιρετική επιλογή μιας και σου προσφέρει όσα χρειάζεσαι στα 51€ το βράδυ. Η Πανσιόν Αιγαίο, έχει επίσης εξαιρετικά δωμάτια, στα οποία δεν θα χρειαστεί να δώσεις περισσότερα από 63€ ανά βράδυ.

Τα Evi’s Studios στα Θολάρια επίσης είναι μια τελείως value for money επιλογή δωματίων στα 53€ ανά βράδυ, την οποία δεν πρόκειται να μετανιώσεις.

(* Οι τιμές αφορούν ημερομηνίες στο τέλος Αυγούστου, μετά τις 25 του μήνα)

 

 

 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v