10 τρόποι να αγαπήσεις την Ρόδο

Παλιές και νέες πόλεις, πολύβουες και ερημικές παραλίες, μαγεμένα κάστρα και αρχαίες πολιτείες. Ιδού η Ρόδος (ναι, το είπαμε).
10 τρόποι να αγαπήσεις την Ρόδο
της Ηρώς Κουνάδη

Δύο από τις ομορφότερες πόλεις των ελληνικών νησιών. Τρεις αρχαίες πολιτείες. Πέντε (και βάλε) μεσαιωνικά κάστρα. Τόσες παραλίες όσες δεν προλαβαίνεις να δεις –πόσο μάλλον να κολυμπήσεις– ακόμα κι αν έχεις άδεια ένα μήνα. Και άλλα τόσα μυστικά που δεν θα αποκαλύψουμε σε αυτό το κείμενο. Εντάξει, μπορεί ένα, ίσα για να σου ανοίξουμε την όρεξη να ψάξεις για να βρεις τα υπόλοιπα.

Οι βόλτες στην παλιά πόλη της Ρόδου

Ναι, δεν θα πρωτοτυπήσουμε, από εδώ ξεκινάμε. Και πώς αλλιώς δηλαδή, όταν εδώ μιλάμε για μία από τις δύο μοναδικές, ολοζώντανες καστροπολιτείες της Ελλάδας (η άλλη είναι η Μονεμβασιά); Οι βόλτες στην μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, αυτή που έφτιαξαν οι Ιωαννίτες Ιππότες, έχουν κάτι από ταξίδι στον χωροχρόνο, ειδικά αργά το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί, όταν οι τουρίστες της κοιμούνται και η απόλυτη ησυχία κάνει τα βήματά σου να αντηχούν στο πλακόστρωτο.



Προσπέρασε τους πλημμυρισμένους σουβενίρ κεντρικούς δρόμους, κλείσε τον χάρτη, και άσε τον εαυτό σου να χαθεί στον λαβύρινθο από σοκάκια που έχουν το χρώμα του μελιού. Θα παρατηρήσεις λεπτομέρειες –ένα οικόσημο εδώ, μια λουλουδιασμένη αυλίτσα εκεί, μια πετρόχτιστη καμάρα παραπέρα– που θα γεμίσουν την κάμερά σου εξίσου, μην πούμε και περισσότερο από τα βασικά αξιοθέατα (το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Νοσοκομείο των Ιπποτών, την Παναγιά του Κάστρου, τα τζαμιά και τις πλατείες τους).

…Αλλά και η κουλ ατμόσφαιρα της νέας πόλης

Μπορεί η γοητεία της παλιάς πόλης να την επισκιάζει, και οι περισσότεροι επισκέπτες της Ρόδου να την προσπερνούν την πρώτη φορά, όμως η πρωτεύουσα του νησιού αξίζει εξίσου όσο χρόνο μπορείς να της αφιερώσεις, για να βολτάρεις στους δρόμους του ολοζώντανου κέντρου της, και να πιάσεις τραπεζάκι για φανταστικούς μεζέδες με έμπνευση από την τοπική κουζίνα στην αυλή του 4 Ροδιές, για ρακές και κρητική κουζίνα στους Δροσουλίτες και για φανταστικά πρωινά και brunch που παντρεύουν την ελληνική κουζίνα με γεύσεις και αρώματα της Εγγύς Ανατολής, στο εντελώς sui generis Ono by Μαρούλι.

Η ολόλευκη ομορφιά της Λίνδου

Πολύς κόσμος θα σου πει ότι αυτή είναι η ομορφότερη γωνιά του νησιού: Με τα κατάλευκα σπιτάκια της να αντανακλούν το φως του ήλιου αμφιθεατρικά χτισμένα κάτω από το κάστρο στην κορυφή της, η Λίνδος ίσως μοιάζει πιο νησιώτικη από την παλιά πόλη της Ρόδου. Πλακόστρωτες αυλές, ζωγραφισμένες οροφές, βοτσαλωτά καλντερίμια, αρχοντικά με αψιδωτές εισόδους, και φυσικά, στην κορυφή του οικισμού, η περίφημη Ακρόπολη της Λίνδου με τα αρχαία ιερά, την ελληνιστική Στοά και τις οχυρώσεις της συνθέτουν το παζλ αυτής της κοσμαγάπητης ροδίτικης πολιτείας που αγναντεύει από την πλαγιά του λόφου την θάλασσα.



Τα κάστρα που μοιάζουν βγαλμένα από εικονογράφηση παραμυθιού

Η παλιά πόλη της Ρόδου και η Ακρόπολη της Λίνδου είναι μόνο τα βασικά, για τους αρχάριους. Οι Ιωαννίτες άφησαν σπουδαία κληρονομιά στο νησί πολλά ακόμα κάστρα η εξερεύνηση των οποίων θα κάνει ευτυχισμένο το πιτσιρίκι μέσα σου, καθώς θα σκαρφαλώνεις τα τείχη τους και θα χαζεύεις την φαντασμαγορική θέα από τις πολεμίστρες τους. Τα κάστρα της Μονολίθου, του Μεγάλου Μαγίστρου Ντεμιλύ στην Αρχάγγελο, της Κρητηνίας, του Φερακλού και του Ασκληπιειού, είναι όλα τους επισκέψιμα και αξίζουν οπωσδήποτε μια στάση στις διαδρομές σου στο νησί.

Ιστορία τριών (αρχαίων) πόλεων

Πολύ-πολύ καιρό πριν έρθουν εδώ οι Ιωαννίτες και συνδέσουν το όνομά τους με το νησί, στις τρεις πόλεις-κράτη της Ρόδου ζούσαν και μεγαλουργούσαν οι αρχαίοι ημών, που άφησαν πίσω τους ναούς, αγορές, σπίτια και ιερά. Εκτός από τη Λίνδο, για την οποία τα είπαμε παραπάνω, οι άλλες δύο είναι η Κάμειρος, γνωστή και ως Πομπηία της Ελλάδας καθότι η ξαφνική ερήμωσή της παραμένει ένα άλυτο μυστήριο που προβληματίζει αρχαιολόγους και ιστορικούς, και η Ιαλυσός, στην οποία ξεχωρίζουν η αρχαία νεκρόπολη, η Ακρόπολη και ο Ναός της Πολιάδας Αθηνάς.



Αρχαιολογίας… συνέχεια, στον λόφο του Μόντε Σμιθ, πολύ κοντά στην πόλη της Ρόδου, που αφενός φιλοξενεί το ελληνιστικό Στάδιο του Διαγόρα, το αρχαίο θεατράκι και τον ναό του Πύθιου Απόλλωνα, αφετέρου βλέπει ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα για το οποίο αξίζει να ανηφορίσεις ως εδώ ακόμα και καθόλου ιστοριολάγνος να μην είσαι.

Τι θα γίνει, για παραλίες δεν θα πείτε;

Τα καλά τα κρατάμε για το τέλος. Παραλίες για όλα τα γούστα έχει το νησί, κι αυτό δεν είναι καθόλου σχήμα λόγου: Και φουλ έξτρα οργάνωση θα βρεις σε υπέροχες, αμμουδερές παραλίες σαν αυτή του Άγιου Παύλου, στα πόδια της Λίνδου, και την ξακουστή και κοσμαγάπητη Πλαζ Άντονι Κουίν, με τα απίστευτα πρασινογάλαζα νερά της, και άφθονο χώρο για να απλώσεις τις πετσέτες και τα κουβαδάκια σου στην αμμουδερή απεραντοσύνη της παραλίας Αφάντου (κάποια σημεία της είναι οργανωμένα με ξαπλώστρες και πολύβουα beach bars, κάποια μόνο με λίγες ξαπλώστρες χωρίς beach bar, κάποια εντελώς ελεύθερα) και στην Τσαμπίκα.



Φανταστικές, αμμουδερές επιλογές είναι επίσης τα Βλυχά, η Γλύστρα, το Πρασονήσι που το αγαπούν πολύ οι surfer του νησιού για το κύμα του, και η Αγία Αγαθή που έχει όμως πρόσβαση από χωματόδρομο. Αυτό το τελευταίο ισχύει και για το μοναδικό «μυστικό» που υποσχεθήκαμε στην αρχή του κειμένου πως θα αποκαλύψουμε: Ο Μαύρος Κάβος, στον βαθύ νότο, είναι ίσως η τελειότερη αμμουδιά του νησιού, από αυτές που δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα βοτσαλάκι. Τα νερά είναι κρυσταλλένια, η οργάνωση –όπως και τα πλήθη– λάμπουν διά της απουσίας τους και τα αστέρια το βράδυ λαμπυρίζουν μαγικά. Τι λες, αξίζει το 20λεπτο χωματόδρομου για να κατέβεις εδώ;

Περπατώ εις το δάσος (πεταλούδα πεταλούδα, είσαι εδώ;)

Λίμνες, ρυάκια, ξύλινα γεφύρια, πάπιες που κολυμπούν αμέριμνες και διαδρομές ιδανικές για αρχάριους πεζοπόρους συνθέτουν δύο από τα πιο φαντασμαγορικά τοπία της Ρόδου, την περίφημη Κοιλάδα με τις Πεταλούδες και τις Επτά Πηγές, που βρίσκονται κοντά στο χωριό Αρχάγγελος. Σαν βγεις στον πηγαιμό για τις Πεταλούδες, να θυμάσαι πως η περίοδος που οι κάμπιες μεταμορφώνονται στα πολύχρωμα φτερωτά πλάσματα και πλημμυρίζουν την κοιλάδα είναι κατά τα τέλη Ιουλίου –τα μονοπάτια που ελίσσονται ανάμεσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά, όμως, είναι πανέμορφα κάθε εποχή του χρόνου.



Γεύση από Ρόδο

Πέρα από τις διευθύνσεις που θα βρεις παραπάνω, στην παράγραφο της Νέας Πόλης, φανταστικά ντόπια κρέατα στη σχάρα θα δοκιμάσεις στον Μπάκη στον Έμπωνα, σούπερ σπιτική κουζίνα (στα οπωσδήποτε ο κοκκινιστός κόκορας και τα ροδίτικα πιταρούδια) στο Λημέρι του Ληστή στα Προφύλια, σούπερ δημιουργική κουζίνα με ανατολίτικες επιρροές στο Ταμάμ στην πόλη της Ρόδου, μαγειρευτά που μυρίζουν μανούλα στις Συμπεθέρες, επίσης στη Ρόδο, και δημιουργική κουζίνα σε ένα σούπερ ρομαντίκ περιβάλλον στο Marco Polo στην παλιά πόλη. Για φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά να γλείφεις τα δάχτυλά σου θα πας στον Τσαμπίκο, στα Κολύμπια και στον Κόζα στα Στεγνά.

Εδώ να μείνεις...

Περιττεύει μάλλον να αναφέρουμε πως το νησί είναι μεγάλο, και οι επιλογές για διαμονή χιλιάδες: Από φουλ έξτρα 5άστερα μέχρι γλυκύτατα Airbnb και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ακόμα και βαθύ Δεκαπενταύγουστο δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις κάτι να ταιριάζει με το γούστο και το μπάτζετ σου. Τελείως ενδεικτικά θα πούμε πως για τις αρχές Αυγούστου βρήκαμε στα 45€ το γλυκύτατο Auberge 32 στην Παλιά Πόλη, στα 50€ τα δωμάτια του Ξενώνα Λίνδος (μάντεψε πού) επίσης στα 50€ το Ξενοδοχείο Μιμόζα στη Νέα Πόλη και στα 40€ το Lisa Hotel στην Ιαλυσό. 

Καλά τα λέτε, άκουσα όμως πως το καράβι κάνει να φτάσει 15 ώρες

Το αεροπλάνο, όμως, κάνει λιγότερο από μία, και το γεγονός πως η φετινή είναι μια από τις χρονιές που η ισπανική low cost Volotea συνδέει την Αθήνα με τη Ρόδο ρίχνει τις τιμές σε επίπεδα που ξεκινούν από 69€ πήγαινε-έλα στα τέλη Αυγούστου. Η δε Aegean έχει 5 πτήσεις την ημέρα, να διαλέξεις και την ώρα που σε βολεύει καλύτερα, και τιμές από 113€ πήγαινε-έλα την ίδια περίοδο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v