Ιδού η Ρόδος… φτηνά

Η διαμονή, το φαγητό, τα δωρεάν αξιοθέατα, οι μετακινήσεις και όλα όσα μπορείτε να κάνετε στη Ρόδο χωρίς να ξοδέψετε πολλά.
Ιδού η Ρόδος… φτηνά
της Ηρώς Κουνάδη

Η Ρόδος είναι από τα νησιά εκείνα που τα έχουν όλα. Και σούπερ παραλίες, και μια μαγική μεσαιωνική πόλη, και συγκλονιστικά τοπία, και τόσα μέρη όσα δεν προλαβαίνεις να δεις σε μια εβδομάδα διακοπών, και σούπερ λουξ επιλογές, και όσο low budget θέλετε λύσεις. Σε αυτές τις τελευταίες είναι αφιερωμένες οι γραμμές που ακολουθούν, για όσους φλερτάρουν με την ιδέα των διακοπών στην άκρη του Αιγαίου, αλλά δε βλέπουν φως στην άκρη του οικονομικού τούνελ.

Εν αρχή ην οι μετακινήσεις

Η Ryanair πετάει στη Ρόδο δύο φορές την ημέρα από την Αθήνα, και οι τιμές είναι ωραιότατες: Στα 94€ με επιστροφές και φόρους στις αρχές Αυγούστου, στα 48€ (πάντα πήγαινε-έλα, και φόρων περιλαμβανομένων) στα τέλη.

Αν είστε τύπος καραβίσιος, το ταξίδι με την Blue Star διαρκεί 14 ώρες, να χορτάσετε κυματο-μέτρημα, και το κόστος πήγαινε-έλα βγαίνει στα 127€.



Για τις μετακινήσεις επάνω στο νησί, οι τιμές για ενοικίαση αυτοκινήτου ξεκινούν από τα 27€-30€ την ημέρα. Αν το budget σας είναι πραγματικά περιορισμένο, το ΚΤΕΛ Ρόδου είναι καλά οργανωμένο σε σχέση με τα αντίστοιχα άλλων νησιών, και έχει τακτικότατα δρομολόγια από την πόλη της Ρόδου προς τα περισσότερα μέρη που θα θέλετε να επισκεφθείτε. Πίνακας δρομολογίων, μαζί με το κόστος του κάθε εισιτηρίου, υπάρχει εδώ.

…Και όλα όσα μπορείτε να κάνετε δωρεάν

Ναι, τα εισιτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους της Καμείρου και της Ιαλυσού αξίζει να τα πληρώσετε –δεν είναι άλλωστε και ακριβά, 6€ το καθένα. Κατά τα άλλα, όμως, οι μέρες σας θα γεμίσουν από ένα σωρό ενδιαφέροντα και εντελώς δωρεάν: Πέρα από τις φαντασμαγορικές παραλίες του νησιού –που προφανώς και είναι όλες δωρεάν– εισιτήριο επίσης δεν έχουν οι υπέροχες Επτά Πηγές, οι παλιές πόλεις στη Ρόδο και τη Λίνδο (η Ακρόπολη της Λίνδου έχει, στα 6€), τα βγαλμένα από παραμύθι μεσαιωνικά κάστρα του νησιού (της Μονολίθου, του Μεγάλου Μαγίστρου Ντεμιλύ στην Αρχάγγελο, της Κρητηνίας, του Ασκληπιειού, για να αναφέρουμε μερικά ενδεικτικά), ο λόφος του Μόντε Σμιθ με τον αναστηλωμένο Ναό του Απόλλωνα, πολύ κοντά στην πόλη της Ρόδου, όπως και το Πάρκο Ροδίνι



Πόσο low budget θέλετε τη διαμονή σας;

(*) Οι τιμές παρακάτω έχουν υπολογιστεί για το Σαββατοκύριακο 22-23 Ιουλίου. Τις καθημερινές, και προς τα τέλη Αυγούστου, θα τις βρείτε σημαντικά μειωμένες.

Από 30€ ξεκινούν τα δίκλινα δωμάτια λίγο έξω από τη Ρόδο: Στην περιοχή Ασγούρου, για παράδειγμα, 6 χιλιόμετρα από τη Ρόδο, εντοπίσαμε το ωραιότατο Sokrates Maisonete & Guest House (31€ το διαμέρισμα δύο ατόμων). Στην Κρεμαστή, 10 χιλιόμετρα από τη Ρόδο, τα όμορφα και ευρύχωρα στούντιο του Kremasti Memories, λίγα λεπτά με τα πόδια από την παραλία, κοστίζουν 35€ το δίκλινο. Ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τη νότια Ρόδο, το Monolithos Village στο ομώνυμο χωριό προσφέρει όμορφα, ευρύχωρα δίκλινα δωμάτια με θέα στη θάλασσα στα 38€.



Αν θέλετε οπωσδήποτε να μείνετε στην πόλη της Ρόδου, θα υπολογίσετε από 55€-60€ το δίκλινο (δύο σούπερ επιλογές σε αυτό το εύρος τιμών είναι τα Minos Pension και Medieval Rose Hotel).

Πεινάσαμε, πεινάσαμε;

Καταπληκτικά μαγειρευτά στα 15€ το άτομο θα δοκιμάσετε στην αυλίτσα της Αρτέμιδας (τηλ.: 22410 50003) έξω από την Ψίνθο, στο Λημέρι του Ληστή (τηλ.: 22440 61578) στην Προφύλια, στα νότια του νησιού, και στην πανέμορφη αυλίτσα του Πέτρινου (τηλ.: 22440 61138) στο χωριό που λέγεται Βάτι. Οι κρεατοφάγοι σημειώστε το ψητό γουρουνόπουλο τα Σαββατοκύριακα σε αυτό το τελευταίο.



Μιλώντας για κρεατοφαγία, από τις καλύτερες low budget επιλογές σας είναι ο ξακουστός Μπάκης (τηλ.: 22460 41168) στον Έμπωνα και η λαοφιλέστατη Μασασούρα (τηλ.: 22410 48109) στην Μαριτσά. Αμφότερα ψήνουν αριστοτεχνικά ντόπια κρέατα στη σχάρα, και κοστίζουν γύρω στα 15€ το άτομο, με όλα τα απαραίτητα παρελκόμενα (κρασάκι, χωριάτικη, τζατζίκι, πατάτες…)

Για ακόμα περισσότερη οικονομία, εξαιρετικά σουβλάκια φτιάχνουν στην πόλη της Ρόδου ο Στάβλος στο κέντρο, το Μαϊντανός-Κρεμμύδι στον Ζέφυρο και η Ψητόπολις στην Ανάληψη. Σημειώστε, τέλος, και το Makaroni (τηλ.: 22410 63366) στην Καλλιθέα για σούπερ ιταλική πίτσα με λεπτή ζύμη ψημένη στον ξυλόφουρνο, λίγα και καλά πιάτα ζυμαρικών και τιμές που δεν ξεπερνούν τα 12-15€ το άτομο (λιγότερα, εννοείται, αν περιοριστείτε μόνο σε πίτσα).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v