Πολύ καλοί λόγοι για να πας Δονούσα

Μια κουκίδα στο Αιγαίο σε αποζημιώνει με το παραπάνω. Ψάχνεις λόγους για να πας Δονούσα; Σου έχουμε έξι και να καίνε.
Πολύ καλοί λόγοι για να πας Δονούσα

Αν θες να πας Κουφονήσι αλλά έμαθες ότι είναι α) πανάκριβο και β) πολύ κυριλέ για τα γούστα σου η νούμερο ένα εναλλακτική λύση είναι ξεκάθαρα η Δονούσα.

Έχει συγκλονιστικές παραλίες, πολύ μικρές αποστάσεις, τέλειο και οικονομικό φαγητό, λίγες -πολύ λίγες- επιλογές για ποτό όπου μαζεύεται όλο το νησί και πολλές -πάρα πολλές- ευκαιρίες για καλοκαιρινό φλερτ.

Η Δονούσα δεν είναι καλοκαιρινός προορισμός – είναι εμπειρία. Κι αν αναζητάς λόγους για να πας, σου έχουμε αρκετούς.

Γενικά, η φάση είναι χαλαρή

Το νησί είναι μικρό και όλα τα βλέπεις σε τρεις μέρες. Αν λοιπόν θες διακοπές όπου πας με βαρελάκι μέχρι την παραλία κι από εκεί σέρνεσαι μέχρι το φαγητό και μετά μπουσουλάς μέχρι το ποτάδικο, η Δονούσα είναι για ‘σένα. Τους περισσότερους προορισμούς τους προσεγγίζεις άνετα με τα πόδια, αλλά για τις πιο μακρινές αποστάσεις υπάρχει το τοπικό λεωφορειάκι αλλά και η καλοσύνη των ξένων που έχουν φέρει αυτοκίνητο.

Οι παραλίες είναι συγκλονιστικές

Δεν είναι πολλές, αλλά είναι μαγικές. Τιρκουάζ νερά, άμμος ψιλή, αφράτη και ασημένια και γνήσιο κυκλαδίτικο τοπίο. Σκιές δεν θα βρεις, αλλά οι σκιές είναι υπερεκτιμημένες. Στην παραλία του Κέδρου μαζεύεται όλο το νησί για δύο λόγους: α) είναι εξωτική και πανέμορφη και β) έχει το απόλυτο χάιλάιτ του νησιού, το ομώνυμο beach bar.

Kedros beach, Donousa Island

Ανατολικότερα, θα βρεις το μικρό και βοτσαλωτό Βαθύ Λιμενάρι και το Λιβάδι. Εκεί πας -με τα πόδια από το σύντομο και εύκολο μονοπατάκι ή με καραβάκι- οργανωμένος και προετοιμασμένος γιατί δεν έχει απολύτως τίποτα για νερό ή φαγητό.

Livadi beach, Donousa Island

Η παραλία στον Σταυρό -στη λιλιπούτεια χώρα του νησιού- είναι επίσης μια σταθερή επιλογή αν έχεις κλείσει δωμάτιο εκεί. Στο βόρειο άκρο του νησιού, όπου θα φτάσεις βασισμένος στην καλοσύνη των ξένων που έχουν αυτοκίνητο ή με λεωφορείο, βρίσκεται ο οικισμός της Καλοταρίτισσας με την παραλία της, αλλά και η Τρυπητή.

ΔΟΝΟΥΣΑ-ΣΤΑΥΡΟΣ

Τα μονοπάτια της Δονούσας είναι εμπειρία που πρέπει να ζήσεις

Εθελοντές κάθε χρόνο επισκέπτονται τη Δονούσα και ανοίγουν τα μονοπάτια της για να μπορέσει η αφεντιά σου να απολαύσει πεζοπορία (απογευματινή, γιατί ο ήλιος των Κυκλάδων δεν αστειεύεται) και υπέροχη θέα.

Είναι εύκολα, σηματοδοτημένα και διατρέχουν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ενώνοντας κάθετα και περιμετρικά τα τέσσερα χωριά του.

Η βόλτα με το καραβάκι στη Φωκοσπηλιά

Μία μέρα θα την αφιερώσεις σ’ αυτό, αν πας Δονούσα. Θα πάρεις τη λάτζα «Δονούσα Μάγισσα», θα κεραστείς ρακές απ’ τον καπετάνιο, θ’ ακούσεις από Πάριο μέχρι Νένα Βενετσάνου και θα πας για βουτιές στη Φωκοσπηλιά.

Μη διανοηθείς να μην πάρεις μάσκα μαζί σου, γιατί ο βυθός στη σπηλιά είναι το 50% της εμπειρίας!

Θα φας πολύ πολύ καλά (και οικονομικά)

Κάποιο μυστικό έχουν οι Δονουσιώτες και σου σερβίρουν άψογο, καλομαγειρεμένο και οικονομικό  κρέας, όπου κι αν πας. Απ’ τα σουβλάκια στον Σταυρό και τον κόκορα στο λιμάνι, μέχρι τα ταβερνάκια με εξαιρετική θέα στη Μερσίνη, το φαγητό θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω.



Νυχτερινή ζωή: λίγα μαγαζιά, άπειρο σοσιαλάιζινγκ

Στον Σκατζόχοιρο στον Σταυρό θα πιεις χαλαρό ποτάκι κι αν είσαι τυχερός θα πετύχεις γλέντι με παραδοσιακά. Τα είπαμε όμως και πριν: η φάση είναι Κέδρος. Από  μια ώρα και μετά εκεί μαζεύεται όλο το νησί για ποτάκια, φλερτάκια, χορό και ρομαντζάδα. Και να θες να το χάσεις, είναι αδύνατο.

Τι φάση με το κάμπινγκ;

Το ελεύθερο κάμπινγκ ήταν η στάνταρ επιλογή διαμονής στο νησί πριν η πανδημία φέρει τα πάνω-κάτω. Πέρσι, ο κοινοτάρχης Δονούσας δήλωσε ότι παρά τις οικονομικές επιπτώσεις που θα φέρει στο νησί η απαγόρευση του ελεύθερου κάμπινγκ, προκειμένου να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες, οι αρχές θα έπαιρναν όλα τα μέτρα για να το απαγορεύσουν.

Φέτος όλα δείχνουν ότι θα συμβεί το ίδιο. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε: στον Κέδρο, πίσω απ’ το beach bar και όχι στην παραλία, βρίσκεται η φωλιά των καμπερς. Από τέλος Ιουλίου και μετά -μέχρι και πρόπερσι- δεν έπεφτε καρφίτσα και το στριμωξίδι ήταν πραγματικά πολύ. Στο Λιβάδι, τα πράγματα ήταν πιο χαλαρά αλλά και πολύ πιο απαιτητικά καθώς, όπως είπαμε, δεν υπάρχει τίποτα για προμήθειες, τουαλέτα και ντουζ.

Donousa

* Ευχαριστούμε την αγαπημένη Φοίβη Γλύστρα για τις πληροφορίες

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v