21 ταξίδια για να νιώσεις 1821

Συγκεντρώσαμε 21 προορισμούς που «μυρίζουν» 1821 και σου τους παρουσιάζουμε ώστε να ετοιμάσεις τις βαλίτσες σου, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
21 ταξίδια για να νιώσεις 1821

Πάνε κάποιες μέρες από τους επίσημους εορτασμούς της επετείου των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης ωστόσο όλη η φετινή χρονιά θα είναι επετειακή, χάρη και στις πολλές εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Για αυτό σκεφτήκαμε να συγκεντρώσουμε 21 ταξίδια που θα μας κάνουν να νιώσουμε περισσότερο 1821 από ποτέ, σε ένα «επαναστατικό» road trip. Έχε λοιπόν έτοιμες τις αποσκευές σου κι όταν οι υγειονομικές συνθήκες επιτρέψουν τις υπερτοπικές μετακινήσεις διάλεξε την πόλη ή το χωριό που σου ταιριάζει περισσότερο.

Γραβιά



Μια επίσκεψη στο ανακατασκευασμένο Χάνι της Γραβιάς είναι σίγουρο ότι θα ξυπνήσει τον ιστοριολάτρη μέσα σου. Απέναντι από το ιστορικό χάνι –στη θέση του οποίου σήμερα βρίσκονται μόνο κάποια ερείπια, και ο ανδριάντας του Οδυσσέα Ανδρούτσου– θα βρεις χτισμένη την αναπαράστασή του. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ.

Αλαμάνα



Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λαμία υπάρχει η θρυλική γέφυρα του Σπερχειού ποταμού που έμεινε στην ιστορία για την υπεράνθρωπη μάχη του Αθανάσιου Διάκου απέναντι στους Τούρκους  η οποία οδήγησε δυστυχώς στον μαρτυρικό του θάνατο.

Λαμία



Μια βόλτα προς την ιδιαίτερη πατρίδα του Αθανάσιου Διάκου θα σε ανταμείψει. Επιβάλλεται μια στάση στην ομώνυμη πλατεία που δεσπόζει το άγαλμά του αλλά και στον χώρο που βρίσκεται στο κενοτάφιό του. Βόλταρε στο Κάστρο και στον Άγιο Λουκά, πριν κάνεις την απαραίτητη στάση στις ονομαστές ταβέρνες πριν την πλατεία Λαού. Πιο συγκεκριμένα θέλουμε  

Δερβενάκια

Το ιστορικό κορινθιακό χωριό έμεινε στην ιστορία για τη θρυλική παγίδα του Κολοκοτρώνη απέναντι στον Δράμαλη η οποία  έριξε μπόλικο λάδι στο καντήλι που κρατά ζωντανό τον μύθο του. Δίπλα στην Αρχαία Νεμέα το κατάφυτο χωριό θα μιλήσει στον περιπατητή που κρύβεις μέσα σου.

Σπέτσες



Η περήφανη αρχοντοκόρη του Αργωσαρωνικού εκτός από πατρίδα της Μπουμπουλίνας, είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο. Η περατζάδα από τη Ντάπια στο ως το παλιό λιμάνι, τα καπετανόσπιτα κι η μοναδική αρχιτεκτονική της περιοχής θα ανταμείψουν και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.

Ύδρα



Από την περήφανη γη των Υδραίων, την ιδιαίτερη πατρίδα του Ανδρέα Μιαούλη η οποία  κάθε χρόνο γίνεται πόλος έλξης για τους κοσμοπολίτες που θέλουν να περπατήσουν τα στενοσόκακα της, να θαυμάσουν τα παραμυθένια σπιτάκια και τις ολάνθιστες αυλές της, πριν ξαποστάσουν στο παγκάκι που άραζε κάποτε κι ο Λέοναρντ Κοέν.

Δημητσάνα



Η γενέτειρα του Παλαιών Πατρών Γερμανού  φημίζεται για τα μικρά πλακόστρωτα δρομάκια της. Ο χρόνος φέρθηκε μεγαλόκαρδα στη Δημητσάνα, χαρίζοντάς της γοητεία και τοπία που μοιάζουν βγαλμένα από βουκολικό πίνακα. Αφού βολτάρεις και χορτάσει το μάτι σου φύση, πριν καθίσεις σε κάποιο καφέ ή παραδοσιακή ταβέρνα για μπιφτέκι αγριογούρουνου, οφείλεις να περάσεις από το Μουσείο Υδροκίνησης.

Λιμποβίτσι



Μια ανάσα μακριά από τη Βυτίνα βρίσκεται το Σπήλαιο Κάψια ένα μοναδικό θέαμα φυσικής τέχνης. Λιγότερο από μισή ώρα μακριά στέκεται αγέρωχο στο Λιμποβίτσι το Σπίτι του Κολοκοτρώνη, που έχει κάνει ξακουστό σε όλη τη χώρα το καταπράσινο αρκαδικό χωριό.

Μαυρομμάτι Καρδίτσας

Ένα ορεινό χωριουδάκι στους πρόποδες των Αγράφων έμεινε να μείνει στην ιστορία σαν το χωριό που γεννήθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από 1550 είναι αγαπημένος προορισμός του θρησκευτικού τουρισμού της χώρας, ενώ το φυσικό τοπίο προσφέρει ανάσα δροσιάς σε όποιον ξαποστάσει σε κάποιον παραδοσιακό καφενέ της περιοχής.

Τρίπολη



Από την Άλωση της Τριπολιτσάς που μαθαίναμε στο σχολείο ξεκινούσε συνήθως η σχέση μας με την αρκαδική πρωτεύουσα. Αφού βγάλεις την απαραίτητη φωτογραφία κάτω από το τιμημένο άγαλμα του Κολοκοτρώνη θα ξεχυθείς στους δρόμους της Τρίπολης που είναι χτισμένη στα 700 μέτρα οροπέδιο κρατώντας τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Από την πλατεία Άρεως ορμώμενοι, θα σεργιανίσουμε στους δρόμους της με τα υπέροχα νεοκλασικά πριν συναντήσουμε το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο του 1910, την Παλιά Φιλαρμονική και το Αρχαιολογικό Μουσείο (έργα και τα δύο του σπουδαίου Τσίλερ) και το σπίτι του Καρυωτάκη.

Καλάβρυτα



Η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα έπαιξε κομβικό ρόλο σε όσα διαδραματίστηκαν το 1821. Μαζί με το Μέγα Σπήλαιο αποτελούν απαραίτητη στάση όπως κι οι πηγές του Αροανίου ποταμού που φτάνουν στο παραμυθένιο Πλανητέρο, με τα ονομαστά πεστροφεία και την άγρια ομορφιά των αιωνόβιων πλατανιών. Στη γραφική πόλη των Καλαβρύτων θα απολαύσεις τη φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής πριν φορέσεις τα παγοπέδιλα σου κι ανηφορίσεις προς το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού.

Σούλι Θεσπρωτίας

Πριν αρχίσεις να σιγοτραγουδάς το «έχε γεια καημένε κόσμε» πρέπει να σου πούμε ότι το Σούλι Θεσπρωτίας είναι ένας μαρτυρικός τόπος ο οποίος ξεχώρισε για τους αγώνες που έδωσαν οι κάτοικοί του για την απελευθέρωση της έθνους. Πέραν του θρυλικού γκρεμού του Ζάλογγου, η περιοχή φημίζεται για τα μονοπάτια της, ενώ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα πανέμορφα Σύβοτα.

Πύλος



Η πανέμορφη μεσσηνιακή πόλη ήταν γνωστή με την ενετική ονομασία Ναβαρίνο/ Ναυαρίνο για χρόνια μετά την διάσημη ναυμαχία που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Επανάστασης. Σήμερα το Νιόκαστρο κι η Σφακτήρια, το μικρό νησάκι που «κλείνει» την είσοδο του κόλπου στον οποίο διαδραματίστηκε η ιστορική ναυμαχία του Ναυαρίνου, αποτελούν πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα μαζί με το Παλάτι του Νέστορα και τη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Όπως θα έλεγε κι ο Παΐσιος για την Πύλο θα ‘ναι σαν είναι νησί αλλά δεν θα ‘ναι.

Nαύπλιο



Η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, παραμένει 200 χρόνια μετά ένας από τους ωραιότερους και δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας με τουριστική κίνηση δώδεκα μήνες τον χρόνο 24/7. Εδώ φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης, στην πόλη με τα τοπόσημα. Η πανοραμική θέα από τις πολεμίστρες στο Παλαμήδι, οι θεόρατες πλατείες, το μικρό χιλιοφωτογραφημένο φρούριο που λέγεται Μπούρτζι, η ρομαντική βαρκάδα στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων κι ο οργασμός χρωμάτων στο εσωτερικό της πόλης, κάνουν το Ναύπλιο το περήφανο καμάρι της Αργολίδας. Εδώ

Γύθειο



Έχοντας την ενετική ονομασία Μαραθονήσι η λακωνική πόλη διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στα ιστορικά γεγονότα του 1821, μιας και στις 23 Μαρτίου οι Γρηγοράκηδες μαζί με άλλους οπλαρχηγούς της Ανατολικής Μάνης ύψωσαν τη σημαία της επανάστασης. Μια βόλτα στα βήματα της Ωραίας Ελένης θα σε βγάλει στο Μαραθονήσι, ενώ στα βόρεια της πόλης, θα συναντήσεις το αρχαίο θέατρο, λίκνο παράδοσης και πολιτισμού. Μην ξεχάσεις να βουτήξεις στο Βαλτάκι με το θρυλικό ναυάγιο και τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά.

Βουνάρια

Τα Βουνάρια είναι ένα παραθαλάσσιο μεσσηνιακό χωριό κοντά στην Κορώνη  που έμεινε στην ιστορία για την περίφημη μάχη που διεξήχθη ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Πρόκειται για έναν κατάφυτο προορισμό πνιγμένο στα δάση που συνδυάζει βουνό και θάλασσα κι αποτελεί εξαιρετική επιλογή για οικογενειακές και ζευγαρωτές διακοπές. Η παραλία Περούλια, συγκαταλέγεται άνετα στις ομορφότερες της Πελοποννήσου.

Χίος



Το νησί της Χίου έζησε μαρτυρικές στιγμές το 1821 κατά τη διάρκεια της σφαγής μεγάλου μέρους του πληθυσμού του από τον Οθωμανικό στρατό. 200 χρόνια μετά γεμίζει τις βαλίτσες των επισκεπτών του με αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες από τη γη του Ομήρου. Από τον Μυροβόλο Κάμπο μέχρι τα σοκάκια του Κάστρου και τα γραφικά χωριουδάκια Λιθί, Δέσα και Ελάτα το μαστιχονήσι μας κρύβει θησαυρούς που θα ανακαλύψεις και θα λατρέψεις ταξιδεύοντας στα μέρη του.

Ψαρά



Οι Ψαριανοί ήταν από τους πιο σπουδαίους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης, συνδέοντας το όνομα του τόπου τους με το 1821. Πρόκειται για ένα κουκλίστικο τόσο δα νησάκι με απάτητες παραλίες που αιχμαλωτίζει κάθε τυχερό ταξιδιώτη που θα βρεθεί προς τα εκεί. Μπορείς να βουτήξεις σε κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά, στις παραλίες Αγία Κυριακή και Κάψαλο, ενώ η Λάκκα και το Φτελιό, θα ξυπνήσουν τον Ροβινσώνα Κρούσο που κρύβεις μέσα σου, στον δρόμο για το θαυμαστό Φανάρι. Περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορείς να πας στα Ψαρά θα βρεις εδώ.

Μεθώνη- Κορώνη



Η μεσσηνιακή πόλη που έμεινε στην ιστορία για τη ναυμαχία της Μεθώνης του 1825, αποτελεί ένα στολίδι για ολόκληρη της Πελοπόννησο. Από τη μία το καμαρωτό κάστρο της πόλης κι από την άλλη οι κατακόμβες του Άγιου Ονούφριου μαζί με τα πετρόχτιστα σπιτάκια της περιοχής δίνουν στη Μεθώνη έναν ειδυλλιακό χαρακτήρα που μαγεύει τους επισκέπτες της. Μια ανάσα από τη λατρεμένη μας Φοινικούντα, μας υπόσχεται την ιδανική απόδραση. Νομίζω αυτό θα πρέπει να πάει μαζί με τα βουνάρια (με κύριο το Μεθώνη Κορώνη)

Δίπλα στη Μεθώνη οι έχοντες μπάρμπα στην Κορώνη μπορούν να περηφανεύονται για τη συμβολή των προγόνων τους στον αγώνα για την απελεύθερη, όντας ένα από τα προπύργια της Επανάστασης στην Πελοπόννησο. Σήμερα η Κορώνη εκτός από το δικό της βενετσιάνικο κάστρο, προσφέρει μπόλικες επιλογές σε κάθε επισκέπτη της μέσα από τα λιθόκτιστα καλντερίμια της, τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές που είναι το σήμα κατατεθέν της και τη συγκλονιστική θέα στη θάλασσα που προσφέρουν τα αξιοθέατά της.

Επίδαυρος



Πέρα από το μνημειώδες αρχαίο θέατρο της πόλης η Επίδαυρος, ήταν το μέρος που έλαβε χώρα η Πρώτη Εθνοσυνέλευση το 1821, δηλαδή η πρώτη συνέλευση νομοθετικού σώματος του ελληνικού κράτους. Σήμερα αν βρεθείς στα μέρη της επιβάλλεται να βουτήξεις στο Καλαμάκι το Γιάλασι και το Νησί αφού ξεψαχνίσεις τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου σαν σωστός Ιντιάνα Τζόουνς που είσαι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v