Αυτά τα νησιά θα τα εκτιμήσεις και το φθινόπωρο

Είσαι από εκείνους που στο άκουσμα της λέξης «νησί» φαντάζονται φουσκωτά φλαμίνγκο και παγωμένες μπίρες; Αντιπροτείνουμε τσίπουρα και περιπάτους.
Αυτά τα νησιά θα τα εκτιμήσεις και το φθινόπωρο

Τα νησιά τα έχουμε συνδυάσει με αμέτρητες παραλίες, απέραντες αμμουδιές και μικρούς κολπίσκους, έτοιμες να μας υποδεχτούν κάθε καλοκαίρι για μία ανάσα δροσιάς και ευτυχίας. Αυτά τα νησιά όμως μπορείς να τα απολαύσεις και αφού μπει ο Οκτώβρης.


Να πας φθινόπωρο στη Σύρο



Η Σύρος έχει μια αλλιώτικη ομορφιά από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Έχει τη φινέτσα ενός νησιού των Επτανήσων. Μην το πεις παραέξω, αλλά ίσως η Σύρος είναι πιο όμορφη το φθινόπωρο ή οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου που ο καιρός επιτρέπει ατελείωτες βόλτες.

Υπάρχουν τόσα να εξερευνήσεις. Θα περάσεις μία βόλτα από τη δημοτική αγορά, θα κάνεις μία στάση να θαυμάσεις το θέατρο Απόλλων και κάποια στιγμή τα σοκάκια θα σε βγάλουν και στην πλατεία Μιαούλη. Αν είσαι και θαρραλέος θα σκαρφαλώσεις και μέχρι την Άνω Σύρο του Βαμβακάρη. Θα πας και μια βόλτα από τα γραφικά Βαπόρια, για να δεις παραδοσιακά σπίτια ναυτικών. Στη Σύρο δεν πας για τις παραλίες, πας για την αρχιτεκτονική της, για αυτά που έχει να σε μάθει και φυσικά για ένα από τα αμέτρητα φεστιβάλ της. Άλλωστε θα ήταν κρίμα να πας στη Σύρο μόνο για κολύμπι.



Στη Ρόδο, my lord


Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα σε στέλναμε στη Ρόδο, καθότι μακρινός προορισμός, αλλά αυτήν την περίοδο οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν πέσει, συγκεκριμένα, η Volotea σε πετά εκεί μέσα Οκτωβρίου με 58€ πήγαινε-έλα. Εξάλλου είναι φθινόπωρο και ποιος παίρνει την απόφαση να πάει σε νησί; Η Ρόδος όμως δεν είναι το νησί που όταν περνάει η τουριστική σεζόν ερημώνει και μένουν οι γιαγιάδες να το φυλάνε κρυμμένες σε στολές ιπποτών.

Η αλήθεια είναι πως ούτε στη Ρόδο θα πας για να κάνεις τα μπάνια του καλοκαιριού. Η Ρόδος είναι λιγάκι σαν τη Βουδαπέστη. Έχεις τη σύγχρονη πόλη και το κάστρο να ενώνονται από πετρόκτιστες γέφυρες. Έπειτα έχεις κτίσματα που χρονολογούνται από την εποχή του Μεσαίωνα, στολισμένα με βαριές σιδερένιες πόρτες. Έχεις να δεις γοτθικές εκκλησίες, ψηλούς πύργους, μαρμάρινες αναγεννησιακές μαντόνες. Έχεις κι ένα παλάτι, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που αριθμεί ογδόντα αίθουσες και αντίστοιχο του μόνο στο HBO θα έχεις δει. Μετά έχεις να κάνεις και τα ψώνια σου στο πολύχρωμο παζάρι της Σωκράτους. Κι αν δεν χορτάσει το μάτι σου μαγεία, έχεις και το ενυδρείο, έναν υδροβιολογικό σταθμό χτισμένο σαν μέσα σε σπηλιά με 28 δεξαμενές που φιλοξενούν λογιών είδη γλυκού και θαλάσσιου νερού. Πού χρόνος για μπάνια;



Πάμε επίσκεψη στην κυρά-Κέρκυρα;



Όταν ακούς το όνομα Κέρκυρα το μυαλό σου δεν πάει σε παραλίες και καταγάλανα νερά, όπως συμβαίνει με τη Ζάκυνθο ή την Κεφαλλονιά. Ίσως το μυαλό σου να πηγαίνει στη Ρένα Βλαχοπούλου, στο Ποντικονήσι και τα καντούνια τα στενά. Αν το πάρεις απόφαση και μεταβείς στο νησί των Φαιάκων για περάσεις τα ρεπό σου, δε θα χάσεις την ευκαιρία να επισκεφθείς ένα παλάτι χτισμένο πάνω στην αρχαία πόλη, το Μον Ρεπό. Μετά θα περιπλανηθείς στη βγαλμένη από ταινία του Μπενίνι γειτονιά Καμπιέλο και τα απλωμένα ρούχα.

Αφού βγάλεις φωτογραφίες τις μπουγάδες των ντόπιων, δε θα κατευθυνθείς και προς το επιβλητικό Νέο Φρούριο για να δεις την πανοραμική θέα της πόλης και την πύλη με το Βενετικό Οικόσημο που απεικονίζει τον Λέοντα του Αγίου Μάρκου; Στον καλοδιατηρημένο δωρικό ναό του Καρδακίου δεν θα πας; Ποιος τρέχει σε θάλασσες όταν έχει να ανακαλύψει πολλούς αιώνες ιστορίας κρυμμένους στα καλντερίμια της της Παλιάς Πόλης;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v