Μήπως να κλείσεις το καλοκαίρι σου στις Σπέτσες;

Κοντινό, αρχοντικό και κοσμοπολίτικο, το πανέμορφο νησί είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να ολοκληρώσεις το καλοκαίρι σου.
Μήπως να κλείσεις το καλοκαίρι σου στις Σπέτσες;

Από τα πρώτα νησιά που έρχονται στο νου όταν μιλάμε για κοντινές διακοπές, οι Σπέτσες ηρεμούν πολύ, πάρα πολύ αυτήν την περίοδο και προσφέρονται για να τις ανακαλύψεις και να γοητευτείς από την ομορφιά τους.

Δεν είναι ακριβώς οικονομικές, όμως είναι άκρως ειδυλλιακές και μπορείς να τις απολαύσεις ακόμα και για ένα Σαββατοκύριακο.

Αν σκέφτεσαι να κλείσεις το καλοκαίρι σου στο νησί της Μπουμπουλίνας, ιδού οι προτάσεις μας για να το κάνεις) όπως πρέπει.

Βόλτες στη Ντάπια και το παλιό λιμάνι

Spetses Island, Greece

Ολοζώντανο το λιμάνι της Ντάπιας αποτελεί σημείο συνάντησης για όλο το νησί, με φόντο τα γοητευτικά καπετανόσπιτα της περαντζάδας του. Τριγύρω του, θα βρεις μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια του νησιού, όπως το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, το αρχοντικό του Μέξη, ο Φάρος, η Παναγιά η Αρμάτα και η Κοργιαλένειος Σχολής. Στο τέλος της λιθόστρωτης διαδρομής απλώνεται το παλιό λιμάνι, με ακόμα πιο γραφικό, νησιώτικο σκηνικό: παραδοσιακά καρνάγια, ταβερνάκια και μπαράκια στέκουν δίπλα σε κτίρια από το παρελθόν.

Και την ενδοχώρα

Spetses

Εγκαταλείποντας τη Ντάπια το σκηνικό αλλάζει, και οι ολάνθιστες αυλές των σπιτιών δίνουν τη θέση τους σε πεύκα που φουντώνουν καθώς προχωράς στην ενδοχώρα – άλλωστε το νησί το λέγαν στην αρχαιότητα Πιτυούσα ήτοι πευκόφυτη. Ακολουθώντας τα μονοπάτια προς το δάσος, αν είσαι φαν της πεζοπορίας, θα ανακαλύψεις ένα υπέροχο φυσικό τοπίο με θέα στον Αργοσαρωνικό – δες αναλυτικά εδώ

Ανακαλύπτοντας την Ιστορία

Bouboulina at sunset, Spetses

Τα must που πρέπει να ξέρεις και να επισκεφτείς είναι το μουσείο- σπίτι της Μπουμπουλίνας, με το σκαλιστό ταβάνι, τη μεγάλη σάλα και τις αίθουσες με τα κειμήλια του Αγώνα, μεταξύ άλλων, το Μουσείο των Σπετσών στεγασμένο στο σπίτι του Χατζηγιάννη Μέξη με την έκθεση ενάλιας αρχαιολογίας και το επιβλητικό αρχοντικό του ευεργέτη Σωτήρη Αναργύρου.

Λίγες ακόμα βουτιές

DSC_9782

Μπορεί να μη φημίζεται για τις παραλίες του όμως το νησί έχει να δώσει λίγες βουτιές ακόμα. Κοντά στο λιμάνι, ο Άγιος Μάμας και η Αγία Μαρίνα αποτελούν τις οργανωμένες - επιλογές για βουτιές, ενώ λίγο πιο μακριά, οι γεμάτες με πεύκα παραλίες των Αγίων Αναργύρων αλλά και της Αγίας Παρασκευής έχουν όμορφα νερά. Στην ίδια πλευρά με την Αγία Παρασκευή, θα βουτήξεις στις επίσης ωραίες Ξυλοκέριζα, Ζωγεριά και Βρέλλο.

Στα χνάρια του πρώτου μεσαιωνικού οικισμού

Αν από την Ντάπια ακολουθήσεις αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που πηγαίνει προς το παλιό λιμάνι, σε λιγότερο από δέκα λεπτά θα βρεθείς στο Καστέλλι. Πρόκειται για τον πρώτο μεσαιωνικό οικισμό του νησιού, η ακρόπολη του οποίου σήμερα σηματοδοτείται από τον ναό του Αγίου Βασιλείου, «περιτειχισμένη» από τους χείμαρρους του Αγίου Γεωργίου και της Κουνουπίτσας.

Τρώγοντας

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Clock Eatery&kaiki Pizza (@clockspetses) on

Στην ψαροταβέρνα του Πατράλη στην Κουνουπίτσα θα φας μύδια σαγανάκι, γαριδομακαρονάδα και λοιπά ωραία θαλασσινά, στο Clock στην πλατεία Ρολογιού θα απολαύσεις σε μοντέρνο περιβάλλον ωραιότατα burgers, μακαρονάδες και πίτσα, ενώ στο On the Verandah, σε εξαιρετική θέση στην Ντάπια, θα δοκιμάσεις κουζίνα υψηλών προδιαγραφών, με το κόστος να αυξάνεται αναλόγως. Στο Mourayo στο παλιό λιμάνι, η θέση είναι ειδυλλιακή και το φαγητό νοστιμότατο με μεσογειακές γεύσεις και μοντέρνες πινελιές, ενώ για το παραδοσιακό σουβλάκι θα πιάσεις θέση στο Cockatoo στην Ντάπια. Στο Λιοτρίβι στο παλιό λιμάνι θα κάνεις παρεΐστικα τσιμπούσια με θαλασσινούς μεζέδες και ούζο, ενώ στο Mosquito θα πιάσεις ταράτσα με υπέροχη θέα, θα δοκιμάσεις κλασικά μπέργκερ και θα πιείς μπύρες από εγχώριες μικροζυθοποιίες.

Και πίνοντας

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Votsalo Cocktail Bar Spetses (@votsalococktailbarspetses) on

Το κρυμμένο σε ένα στενάκι Votsalo Espresso Cocktail Bar είναι ο ιδανικός προορισμός για ένα καλοφτιαγμένο κοκτέιλ σε λογικές τιμές, ενώ στο Hono & Lulu στο παλιό λιμάνι η ατμόσφαιρα είναι εξωτική και χαλαρή, το φαγητό γκουρμέ και οι τιμές ελαφρώς τσιμπημένες. Στο Spetsa Bar θα ακούσεις ωραίες μουσικές και θα πιείς ίσως τα φτηνότερα ποτά του νησιού, ενώ αν θες να γίνεις ένα με την πιτσιρικαρία θα διαβείς την πόρτα του δημοφιλούς Guzel.

Κάτι για το σπίτι

Πριν φύγεις, μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα μοσχομυριστά αμυγδαλωτά που παράγονται με παραδοσιακό τρόπο στο νησί. Θα τα βρεις σε μέρη όπως η Βανίλια στην Ντάπια, η οποία σημειωτέον έχει και καταπληκτικά μπακλαβαδάκια με γέμιση κρέμα, σοκολάτα και φυστίκι, όπως και τα νοστιμότατα σπιτικά τυροπιτάκια. Και μιας και μιλάμε για γλυκάκι, στο il Posto θα φας υπέροχο σπιτικό παγωτό και παγωτό μηχανής σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων.

Και από διαμονή;

Οικονομικές επιλογές στο νησί βρήκαμε στο Villa Plaza κοντά στο λιμάνι (36€ για ένα δίκλινο), στον Argonaftis επίσης κοντά στο λιμάνι (46€ για ένα δίκλινο), στο Villa Marina με 50€ ανά διανυκτέρευση και στη Μιμόζα στην Αγία Μαρίνα με 86€ για ένα δίκλινο με πρωινό.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v