26 πολύ καλοί λόγοι να πας τώρα Καλαμάτα

Το 26ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας σηκώνει αυλαία την Παρασκευή 21/8, κι εμείς βρίσκουμε αφορμή να ξαναβολτάρουμε σε μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας.
26 πολύ καλοί λόγοι να πας τώρα Καλαμάτα
της Ηρώς Κουνάδη

Είκοσι έξι χρόνια πίσω, αν μας το έλεγαν μπορεί και να μην το πιστεύαμε: Ένα διεθνές φεστιβάλ χορού θα έβαζε την Καλαμάτα στον παγκόσμιο χάρτη και θα σύστηνε δειλά στο ελληνικό κοινό μια τέχνη που ως τότε αγνοούσε. Κι εκείνο το μικρό, χειροποίητο φεστιβάλ θα γινόταν μεγάλο και τρανό. Θα έφερνε τα σπουδαιότερα ονόματα του χώρου του στην Ελλάδα. Και θα μάθαινε τους ανθρώπους μιας χώρας που περηφανεύεται ότι δημιούργησε την κατ’ εξοχήν τέχνη του λόγου, το θέατρο, να βλέπουν παραστάσεις χωρίς λόγια. Και ας φοβούνται το –πάντα υπαρκτό– ενδεχόμενο να μην τις καταλαβαίνουν. Γίνεται να αγαπήσεις κάτι και χωρίς να το (πολυ)καταλαβαίνεις. Αρκεί μόνο να το νιώθεις.

Το 26ο λοιπόν, αισίως, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας σηκώνει, σε πείσμα των καιρών, την αυλαία του και μας υποδέχεται –σε εξωτερικούς κατά βάση χώρους, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις αποστάσεις ασφαλείας. Κι εμείς έχουμε 26 πολύ καλούς, φεστιβαλικούς και μη, λόγους να βρεθείς το δεκαήμερο 21-30 Αυγούστου στην Καλαμάτα.



1. Γιατί πολλές από τις παραστάσεις φέτος θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο του μαγικού Κάστρου της Καλαμάτας, που αγναντεύει από ψηλά τα φώτα της πόλης.

2. Γιατί το Φεστιβάλ θα ανοίξει την Παρασκευή 21/2 και το Σάββατο 22/8 με την παράσταση Roots, του πολυβραβευμένου Βέλγου Wim Vandekeybus, που αναζητά τις ρίζες του ανθρώπου στη φύση και τα αρχέγονα ένστικτά του.

3. Γιατί σε καμία άλλη ελληνική πόλη η παραλία (η κανονική παραλία, αυτή που κάνεις τις βουτιές σου, όχι η παραλιακή περαντζάδα που χαζεύεις πίνοντας καφέ) δεν είναι τόσο αναπόσπαστο κομμάτι του αστικού ιστού.

4. Γιατί το παραπάνω σημαίνει σε απλούστερα ελληνικά πως αν ζεσταθείς εκεί που βολτάρεις στους δρόμους της πόλης, περπατάς λίγα λεπτά, κάνεις μια βουτιά και συνεχίζεις δροσερός κι αμέριμνος τη μέρα σου.

5. Γιατί την Κυριακή 23/8 στο Αμφιθέατρο του Κάστρου ο φημισμένος χορευτής φλαμένκο Israel Galvan υπόσχεται ένα φαντασμαγορικό Solo

6. Γιατί το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας είναι ένα πεζοδρομημένο χάρμα οφθαλμών, γεμάτο παστέλ νεοκλασικά και στοιχεία αρχιτεκτονικά που ξεκινούν από την ιταλική αναγέννηση και φτάνουν στην art nouveau, τον γερμανικό κλασικισμό και την λαϊκή αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα.



7. Γιατί στον Εναλλακτικό Χώρο του υπέροχου Μέγαρου Χορού θα παρουσιάσει για πρώτη φορά δουλειά της στην Ελλάδα η Γαλλο-Βελγίδα χορογράφος Karine Ponties. Στην παράστασή της Same Same, που σχολιάζει με χιούμορ τον παραλογισμό της ανθρώπινης φύσης, η θεατρική σκηνοθέτις Petra Tejnorová μοιράζεται τη σκηνή με την κορυφαία χορεύτρια Tereza Ondrová. 

8. Γιατί μια ωρίτσα μακριά από την Καλαμάτα, βουτάς σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Πελοποννήσου –αν όχι και της Ελλάδας ολόκληρης. Ναι, στη Βοϊδοκοιλιά αναφερόμαστε.

9. ...και τρία τέταρτα οδήγησης σε χωρίζουν από ένα μέρος μαγικό, τους καταρράκτες του Πολυλίμνιου, στα παγωμένα νερά των οποίων βουτάς και νιώθεις λες και πρωταγωνιστείς στη Γαλάζια Λίμνη.

10. Γιατί το Kaos της Ιωάννας Πορτόλου και της ομάδας Griffón Dance Co. μιλά για το βάρος του πολιτισμού που κουβαλάμε οι Έλληνες μέσα μας. Την Τρίτη 25 Αυγούστου στον Εναλλακτικό Χώρο του Μέγαρου Χορού.

11. Γιατί η παραλιακή περαντζάδα της Ναυαρίνου είναι το ιδανικό σημείο για το πρώτο καφεδάκι της ημέρας, με θέα την θάλασσα που λαμπυρίζει ως τη γραμμή του ορίζοντα…



12. …και για την τελευταία απογευματινή βόλτα, με παγωτό χωνάκι στο χέρι και φόντο τον ήλιο που δύει πίσω από τις φοινικιές της.

13. Γιατί ο Φώτης Νικολάου επιχειρεί με την παράσταση Τάματα ένα σκοτεινό ποιητικό ταξίδι αναζήτησης της ταυτότητας, της ανάγκης για τρυφερότητα και της αίσθησης του να ανήκεις κάπου. Την Τετάρτη 26 Αυγούστου στο Αμφιθέατρο του Κάστρου.

14. Γιατί το Κάστρο που έχτισαν οι Φράγκοι το 1208 δεν είναι απλά ο χώρος των παραστάσεων, είναι ένα ολοζώντανο κομμάτι της Ιστορίας αυτής της πόλης, ένα μοναδικό αξιοθέατο και ένα σημείο τέλειο για να χαζέψεις τον ήλιο να δύει πριν ξεκινήσει η παράσταση.

15. Γιατί στην παράστασή τους Here η Lali Ayguadé και ο Guilhem Chatir διερευνούν, υπό τη φωνή της σοπράνο Maria Casellas Artigas, το πώς μας διαμορφώνει το περιβάλλον στο οποίο γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε. Την Παρασκευή 27/8 στον Εναλλακτικό Χώρο του Μέγαρου Χορού.

16. Γιατί μια από τις ωραιότερες αρχαίες πόλεις που έχεις δει ποτέ, η Αρχαία Μεσσήνη, βρίσκεται μόλις 32 χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα.



17. Γιατί την Παρασκευή 28/8 στο Μέγαρο Χορού οι kóka&panú, δηλαδή οι Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και Παναγιώτης Μανουηλίδης, παρουσιάζουν σε παγκόσμια πρεμιέρα τη νέα δημιουργία τους ὕλη.

18. Γιατί τα τέλεια, σπιτικά μαγειρευτά στο ταβερνάκι του Κώστα Βασιλειάδη, οι τσιπουρο-μεζέδες του Θίασου και οι γουρουνοπούλες στον Πλάτανο και το Κάρδαμο είναι μερικές μόνο από τις εγγυήσεις ότι αυτή η πόλη ξέρει πολύ καλά να τρώει.

19. Γιατί ο Viktor Černický έρχεται από την Τσεχία για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το Pli, μια απρόβλεπτη και χιουμοριστική παράσταση, που φέρνει επί σκηνής 22 καρέκλες, ένα βασανιστικό ρυθμό κι έναν επίμονο άνθρωπο. Το Σάββατο 29/8 στο Μέγαρο Χορού.

20. Γιατί αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας, να σου αφηγηθεί μια Ιστορία που μετρά ούτε λίγο ούτε πολύ πέντε χιλιάδες χρόνια.

21. Γιατί την αυλαία του φεστιβάλ κλείνουν το Σάββατο 29/8 και την Κυριακή 30/8 οι αγαπημένοι Βέλγοι του ελληνικού κοινού Peeping Tom με την παράστασή τους Diptych

22. Γιατί στέκια όπως το Baroque με τα κοκτέιλ του, το Κύτταρο με τις αμέτρητες ετικέτες ουίσκι και ο Ροδανθός με τις ψαγμένες του μπύρες, αποδεικνύουν πως αυτή η πόλη εκτός από να τρώει ξέρει και να πίνει και να περνά καλά μέχρι το πρωί.



23. Γιατί 14 ολόκληρες παραστάσεις στήνονται κάθε βράδυ τις ημέρες του Φεστιβάλ στην Κεντρική Πλατεία, με ελεύθερη είσοδο. Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

24. Γιατί πολλές από αυτές είναι παραστάσεις σπουδαίων χορογράφων που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως οι Laura Aris και Álvaro Esteban, η Kirn Compagnie, οι Ben Fury και Simon Thierrée και ο Iesu Escalante.

25. Γιατί 35 χιλιόμετρα νότια της Καλαμάτας, η Καρδαμύλη είναι το τέλειο σκηνικό για να γνωριστείς με την ιδιαίτερη περίπτωση της μεσσηνιακής Μάνης.

26. Γιατί, θα το σκεφτείς ένα απόγευμα εκεί που περπατάς αμέριμνος στους δρόμους της και θα εκπλαγείς από την ίδια σου τη διαπίστωση, η Καλαμάτα είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v