10 πολύ καλοί λόγοι να πας τώρα Καλαμάτα

Οι βόλτες, οι βουτιές, το φαγητό και το Φεστιβάλ Χορού που ξεκινά την Παρασκευή 13/7 είναι μερικοί εξαιρετικοί λόγοι να φτιάξεις τώρα βαλίτσες για Καλαμάτα.
 

10 πολύ καλοί λόγοι να πας τώρα Καλαμάτα

της Ηρώς Κουνάδη

Το Φεστιβάλ Χορού που ξεκινά την Παρασκευή 13 Ιουλίου είναι μόνο η αρχή. Ένα σωρό ακόμα λόγους έχουμε να πας και να ξαναπάς σε μια από τις ωραιότερες (και συγχωρήστε μας τον υποκειμενισμό) πόλεις της Ελλάδας. Με το ζόρι διαλέξαμε μόνο δέκα από αυτούς.

Να βολτάρεις στο κουκλίστικο ιστορικό της κέντρο

Τα σοκάκια του είναι χάρμα οφθαλμών, ειδικά εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα, όταν λουσμένα στο πορτοκαλοκόκκινο φως γίνονται ακόμα πιο ατμοσφαιρικά. Διάσπαρτα με κουκλίστικα νεοκλασικά που σκεπάζονται από κόκκινες κεραμιδένιες στέγες, και αρχιτεκτονικές επιρροές που ξεκινούν από την ιταλική αναγέννηση και φτάνουν στην art nouveau, τον γερμανικό κλασικισμό και την λαϊκή αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, είναι ό,τι πρέπει για τις απογευματινές σου βόλτες.



Ανάμεσά τους, πετρόχτιστα εκκλησάκια και ενδιαφέροντα μουσεία (Ιστορικό και Λαογραφικό, Αρχαιολογικό, και Στρατιωτικό με εκθέματα από την Ελληνική Επανάσταση) προσφέρουν τις απαραίτητες στάσεις για τους λάτρεις της Ιστορίας.

Να πιείς το πρώτο καφεδάκι της ημέρας στα café της Ναυαρίνου

Απλούστερα γνωστή ως «παραλία» σκέτο, η μεγάλη παραλιακή περαντζάδα της πόλης είναι το κέντρο της (νυχτερινής και όχι μόνο) δράσης τα καλοκαίρια στην πόλη. Τα φαρδιά της πεζοδρόμια είναι στολισμένα με φοίνικες, για έξτρα δόσεις καλοκαιρινού feeling, και η θαλασσινή απεραντοσύνη που απλώνεται λίγα μέτρα παρακάτω, παρέχει την ιδανική θέα και την –τόσο απαραίτητη σε μια πόλη που ταλαιπωρείται συχνά από καύσωνες– δροσιά.



Στα τραπεζάκια που απλώνονται εδώ σερβίρονται από το πρωί ως το βράδυ τα πάντα: καφέδες με κερασμένο κέικ, ποτά και χρωματιστά κοκτέιλ, παγωτά στολισμένα με ομπρελίτσες και ουζάκια με μεζέ. Κι όταν ο υδράργυρος χτυπήσει 40άρι υπό σκιάν, οι παραλίες της πόλης απέχουν από εδώ πέντε μισοζαλισμένα βήματα.

Να βουτήξεις στις (βοτσαλωτές) παραλίες της πόλης



Δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε άλλη ελληνική πόλη που να έχει τόσο ωραία νερά στα πόδια της, και παραλίες να ξεκινούν εκεί που τελειώνουν τα τραπεζάκια των café της –πολλά από τα οποία, αξίζει να σημειωθεί, σερβίρουν τα καφεδάκια ή τις μπύρες μας στις ξαπλώστρες τους, χωρίς έξτρα χρέωση.

Να οδηγήσεις λίγο παραπάνω για ακόμα πιο φαντασμαγορικές βουτιές



Αν θες να πας για μπάνιο με τα πόδια, οι παραλίες της πόλης είναι μια χαρά αξιοπρεπέστατες. Αν, πάλι, δε συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο από λευκή σαν πούδρα άμμο και γαλαζοπράσινα νερά μακριά απ’ όλους και απ’ όλα, θα μπεις στο αυτοκίνητο και θα οδηγήσεις μια ωρίτσα ως τη φαντασμαγορική Βοϊδοκοιλιά, τον Φονέα με τα εξωτικά νερά του, ή μια από τις άλλες καρτποσταλικές παραλίες της Μεσσηνίας, που θα δεις αναλυτικά εδώ.

Να περάσεις ένα βράδυ με ρακές και μεζεδάκια στον Θίασο


Φωτό: KalamataIn.gr

Ένα παραδοσιακό καφενείο-ουζερί απλώνει τα τραπεζάκια του στη σκιά του τεράστιου πλάτανου μπροστά του, και μας σερβίρει πεντανόστιμα μεζεδάκια εμπνευσμένα από την τοπική κουζίνα (πατάτα οφτή με σύγκλινο, εξαιρετική γουρουνοπούλα, μελιτζανάκι τουρσί είναι στα «οπωσδήποτε») τα οποία συνοδεύουν τέλεια οι ρακές και τα κρασιά του. Ο λογαριασμός στο τέλος δεν ξεπερνά τα 15€ το άτομο. Πολλά βράδια έχει και ζωντανή μουσική –εννοείται χωρίς μικρόφωνα.

Να ανακαλύψεις και τα υπόλοιπα ταβερνάκια της


Φωτό: KalamataTimes.gr

Σε μια πόλη που φημίζεται για το καλό φαγητό της, το δύσκολο είναι να διαλέξεις πού θα πρωτοφάς: Κρεατο-νοστιμιές να γλείφεις τα δάχτυλά σου, όλες σερβιρισμένες στη λαδόκολλα, στη Λούφα (Ηφαίστου 15), καταπληκτικά μεζεδάκια και ασυναγώνιστη γουρουνοπούλα στον Πλάτανο (Αρτέμιδος 84) και στο Κάρδαμο (Πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού 21), σπιτικά μαγειρευτά με φοβερή θέα στα φώτα της πόλης και την θάλασσα στην Αγριλιά (στη Βέργα, λίγο έξω από την πόλη) και εξαίσια σπιτική κουζίνα στο σχεδόν μυστικό ταβερνάκι-εξοχικό κέντρο στου Κώστα Βασιλειάδη, πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο (οι πρωτάρηδες, τηλεφωνήστε στο 27210 83957 για οδηγίες, και θυμηθείτε ότι δεν έχει ταμπέλα απέξω).

Να πας στο Φεστιβάλ

Μεγαλύτερο, πλουσιότερο, σπουδαιότερο από κάθε άλλη χρονιά το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με καλλιτεχνική διευθύντρια την παγκοσμίου φήμης χορογράφο Λίντα Καπετανέα, έχει ηχηρά ονόματα του εγχώριου και διεθνούς στερεώματος, δέκα εκ των οποίων για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είκοσι οκτώ συνολικά παραστάσεις (τις οποίες θα δεις αναλυτικά εδώ) μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν εκείνες των Olivier De Sagazan, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, Josef Nadj, που θα συμμετέχει με παράσταση αλλά και έκθεση φωτογραφίας, Wim Vandekeybus με την ιστορική ομάδα Ultima Vez, Svalbard Company, Marquese Scott - Poppin John, που επίσης πρωτοεμφανίζονται στην Ελλάδα, και Compañia Sharon Fridman, που ανοίγει θεαματικά το Φεστιβάλ.


Οι παραστάσεις φιλοξενούνται στο υπέροχο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (που ίσως θυμίσει στους Αθηναίους λίγο την Στέγη), το δε Φεστιβάλ είναι ο τέλειος τρόπος να μυηθεί και ο πλέον άσχετος για πρώτη φορά στον μοντέρνο χορό. Τα δε εισιτήρια είναι οικονομικότατα: από 12€ έως 15€ maximum, αναλόγως παράστασης.

Διαβάστε περισσότερα - Όσα θα δούμε φέτος στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Να έρθει το Φεστιβάλ σε εσένα, εκεί που θα βολτάρεις αμέριμνος

Ακόμα και αν δεν σε πείθουμε με τίποτα να δώσεις μια ευκαιρία στην πιο παραγνωρισμένη από τις παραστατικές τέχνες, πιθανότατα θα το κάνουν οι υπαίθριες παραστάσεις και οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα πλημμυρίσουν χορό την πόλη τις ημέρες του φεστιβάλ (Σάββατο 13 με Σάββατο 22 Ιουλίου).



Μόνο στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, κάθε μέρα στις 19.00 παρουσιάζεται και μία παράσταση με ελεύθερη είσοδο: O Iσπανός Akira Yoshida παρουσιάζει το έργο Home (Σάββατο 14.07), ο Σλοβάκος Peter Jasko, φιλοξενούμενος δάσκαλος του Φεστιβάλ και μέλος των Les SlovaKs, θα παρουσιάσει το 18 (Κυριακή 15.07), ο εκρηκτικός Edivaldo Εrnesto από την Μοζαμβίκη και ο Ισπανός Luis García López, γνωστός και ως Fruta, θα μας παρουσιάσουν με το Glitches μια ενστικτώδη παράσταση (Δευτέρα 16.07), η Αθανασία Κανελλοπούλου το 99 γωνίες ενός πιθανού εαυτού (Τρίτη 17.07), η Liaidain Herriot, η ιρλανδή χορεύτρια με τη μοναδική θεατρικότητά της, το έργο της Οn a Tangent (Τετάρτη 18.07), ο Tom Weksler το έργο του Water (Πέμπτη 19.07), οι Marquese Scott και Poppin John μια μοναδική παράσταση dubstep που θα λυγίσει το χωροχρόνο (Παρασκευή 20.07), το εκπληκτικό ντουέτο των χορευτών και ακροβατών από την Γαλλία Frédéri Vernier και Justine Berthillot, το γνωστό τους έργο Noos (Σάββατο 21.07).

Να πεταχτείς στην Αρχαία Μεσσήνη

Μια από τις ωραιότερες αρχαίες πόλεις που έχεις δει ποτέ, η Αρχαία Μεσσήνη είναι η πόλη που έχτισε ο θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας το 370 π.Χ., μετά τη νίκη του ενάντια στους Σπαρτιάτες, για να συμβολίζει την ελεύθερη Μεσσηνία. Είναι, επίσης, ένας σούπερ ατμοσφαιρικός αρχαιολογικός χώρος, με το θέατρό του, το Εκκλησιαστήριο με τα χαρακτηριστικά χρωματιστά μωσαϊκά, το Ασκληπιείο, την Κρήνη της Αρσινόης και το υποβλητικό Στάδιο, το μέγεθος και η θέα του οποίου κόβουν την ανάσα.



Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος καθημερινά, από τις 8.00 το πρωί ως τις 20.00 το βράδυ. Το εισιτήριο κοστίζει 12€ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και είσοδο στο Κάστρο της Καλαμάτας και το εντυπωσιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας (στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας) εντός τριών ημερών.

Διαβάστε περισσότερα - Αρχαία Μεσσήνη: Φωτο-βόλτα στην Ιστορία

Και να βουτήξεις στους καταρράκτες του Πολυλίμνιου

Δεκαπέντε διαδοχικές λίμνες, βγαλμένες από την φαντασία των ζωγράφων της Αναγέννησης: Άλλες πλαισιωμένες από μεγάλους καταρράκτες, άλλες μικρές πισίνες στις οποίες καταλήγουν τα νερά των ποταμιών που ακολουθούν το χωμάτινο μονοπάτι. Αυτό το μαγικό μέρος, και τα παγωμένα του νερά που είναι βάλσαμο ενάντια στις μεσσηνιακές ζέστες, θα το βρεις κοντά στο χωριό Χαραυγή, στα μισά περίπου του δρόμου Καλαμάτας-Πύλου.



Διαβάστε περισσότερα - Πολυλίμνιο: Πολυ…μυστικές βουτιές στους καταρράκτες


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v