10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Αντίπαρο

Οι παραλίες, τα νησάκια, τα σπήλαια, οι βόλτες, τα ηλιοβασιλέματα, το φαγητό, η La Luna και όλα όσα κάνουν την Αντίπαρο must.
10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Αντίπαρο

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Εδώ έκανε το αγροτικό του ο Μάκης Παπαδημητρίου " target="_blank">στο φεστιβαλικό Suntan. Εδώ αγόρασε σπίτι ο Τομ Χανκς, και εδώ τελειώνουν οι σινεφίλ αναφορές από τον συντάκτη.

Η Αντίπαρος, με την μικροσκοπική της Χώρα και τις ορδές νεαρόκοσμου αλλά και jet setters που την γεμίζουν κάθε καλοκαίρι προσφέρει ακομπλεξάριστες διακοπές έχοντας όλα εκείνα τα συστατικά που εγγυώνται πως όταν έρθεις εδώ, δε θα φύγεις εύκολα.

Και επειδή σίγουρα κάποια στιγμή θα σε βγάλει ο δρόμος προς το αδερφάκι της Πάρου, δες τι πρέπει να κάνεις όπως και δήποτες.



Να μείνεις στο κάμπινγκ


Δεν έχει σημασία αν «είσαι του κάμπινγκ» ή όχι. Το κάμπινγκ της Αντίπαρου σε στρατηγική τοποθεσία δίπλα στη Χώρα θα σου φέρει στο νου αναμνήσεις και εικόνες φοιτητικών χρόνων, τότε που όλα ήταν ανέμελα και μποέμ. Τότε που τα αυτοσχέδια γλέντια ήταν κανόνας, οι μπίρες έρρεαν άφθονες, όπως και οι κουβέντες περί ανέμων και υδάτων. Ανεξάρτητα από το αν θα μείνεις πάντως, το εστιατόριό του αποτελεί γευστικό προορισμό για χορταστικά και πεντανόστιμα μαγειρευτά σε πολύ καλές τιμές.

Να πας μια βόλτα στο σπήλαιο

Θα το βρεις πάνω στον λόφο του Άη Γιάννη και είναι βαθύτατα συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν αρχαία αγγεία, ενώ επίσης σώζονται τα ονόματα Μακεδόνων στρατηγών, που συνωμότησαν εναντίον του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κατέφυγαν εδώ για να κρυφτούν. Η κατάβαση εδώ είναι υποβλητική και θα σε φέρει αντιμέτωπο με έναν εξωγήινο κόσμο και έναν τεράστιο σταλαγμίτη ύψους 8 μέτρων. Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, το σπήλαιο ήταν κλειστό, έως ότου υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις από τους κρατικούς φορείς.

Να πεταχτείς στο Δεσποτικό

Ένα νησάκι τόσο δα, ενδείκνυται για αυθημερόν επίσκεψη με το καΐκι. Εδώ βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορες εποχές (γεωμετρική, αρχαϊκή, κλασσική κ.α.), αρκετά από τα οποία είναι καλά διατηρημένα έως σήμερα, ενώ διαθέτει και μια πανέμορφη παραλία με τιρκουάζ νερά για να λιώσεις με τις ώρες, το υπέροχο Λιβάδι.

Να βουτήξεις σε πανέμορφες παραλίες



Δεν είναι πολλές, αλλά θα σε αποζημιώσουν με τα κρυστάλλινα νερά τους και την ηρεμία (ή… φασαρία) που προσφέρουν – αναλόγως σε τι φάση είσαι. Στις μη οργανωμένες συμπεριλαμβάνονται ο Άγιος Σώστης με τη λευκή άμμο και τον πανέμορφο βυθό και η Φανερωμένη με τα γαλαζοπράσινα νερά της. Πιο μεγάλη και δημοφιλής η 1η Ψαραλυκή με το αδερφάκι της την 2η Ψαραλυκή, είναι και οι δύο τους οργανωμένες και εύκολα προσεγγίσιμες από τη Χώρα με τα πόδια. Στον οργανωμένο Άγιο Γεώργιο θα κάνεις θαλάσσια σπορ και θα απολαύσεις τη θέα στο Δεσποτικό, ενώ αν θες πολύ χαμό, θα πας στον Σωρό.

Να βολτάρεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα


Τουλάχιστον μια φορά οφείλεις να περπατήσεις όλο τον κεντρικό πεζόδρομο, και από την πλατεία να βγεις στο Σιφνέικο, για να απολαύσεις ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, με φόντο την Σίφνο. Ή και δύο, δε θα τα χαλάσουμε εκεί. Σημείωσε επίσης πως στο νησί υπάρχει ένα ωραιότατο δίκτυο οργανωμένων μονοπατιών,12 το σύνολο παρακαλώ. Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι εκείνο που ξεκινά από το Σιφνέικο, πέντε λεπτά από την πλατεία, κάνει έναν παραλιακό γύρο, βγαίνει στο κάμπινγκ και από εκεί επιστρέφει στο χωριό. Ό,τι πρέπει για πρωινή ή απογευματινή πεζοπορία.  Ένα άλλο, εξίσου ωραίο μονοπάτι ξεκινάει από το λιμάνι, και σε λίγα λεπτά σε βγάζει στην πρώτη Ψαραλυκή, συνεχίζει στην δεύτερη Ψαραλυκή, και αν θες το συνεχίζεις ως την τρίτη Ψαραλυκή, με τα πυκνά της αρμυρίκια και ένα ωραίο ταβερνάκι. Και βουτάς και τσιμπολογάς.

Να φας παραδοσιακά

Το πιο οικονομικό γεύμα θα σ’ το ετοιμάσουν στον Ζορμπά, ένα ρουστίκ και ψαγμένο ταβερνάκι που ετοιμάζει σούπερ θαλασσινά σε ωραιότατες τιμές (από 12€/ άτομο). Στο λιμάνι ο Σταθερός ακριβώς δίπλα από τα ferry, έχει νοστιμότατα μαγειρευτά, θαλασσινά και κρεατικά, ενώ η Κληματαριά είναι μια κλασική, οικογενειακή ταβέρνα με παραδοσιακό φαγητό. Για όλα τα παραπάνω υπολόγισε περί τα 20€/ άτομο με κρασί. Στον Άγιο Γεώργιο ο Καπετάν Πιπίνος σερβίρει νοστιμότατα θαλασσινά σε υπέροχη τοποθεσία μπροστά στη θάλασσα (από 30€/ άτομο), ενώ αν έχεις τα πιτσιρίκια μαζί το Yam είναι ό,τι πρέπει για γεύμα και παιχνίδι στην αυτοσχέδια παιδική χαρά του.

Αλλά και μοντέρνα

Ο θείος Λεωνίδας (ο Κουτσόπουλος ντε), έπιασε στεριά φέτος στην Αντίπαρο και έστησε μέσα στο ξενοδοχείο Kouros Village το Samano, με μενού που απαρτίζεται από πιάτα ελληνικής δημιουργικής κουζίνας. Η γευστική φάση εδώ ακολουθεί τα χνάρια του αθηναϊκού Feedel, δηλαδή νόστιμες γεύσεις σε πιατάκια για να τα μοιραστείς με την παρέα σε πρωτότυπους συνδυασμούς. Εδώ θα βρεις το περίφημο τζατζίκι αβοκάντο, αλλά και φάβα με τσορίθο Δράμας, τρούφα και θυμάρι, μαριναρισμένο φαγκρί με μάνγκο, τσίλι και εσπεριδοειδκή, κοκορέτσι κόκκορα με πουρέ παστινάκι και σουμάκ και κεμπάπ με αρνάκι Νάξου, μαρμελάδα κρεμμύδι και πικάντικη μαγιονέζα. Υπολόγισε περί τα 40€/ άτομο με κρασί.

Να τα πιείς (και να τα πεις) ωραία

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Boogaloo Cocktail Bar (@boogaloo_antiparos) on


Πληθωρικό νησί στο πίνειν η Αντίπαρος με επίκεντρο την πλατεία της που γίνεται το έλα να δεις προσφέρει μπόλικες επιλογές για νύχτες αλκοολικές. Σημείωσε το Sunset, το Boogaloo και το Tabula Rasa του ιδίου ιδιοκτήτη για σούπερ κοκτέιλ, με το πρώτο να δίνει μπόνους το ηλιοβασίλεμα στο… ποτήρι. Στην πλατεία επίσης θα βρεις το Lime, το Smile και το Καφενείο για να δοκιμάσεις ενδιαφέρουσες φρουτώδεις μείξεις, ενώ αν σε ανησυχεί το γεγονός ότι όλα τα μπαρ του νησιού συγκεντρώνονται στην πλατεία, ηρέμησε. Η Αντίπαρος σε πανελλήνια πρώτη (;) κάνει καλό στα αυτάκια σου και φροντίζει όλα τα μπαράκια της πλατείας να παίζουν την ίδια μουσική, από έναν Dj που αλλάζει κάθε μέρα από τις 8 μέχρι τις 11 το βράδυ. Έχεις κάτι καλύτερο;

Να ροκάρεις

Ναι, μπορεί ο nightlife χαρακτήρας του νησιού να τείνει πλέον προς το mainstream, αλλά κι εσύ παλιοροκά που θες να το ζήσεις σκληρά θα έχεις τις επιλογές σου. Τις εξής… δύο: Το 30 - και βάλε- ετών Doors ένα μικρούλι μπαράκι όπου ο κόσμος πίνει μπίρες και λικνίζεται στους classic rock ρυθμούς του DJ Γιώργου κάτω από αφίσες του Morisson και του Bowie, και το Lucky Luke, μια… νησιωτική pub με darts που παίζει από rock μέχρι dub και σερβίρει φτηνές μπίρες.

Και να σε πάρει το πρωί…

la luna

… ενώ καταλήγεις (πολύ) αργά το βράδυ στα δύο θρυλικά after του νησιού για «ένα ακόμα ποτάκι μωρέ». Στη ντισκοτέκ La Luna θα ξεφτιλιστείς χορέψεις με Clash, Bob Marley και Πωλίνα μέχρι να ανατείλει ο ήλιος μαζί με όλο σχεδόν το νησί, ενώ στον Μύλο θα ακούσεις τα σωστά, τα ωραία ελληνικά τα mainstream, αλλά και ηλεκτρονική μουσική, αναλόγως ημέρας. Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές, η La Luna δυστυχώς δεν λειτουργεί μιας και μετά από συστάσεις ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να την κλείσει. Αυτό δε σημαίνει όμως πως δεν θα ανοίξει μελλοντικά – το ελπίζουμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v