Σύμη: Ένας παράξενος παράδεισος

Θα σου δώσουμε επτά λόγους για να κάνεις μια επίσκεψη σε αυτό το τόσο ιδιαίτερο (και τόσο όμορφο) Δωδεκάνησο.
Σύμη: Ένας παράξενος παράδεισος

Η Σύμη είναι ένα από εκείνα τα Δωδεκάνησα που δεν θα σκεφτείς με την πρώτη να τα βάλεις στους προορισμούς σου. Όχι όταν ένα τσιγάρο δρόμος μακριά είναι η Ρόδος, ας πούμε. Και μπορεί από εκεί να σκεφτείς, "Εντάξει, ας πάω για ένα μπάνιο κι από εκεί, είναι όντως ένα τσιγάρο δρόμος".

Αλλά και αυτό δεν είναι αρκετό. Επειδή μπορεί η Σύμη να είναι μικρούλα και να ζει στην σκιά άλλων, μεγάλων (μεγέθους Κολοσσού, σαν να λέμε) Δωδεκανήσων, είναι όμως ένας κανονικότατος προορισμός που αξίζει να του αφιερώσεις τις διακοπές σου. Ειδικά αν σκεφτείς ότι οι τουρίστες από το εξωτερικό δεν έχουν σταματήσει να την λατρεύουν, αλλά σε εμάς εξακολουθεί να παίζει στα outsiders. Κι εμείς έχουμε επτά λόγους για να πας.

1. Θα βγάλουμε από την μέση το μάθημα Ιστορίας πρώτο, επειδή ξέρουμε ότι κατά βάθος θέλεις να πας και να αράξεις σε μια παραλία για λίγες μέρες και να χάσεις επαφή με την πραγματικότητα. Και η Σύμη είναι τέλειο νησί για να το κάνεις αυτό, αλλά... Πρώτα ρίξε μια βόλτα στο Αρχαιολογικό-Λαογραφικό Μουσείο. Η Σύμη κατοικείται από την αρχαιότητα (γενικότερο χαρακτηριστικό των Δωδεκανήσων) και ένα σύντομο ταξίδι στην μεγάλη ιστορία της θα σου μάθει πολλά.

2. Αρχαιολογίας συνέχεια, να αναφέρουμε πως ολόκληρο το νησί (και τα πέριξ του) έχει ανακηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Μπορείς πραγματικά να δεις και να νιώσεις το πέρασμα του χρόνου μέσα στις βόλτες σου, και αν μη τι άλλο αυτή είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσεις.

3. Θα αναφέρουμε νωρίς-νωρίς και το κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού, επειδή - και δεν το λέμε με καθόλου ειρωνικό τρόπο - ο Θεός όταν βρισκόμαστε σε νησί και σε διακοπές, δεν πρόκειται να θυμώσει αν δεν ρίξουμε μια επίσκεψη σε ένα από τα σπίτια του, όσο τέλειο κι αν είναι. Αν όμως θέλεις να κάνεις κάτι τέτοιο, πρέπει να επισκεφτείς το θαυματουργό μοναστήρι του Πανορμίτη.

4. Τώρα, όσον αφορά τον λόγο που η Σύμη κερδίζει την περισσότερη προσοχή ως προορισμός: Η αρχιτεκτονική της. Περπατώντας στην Σύμη νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα παραμύθι, με πολύχρωμα αρχοντικά σπιτάκια το ένα πάνω στο άλλο να στριμώχνονται στο μικροσκοπικό νησί, και να δημιουργούν μεταξύ τους στενάκια για να περπατήσεις και να χαθείς και να ανακαλύψεις ακόμα πιο όμορφες γωνιές στις γειτονιές της.

5. Υπάρχει το Κάστρο, που αξίζει μια επίσκεψη για να απολαύσεις την πανοραμική θέα από το πιο ψηλό σημείο του νησιού. Ακόμα ένα πολύ ωραίο αξιοθέατο, που θα δεις μόλις φτάσεις στο λιμάνι του νησιού, τον Γιαλό, είναι ο Πύργος του Ρολογιού. Που εδώ θα κάνουμε μια παρένθεση κάπως nerdy για να πούμε ότι εξαιτίας της σειράς βιντεοπαιχνιδιών στα 90s, "Clock Tower", οι πύργοι ρολογιών ασκούν πάνω μας μια ανατριχιαστική γοητεία. Οπότε πάντα μπαίνουν στην λίστα με τα πράγματα για να δούμε. Επίσης, πολύ τίμια σειρά παιχνιδιών τρόμου, για τους λάτρεις του ρετρό, να τα λέμε κι αυτά.

6. Χωριά, που λες. Η Σύμη έχει κι άλλους οικισμούς, εξίσου γραφικούς με την Χώρα για να επισκεφτείς. Ο Εμπορειός είναι ένας από αυτούς, και είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού. Τον χειμώνα, έχει μόλις δεκαεπτά κατοίκους, το καλοκαίρι όμως μεταμορφώνεται σε έναν πολύ αγαπημένο προορισμό. Το Πέδι και ο Πανορμίτης, με το μοναστήρι που αναφέραμε πιο πριν, είναι μέρη που αξίζει να κάνεις μια βόλτα για να χορτάσει το μάτι σου την άγρια ομορφιά των Δωδεκανήσων σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα του νησιού.

7. Και το πιο σημαντικό το αφήσαμε για το τέλος: Παραλίες. Η κατάσταση με τις παραλίες στην Σύμη είναι τόσο ιδιαίτερη, όσο και η αρχιτεκτονική της. Το νησί περιβάλλεται από πανέμορφες παραλίες, με καταγάλανα νερά, οι περισσότερες από τις οποίες... δεν πλησιάζονται. Ούτε κατά διάνοια με αυτοκίνητο, αλλά ούτε και με τα πόδια. Η Σύμη, όμως, έχει αρκετά νησάκια τριγύρω, με αμμουδερές παραλίες, στις οποίες σε πηγαίνουν καϊκάκια από τον Γιαλό, το κεντρικό λιμάνι. Τώρα, όσον αφορά τις παραλίες του νησιού που είναι προσβάσιμες εύκολα, δεν θα χάσεις τον Άγιο Νικόλαο, αν θες κάτι οργανωμένο και με άμμο, ενώ θα πας στην Μαραθούντα αν θες λευκό βοτσαλάκι. Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες είναι και η Νος, η οποία έχει και μπόλικη σκιά, καθώς σκεπάζεται από πεύκα.

Στα πρακτικά τώρα: Πώς να πας και πού να μείνεις.

Η καλύτερή σου ευκαιρία για να πας είναι να κλείσεις αεροπορικό για την Ρόδο και από εκεί καραβάκι, που δεν θέλει ούτε μία ώρα. Παίζουν και δρομολόγια από Πειραιά, αλλά το πλοίο κάνει γύρω στις 15-17 ώρες, πράγμα που καλύτερα να αποφύγεις. Το καραβάκι από Ρόδο θα βγει γύρω στα 16€ αλέ-ρετούρ, ενώ για αεροπορικά προς Ρόδο έχουμε βρει από 85€ για τις 31 Ιουλίου.

Εδώ να μείνεις: Στα κουκλίστικα δωματιάκια του Symi Sunshine, που το βρήκαμε από 45€ την διανυκτέρευση. Εναλλακτικά, στα φουλ νησιώτικα Symi Sun Apartments, που τα βρήκαμε από 60€ την διανυκτέρευση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v