10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Θάσο

Εκεί στα βόρεια, υπάρχει ένα στρογγυλό νησάκι που ίσως δεν είχες σκεφτεί να πας. Εμείς θα σου δώσουμε δέκα λόγους.
10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Θάσο
Όταν ακούς για Θάσο, μάλλον δεν την έχεις στο μυαλό σου και σαν τον πιο δημοφιλή προορισμό για διακοπές. Για την ακρίβεια, μάλλον δεν παίζει συχνά κουβέντα που θα ακούσεις για την Θάσο, εκτός κι αν γνωρίσεις κάποιον Θασίτη. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:
-Μάλλον δεν είσαι από βόρεια Ελλάδα, όπου σαφώς η Θάσος χαίρει περισσότερης αναγνώρισης, και
-όντως, για κάποιον λόγο αυτό το νησί έχει καταφέρει να μείνει ένας αρκετά underground προορισμός (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πας και δεν θα 'χει ψυχή, το αντίθετο).

Άφησέ μας, λοιπόν, να σου δώσουμε δέκα λόγους για να επισκεφτείς αυτό το τέλειο νησί που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Καβάλα.


1. Σίγουρα έχεις ακούσει για την φυσική πισίνα. Ή έχεις δει φωτογραφίες της. Είναι, όμως, εντελώς άλλο συναίσθημα να κάθεσαι μέσα της, να αγναντεύεις το γαλάζιο από εκεί. Φυσικά, ένας προορισμός τόσο φωτογραφημένος δεν γίνεται να μην μαζεύει μπόλικο κόσμο, οπότε δεν σου λέμε και με σιγουριά ότι θα αγναντεύεις το γαλάζιο μόνος σου ή με το αίσθημα. Και εδώ τελειώνουν τα ινσταγκραμικά πράγματα που μπορείς να κάνεις στην Θάσο. Πάμε να δούμε λίγη αληθινή διασκέδαση τώρα.


2. Θα πας στην Αλυκή να κολυμπήσεις. Είναι μια παραλία με τεράστια συγκέντρωση σε αλάτι, που σηκώνει το σώμα σου (και τσιμπάει, λίγο) και βρίσκεται μέσα σε έναν πανέμορφο κολπίσκο, ο οποίος - μαζί με τα ταβερνάκια και τα συναφή μαγαζιά - μοιάζει πολύ με σκηνικό από βιντεοπαιχνίδι. Μια Λάρα Κροφτ σε διακοπές, ίσως.


3. Έπειτα, θα πας στην Χρυσή Αμμουδιά. Είναι η πιο ξακουστή παραλία του νησιού, και τιμάει το όνομά της με το παραπάνω. Ένα πανέμορφο σκηνικό, που μαζεύει αρκετό κόσμο αλλά δεν έχει "χαλάσει" με περιττές παρεμβάσεις. Αντιθέτως, υπάρχουν μόνο ομπρέλες, λίγο πράσινο για να κάνει το σκηνικό πιο παραμυθένιο και μια μεγάααλη, πανέμορφη παραλία για να κολυμπήσεις απ' άκρη σ' άκρη.


4. Τώρα, το θέμα με τις παραλίες στην Θάσο είναι κάπως παράξενο. Με την έννοια ότι δεν μπορείς ακριβώς να προτείνεις παραλίες, μιας και το νησί λίγο-πολύ είναι ολόκληρο μια παραλία. Συνεπώς, πέρα από τις δύο αυτές παραλίες-εμπειρίες που σου προτείναμε να ζήσεις, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ρωτήσεις κάποιον ντόπιο, ή να αρχίσεις να εξερευνάς.


5. Εξερεύνηση, λοιπόν. Η Θάσος ενδείκνυται για αυτό το σπορ, από πολλές απόψεις. Όσον αφορά τις παραλίες, σημαίνει ότι θα βρεις πάρα, μα πάρα πολλές που ίσως δεν είναι καν σημειωμένες στον χάρτη. Ίσως να είναι άδειες, ίσως να έχουν ένα-δυο άτομα. Ίσως να είναι τα πρώτα άτομα που έψαξαν και κολύμπησαν εκεί τα τελευταία δυο χρόνια. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις. Και, για έξτρα πόντους κινηματογραφικής σκηνής, οι περισσότερες από αυτές τις κρυφές παραλίες κρύβονται πίσω από πυκνό πράσινο. Άρα θα συνεχίσουμε με την θεματική της Λάρα Κροφτ σε διακοπές.


6. Και τι άλλο λατρεύει να κάνει μια περιπετειώδης γυναίκα όπως η Λάρα; Πεζοπορία. Η Θάσος είναι φτιαγμένη για να την περπατήσεις. Έχει βουναλάκια, βουναλάρες, κορυφούλες ρομαντικές και διαδρομές δωρικές. Και πρέπει προφανώς να ανεβείς και να απολαύσεις την θέα από το Υψάριο, το πιο ψηλό βουνό του νησιού, που στέκεται στα 1.200 μέτρα.


7. Θα περάσεις μια βόλτα κι από τις Μαριές, ένα γραφικό χωριουδάκι ψηλά στο βουνό, που έχει μια υπέροχη πλατεία. Εκεί θα βρεις δύο πράγματα: Καλό φαγητό και ακόμα καλύτερο ρεμπέτικο. Τρία πράγματα, αν υπολογίσεις και τους ντόπιους που μαζεύονται από όλο το νησί.


8. Για νυχτερινή ζωή, θα πας στον Λιμένα ή στον Ποτό, τα δύο χωριά που μαζεύουν την περισσότερη τουριστική δραστηριότητα. Δεν θα σου πούμε ψέματα να περιμένεις βραδινές καταστάσεις κυκλαδίτικες. Εδώ ο κόσμος κάνει την φάση του και λέει πρακτικά στους τουρίστες "Για περάστε". Που, ειλικρινά, είναι τόσο αναζωογονητικό πράγμα να βλέπεις σε ένα νησί.


9. Και αν διάβαζες την προηγούμενη παράγραφο και απογοητευόσουν επειδή διακοπές για εσένα σημαίνει ότι θα πίνεις αλκοόλ μέχρι το πρωί, σταμάτα να ανησυχείς. Η Θάσος ξέρει τι σημαίνει άφτερ, και το ζει στην Σκάλα Σωτήρος. Αυτό το χωριό, τα τελευταία χρόνια, έχει εξελιχθεί στον απόλυτο προορισμό των ξενύχτηδων, και τα μαγαζιά του σε υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες.


10. Τέλος, επειδή όλα αυτά ακούγονται πολύ καλά, αλλά και σαν να χρειάζονται αυτοκίνητο - και, ακόμα κι αν έχεις αυτοκίνητο, το ξέρεις πως οι νησιώτικοι δρόμοι δεν φημίζονται για την άνεσή τους - θα μας αφήσεις να σου δώσουμε τον πιο σημαντικό λόγο που η Θάσος είναι και τέλειος προορισμός, και τέρμα προσιτός: Έχει τον πιο μεγάλο και βολικό περιφερειακό δρόμο που έχεις δει ποτέ σε νησί. Τι περιμένεις;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v