Τι εννοείς δεν έχεις πάει καλοκαίρι στο βουνό;

Βαρεθήκατε τα νησιά και το καρβούνιασμα στις παραλίες; Φέτος προτείνουμε βουτιές στο… πράσινο. Ψηθείτε!
Τι εννοείς δεν έχεις πάει καλοκαίρι στο βουνό;

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Για κάποιους καλοκαίρι σημαίνει αποκλειστικά παραλία, ξαπλώστρα, άμμος, ηλιοθεραπεία και 42 βαθμοί Κελσίου. Δε λέμε, ωραία και αυτά, τα ζήσαμε, τα κάναμε, γιατί να μη δοκιμάσουμε φέτος κάτι ελάχιστα διαφορετικό; Κάτι πιο… ορεινό;

Ω ναι, καλά το καταλάβατε, οι καλοκαιρινές διακοπές στο βουνό δεν είναι… αυτοταπείνωση, είναι μαγκιά. Γιατί και τη δροσούλα σας θα έχετε, και εξερευνήσεις σε δάση και ποτάμια θα κάνετε και τις βουτιές θα σας επιχειρήσετε (ναι, και σε παραλίες, φαγωθήκατε πχια), και λιγότερα λεφτά θα δώσετε.

Τι λέτε λοιπόν; Πάμε βουνό;

Ηλιοθεραπεία στην Γκαμήλα

Εθνικοί δρυμοί, δεκάδες γραφικά χωριουδάκια πνιγμένα στο πράσινο προς ανακάλυψη, λαχταριστή τοπική κουζίνα, ένα πολύ δροσερό ποτάμι, φυσικές πισινούλες, τοξωτά γεφύρια και μονοπάτια στην καρδιά της φύσης. Ζαγοροχώρια ladies and gents και το καλοκαίρι, γιατί μπορούμε.

Vikos gorge

Στο ανατολικό Ζαγόρι, θα τριγυρίσετε στη Βωβούσα και θα… πλατσουρίσετε στον Αώο, θα ανηφορίσετε στο λιθόχτιστο Καπέσοβο και θα θαυμάσετε το ολοζώντανο Τσεπέλοβο με τα επιβλητικά του αρχοντικά ή τη γραφική όαση του Δίλοφου. Θα εξερευνήσετε τον Εθνικό Δρυμό του Βίκου-Αώου, θα δοκιμάσετε εναλλακτικές βουτιές και υδάτινα σπορ στον Βοϊδομάτη, θα φάτε κορυφαίες πίτες στο Μονοδένδρι, θα δείτε το Πάπιγκο με άλλο μάτι και αν είστε πολύ τολμηρά αγόρια και κορίτσια θα βουτήξετε στις Κολυμπήθρες, στο ρέμα του Ρογκοβού, τις φυσικές πισίνες με τα παγωμένα νερά, για μια ξεχωριστή εμπειρία.

Twelve years after...

Θέλετε να μαυρίσετε; Τότε γιατί όχι σεζλόνγκ και άραγμα σε υψόμετρο 2000 μέτρων στην Δρακόλιμνη της Τύμφης; Θα’ χετε να το λέτε και στους φίλους σας. Αν τώρα σας έλειψαν οι παραλίες και θέλετε πάση θυσία να βουτήξετε σε αλμυρό νερό, τότε ιδού οι καλύτερες της Ηπείρου, φαγωθήκατε!

Πού μένουμε; Στο Mazzato στο Μονοδένδρι με 51€ το δίκλινο με πρωινό, στο Vikos Hotel επίσης στο Μονοδένδρι με 50€ για ένα δίκλινο, στο κουκλίστικο Hotel Machalas στους Κήπους, στο κεντρικό Ζαγόρι με 78€ για ένα δίκλινο με πρωινό, και στην Villa Paroraia, που είναι πολύ ωραία, με 74€ για ένα deluxe δίκλινο με πρωινό. 

Βουτάει ο Πάρνωνας στο Μυρτώο;



Είναι ένα από τα ωραιότερα βουνά της Πελοποννήσου και έχει την τύχη να βουτά στα υπέροχα νερά του Μυρτώου, οπότε ναι, καλά το καταλάβατε εδώ έχουμε το πακέτο που συνδυάζει «βουνό και θάλασσα» σε ιδανικές αναλογίες. Στις πλαγιές του θα εξερευνήσετε γλυκύτατα χωριουδάκια όπως ο Κοσμάς με τα πέτρινα σπιτάκια του, ο μικροσκοπικός Άγιος Βασίλης με τα αιωνόβια πλατάνια και τις μαρμάρινες κρήνες, η κρυμμένη μέσα σε καστανοδάση Καστάνιτσα, τα Τσίντζινα με τις κατακόκκινες κεραμιδοσκεπές και η Σίταινα, από την οποία θα οδηγηθείτε στο μοναδικό δάσος δενδρόκεδρων της Ευρώπης.

Όσο προχωράτε παραλιακά, εκεί που ο Πάρνωνας κάνει μάκια το Μυρτώο, δύο μικρά παραθαλάσσια χωριουδάκια είναι ό,τι πρέπει για εκδρομούλα: πρώτα τα γραφικά Πούλιθρα, κοντά στο Λεωνίδιο με τα εντυπωσιακά αρχοντικά και τη μεγάλη βοτσαλωτή παραλία με μπόλικες ψαροταβέρνες για μεζεδοκατανάλωση πλάι στο κύμα και το Φωκιανό, μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες παραλίες της Πελοποννήσου, και το Κυπαρίσσι, μικρό, απομονωμένο και ωραιότατο για βόλτες σε βυζαντινά Κάστρα και ολάνθιστες αυλές.



Διαβάστε περισσότερα - Φωκιανό: Βουτιές με άρωμα Μυρτώ(ου)

Πού μένουμε; Στο πανέμορφο Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη στο Λεωνίδιο (67€ το δίκλινο με πρωινό)  στο low budget Κοσταρίνι επίσης στο Λεωνίδιο με 46€ το δίκλινο με πρωινό και στο Πρυτανείο στα Τζίντζινα στα 86€ για ένα δίκλινο με πρωινό.

Μακροβούτια από τον Ταΰγετο

Η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου και μία από τις υψηλότερες της Ελλάδας στην ανατολική της πλευρά καταλήγει στα νερά του μεσσηνιακού κόλπου, στα οποία μπορείτε να βουτήξετε από φαντασμαγορικές παραλίες όπως ο Φονέας, η Καρδαμύλη, ο Άγιος Νικόλαος και η Στούπα. Και από πιο… ψηλά; Τι έχουμε; Όμορφα πράγματα, εμπιστευτείτε μας.



Στα ορεινά λοιπόν, σημειώστε στα οπωσδήποτε τις βόλτες το Εξωχώρι με το φαράγγι του, την Άρνα με τα πέτρινα αρχοντικά της, τη σκαρφαλωμένη ανάμεσα σε κατάφυτες πλαγιές Καστανιά, και αν δεν έχετε πρόβλημα με το να «γράψετε» χιλιόμετρα, τη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά και τα Πικουλιάνικα, με τη φαντασμαγορική τους θέα. Για τους φαν των μονοπατιών, σημειώστε το Κουμουστά – Μονή Γόλας (Νότιος Ταΰγετος): μια φανταστική διαδρομή που ξεκινά από το μεσαιωνικό χωριουδάκι της Κουμουστάς (στα 750 μέτρα υψόμετρο) και καταλήγει στη φημισμένη Μονή της Γόλας μετά από μιάμιση περίπου ώρα. Περνά μέσα από το καταπράσινο φαράγγι της Λαρνακιάς, πάνω από πέτρινα γεφυράκια και πλάι σε μικρούς, κρυστάλλινους καταρράκτες που σχηματίζουν φυσικές πισίνες – αφορμή για βουτιές.

Stoupa

Διαβάστε επίσης: Πελοπόννησος: 5 υπέροχα χωριά δίπλα στη θάλασσα 

Πού μένουμε; Στις πετρόκτιστες εξοχικές κατοικίες του Παλατάκι στην Καρδαμύλη (64€ για ένα δίκλινο), στα Διαμερίσματα Παπανέστορας επίσης στην Καρδαμύλη με 61€ για ένα δίκλινο στούντιο και στο Taygetos Apartments (38€ για ένα δίκλινο δωμάτιο).

Πήλιο σαν σε νησί

Γραφικά πηλιορείτικα χωριουδάκια μέσα σε δάση στα ορεινά, τιρκουάζ παραλίες και ταβερνάκια πλάι στο κύμα στα χαμηλά. Στο Πήλιο θα κάνετε διακοπές σαν σε νησί, αλλά στο βουνό. Υπάρχει καλύτερο πράγμα;



Στα ορεινά, θα εξερευνήσετε πανέμορφα χωριά όπως η Τσαγκαράδα με το παραμυθένιο της δάσος, η Βυζίτσα με τα γοητευτικά αρχοντικά και οι Μηλιές με τον γραφικό Μουτζούρη, ενώ στα «χαμηλά», θα αγναντέψετε το απέραντο γαλάζιο στην εξωτική Νταμούχαρη όπου γυρίστηκε μέρος του χολιγουντιανού «Μάμα Μία», θα χαλαρώσετε στην Κάτω Γατζέα, θα δροσιστείτε στο Χόρτο (αλλά δε θα το πιείτε) με φόντο τους ελαιώνες και θα βουτήξετε στον εξωπραγματικά όμορφο Μυλοπόταμο, στο Παπά Νερό, στους Αγίους Σαράντα και την Πλάκα, ενώ θα μετρήσετε τις αποχρώσεις των νερών της αγαπημένης μας Φάκιστρας. Σημειώστε επίσης τις «ψαγμένες» παραλίες Παρίσαινα και Ανάληψη. Περισσότερες βουτιές εδώ.

Mylopotamos

Πού μένουμε; Στο Gastronomy Hotel Kritsa στην Πορταριά (67€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο Hotel Tsagarada (51 για ένα δίκλινο) και στο Ερατώ στο Χορευτό (59€ για ένα δίκλινο με πρωινό).
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v