Αστυπάλαια: 10 ιδέες για να την ζήσεις

Η «πεταλούδα του Αιγαίου», όπως την λένε, είναι ένα πανέμορφο νησάκι με πολλά αξιοθέατα για να δεις. Άφησέ μας να σου προτείνουμε μερικά.
Αστυπάλαια: 10 ιδέες για να την ζήσεις
Κι έτσι όπως οργανώνουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές (με πολλή αισιοδοξία, που τα γιατρεύει όλα), μας ήρθε στο νου η Αστυπάλαια. Αυτό το Δωδεκάνησο που μπορεί να μην έχει την φήμη μιας Μυκόνου ή μιας Σαντορίνης, είναι όμως γεμάτο με πανέμορφες παραλίες, και γραφικά σημεία για να δεις το ηλιοβασίλεμα και να νιώσεις για λίγο πως όλα θα πάνε καλά.

Προφανώς, η Αστυπάλαια είναι ένα νησί που πας για να κάνεις χαλαρωτικές διακοπές, από εκείνες που μπορείς να περνάς και όλη την ημέρα σου ξάπλα κάτω από μία σκιά (με τακτικά διαλείμματα για βουτιές) και να γυρίσεις πίσω αναζωογονημένος. Ενδείκνυται, δε, και για εναλλακτικές παρέες, μιας και η έλλειψη του τρελού χαμού που συμβαίνει με τους τουρίστες της έχει επιτρέψει και σε λιγότερο mainstream στέκια να ανθίσουν. Επίσης, οι περισσότερες παραλίες της είναι ιδανικές και για οικογένειες που θέλουν να περάσουν λίγες ανέμελες στιγμές σε ένα γαλήνιο μέρος.

Άφησέ μας να σου προτείνουμε τα καλύτερά της, λοιπόν.

Οι παραλίες της
Πρώτος και καλύτερος λόγος για να επισκεφτείς το νησί είναι οι παραλίες του. Είναι πολλές, τόσες πολλές που για μερικές θα χρειαστείς σίγουρα χάρτη για να τις εντοπίσεις. Έχουν όλες κρυστάλλινα νερά, και μπορείς να βρεις μια παραλία για κάθε… διάθεση. Αν είσαι με οικογένεια και παιδάκια, έχει οργανωμένες και ρηχές, όπως ο Πέρα Γιαλός και η Μαλτεζάνα. Αν θες θαλάσσια σπορ, υπάρχει το Λιβάδι, και αν θες να χαλαρώσεις εντελώς (και να πετάξεις όλα τα ρούχα από πάνω σου) θα πας στον κόλπο στα Τζανάκια.

Το κάστρο
Ονομάζεται «Κάστρο της Αστροπλιάς», και στέκεται εκεί από τον 14ο αιώνα, να κοιτάει από ψηλά και να προστατεύει τα λιμάνια του νησιού. Πέρα από την επίσκεψη που θα του κάνεις, τα γύρω δρομάκια είναι τέλειο σημείο για βόλτες και για ρομαντζάδες.

Η Χώρα
Η Χώρα του νησιού είναι μια μικρή… Κυκλάδα μέσα στα Δωδεκάνησα. Ολόλευκα σπιτάκια με μπλε παράθυρα και ανθισμένες μπουκαμβίλιες, πλακόστρωτα δρομάκια και πολλές, πολλές στροφές. Η Χώρα της Αστυπάλαιας είναι μια κούκλα, και αξίζει να την περπατήσεις σπιθαμή προς σπιθαμή.

Τα ακατοίκητα νησάκια

Ονομάζονται Κουνούπα και Κουτσομύτη, και είναι σκέτη ζωγραφιά. Μπορείς να πας εκεί με καϊκάκι από τον Πέρα Γιαλό, και να περάσεις μια υπέροχη μέρα κάνοντας κατάδυση σε καταγάλανα νερά, ή ηλιοθεραπεία σε μια παραλία… λωρίδα.

Οι σπηλιές
Η Αστυπάλαια έχει τρία σπήλαια, που είναι όλα επισκέψιμα. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, που δεν πρέπει να χάσεις είναι η Σπηλιά του Δράκου, όπου μπορείς να δεις απίστευτους σταλαγμίτες. Για να φτάσεις εκεί, θα πας πρώτα στο γραφικό ψαροχώρι που ονομάζεται Βαθύ, και θα πάρεις το καΐκι. Αν είσαι και λίγο τυχερός, δίπλα σου όσο ταξιδεύεις θα κολυμπούν και θα σου κάνουν παρέα δελφίνια, ακόμα και φώκιες. Ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τα σπήλαια της Αστυπάλαιας θα βρεις με ένα κλικ εδώ

Το πανηγύρι
Νησί του Αιγαίου χωρίς τα πανηγύρια του, γίνεται; Δεν γίνεται. Και το μεγαλύτερο εδώ συμβαίνει κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο, στην ονομαστή εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας. Εδώ θα δοκιμάσεις και το παραδοσιακό πιάτο του νησιού, το Λαμπριανό – κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια. Και, μιας και το αναφέραμε…

Το φαγητό
Προορισμός νησιώτικος χωρίς τέλειο φαγητό, γίνεται; Ε, ούτε αυτό δεν γίνεται. Και στην Αστυπάλαια σε περιμένουν πολλά γραφικά ταβερνάκια, για να σου σερβίρουν ολόφρεσκο ψαράκι, αλλά και συγκλονιστικά μαγειρευτά, όπως αυτό το όνειρο με κατσικάκι που περιγράψαμε πιο πάνω. Και, επειδή μετά το φαγητό θέλουμε κι ένα ποτάκι…

Η νυχτερινή ζωή
Ρωτάς, λοιπόν, αν η Αστυπάλαια έχει νυχτερινή ζωή. Κι εμείς σου λέμε πως όχι μόνο έχει, αλλά πως είναι και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Μακριά από κλισέ μπαράκια, μακριά από mainstreamτουριστοπαγίδες, η νυχτερινή ζωή της Αστυπάλαιας είναι αρκετά εναλλακτική, πράγμα που την έχει καταστήσει ως πολύ χιπ προορισμό τα τελευταία χρόνια. Το Κάστρο είναι από τους πιο σίγουρους προορισμούς σου για ποτάκι, ενώ αν θες κάτι πιο άφτερ και χορευτικό, θα πας συστημένος στο Πανόραμα.

Πού θα μείνεις:
Οι τιμές έχουν υπολογιστεί για το τριήμερο 26-28 Ιουνίου.
Πολύ όμορφα δωμάτια και μόλις 40 μέτρα από την θάλασσα στον Πέρα Γιαλό, θα βρεις το Μαϊστράλι, το οποίο βρήκαμε στα 34€ την βραδιά. Εναλλακτικά, στα AstraStudios, που απέχουν 200 μέτρα από την παραλία Λιβάδι, μπορείς να μείνεις στα σούπερ προσεγμένα δωμάτιά τους, που τα βρήκαμε στα 43€ τη βραδιά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v