Τέλεια μέρη στην Ευρώπη που δεν είχες σκεφτεί να πας

Τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις χάρμα οφθαλμών, με αεροπορικά κάτω από τα 77€ πήγαινε-έλα, και χωρίς ορδές τουριστών να σου εμποδίζουν τη θέα.
Τέλεια μέρη στην Ευρώπη που δεν είχες σκεφτεί να πας
της Ηρώς Κουνάδη

Ωραίο το Παρίσι, υπέροχη η Πράγα, αλλά δεν έχεις λίγο κουραστεί από τα πλήθη και τις ουρές σε κάθε αξιοθέατο; Άσε που επιστρέφοντας από τις τέσσερις πόλεις που προτείνουμε παρακάτω θα έχεις να λες για τα ταξίδια σου χωρίς εκνευριστικά «ναι το ξέρω» σαν σταθερή απάντηση.

Το Βίλνιους της Λιθουανίας


Η μεγαλύτερη μπαρόκ παλιά πόλη όλης της Ευρώπης. Ένα… ανεξάρτητο κράτος-γαλατικό χωριό, στο δρόμο που χάραξε η δανέζικη Christiania, που το κατοικούν καλλιτέχνες και ελεύθερα πνεύματα. Ένα μεσαιωνικό κάστρο που αγναντεύει από ψηλά μια πόλη όλο χρώμα. Η νοτιότερη από τις πρωτεύουσες της Βαλτικής δεν είναι μόνο ένα χάρμα οφθαλμών. Είναι ολοζώντανη και ανήσυχη, γεμάτη τέχνη και Ιστορία, παρ’ όλο το μικρό της μέγεθος που μετά βίας φτάνει το μισό εκατομμύριο κατοίκους. Να πούμε επίσης πως είναι σούπερ οικονομική, ίσως ο πιο low budget από τους προορισμούς της Βαλτικής ειδικώς και του ευρωπαϊκού βορρά γενικώς, και ότι έχει πάμφθηνα αεροπορικά εισιτήρια.

Πάμφθηνα εισιτήρια; Πόσο δηλαδή; 77€ πήγαινε-έλα με τη Ryanair, για να φύγεις από την Αθήνα την Πέμπτη 30 Απριλίου και να επιστρέψεις την Κυριακή 3 Μαΐου. Συν 20€ αν θέλεις να πάρεις μαζί και μια βαλίτσα μέχρι δέκα κιλά.

Διαβάστε περισσότερα - Βίλνιους: Η Λιθουανία… σε 10 βήματα

Η Μασσαλία της Γαλλίας


Τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας θα (νομίζεις πως) την ξέρεις αν διαβάζεις νουάρ μυθιστορήματα –όπως όλα τα λιμάνια, πάντα ήταν το ιδανικό σκηνικό και η απόλυτη έμπνευση για ιστορίες εγκλήματος, πάθους και μυστηρίου βουτηγμένες στο αλκοόλ. Καιρός δεν είναι να γνωρίσεις και το άλλο, το καθημερινό της πρόσωπο, εκείνο με το ιστορικό κέντρο, το παλιό λιμάνι που προσφέρεται για ρομαντικές βόλτες πλάι στη θάλασσα, τη μποέμικη γειτονιά του Le Panier πάνω στο λόφο και τα σπουδαία της μουσεία, που περιλαμβάνουν ένα αφιερωμένο στους Πολιτισμούς της Ευρώπης; Η Volotea ξεκινά απευθείας πτήσεις από την Αθήνα στις αρχές Απριλίου, και μας δίνει την τέλεια αφορμή.

Πόσο κάνουν τα εισιτήρια; 53€ πήγαινε-έλα με τη Volotea, στα μέσα του ερχόμενου Μαΐου. Η βαλίτσα έως 10 κιλά συμπεριλαμβάνεται στην τιμή.

Διαβάστε περισσότερα - Η εναλλακτική γοητεία του Γαλλικού Νότου

Το Γκντανσκ της Πολωνίας


Ακόμα και αν δεν το ξέρεις, πιθανότατα κάπου έχει πάρει το μάτι σου τις φωτογραφίες του, που όλο και περισσότερο κυκλοφορούν τελευταία στο ίντερνετ –κι εμείς σχεδόν πάντα αυτές σου δείχνουμε πρώτες πρώτες όταν σου μιλάμε για την Πολωνία. Γιατί το Γκντανσκ, χτισμένο πάνω στη θάλασσα, στον πολωνικό βορρά είναι σίγουρα μια από τις ομορφότερες πόλεις της –κι ας μη μοιάζει με καμία άλλη, ή ίσως ακριβώς γι’ αυτή της τη μοναδικότητα. Η ταραγμένη του Ιστορία, που το ήθελε για αιώνες μήλο της έριδας μεταξύ δύο αυτοκρατοριών, της πρωσικής και της πολωνικής, διαμόρφωσε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του. Να σημειώσουμε επίσης πως δυο ώρες μακριά του βρίσκεται το Καλίνινγκραντ, αυτή η μυστήρια ρώσικη γωνιά μες στην Ευρώπη, που αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη αν δε βαριέσαι τις διαδικασίες με τη διαβόητη ρώσικη βίζα.

Πόσο κάνει το εισιτήριο; 76€ πήγαινε-έλα, απευθείας Αθήνα-Γκντανσκ με τη Ryanair, για να φύγεις 28 Απριλίου και να γυρίσεις 5 Μαΐου. Βαλίτσα έως 10 κιλά, άλλα 20€.

Διαβάστε περισσότερα - 10 καλοί λόγοι να πας τώρα Πολωνία

Το Μέμινγκεν της Γερμανίας


Δεν το έχεις ούτε ακουστά; Τόσο το καλύτερο. Το Μέμινγκεν απέχει μιάμιση ώρα οδικώς από το Μόναχο, και άλλο ένα δίωρο από τη λίμνη της Κωνσταντίας, δεν είναι όμως μόνο βάση για εκδρομές. Είναι και το ίδιο μια γλυκύτατη πόλη 42.000 κατοίκων, με τις ρίζες της στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και με ένα ιστορικό κέντρο γεμάτο μεσαιωνικούς πύργους, γοτθικούς ναούς, αναγεννησιακά παλάτια, βίλες πατρικίων και οχυρώσεις, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα της Νότιας Γερμανίας. Μια σειρά από καταπράσινα πάρκα δίπλα στο ποτάμι δίνουν την ιδανική αφορμή να ξεμακρύνεις λίγο από το ιστορικό κέντρο, ενώ τα σούπερ φθηνά αεροπορικά είναι ένας ακόμη λόγος για ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο.

Πόσο πάμφθηνα; 58€ πήγαινε-έλα, για να φύγεις στις 28 Απριλίου από την Αθήνα και να γυρίσεις στις 5 Μαΐου, με τη Ryanair. Αν θέλεις και βαλίτσα, τα γνωστά 20€ επιπλέον.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v