Τα υπέροχα χωριουδάκια της Τοσκάνης

Μισοκρυμμένα πίσω από τα μεσαιωνικά τους τείχη, φωλιασμένα πάνω σε καταπράσινα λοφάκια, 7 χωριά της Τοσκάνης… να μην ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις.
Τα υπέροχα χωριουδάκια της Τοσκάνης
Δεν είναι μόνο η άνοιξη που κάνει την Τοσκάνη ένα χάρμα οφθαλμών. Είναι, βέβαια, και αυτή: Τα χαμηλά της λοφάκια πρασινίζουν, οι κοιλάδες λουλουδιάζουν, οι αχτίδες του ανοιξιάτικου ήλιου χορεύουν πάνω στα κάστρα της. Υπέροχη, όμως, θα είναι και το καλοκαίρι και το φθινόπωρο –που τα αεροπορικά θα είναι και σημαντικά φθηνότερα να πούμε εδώ, γιατί καλή η ποίηση αλλά να ‘μαστε και λίγο πρακτικοί. Και αν δεν μας πιστεύεις, έχουμε επτά υπέροχα χωριουδάκια, και άλλες τόσες φωτογραφίες, για να το αποδείξουμε.

Το Montemerano

Οχυρωμένο πίσω από τα επιβλητικά του τείχη, και προσβάσιμο μόνο από τις τρεις πύλες τους, αυτό το χωριουδάκι τσέπης στολίζει την κορυφή του λόφου επάνω στον οποίο χτίστηκε τα χρόνια του Μεσαίωνα –τον 12ο αιώνα, για να ακριβολογούμε. Βρίσκεται, δε, σε απόσταση βολής από τις ξακουστές ιαματικές πηγές Saturnia, που αξίζουν οπωσδήποτε μια επίσκεψη και μια βουτιά στα ζεστά νερά τους.

Το San Gimignano

Εκεί που λες πως η Τοσκάνη δεν μπορούσε να γίνει ομορφότερη, αντικρίζεις από μακριά τους 14 πύργους του Σαν Τζιμινιάνο να υψώνονται προς τον ουρανό, και αλλάζεις γνώμη. Τα πλακόστρωτα δρομάκια του μεσαιωνικού χωριού είναι εντελώς απαλλαγμένα από αυτοκίνητα, ενώ το φημισμένο του κρασί Vernaccia di San Gimignano έχει ένα ολόδικό του μουσείο, σε μια από τις τέσσερις πλατείες του χωριού. 

Η Cetona

Με Ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, το ξακουστό χωριουδάκι των Ετρούσκων πρωτοκατοικήθηκε από τα παλαιολιθικά χρόνια, κι έχει τα μουσεία και τα αρχαιολογικά πάρκα για να το αποδείξει. Πέραν του ιστορικού της ενδιαφέροντος, όμως, είναι και ένα κουκλίστικο πέτρινο χωριό, φωλιασμένο στην καρδιά του καταπράσινου τοπίου της Τοσκάνης, στο οποίο απολαμβάνει πανοραμική θέα.

Το Montalcino και το Montepulciano

Μικρή απόσταση τα χωρίζει μεταξύ τους, το καταπληκτικό κρασί τους τα ενώνει. Αμφότερα είναι ξακουστά για τα οινοποιεία τους, και την μεσαιωνική ομορφιά τους: Το μεν Montalcino είναι μια καστροπολιτεία με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, και πατρίδα του κρασιού Brunello, το δε Montepulciano, εκτός από φημισμένο κρασί, έχει και πλούσια μεσαιωνική ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Το Vinci

Σου λέει κάτι το όνομα, αλλά δεν μπορείς να εντοπίσεις ακριβώς τι; Αν βάλεις μπροστά του ένα da; Ναι, εδώ γεννήθηκε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, στον οποίο είναι αφιερωμένο ένα εκπληκτικό μουσείο, μέσα στο κάστρο της πόλης, τα εκθέματα του οποίου περιλαμβάνουν σχέδια, μηχανές και εφευρέσεις του ανθρώπου που άλλαξε τον κόσμο. Κατά τα λοιπά, το Βίντσι είναι ένα πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό, χτισμένο γύρω από το πολυφωτογραφημένο κάστρο του.

Το Montefioralle

Ένα από τα παλαιότερα (και ομορφότερα, θα πούμε) χωριά του Chianti, το Montefioralle χρονολογείται από το 1100, όταν χτίστηκε κι αυτό γύρω από το κάστρο του. Τα στενά, πλακόστρωτα δρομάκια του ελίσσονται και σήμερα ανάμεσα στα ψηλά πέτρινα τείχη, δημιουργώντας έναν τρισχαριτωμένο λαβύρινθο από τον οποίο κανείς ποτέ δεν θέλησε να βγει.

Το Pitigliano

Κάτι από Μετέωρα θα σου φέρει στο νου το Pitigliano την πρώτη φορά που θα το αντικρίσεις από μακριά. Τα σπίτια του, λαξευμένα στον ηφαιστειακό βράχο, δίνουν την εντύπωση της φυσικής συνέχειάς του –πού τελειώνει η φύση, πού ξεκινά η ανθρώπινη παρέμβαση; Στα αξιοθέατα του χωριού περιλαμβάνονται αναγεννησιακά κτίρια, ένας εντυπωσιακός καθεδρικός ναός (Duomo), ετρουσκικά τείχη, Συναγωγή και τα φαντασμαγορικά μονοπάτια της Via di Cave, που έσκαψαν οι Ετρούσκοι στα βράχια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v