Η άνοιξη στην Προβηγκία είναι μαγική

Ο γαλλικός νότος έχει παραμυθένια κάστρα, καρτποσταλικά χωριά και απέραντα μωβ λιβάδια λεβάντας. Μόνο εσύ λείπεις απ’ αυτό το σκηνικό.
Η άνοιξη στην Προβηγκία είναι μαγική
Από τότε που τα social media μπήκαν στη ζωή μας, τα ανθισμένα λιβάδια με τις λεβάντες της Προβηγκίας πρωταγωνιστούν στις οθόνες μας κάθε άνοιξη. Πόσο ακριβό, άραγε, να είναι να τα δούμε και από κοντά; Λιγότερο απ’ όσο μπορεί να φαντάζεσαι.

Λίγη Γεωγραφία για αρχή
Προβηγκία, Provence στα γαλλικά (Προβάνς για όσους δε μεγάλωσαν με γαλλικά και πιάνο) λέγεται η νοτιοανατολικότερη γωνιά της Γαλλίας, ανάμεσα στα σύνορα με την Ιταλία και τις όχθες του Ροδανού. Φημισμένη για τα κρασιά της, τις παραλίες της Μεσογείου, την Κυανή Ακτή, το φεστιβάλ των Καννών και τα προαναφερθέντα λιβάδια με τις λεβάντες, έχει για μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της τη Μασσαλία και για γείτονα το πριγκιπάτο του Μονακό.

Πώς θα πάω εκεί;
Απευθείας στη Μασσαλία πετάει η Aegean, αλλά οι τιμές δεν θα σ’ αρέσουν: από 294€ ξεκινά το πήγαινε-έλα τον Απρίλιο, από 245€ τον Μάιο. Εναλλακτική λύση είναι να πας με τη Ryanair Μιλάνο (49€ στα τέλη Μαΐου, 68€ τον Ιούνιο για να πετύχεις και τις λεβάντες ανθισμένες, συν 20€ προαιρετικά για χειραποσκευή) και από εκεί να νοικιάσεις αυτοκίνητο και να το κάνεις road trip. Στη Νίκαια θα είσαι σε τέσσερις ώρες (δεν υπάρχουν σύνορα και έλεγχοι διαβατηρίων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να σε καθυστερήσουν), στην Εξ-αν-Προβάνς −εκεί που είναι οι λεβάντες− σε άλλες δύο.

Top-4 στάσεις στην Προβηγκία
 
Η Aix-en-Provence (Εξ-αν-Προβάνς)
Πύλη εισόδου στα λιβάδια που απλώνονται στα βόρειά της, η ιδιαίτερη πατρίδα του Πολ Σεζάν έχει μια μεσαιωνική πόλη χάρμα οφθαλμών, πολλές ανοιχτές πλατείες, δεντροφυτεμένα βουλεβάρτα πλαισιωμένα από επαύλεις του 17ου αιώνα, και μια γενικότερη joie de vie (χαρά της ζωής, ελληνιστί) να πλανάται στην ατμόσφαιρα. Εδώ θα αράξεις στα τρισχαριτωμένα café του Mirabeau με τις αναγεννησιακές βεράντες που μυρίζουν εσπρέσο, θα χορτάσεις τέχνη στο Μουσείο Granet και θα περιπλανηθείς στο υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής που είναι η γειτονιά του Mazarin.

Κι αφού τα είπαμε όλα αυτά, να πούμε και τα δυσάρεστα: Όλο αυτό το γαλλικό σικ έχει ένα κόστος, και οι τιμές στην Aix είναι τσιμπημένες σε σχέση με την υπόλοιπη Προβηγκία. Ένα μικρό δίκλινο δωμάτιο σχετικά κοντά στο κέντρο (800 μέτρα απόσταση) ξεκινά από τα 75€.  Αν δε σε πειράζει να μείνεις λίγο έξω από το κέντρο, αυτά τα στούντιο στα 5 περίπου χιλιόμετρα ξεκινούν από 47€ το δίκλινο με δωρεάν πάρκινγκ.

Η Μασσαλία
Συνυφασμένη στο μυαλό του περισσότερου κόσμου με νουάρ ιστορίες, ντετέκτιβ και σκοτεινά «λιμανίσια» μπαρ που σερβίρουν παστίς, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας είναι στην πραγματικότητα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον λιμάνι που συνδυάζει τη μεσογειακή του αύρα με την αστική κουλτούρα.

Στο Παλιό Λιμάνι της θα ανακαλύψετε την θαλασσινή της Ιστορία, ενώ στην ιστορική περιοχή Le Panier, στον λόφο που ξεπροβάλλει μέσα από το νερό, οι μποέμ τύποι θα βρουν την δική τους αγαπημένη γειτονιά. Οι γειτονιές République και Joliette ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τα μοντέρνα μαγαζάκια, οι δε παραλιακές περαντζάδες ενδείκνυνται για ποδηλατάδες στον ήλιο με φόντο τις αμμουδιές. Μη χάσετε το Μουσείο των Πολιτισμών της Ευρώπης και το Μουσείο Καλών Τεχνών, καθώς και την βαρκάδα μέχρι το Château d'If, το νησάκι-φρούριο απέναντι από το παλιό λιμάνι, γνωστό και από τον "Κόμη Μοντεχρήστο" του Αλέξανδρου Δουμά.

Από 46€ ξεκινούν στις αρχές Ιουνίου τα δίκλινα σαν αυτό, 850 μέτρα από το κέντρο, από 65€ στο παλιό λιμάνι και από 68€ αν θέλεις να μείνεις γύρω στο χιλιόμετρο μακριά από την παλιά πόλη. 

Η Gordes (Γκορντ)
Πολύς κόσμος θα σου πει πως είναι το ωραιότερο χωριό της Γαλλίας –και πιθανότατα δεν θα έχει άδικο. Φωλιασμένη μέσα σε ένα συγκλονιστικό φυσικό τοπίο, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Luberon (λεβάντες κλπ, μην τα ξαναλέμε) η μικρούλα Γκορντ είναι μια θάλασσα από πέτρινα σπιτάκια και λιθόστρωτα καλντερίμια που ανηφορίζουν την καταπράσινη βουνοπλαγιά ώσπου να καταλήξουν σε ένα παραμυθένιο κάστρο του 16ου αιώνα. Στα αξιοθέατά της περιλαμβάνονται το Μουσείο Pol Mara, αφιερωμένο στον μεγάλο γάλλο ζωγράφο που γεννήθηκε εδώ, και το αββαείο Sénanque που το έχεις δει να πρωταγωνιστεί στις γνωστές φωτογραφίες.

Δωμάτια για τις αρχές Ιουνίου βρήκαμε με 78€ στα 3 χιλιόμετρα έξω από την Γκορντ, στα 73€ ακριβώς στο κέντρο του χωριού, και στα 87€ σε αυτό το υπέροχο τοπίο, 5 χιλιόμετρα έξω από το χωριό.

Το Lourmarin (Λουρμαρέν)
Κουρνιασμένο στην πλαγιά του Luberon, αυτό το ειδυλλιακό χωριουδάκι απολαμβάνει πανοραμική θέα στην καταπράσινη κοιλάδα που απλώνεται κάτω από τα πόδια του. Πραγματικό θησαυροφυλάκιο Ιστορίας, έχει για αξιοθέατά του ένα νεολιθικό νεκροταφείο, τα απομεινάρια μιας ρωμαϊκής πόλης, ένα μεγαλειώδες αναγεννησιακό κάστρο και γλυκύτατα πέτρινα σπιτάκια διαφόρων εποχών. Εδώ επίσης είναι θαμμένοι οι Αλμπέρ Καμί και Ανρί Μπόσκο, και εδώ πολύ κοντά βρίσκεται ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Γαλλίας, το ξακουστό Auberge La Feniere του σταρ σεφ Reine Sammut.

Ωραιότατα δωμάτια στην καρδιά του χωριού βρήκαμε με 92€ το δίκλινο εδώ και με 70€ εδώ 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v