10 πράγματα που πρέπει να δεις στο Μιλάνο

Πρώτη φορά Μιλάνο; Σε ζηλεύουμε. Και σου φτιάξαμε μια λίστα με όλα τα αξιοθέατα που πρέπει να συμπεριλάβεις στις βόλτες σου.
10 πράγματα που πρέπει να δεις στο Μιλάνο
Μπορεί να θεωρείται η πρωτεύουσα της μόδας, η επιτομή του ιταλικού στυλ, η απόλυτη ενσάρκωση της ντόλτσε βίτα του να αράζεις ολημερίς στα στιλάτα café και τα μοδάτα εστιατόριά του, όλα αυτά όμως δε σημαίνουν πως το Μιλάνο στερείται αξιοθέατων. Κάθε άλλο. Ιδού δέκα πράγματα που αξίζουν μια θέση στις μιλανέζικες βόλτες σου.

Ο Duomo



Ναι, προφανώς. Ένας από τους εντυπωσιακότερους γοτθικούς ναούς της Ευρώπης ολόκληρης, χρειάστηκε κοντά έξι αιώνες για να ολοκληρωθεί και να φτάσει να γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου –τίτλος που κρατά μέχρι σήμερα. Η θέα από την επισκέψιμη οροφή του σε ολόκληρη την πόλη είναι ακόμα πιο φαντασμαγορική απ’ όσο φαντάζεσαι.

Ο Μυστικός Δείπνος



Το ήξερες ότι το περίφημο αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν είναι πίνακας, αλλά τοιχογραφία στη Santa Maria delle Grazie; Τώρα το ξέρεις. Θυμήσου, επίσης, πως αν θέλεις να τον δεις από κοντά (θέλεις!) πρέπει να κλείσεις εισιτήρια από εδώ τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα.

Η Πινακοθήκη της Μπρέρα…



…και ολόκληρη η αρτιστίκ γειτονιά της, με τα πλακόστρωτα δρομάκια της και την μποέμικη ατμόσφαιρα, που αγκαλιάζει ταιριαστά το όνειρο κάθε τεχνόφιλου, να δει από κοντά Καραβάτζιο, Ρούμπενς, Τιντορέτο, Μαντένια, Ραφαήλ και πολλούς, πολλούς ακόμα πρωτομάστορες της ιταλικής Αναγέννησης. Εισιτήριο στα 12€, πληροφορίες εδώ.

Η Σκάλα



Ίσως η διασημότερη όπερα του κόσμου, ένα από τα πιο εντυπωσιακά θέατρα που έχεις δει ποτέ, δεν είναι τόσο ακριβή όσο ίσως φαντάζεσαι. Από 25€ ξεκινούν τα εισιτήρια για τις παραστάσεις της, αρκεί να φροντίσεις να κλείσεις τα εισιτήριά σου από εδώ. Μια επίσκεψη αξίζει επίσης και το Μουσείο της, που υπόσχεται να σου μάθει τα πάντα για την Ιστορία της. 

Το Κάστρο των Σφόρτσα



Το επιβλητικό Castello Sforzesco που έχτισε τον 15ο αιώνα ο Δούκας του Μιλάνου Φραγκίσκος Σφόρτσα στεγάζει σήμερα μουσεία και συλλογές τέχνης με υπογραφές σαν αυτές των Ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελου και πολλών ακόμα ιερών τεράτων της τέχνης. Η είσοδος στο κάστρο είναι δωρεάν, εισιτήριο χρειάζεται μόνο για την επίσκεψη στα μουσεία του.

Το Κοιμητήριο των Μνημείων



Αγνόησε τους κομμάτι μακάβριους συνειρμούς που γεννά το όνομά του, το Cimitero Monumentale είναι περισσότερο μια υπαίθρια γλυπτοθήκη (κάπως σαν το δικό μας Α’ Νεκροταφείο, στο πιο γκράντε του): Εδώ θα δεις γλυπτά των μεγαλύτερων ιταλών «μαστόρων» του 19ου και 20ου αιώνα αλλά και ολόκληρους οβελίσκους και ναούς αρχαιοελληνικών στυλ.

Η Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη (και Πινακοθήκη)



Η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της Ευρώπης άνοιξε τις πόρτες της το 1609, και αν αυτό δεν είναι αρκετό για να σου κινήσει το ενδιαφέρον πιθανότατα θα είναι ο Ατλαντικός Κώδικας, η μεγαλύτερη συλλογή με σχέδια και σημειώσεις του Λεονάρντο ντα Βίντσι που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας. Η είσοδος στη βιβλιοθήκη είναι δωρεάν, τα εισιτήρια της Πινακοθήκης κοστίζουν 15€.

Το Hangar Bicocca



Σε έναν βιομηχανικό χώρο που η Pirelli μετέτρεψε σε κέντρο σύγχρονης τέχνης, θα πετύχεις σούπερ ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις, αλλά πριν από οτιδήποτε άλλο αυτό που πρέπει να δεις είναι οι Επτά Πύργοι του Παραδείσου, το (μόνιμο) έργο του Γερμανού Ansel Kiefer, που αποτελείται από επτά πύργους 15 μέτρων οι οποίοι συμβολίζουν την προσπάθεια του ανθρώπου να φτάσει στο θεό. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Η Highline Galleria



Στο δρόμο που χάραξε η Νέα Υόρκη, έχει και το Μιλάνο τη δική του… εναέρια διαδρομή, που ξεκινά από τη φημισμένη Galleria Vittorio Emanuele II και ελίσσεται πάνω στις οροφές της απολαμβάνοντας πανοραμική αφ’ υψηλού θέα σε μερικά από τα σημαντικότερα κτίρια του κέντρου, όπως ο Ντουόμο, η Σκάλα του Μιλάνου και ο Πύργος Βελάσκα. Τα εισιτήρια κοστίζουν 12€. Περισσότερα εδώ.

Ο ναός του San Bernardino alle Ossa



Ένα οστεοφυλάκιο οι τοίχοι του οποίου είναι εξολοκλήρου φτιαγμένοι από ανθρώπινα οστά και κρανία, είναι το κάπως ανατριχιαστικό μυστικό ενός από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του Μιλάνου. Πώς φτάσαμε ως εδώ; Τον 13ο αιώνα, όταν το κοιμητήριο της περιοχής ξέμεινε από χώρο, χτίστηκε ένα οστεοφυλάκιο για να φυλάσσονται τα κόκαλα. Σταδιακά, ο χώρος γύρω από το οστεοφυλάκιο διαμορφώθηκε σε ναό. Όταν αυτός ο ναός κάηκε, τον 18ο αιώνα, χτίστηκε στη θέση του ένας νέος, αφιερωμένος στον Άγιο Βερναρδίνο, με μπαρόκ αρχιτεκτονική και διακόσμηση. Τότε ήταν που ο δημιουργός του, Giovanni Andrea Biffi, συνέλαβε αυτή την καταπληκτική ιδέα για να αναδειχθεί το οστεοφυλάκιο. Και τα υπόλοιπα είναι Ιστορία, που μπορείς να διαβάσεις εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v