Η Καππαδοκία είναι μαγεία!

Ένα μέρος βγαλμένο από τα παραμύθια, και όλες οι πρακτικές πληροφορίες για το πώς θα πας εκεί και πόσο θα σου κοστίσει.
Η Καππαδοκία είναι μαγεία!

της Ηρώς Κουνάδη

Φαντάσου τον ήλιο να ανατέλλει πίσω από αυτούς τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς που έγιναν γνωστοί ως «νεραϊδένιες καμινάδες». Φαντάσου να το βλέπεις όλο αυτό από ψηλά, μέσα από ένα αερόστατο. Και να επιστρέφεις για να κοιμηθείς σε μια υπόσκαφη σουίτα, φωτισμένη μόνο από κεριά. Ναι, η Καππαδοκία είναι από εκείνα τα μέρη που μοιάζουν φτιαγμένα από το υλικό των παραμυθιών.

Μικρός οδηγός για νεοφερμένους

Καππαδοκία λέμε την περιοχή που απλώνεται νότια και δυτικά της Καισαρείας (ναι, από εκεί που έρχεται ξέρεις ποιος) στην κεντρική Τουρκία. Χωρίζεται διοικητικά σε πέντε επαρχίες, Καισάρειας, Νίγδης, Κιρσεχίρ, Ακσαράι, Νεβσεχίρ, με τους δημοφιλέστερους προορισμούς να περιλαμάνουν το Γκιόρεμε, το Προκόπι (που στα τούρκικα λέγεται Ουργκιούπ), η κοιλάδα της Ιχλάρα και του Ουτσχισάρ.



Τα αερόστατα είναι κατά βάση στο Γκιόρεμε, όπως και τα ξενοδοχεία με τα υπόσκαφα δωμάτια, που θα βρεις όμως και στο Προκόπι και το Γκιουζέλγιουρτ (που στα ελληνικά το λέμε Μόρφου). Αυτό το τελευταίο είναι γνωστό και ως Κοιλάδα των Μοναστηριών, και έχει απίθανες πεζοπορικές διαδρομές –πράγμα που ισχύει και για την Ιχλάρα και το Γκιόρεμε.



Τα αερόστατα, όπως μάλλον μαντεύεις, δεν είναι φτηνά –αξίζουν όμως κάθε ευρώ. Γύρω στα 100€ το άτομο θα υπολογίσεις για να έχεις ένα γενικό μπούσουλα κατά νου, λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν ότι οι τιμές ανεβοκατεβαίνουν αναλόγως την εποχή, την ώρα της ημέρας (η ανατολή του ήλιου είναι η δημοφιλέστερη και ακριβότερη), τη διάρκεια της πτήσης (το στάνταρ είναι μία ώρα) και το πόσο καλός είσαι στα παζάρια.



Πόσο κάνει να πάω εκεί;

Από 205€ πήγαινε-έλα ξεκινούν τον Ιούνιο τα αεροπορικά εισιτήρια με την Pegasus, που μας πετά από την Αθήνα στο αεροδρόμιο της Καισαρείας μέσω Κωνσταντινούπολης. Αν θέλεις να το κάνεις road trip, λίγο παραπάνω θα σου βγει το πήγαινε-έλα για να πάρεις μαζί και το αυτοκίνητό σου στο πλοίο της Aegean Seaways, που ξεκινά δρομολόγια Λαύριο-Τσεσμέ στις 2 Ιουνίου. Η προσφορά γνωριμίας (προσοχή, λήγει σήμερα, 30 Απριλίου) έχει 110€ one way για αυτοκίνητο και οδηγό. Από το Τσεσμέ ως το Γκιόρεμε έχεις να διασχίσεις 860 χιλιόμετρα, ή 10 ώρες και κάτι, οπότε φρόντισε να έχεις μέρες στη διάθεσή σου, και πράσινη κάρτα για το αυτοκίνητο (τη ζητάς από την ασφαλιστική σου, είναι δωρεάν).



Τα ξενοδοχεία τι λένε;

Εξαρτάται, πόσο λουξ θέλεις να το ζήσεις. Στο Γκιόρεμε, ας πούμε, βρήκαμε και ωραιότατα δωμάτια στα 40€ το δίκλινο με πρωινό και απίστευτες, υπόσκαφες deluxe σουίτες με μπανιέρα υδρομασάζ στα 168€ με πρωινό. Στο Προκόπι, τα απίστευτα υπόσκαφα δωμάτια του The Cappadocia Hotel ξεκινούν από 110€ το δίκλινο με πρωινό αλλά υπάρχουν και λιτά μεν, αξιοπρεπέστατα δε δωμάτια όπως αυτά ή αυτά στα 35€ το δίκλινο, με πρωινό πάντα.



Οργανωμένα ταξίδια, δεν υπάρχουν;

Πώς δεν υπάρχουν! Από 450€ το άτομο ξεκινούν τα πακέτα του Pyramis Travel όπως αυτό το 5ήμερο που αναχωρεί κάθε Παρασκευή και περιλαμβάνει αεροπορικά, τέσσερις διανυκτερεύσεις σε 5άστερο ξενοδοχείο στο Προκόπι, ημιδιατροφή, πολλές ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις και όλες τις μετακινήσεις. Συν 170€ για φόρους αεροδρομίων, 620€ βγαίνει η τελικά τιμή.



Ωραία ιδέα είναι και αυτό το μεγάλο ταξίδι του Versus που περιλαμβάνει εκτός από την Καππαδοκία και μικρασιατικά παράλια (Έφεσο, Σμύρνη, Αϊβαλί, Ιεράπολη και Πέργαμο, μεταξύ άλλων). Για 8 ημέρες, με αεροπορικά, 3 διανυκτερεύσεις σε 5άστερο στην Καππαδοκία και 4άστερα στις υπόλοιπες πόλεις, ημιδιατροφή, ξεναγήσεις και όλα τα πήγαινε-έλα, η τελική τιμή με φόρους αεροδρομίων βγαίνει στα 685€ το άτομο.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v