10 σημαντικοί λόγοι να πας διακοπές στην Αμοργό

Οι παραλίες, τα χωριά, η Χώρα, το κάστρο της, το πιο κουλ μπαράκι του Αιγαίου (ναι τι, αντικειμενικοί είμαστε) και όλα όσα κάνουν την Αμοργό ένα νησί μαγικό.
 

10 σημαντικοί λόγοι να πας διακοπές στην Αμοργό

της Ηρώς Κουνάδη

Μπλα μπλα, απέραντο γαλάζιο, Λυκ Μπεσόν, μην λέμε πάλι τα ίδια, όλοι έτσι ξεκινούν να σου μιλήσουν για την Αμοργό. Αυτή τη φορά θα αντισταθούμε. Υπάρχουν, άλλωστε, πολύ σπουδαιότεροι λόγοι να βρεθείς στο (αντικειμενικά πάντα μιλώντας) ωραιότερο νησί του Αιγαίου, από το ότι εκεί γυρίστηκε μια καλτ ταινία των 90s. Όπως αυτοί που ακολουθούν.

Η Χώρα της είναι από τις ωραιότερες των Κυκλάδων

Τα στενά, λιθόκτιστα καλντερίμια της ελίσσονται ανάμεσα σε ασβεστωμένα σπίτια με μπλε και πράσινα παράθυρα, στη σκιά ενός κάστρου του 13ου αιώνα. Διασταυρώνονται μεταξύ τους περνώντας κάτω από σκιερές καμάρες, για να καταλήξουν σε άλλο ένα πλάτωμα με πανοραμική θέα, άλλο ένα εκκλησάκι, άλλο ένα κουκλίστικο café που σερβίρει μυρωδάτο ελληνικό στη χόβολη.



Διαβάστε περισσότερα - Αμοργός: Μεταξύ ουρανού και θάλασσας

Από τα βράχια της Αγίας Άννας βουτάς από ψηλά



Βουτιές βγαλμένες από τα παιδικά μας καλοκαίρια, με τη διαφορά ότι εδώ γίνονται σε συγκλονιστικά βαθυγάλαζα νερά, τόσο διάφανα που αν κοιτάξεις προς τα κάτω έχεις την αίσθηση πως αιωρείσαι.

Στην αμμουδιά της Λεβρωσού τα μεσημέρια ακούς μόνο τα τζιτζίκια



Δυο μόνο χιλιόμετρα μακριά από την πολυσύχναστη παραλία της Αιγιάλης, η Λεβρωσός έχει κρυστάλλινα νερά, χρυσαφένια αμμουδιά, μεγάλα αρμυρίκια να της προσφέρουν απλόχερα τον ίσκιο τους και μόνιμο soundtrack από τα τζιτζίκια που φωλιάζουν στα κλαδιά τους.

Η Νικουριά είναι ένα ακατοίκητο νησάκι με φανταστικά νερά


Φωτό: Amphithoe | Flickr

Εδώ θα έρθεις με το καραβάκι από τον (εντυπωσιακότερο από ψηλά απ’ ό,τι από κοντά, όλα να τα λέμε) Άγιο Παύλο, για να απλώσεις την ψάθα σου στην ερημική της παραλία, να βουτήξεις στα διάφανα νερά της και να πιάσεις φιλίες με τα κατσικάκια που κατεβαίνουν από τις βουνοπλαγιές του μικρού νησιού για να κλέψουν καμιά λιχουδιά από τους τουρίστες.

Η Λαγκάδα βλέπει σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα



Ένα από τα πανέμορφα χωριά που αγναντεύουν από ψηλά τον κόλπο της Αιγιάλης (τα άλλα δύο είναι τα Θολάρια και ο Ποταμός) η Λαγκάδα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή την ώρα του ηλιοβασιλέματος, όταν το τελευταίο φως της μέρας βάφει τα λευκά σπιτάκια της χρυσο-πορτοκαλιά και η πανοραμική της θέα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα μοιάζει βγαλμένη από πίνακα ζωγραφικής.

Τρεις αρχαίες πόλεις περιμένουν να σου αποκαλύψουν τα μυστικά τους

Η Μινώα, η Αρκεσίνη και η Αιγιάλη είναι επισκέψιμες χωρίς εισιτήριο –πράγμα, βέβαια, που σημαίνει και χωρίς φροντισμένους αρχαιολογικούς χώρους γύρω τους. Σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές τους φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα, το οποίο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Τρίτης, από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 16.00.

Η Χοζοβιώτισσα είναι ένα από τα ωραιότερα μοναστήρια που θα επισκεφθείς ποτέ



Λαξευμένο μέσα στο βράχο, σκαρφαλωμένο εκεί ψηλά στα 300 μέτρα πάνω από την θάλασσα που απλώνεται μπροστά του ως τη γραμμή του ορίζοντα, το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, και φιλοξενεί ένα μικρό μουσείο με σπάνια χειρόγραφα και εικόνες. Φήμες λένε πως η ψημένη ρακή που κερνούν τους επισκέπτες τους οι καλόγεροί του είναι μια από τις καλύτερες του νησιού.

Το Q της Αιγιάλης είναι μάλλον το πιο κουλ μπαράκι του Αιγαίου



Καφέ και τάβλι το πρωί, ξάπλα στις αιώρες το μεσημέρι, ψημένες ρακές και ποτά υπό τους ήχους υπερ-μουσικών το βράδυ που γίνεται πρωί… και ξανά από την αρχή. Το «Κιου» είναι… εκεί που είναι η αμοργιανή φάση, στην άκρη της παραλίας της Αιγιάλης.

Το φαγητό είναι παντού συγκλονιστικό

Και πώς θα μπορούσε να μην είναι, αφού η τοπική κουζίνα είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες του Αιγαίου (είπε κανείς πατατάτο;). Εξαιρετικά θα φας στη Μαρουσσώ στην Αρκεσίνη, στο Λιοτρίβι και στον Λεωνίδα στη Χώρα, στην Ταβέρνα του Νίκου στη Λαγκάδα. Λεπτομέρειες για το καθένα ξεχωριστά, αλλά και περισσότερες προτάσεις, έχουμε εδώ - Η Αμοργός στα καλύτερά της

Τα δωμάτια είναι πανέμορφα



Δεν είναι φθηνά (όπως μάλλον ξέρεις πουθενά δεν είναι φθηνά φέτος) είναι όμως αυτό που λέμε value for money σε σχέση με το πανηγύρι που γίνεται σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Το Elichryson Studios στην Αιγιάλη, για παράδειγμα, έχει ωραιότατα δίκλινα στα 55€, στην Πανσιόν Αιγαίο βρήκαμε μικρά αλλά συμπαθητικά δωμάτια στα 46€, το Galaxy απέχει δυο βήματα από την παραλία της Αιγιάλης και έχει δωμάτια από 59€, και ο Άγιος Γεώργιος Βαλσαμίτης στα Κατάπολα προσφέρει όμορφα, χρωματιστά δίκλινα στα 85€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v