Σαν της Χαλκιδικής το πρώτο πόδι δεν έχει

Οι καλύτερες παραλίες και μπαρ, οι πιο γευστικές στάσεις και τα πιο ωραία χωριουδάκια στο πρώτο και… νεανικότερο πόδι της Χαλκιδικής.
Σαν της Χαλκιδικής το πρώτο πόδι δεν έχει

Το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής a.k.a Κασσάνδρα είναι αυτό που θα λέγαμε «για τη νεολαία». Σίγουρα διαθέτει και όμορφα χωριά και σούπερ παραλίες για όλα τα γούστα, όμως φημίζεται κυρίως για τον party all the time χαρακτήρα του.

Γι’ αυτό άλλωστε αποτελεί και hot προορισμό Σαββατοκύριακου για τους περισσότερους θεσσαλονικείς, οι οποίοι έχουν πληθώρα επιλογών για ξεφάντωμα μέχρι πρωίας σε μπητσόμπαρα και κλάπς.

Διαβάστε παρακάτω τα best of του ποδιού της Χαλκιδικής που δεν σταματά να είναι… στο πόδι.

Τα ήρεμα - και όχι τόσο ήρεμα - χωριά της Κασσάνδρας

Η Νέα Φώκαια είναι ένα γραφικό ψαροχώρι, χτισμένο πάνω στον λόφο που «ακουμπά» το γαλάζιο της θάλασσας, ενώ στην κοσμοπολίτικη Σάνη, ο βυζαντινός πύργος και το μεσαιωνικό κτίσμα του Σταυρονικήτα φτιάχνουν όμορφες εικόνες με φόντο την γαλαζοπράσινη θάλασσα.

 

Néa Fókaia, Néa Fókaia, Chalkidikis, Greece



Ο ωραιότερος και καλύτερα διατηρημένος οικισμός της Κασσάνδρας, η Άφυτος, είναι χτισμένη στην άκρη του βράχου που καταλήγει με έντονη κλίση στη θάλασσα. Οι βόλτες στο χωριό θα σας φέρουν μπροστά σε αρχαία ίχνη, όπως τα λείψανα των τειχών και του αρχαίου λατομείου, που οδηγούν στον προϊστορικό λόφο.

 

Boats near the beach in Afitos, Chalkidiki



Η αμφιθεατρικά χτισμένη Κρυοπηγή και το Πολύχρονο είναι εξίσου όμορφα χωριουδάκια για βόλτες, ενώ το τουριστικό Πευκοχώρι και το πιο παραδοσιακό Παλιούρι, σχεδόν στην άκρη της λωρίδας του πρώτου ποδιού, έχουν όμορφες παραλίες και αρκετά beach bars. Σημειώστε πως στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον της περιοχής που βρίσκεται το Παλιούρι, στη θέση Καλαμάκι, θα συναντήσετε ένα εντυπωσιακό τοπίο με «Παλάτια», γεωμορφές που δημιουργούνται από βράχους σε περίεργους σχηματισμούς.

 

 

Μετά το Παλιούρι, η καταπράσινη Αγία Παρασκευή περιτριγυρίζεται από πευκόδασος, έχει συμπαθητικά ταβερνάκια και ιαματικές πηγές στον οικισμό Λουτρά. Το ψαροχώρι της Νέας Σκιώνης, τέλος, προσφέρει την επιλογή μιας δροσερής ανάπαυλας για φρέσκο ψαράκι και χαλάρωση, με έντονο το οικογενειακό πρόσημο.

Χαλάρωση τέλος και πάμε στα «δυνατά»: η Καλλιθέα και η Χανιώτη αποτελούν σταθερά «κλαμπίστικο» δίδυμο για τους θεσσαλονικείς οι οποίοι γεμίζουν κατά δεκάδες τα μαγαζιά τους τα Σαββατοκύριακα, ενώ εξίσου δυνατά παίζει και η Σκάλα Φούρκας, με αρκετά beach bars.

All day παραθαλάσσια διασκέδαση

 



To μπιτάτο Elephant beach bar στο Πευκοχώρι είναι τεράστιο και στιλάτο, αποτελώντας σταθερό check in για τις φωτογραφίες του Instagram, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το εξίσου μεγάλο και εντυπωσιακό Umbrellas. Ακριβώς δίπλα του, ο Γλαρόκαβος είναι ένα από τα πιο παλιά – αλλά καλά – beach bar της περιοχής μαζεύοντας κόσμο και κοσμάκη κάθε ηλικίας. Το Villas Seaside Lounge & Restaurant στο Πολύχρονο, πέρα από δροσερά κοκτέιλ και ωραίες μουσικές σερβίρει προσεγμένη μεσογειακή κουζίνα. Πιο φρέσκια άφιξη, το Achinos Beach στην παραλία της Χανιώτης έχει κρεμαστές κούνιες και αφράτες μαξιλάρες για άραγμα συνοδεία κοκτέιλ και φαγητού.

 



Πλήθος κόσμου συρρέει και στο Anemos στη Σάνη για μια θέση στον ήλιο, σε προσεγμένο και hip περιβάλλον, όπως και στο εξωτικό Zattero Seaside στην Σκάλα Φούρκας, με την αμφιθεατρική θέα. Η Λευκή Άμμος, στον ειδυλλιακό κόλπο του Παλιουρίου παρτάρει μέχρι αργά, και σερβίρει ωραία κοκτέιλ συνοδεία ανεβαστικών μουσικών, ενώ το Papua στην Καλλιθέα διακρίνεται για την lounge ατμόσφαιρά του σε ένα σούπερ καλοκαιρινό σκηνικό.

 



Σημειώστε πως σε γενικές γραμμές οι τιμές στα beach bar της Κασσάνδρας είναι αρκετά τσιμπημένες (καφές από 4€, ξαπλώστρες στα 10€ κ.ο.κ.), ενώ τα Σαββατοκύριακα στα περισσότερα επικρατεί συνωστισμός από λουόμενους, και οι κρατήσεις επιβάλλονται.

Οι πιο ωραίες παραλίες

Κοσμοπολίτικη, με τιρκουάζ νερά και καλά οργανωμένη, η Σάνη είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για βουτιές στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, και φωτογραφίες του συγκλονιστικού ηλιοβασιλέματος. Στα συν, η βλάστηση που φτάνει ως τις ακτές, και τα ρηχά νερά που την κάνουν ιδανική για πιτσιρίκια.

 



Απέραντη αμμουδιά κοντά στο γραφικό χωριό της Κασσάνδρας, η παραλία της Χανιώτης είναι εξίσου καλή επιλογή για οργανωμένες βουτιές.

 



Παράδεισος για τους λάτρεις των water sports, το Ποσείδι βλέπει σπανίως μέρες χωρίς αέρα και θάλασσα «λάδι». Στην ευρύτερη γειτονιά του, η Μόλα Καλύβα είναι μια παραλία πολύ πιο ήσυχη, με κρυστάλλινα νερά και ψιλό βοτσαλάκι.

Ο Χρούσος είναι μια κοσμαγάπητη αμμουδιά με beach bars και water sports, και κρυστάλλινα ρηχά νερά, που αγγίζει το ενάμισι χιλιόμετρο σε μήκος, ενώ η Άφυτος πέρα από ωραίο χωριουδάκι είναι και μια ωραιότατη παραλία.

 



Γευστικές στάσεις για κάθε μπάτζετ

Από παραδοσιακά ταβερνάκια μέχρι βραβευμένη κουζίνα η Κασσάνδρα προσφέρει πληθώρα γαστρονομικών επιλογών. Στο Στέκι στην Άφυτο θα φάτε νόστιμα θαλασσινά σε νορμάλ τιμές, το ίδιο και στον Τσαπαρή, ένα τίμιο ουζερί στο Πευκοχώρι στο οποίο φέρνουν κάθε μέρα φρέσκο ψάρι. Όστρακα, καραβίδες, φρέσκο ψάρι και ωραιότατα πιάτα με βάση τη θάλασσα σερβίρει το Τριζόνι στην Κρυοπηγή, ενώ η ταβέρνα της Ανθούλας στο ίδιο χωριό σερβίρει παραδοσιακές συνταγές όπως μαγειρευτά με βάση το κρέας, και κάποια θαλασσινά. Για όλα τα παραπάνω ταβερνάκια υπολογίστε 20-30€/ άτομο με κρασί.

 



Στο Ντομάτα στο Sani Resort o Χρύσανθος Καραμολέγκος φτιάχνει πρωτότυπες γευστικές δημιουργίες με fusion χαρακτήρα (80€/ άτομο), ενώ στο Pohoda Chill Bar & Funky Restaurant στο Ποσείδι πέρα από βουτιές στη θάλασσα θα κάνετε βουτιές και στα καλοψημένα κρέατα μακράς ωρίμανσης (50-60€/ άτομο).

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v