5 ταξίδια που θα θυμάσαι όλη σου τη ζωή

Υπάρχουν ταξίδια που είναι σαν να πηγαίνεις… σε άλλο κόσμο. Και αυτά είναι τα ταξίδια που θα θυμάσαι για πάντα. Εμείς σου προτείνουμε πέντε.

Κάποια ταξίδια είναι πιο ξεχωριστά. Δεν προσπαθούμε να μειώσουμε. Σταθερή μας πεποίθηση είναι πως το να βγαίνεις έστω και μισή ώρα έξω απ’ το χωριό σου (ναι, ακόμα κι αν η Αθήνα είναι το χωριό σου), μόνο καλό θα σου κάνει. Αυτά που θα δεις και θα βιώσεις είναι εμπειρίες που θα σου ανοίξουν τα μάτια και θα σε κάνουν να καταλάβεις καλύτερα τον κόσμο.

Και πάλι, όμως, κάποιοι προορισμοί είναι σαν να πηγαίνεις σε άλλο πλανήτη. Και διαλέξαμε πέντε από αυτούς… και βλέπουμε και πόσο θα μας κοστίσει για να πάμε εκεί.

Οι τιμές των αεροπορικών υπολογίστηκαν για την εβδομάδα 11-18 Οκτωβρίου 2019.

Τσιτσέν Ιτζά (Μεξικό)

Επειδή πάντα ήθελες να δεις από κοντά τα κατάλοιπα του πολιτισμού των Μάγια. Θα πετάξεις, λοιπόν, μέχρι το Γιουκατάν και θα πας μαζί με δεκάδες άλλους τουρίστες να δείτε την μυθική πόλη. Εκεί που βρίσκεται το μεγαλύτερο αξιοθέατρο, ο ναός του Κουκουλκάν.

25 μέτρα ψηλός, με 365 σκαλοπάτια να οδηγούν στην κορυφή και είσοδο του ναού—που, δυστυχώς, δεν θα μπορέσεις να δεις, μιας και η ανάβαση έχει απαγορευτεί από το 2006, όταν μια γυναίκα σκοτώθηκε από πτώση. Το δέος, όμως, δεν χάνεται.

Η κλιμακωτή πυραμίδα λειτουργούσε σαν… ημερολόγιο για τους Μάγια, με τις 18 κλίμακες να αντιστοιχούν σε κάθε έναν από τους μήνες του χρόνου τους. Γι’ αυτό και τα σκαλοπάτια είναι 365. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό να επισκέπτεσαι τον ναό κατά τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες, και ειδικά στην ισημερία, καθώς οι σκιές από το φως δημιουργούν παράξενα σχήματα που μοιάζουν με ένα ερπετό (τον θεό στον οποίο είναι αφιερωμένος ο ναός) που κατεβαίνει. Βέβαια, τα σχήματα αυτά φαίνονται και μια εβδομάδα πριν και μετά την ισημερία—και σίγουρα θα έχει λιγότερους τουρίστες.
Πόσο θα κοστίσει: 962€ μέσω τις Alitalia βρήκαμε αλέ-ρετούρ, και το ταξίδι θα διαρκέσει από 21 μέχρι 23 ώρες (με δύο στάσεις). Με ταξιδιωτικό γραφείο, για 13 ημέρες πληρέστατου προγράμματος, βρήκαμε με 3.180€.

Γκιόρεμε (Καππαδοκία)

Η πανέμορφη κοιλάδα με τους μυστηριακούς βράχους και τα αερόστατα που βλέπεις στις φωτογραφίες και σου κρεμάει το σαγόνι βρίσκεται στην Καππαδοκία και είναι πραγματικά ένα όνειρο. Το παράξενο τοπίο σχηματίστηκε από ηφαιστειακές εκρήξεις και θα σε κάνει να νιώσεις πως βρίσκεσαι… στο φεγγάρι.

Παρά το γεγονός ότι η περιοχή εδώ και χρόνια έχει αρχίσει να αξιοποιείται όλο και περισσότερο τουριστικά, με νέους δρόμους (άσφαλτος: ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ο χειρότερος εχθρός της φυσικής ομορφιάς) και ξενοδοχεία να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, η γραφική γοητεία των χωριών, χτισμένων μες στην πέτρα, δεν έχει φύγει.

Οι υπόγειες κατοικίες βρίσκονται βαθιά κάτω από την γη και είναι από μόνες τους μια συγκλονιστική εμπειρία, ενώ οι ‘Καμινάδες των Νεραΐδων’, αυτοί οι βράχοι-πύργοι θα σου κόψουν την ανάσα.
Πόσο θα κοστίσει: Στα 231€ τα φθηνότερα αεροπορικά για Καππαδοκία, αλλά με ταξίδι που αγγίζει τις 8 ώρες. Με 416€, ο χρόνος μειώνεται σε κάτι παραπάνω από 5 ώρες. Με οργανωμένο τουρ από ταξιδιωτικό, το βρήκαμε στα 570€.

Βιετνάμ

Επειδή είναι τεράστια αμαρτία να γνωρίζουμε αυτή την χώρα μόνο για τον πόλεμο που συνέβη εκεί. Επειδή οι πιθανότητες λένε ότι έχεις κλάψει από συγκίνηση βλέποντας φωτογραφίες από εξωπραγματικά τοπία, αλλά χωρίς να ξέρεις πως βρίσκονται στο Βιετνάμ.

Ορυζώνες, πεδιάδες και ποτάμια, βόλτες με σαμπάν (οι παραδοσιακές βάρκες των ντόπιων), ονειρεμένα χωριουδάκια που ο χρόνος δεν πέρασε ποτέ από πάνω τους. Και τόσα πολλά χρώματα—κίτρινα λιβάδια, καταπράσινες πλαγιές και χρυσαφένια ηλιοβασιλέματα. Το Βιετνάμ είναι κάτι σαν παράλληλο σύμπαν, και είναι ένα σύμπαν που θέλουμε τόσο πολύ να εξερευνήσουμε.
Πόσο θα κοστίσει: Στα 648€ είναι η πιο φτηνή και σύντομα παράλληλα διαδρομή (15 ώρες), με την Turkish Airlines. Για οργανωμένο ταξίδι δύο ατόμων, βρήκαμε στα 1.299€.

Τόκυο

Επειδή θες να ζήσεις, έστω για λίγο, στην καρδιά της Ιαπωνίας. Να ζήσεις όλα αυτά που βλέπεις στις εικόνες, τα νέον φώτα, τον χαμό στο μετρό, τα χρώματα και τον γενικότερο σουρεαλισμό. Το Τόκυο είναι ένα χωνευτήρι πολιτισμών, εκεί που η Ανατολή συναντά τη Δύση.

Το πολιτισμικό σοκ και μόνο θα είναι τόσο τεράστιο, μιας και πολλά από τα δεδομένα της καθημερινής ζωής στην Ιαπωνία μπορεί να είναι εντελώς άγνωστα σε κάποιον Ευρωπαίο – και πόσο μάλλον κάποιον Βαλκάνιο. Και όλες αυτές τις εμπειρίες αξίζει να τις γνωρίσεις από κοντά, μιας και η Ιαπωνία είναι μια χώρα με τόσο δικό της και ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Πόσο θα κοστίσει: Στα 775€ και 16 ώρες ταξιδιού βρήκαμε. Για οργανωμένα, βρήκαμε πακέτο με 2.680€ για τον Νοέμβρη.

Ντεντβλέι (Ναμίμπια)

Επειδή πρέπει να δεις από κοντά την κοιλάδα αυτή που στις φωτογραφίες μοιάζει σαν μινιμαλιστική ζωγραφιά. Κι όμως, έτσι είναι και στην πραγματικότητα, και πρόκειται για ένα μέρος που δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Η στοιχειωτική του ομορφιά θα σε φέρει σε επαφή με έναν εντελώς καινούριο κόσμο.

Η Ναμίμπια είναι η τρίτη πιο αραιοκατοικημένη χώρα του πλανήτη, και σίγουρα δεν αποτελεί τον πιο καυτό τουριστικό προορισμό—άρα αυτός είναι ακόμα ένας λόγος να πας. Μια χώρα γεμάτη με άγρια ζώα, αλλά και παράξενες γερμανικές πινελιές (ας πούμε, στη Ναμίμπια μπορείς να τρέφεσαι με μπράτβουρστ) μιας και γιόρτασε την ανεξαρτησία της μόλις το 1990.

Πόσο θα κοστίσει: 961€ και 16 ώρες ταξιδιού με την Qatar Airways η καλύτερη προσφορά που βρήκαμε. Για ένα φουλ οργανωμένο ταξίδι, βρήκαμε στα 3.690€ για Νοέμβριο.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v