Πανέμορφα χωριά στα ορεινά της Ελλάδας

Αν σκέφτεσαι να πάρεις τα βουνά, έχουμε πέντε πανέμορφα χωριουδάκια να σου προτείνουμε, για να περάσεις το τέλειο τριήμερο.
Πανέμορφα χωριά στα ορεινά της Ελλάδας

Όσο χειμωνιάζει, οι ορεινοί προορισμοί γίνονται σιγά-σιγά ο κανόνας. Και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους, μιας και το βουνό έχει μια γοητεία διαφορετική. Πιο μυστήρια. Και, σίγουρα, υπάρχουν προορισμοί σούπερ σταρ, όπως η Αράχωβα. Αλλά εμείς δεν θα σε στείλουμε στην Αράχωβα, εκεί θα σκεφτόσουν να πας και μόνος σου.

Πάμε να δούμε πέντε εναλλακτικούς προορισμούς για το ορεινό σου τριήμερο…

Σημείωση: Τα δωμάτια έχουν υπολογιστεί για το τριήμερο 15 με 17 Νοεμβρίου, για δύο άτομα.

Στην Αρίστη

Πέτρινα σπίτια, χτισμένα ανάμεσα σε καταπράσινες συστάδες δέντρων, θεόρατοι βράχοι και βουνοκορφές, και πανέμορφα μονοπάτια για πεζοπορία. Η Αρίστη βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων, και είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά που μπορείς να επισκεφτείς στο Ζαγόρι. Η κεντρική της πλατεία (με τον απαραίτητο πλάτανο) προσφέρει πανοραμική θέα σε όλο το χωριό και αποτελεί το σημείο εκκίνησης για να εξερευνήσεις όχι μόνο την γύρω περιοχή και να εισπνεύσεις πεντακάθαρο αέρα, αλλά και τα γύρω χωριά.

Στην άκρη του βράχου μιας σπηλιάς που βρίσκεται πάνω από την γέφυρα του Βοϊδομάτη (που αποτελεί hot spot για τους λάτρεις των ποταμιών), είναι χτισμένο το Μοναστήρι της Παναγιάς της Σπηλιώτισσας, απ’ όπου θα απολαύσεις συγκλονιστική θέα. Επίσης, αν σου αρέσει η πεζοπορία, υπάρχει πολύ καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι που περνάει μέσα από ένα τμήμα του φαραγγιού του Βίκου.
Εδώ να μείνεις: Στο ξενοδοχείο Ταξιάρχες βρήκαμε δωμάτιο με 58€ τη βραδιά, ενώ στο πανέμορφο Aberratio Boutique Hotel θα έχεις απίστευτη θέα με 87€ την βραδιά.

Στο Νυμφαίο

Θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα χωριά όλης της Ευρώπης, σύμφωνα με την UNESCO, και εμείς θα συμφωνήσουμε. Σχεδόν ενάμισι χιλιόμετρο πάνω από την στάθμη της θάλασσας, το Νυμφαίο είναι ένα παραδοσιακό χωριό στο βουνό Βίτσι – εκεί που βρίσκεται και το καταφύγιο του Αρκτούρου, στο οποίο μπορούμε να κάνουμε και εθελοντική εργασία και να μάθουμε πολλά για τις αρκούδες και τους λύκους που προστατεύονται εκεί.
Εδώ να μείνεις: Στο ξενοδοχείο Linouria βρήκαμε δωμάτιο με 60€ την βραδιά, ενώ στον Ξενώνα Κοντογιάννη με 70€. Και τα δύο είναι σούπερ γραφικά και όμορφα, με πολύ ωραία θέα.

Στην Στεμνίτσα

Σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, η Στεμνίτσα είναι ένα από τα ομορφότερα στολίδια της Ορεινής Αρκαδίας. Πλατάνια, καρυδιές και κερασιές φυτρώνουν παντού, φτιάχνοντας ένα καταπράσινο τοπίο, μέσα από το οποίο ξεπροβάλλουν αρχοντικά πυργόσπιτα. Υπάρχουν τόσα πολλά καλντερίμια που περνούν κάτω από καμάρες και μπλέκονται μεταξύ τους, καταλήγοντας σε μια ολοζώντανη κεντρική πλατεία.

Και μετά τις (πολλές) βόλτες που θα κάνεις σε αυτό το χωριό, θα σκαρφαλώσεις μέχρι το κοντινό Αεράκι, για να απολαύσεις ίσως το καλύτερο ηλιοβασίλεμα της Αρκαδίας. Ή και γενικά.
Εδώ να μείνεις: Βρήκαμε δωμάτιο στο Αρχοντικό της Ζωής στα 70€ την βραδιά, με μεγάλα, προσεγμένα και ζεστά δωμάτια. Εναλλακτικά, στον Ξενώνα Στεμνίτσα βρήκαμε με 75€.

Στα Άνω Πορόια

Χαμηλώνουμε το υψόμετρο, αλλά η ομορφιά εκτινάσσεται στα ύψη. Στα 400 μέτρα και σε απόσταση πολύ κοντινή στην λίμνη Κερκίνη, βρίσκεται αυτό το κουκλίστικο χωριό που επιβλέπει την λίμνη και την κοιλάδα της. Εδώ μπορεί να χάνεις λίγο από το στοιχείο της παράδοσης, αφού δεν θα δεις και τόσα πολλά από τα παλιά αρχοντικά, αλλά αυτό αναπληρώνεται από την αίσθηση που θα έχεις βολτάροντας στο χωριό.

Μέσα από γραφικά σοκάκια, ρυάκια που κυλούν και μονοπάτια (πολύ καλά σηματοδοτημένα) που εξερευνούν το βουνό, τα Άνω Πορόια είναι από εκείνα τα μέρη που νιώθεις να μπαίνει πιο καθαρός αέρας στα πνευμόνια σου και μόνο που το βλέπεις στις φωτογραφίες.
Εδώ να μείνεις: Στο Αρχοντικό Βιγλάτορας με τα όμορφα, ευρύχωρα δωμάτιά του βρήκαμε με 60€ την βραδιά, ενώ στο Morfi Hotel της Κερκίνης, βρήκαμε με 45€.

Στα Φιδάκια

Σκαρφαλώνεις έναν δρόμο που δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο παρά… φιδογυριστός, μέσα από πυκνά έλατα, στα 960 μέτρα, και φτάνεις σε ένα από τα πιο όμορφα – αλλά και απόμερα – χωριά της Ευρυτανίας. Η θέα από εκεί πάνω είναι απίστευτη, αγναντεύοντας σχεδόν όλο τον νομό και τις κεραμιδοσκεπές που εκτείνονται από κάτω.

Και όταν χορτάσεις θέα, το φαράγγι Πάντα Βρέχει είναι κοντά, και σε προσκαλεί για ατελείωτες βόλτες ανάμεσα σε τόσο ανέγγιχτη, τόσο λυτρωτική φύση. Επειδή οι διακοπές στο βουνό δεν χρειάζονται πολλά-πολλά: Ίσα να πάρεις αρκετή δόση φύσης για να έρθεις στα ίσια σου.
Εδώ να μείνεις: Στον Ξενώνα Οιχαλία με τα πανέμορφα δωμάτιά του, βρήκαμε με 85€ την διανυκτέρευση.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v