Τα μικρά νησάκια του Ιονίου… και πώς θα πας εκεί

Ο Κάλαμος, ο Καστός και τα Διαπόντια νησάκια είναι… πέντε σταλιές Ιόνιο, ό,τι πρέπει για διακοπές μακριά από τους πάντες και τα πάντα.
Τα μικρά νησάκια του Ιονίου… και πώς θα πας εκεί
της Ηρώς Κουνάδη

Πλάι στους ξακουστούς και κοσμαγάπητους και υπερπροβεβλημένους σούπερ σταρ του, το Ιόνιο έχει μικρά μυστικά διαμαντάκια με φανταστικές παραλίες, γαλαζοπράσινα νερά, ελάχιστα (ή και καθόλου σε κάποιες περιπτώσεις) αυτοκίνητα και μια ησυχία ονειρική.

Ο Κάλαμος

Ακριβώς κάτω από τη Λευκάδα, ο Κάλαμος είναι μια σταλιά νησάκι καλυμμένο σχεδόν εξολοκλήρου από φουντωτά πευκοδάση, με 500 κατοίκους όλους κι όλους, χωρίς αυτοκίνητα αν εξαιρέσεις το αγροτικό της κοινότητας που μεταφέρει ντόπιους και τουρίστες στις φανταστικές του παραλίες. Έχει αναμενόμενα λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια που γεμίζουν γρήγορα (ειδικά τον Αύγουστο) και κάμποσες παραλίες τέλειες για ελεύθερο κάμπινγκ, με πρώτη και καλύτερη την Μυρτιά. Αν δεν είσαι φαν του σπορ, υπάρχουν και ωραία Airbnb, ρίξε μια ματιά εδώ.



Διαβάστε περισσότερα - Κάλαμος: Παράδεισος τσέπης

Πώς θα πας εκεί: Με το καΐκι από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, που περνά απέναντι δύο φορές την ημέρα. Δες τα δρομολόγια εδώ.

Ο Καστός

Αν ο Κάλαμος είναι μια σταλιά Ιόνιο, ο Καστός είναι… μισή –και υπέροχη. Το μικρότερο από τα Επτάνησα αριθμεί 50 μόνιμους κατοίκους, έναν μόνο οικισμό, τον ομώνυμο Καστό και πολλές φαντασμαγορικές παραλίες με απόλυτα τιρκουάζ νερά. Αν χρειάζεσαι συστάσεις, ή απλώς από κάπου να ξεκινήσεις, σημείωσε τα Αμπελάκια, το Φύκι, τον Άγιο Αιμιλιανό, τη Λίμνη, το Καμίνι και το Βρισίδι.

Kastos island



Ο Καστός έχει επίσης τους πιο καλοδιατηρημένους ανεμόμυλους του Ιονίου (δεν ήξερες ότι το Ιόνιο έχει ανεμόμυλους, το ήξερες;) και μια σπηλιά, την Φωκότρυπα, με εντυπωσιακά λευκά βράχια από πάνω της και μια μικρή αμμουδιά στο εσωτερικό της.

The beach front inside Kastos Harbour



Πώς θα πας εκεί: Όπως πας και στον Κάλαμο, με καΐκι από τον Μύτικα, επίσης δύο φορές την ημέρα. Οι ώρες των δρομολογίων εδώ.

Η Ερεικούσα

Το βορειότερο από τα Επτάνησα, ανήκει στη νησιωτική-ομάδα-μέσα-σε-νησιωτική-ομάδα που λέγεται Διαπόντια. Από τα Διαπόντια νησάκια που λες, κατοικούνται τρία: Το Μαθράκι, οι Οθωνοί και η μικρούλα Ερεικούσα.



Μικρή στο μάτι, με διάμετρο δύο χιλιόμετρα όλα κι όλα, η Ερεικούσα είναι ωστόσο η πιο οργανωμένη τουριστικά από τους γείτονές της. Μοναδικός οικισμός και λιμάνι της Ερεικούσας είναι το Πόρτο, που έχει και μια ωραιότατη αμμουδερή παραλία με ρηχά κρυστάλλινα νερά.



Η παραλία-σταρ του νησιού, όμως, είναι το Μπραγκίνι, στον βορρά, μια συγκλονιστική αμμουδιά κορνιζαρισμένη από δάσος που φτάνει ως το κύμα.



Περισσότερες πληροφορίες για την Ερεικούσα εδώ και μερικά Airbnb για τη διαμονή σου εδώ

Πώς θα πας εκεί: Με τα καραβάκια από την πόλη της Κέρκυρας, το Σιδάρι ή τον Άγιο Στέφανο (όλα αυτά είναι στην Κέρκυρα, για όσους δεν τα πάνε καλά με τη γεωγραφία). Δρομολόγια εδώ.

Οι Οθωνοί

Το βορειοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, που λέγαμε και στο σχολείο αν θυμάσαι, οι Οθωνοί έχουν 100 περίπου κατοίκους μοιρασμένους σε δύο οικισμούς, την Άμμο, που είναι και το λιμάνι του νησιού, και το Χωριό. Έχουν, επίσης, πολλές συγκλονιστικές παραλίες, με δημοφιλέστερη την Άσπρη Άμμο, που είναι κατά πολλούς μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας: Ψιλή, ολόλευκη άμμος και απόλυτα τιρκουάζ, διάφανα νερά συνθέτουν το εξωτικό τοπίο της.

Aspri Ammos Beach, Othoni Island



Ωραιότατη ποικιλία Airbnb στους Οθωνούς, εδώ

Πώς θα πας εκεί: Όπως και στην Ερεικούσα, με καραβάκι από το Σιδάρι ή τον Άγιο Στέφανο της Κέρκυρας. Δρομολόγια εδώ.

Το Μαθράκι

Το νοτιότερο, και μικρότερο, από τα Διαπόντια νησιά έχει μια απίστευτη παραλία με απαλή σαν πούδρα άμμο και τιρκουάζ νερά, το Πορτέλο, που απλώνεται σε ολόκληρη τη βορειοανατολική πλευρά του.



Έχει, επίσης, περίπου 100 κατοίκους, έκταση τρία τετραγωνικά χιλιόμετρα και τέλεια αίσθηση ότι βρίσκεσαι μακριά από τους πάντες και τα πάντα, ό,τι πρέπει για τους ερημίτες μας που ψάχνουν την τελευταία ανέγγιχτη γωνιά Ιονίου.



Περισσότερες πληροφορίες για το Μαθράκι εδώ.

Πώς θα πας εκεί: Με καραβάκι από το Σιδάρι ή τον Άγιο Στέφανο της Κέρκυρας. Δρομολόγια εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v