Τα “Value for Money” Κρασιά των Γιορτών

Ψάχνετε οινικές προτάσεις για το γιορτινό τραπέζι, αλλά έχετε… σφιχτό προϋπολογισμό; Μην ανησυχείτε, είμαστε για άλλη μια χρονιά δίπλα σας!
Τα “Value for Money” Κρασιά των Γιορτών

του Θόδωρου Λέλεκα

Ποιος είπε ότι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι… φτηνές γιορτές; Έχουν πολλά έξοδα που είναι ευχάριστα μεν, αλλά απαιτητικά στο πορτοφόλι και στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Δηλαδή δώρα, ψώνια για το σπίτι, βόλτες, καφεδάκια, ποτάκια, φαγητά έξω και πάει λέγοντας.

Και βέβαια, οι Γιορτές περιλαμβάνουν και πολλά φαγοπότια. Άλλα καθιερωμένα και εθιμοτυπικά και άλλα αυθόρμητα - ευκαιρίες να βρεθούμε όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι και να περάσουμε χρόνο που ενδεχομένως δεν είχαμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Το φαγητό που θα στολίσει το τραπέζι μας θα είναι όσο γίνεται πιο πλούσιο, αντανακλώντας την εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών. Ο μάγειρας ή η μαγείρισσα θα αποφασίσει το εύρος του μενού και την ποιότητα των υλικών, γι αυτό και δεν είναι πολύ δύσκολο να βγούμε εκτός προϋπολογισμού, ειδικά αν θέλουμε να προσφέρουμε στους καλεσμένους μας κάτι ξεχωριστό.

Με το κρασί όμως δεν είναι απαραίτητο να συμβεί το ίδιο. Δε λέω, αν θέλουμε να το… παρακάνουμε, ή απλά αν δεν προσέξουμε, μπορούμε να ξεφύγουμε επικίνδυνα εκτός “budget”. Μην ανησυχείτε όμως, γι αυτό είμαι εγώ εδώ! Για να σας κάνω τις δικές μου προτάσεις και να σας δώσω την ευκαιρία να χαρίσετε στους καλεσμένους σας μια μοναδική οινική εμπειρία με τέλεια σχέση ποιότητας-τιμής. Με άλλα λόγια, να τους προσφέρετε εκλεκτές ετικέτες από επώνυμους Έλληνες παραγωγούς, ανάλογα με τα πιάτα που θα σερβίρετε, σε τιμές που δεν θα ξεπεράσουν τα 12 ευρώ ανά φιάλη. Κι αν δεν πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει, διαβάστε παρακάτω…

Το απεριτίφ

Είτε για το καλωσόρισμα, είτε για να μας ανοίξει την όρεξη πριν καθίσουμε στο τραπέζι, είθισται να σερβίρουμε ένα ξηρό αφρώδες κρασί. Οι λαμπερές του φυσαλίδες δίνουν εορταστικό τόνο στη βραδιά, ενώ η ανάλαφρη δροσιστικότητά του μας ετοιμάζει για την γαστριμαργική πανδαισία που θα ακολουθήσει. Η πρότασή μου εδώ είναι η Παράγκα Sparkling από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Πρόκειται για ένα κομψό ξηρό λευκό αφρώδες κρασί από χαρμάνι των ποικιλιών Chardonnay, Ξινόμαυρο και Μοσχάτο, με φίνα αρώματα λουλουδιών και φρούτων στη μύτη και όμορφη ισορροπία στο στόμα. Το χαμηλό του αλκοόλ (11.8%) είναι βασικό ατού – μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι είμαστε ακόμα στην αρχή της βραδιάς! Θα το προσφέρετε μόνο του, ή συνοδεύοντας καναπεδάκια με θαλασσινές και γενικά λεπτές γεύσεις. Η τιμή του ανά φιάλη δεν ξεπερνάει τα 9,50 ευρώ.

Το λευκό

Εκείνος ή εκείνη που θα κλειστεί όλη μέρα (μην πω από την προηγούμενη) στην κουζίνα για να ευχαριστήσει τους καλεσμένους του/της, θα προσπαθήσει να τους κερδίσει με όμορφες μυρωδιές που θα πλημμυρίσουν το σπίτι και τα πιάτα. Στην Ελληνική ύπαιθρο και κουζίνα έχουμε ευτυχώς τεράστιο αριθμό μυρωδικών που ομορφαίνουν τις συνταγές μας, τα οποία μπορούμε να βρούμε είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, όλο το χρόνο. Δίπλα σε ένα φαγητό με τόσο έντονα αρωματικά στοιχεία, το κρασί που θα ανοίξουμε πρέπει να είναι αντίστοιχα εντυπωσιακό. Γι αυτό η πρότασή μου είναι το Μοσχάτο Σπίνας 2015 από το Κτήμα Πατεριανάκη στο Ηράκλειο Κρήτης. Αυτή η τόσο αρωματική μας ποικιλία, μεγαλωμένη σε έναν αμπελώνα υψομέτρου 1000 μέτρων στην όμορφη Κρήτη, μας χαρίζει πλουσιοπάροχα αρώματα λουλουδιών και εξωτικών φρούτων, σε συνδυασμό με μια υπέροχη οξύτητα. Η τιμή ενός από τα πιο αρωματικά λευκά κρασιά της αγοράς δεν ξεπερνάει τα 11 ευρώ.

Το ροζέ

Αν κάποιος σας πει ότι το ροζέ κρασί είναι μόνο για το καλοκαίρι, μην τον πιστέψετε. Τα ροζέ κρασιά είναι παντός καιρού και για όλες τις εποχές. Μάλιστα, όσο πιο πλούσιο και μεγαλοπρεπές είναι ένα τραπέζι, τόσο πιο απαραίτητο γίνεται ένα καλό ροζέ κρασί. Προσωπικά, κάπου ανάμεσα στα κρύα ορεκτικά και το κυρίως πιάτο, θα σέρβιρα κάτι ζεστό, το οποίο θα περιείχε σάλτσα από φρέσκια ντομάτα. Θα μπορούσε να είναι ένα ραγού λαχανικών, κρέπες με κιμά ή ακόμα και ένα σουφλέ με πολύχρωμες πιπεριές και αλλαντικά. Εκεί ακριβώς θα αναλάμβανε δράση στα ποτήρια μας ένα ροζέ, και στην προκειμένη περίπτωση οι Πεταλούδες 2015 από το Κτήμα Χαρλαύτη. Φτιαγμένο από την ποικιλία Syrah, σε υπέρκομψο ροδαλό χρώμα και με ευχάριστα αρώματα πικάντικων μυρωδικών και φρούτων, θα αναδείξει τέλεια κάθε γεύση που θα συναντήσει. Εξίσου φινετσάτη είναι και η τιμή του, που κυμαίνεται γύρω στα 10 ευρώ.

Το κόκκινο

Και η στιγμή που όλοι εμείς οι κρεατοφάγοι περιμένουμε, φτάνει. Το κυρίως πιάτο στο γιορτινό τραπέζι είναι κρέας: κοτόπουλο, γαλοπούλα ή χοιρινό, με τις πατατούλες του, τη σαλτσούλα του, γενικά με πλήρη γκάμα από… αξεσουάρ. Είναι η στιγμή που αλλάζουμε ποτήρια και το κρασί σκουραίνει και γενικά… σοβαρεύει. Γιορτές χωρίς κόκκινο κρασί δεν γίνονται, εδώ όμως θέλουμε ένα κρασί πλούσιο και γεμάτο, ταυτόχρονα όμως μαλακό και φιλικό για όλους τους ουρανίσκους. Η πρότασή μου είναι μια καλή Νεμέα και συγκεκριμένα η Nemea Reserve 2013 από το οινοποιείο Σεμέλη. Γιατί «πάει με όλα» και αυτό δεν είναι υπερβολή! Τα όμορφα αρώματα ώριμων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών που μας «βγάζει» στη μύτη, καθώς και η φιλική, βελούδινη αίσθησή του στο στόμα, το καθιστούν ιδανικό συνοδό για οποιοδήποτε κρεατικό θα σερβίρετε για κυρίως και ειδικά για γαλοπούλα που συνοδεύεται από πλούσια γέμιση. Η τιμή του, που κυμαίνεται γύρω στα 10,50 ευρώ, είναι απλά ασυναγώνιστη.

Το γλυκό

Η ολοκλήρωση ενός γεύματος σηματοδοτείται από το επιδόρπιο. Κάποιοι ρομαντικοί λένε ότι αυτό γίνεται για να είναι γλυκιά η παρηγοριά του τέλους μιας όμορφης εμπειρίας. Στο εορταστικό τραπέζι, βέβαια, το τέλος μπορεί να είναι μεγάλο και πολύπλοκο. Να περιλαμβάνει, δηλαδή, τυριά, διάφορα γλυκά – σπιτικά ή αγοραστά, τα πατροπαράδοτα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, καθώς και, απαραιτήτως, τη βασιλόπιττα. Το οινικό κλείσιμο θα πρέπει να είναι πληθωρικό, με καλή οξύτητα και πλούσια αρώματα, έτσι ώστε να καταφέρει εύκολα να σταθεί δίπλα σε όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα. Η δική μου πρόταση για φέτος είναι ο Μελίτης από το Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια. Φτιαγμένο από Μοσχάτο, θα πλημμυρίσει τα ποτήρια μας από όμορφα αρώματα λουλουδιών και μπαχαρικών, ενώ η μακρά, γλυκιά του επίγευση θα αποτελέσει μια ευχάριστη ανάμνηση όλο το βράδυ. Αντίστοιχα θα αγαπήσουμε και την τιμή του, που οριακά ξεπερνάει τα 10 ευρώ.

Κάπως έτσι λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι, όσο κι αν το παρακάνουμε με όλα τα υπόλοιπα γιορτινά μας ψώνια, το κρασί των εορτών δεν χρειάζεται να είναι πανάκριβο για να είναι απολαυστικό και να μας χαρίσει όμορφες στιγμές. Απολαύστε υπεύθυνα και – πάνω απ’ όλα – περάστε όμορφα!

Καλές Γιορτές!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v