Τα Ροζέ της Δεκαετίας! (Μέρος 2ο)

Πέρασε κιόλας ένας μήνας. Η επετειακή δοκιμή των «Ροζέ της Δεκαετίας» ολοκληρώνεται με τη δεύτερη 9άδα που κρύβει θησαυρούς και εκπλήξεις!
Τα Ροζέ της Δεκαετίας! (Μέρος 2ο)
του Θόδωρου Λέλεκα

Και η επέλαση των ροζέ συνεχίζεται. Όχι απλά από τον τελευταίο μήνα, όταν έγραφα το 1ο μέρος αυτού του αφιερώματος, αλλά ακόμα και τώρα, ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές. Νέες ετικέτες κυκλοφορούν στην αγορά, παρουσιάσεις, εκδηλώσεις, celebrities ανεβάζουν φωτογραφίες με ποτήρια και μπουκάλια με ροζέ κρασί από κοσμικά θέρετρα ανά τη Μεσόγειο και δε συμμαζεύεται…

Τι συμβαίνει; Ωρίμασαν οι συνθήκες, μάλλον. Οι οινοποιοί κατάλαβαν την ευκαιρία και την άρπαξαν, αλλά και η αγορά ανταποκρίθηκε. Ο φαύλος κύκλος απέκτησε θετικό πρόσημο και συνεχίζεται. Για μένα το βασικό είναι ότι πίνουμε και απολαμβάνουμε ωραία κρασιά την πιο τέλεια εποχή του χρόνου (και όχι μόνο). Οι εξηγήσεις και οι ερμηνείες είναι για τους ερευνητές και τους ιστορικούς. Εμείς ας εστιάσουμε στο τώρα και ας περάσουμε όμορφα.

Πού είχαμε μείνει λοιπόν; Α ναι, στο δεύτερο μέρος της επετειακής δοκιμής των «Ροζέ της Δεκαετίας». Των ροζέ που συνεχίζουν να με ξετρελαίνουν (και πλέον, ευτυχώς, δεν είμαι ο μόνος) 10 χρόνια από τότε που πρωτοέγραψα για αυτά. Και για όσους είτε δεν διάβασαν το πρώτο μέρος (τς τς τς ντροπή..!) είτε, λόγω ζέστης, έχουν λίγο ξεχαστεί, ας δώσω το στίγμα της περίστασης: Είμαστε στο «Καφέ Αμαρυλλίς», στην Κηφισιά (Κυριακού 15), ανήμερα του Αγίου Πνεύματος και, μαζί με όσους μαθητές μου από το #winelover seminar έμειναν στην Αθήνα, δοκιμάζουμε 18 (ναι, δεκαοκτώ) εκλεκτές ροζέ ετικέτες που συγκέντρωσα γι’ αυτό το άρθρο – οι περισσότερες από αυτές, πολύ καινούριες κυκλοφορίες στην αγορά.

Τα πρώτα εννέα παρουσιάστηκαν ήδη στο πρώτο μέρος, οπότε ήρθε ο καιρός για τα υπόλοιπα. Για αποφυγή παρεξηγήσεων, επαναλαμβάνω ότι η σειρά με την οποία παρουσιάζονται είναι αλφαβητική, με βάση το όνομα του οινοποιείου ή το επίθετο του παραγωγού (αναλόγως πώς είναι γνωστή η επιχείρηση στην αγορά). Πάμε, λοιπόν, να τα δούμε:

Ιέρεια 2015, Οινοποιία Μποσινάκη, Μαντινεία
ΠΓΕ Αρκαδία, αλκοόλ 12.5%, ενδεικτική λιανική τιμή: €11

Το Μοσχοφίλερο επιστρέφει στις ροδαλές ρίζες του (αλήθεια, πόσοι ξέρουν ότι αυτή η ποικιλία σταφυλιού δεν είναι λευκή;). Η νέα ετικέτα από την Οινοποιία Μποσινάκη, που ασχολείται αποκλειστικά με την ποικιλία-σημαία της Μαντινείας, είναι ακριβώς όπως θα την περίμενε κανείς: κομψή, αρωματική, ευχάριστη, δροσιστική και πάντα ανοιχτή σε προκλήσεις γευστικών συνδυασμών. Είναι ένα κρασί που πίνεται πολύ ευχάριστα και σκέτο, εγώ όμως θα το προτιμήσω δίπλα σε ένα κοκτέιλ θαλασσινών ή σε λινγκουίνι με αχιβάδες και μπόλικο φρέσκο μαϊντανό.

Kudos 2015, Οινοποιείο Ντουράκη, Χανιά
ΠΓΕ Χανιά, αλκοόλ 13%, ενδεικτική λιανική τιμή: €6

Αν κρίνουμε από τις ποικιλίες της περιοχής, αλλά και από τη ζέστη της, τα Χανιά είναι η απάντηση της Κρήτης στην Κοιλάδα του Ροδανού. Η οικογένεια Ντουράκη παίζει «εντός έδρας» κι έτσι δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι το καινούριο ροζέ της από την ποικιλία Grenache Rouge είναι ένα κρασί με εντυπωσιακή ορυκτότητα, περίτεχνα αρώματα ανοιξιάτικων φρούτων στη μύτη, αλλά και ένταση και πολυπλοκότητα στο στόμα. Είναι ένα πραγματικά αξιόλογο ροζέ κρασί που θα ερωτευόταν με την πρώτη ματιά ένα ταρτάρ τόνου ή μία τάρτα με τυριά και ντοματίνια Σαντορίνης.

Rosé Liatiko 2014, Οινοποιείο Οικονόμου, Σητεία
ΠΓΕ Κρήτη, αλκοόλ 13%, ενδεικτική λιανική τιμή: €10

Μένουμε στην Κρήτη, κατευθυνόμαστε όμως προς το Ανατολικότερο άκρο της, αναζητώντας την άγρια ομορφιά της Σητείας. Εκεί, ο Γιάννης Οικονόμου θυμάται τα χρόνια του στο Μπορντώ και δημιουργεί ένα κρασί που δεν είναι ακριβώς ροζέ, αλλά «clairet» - κάτι, δηλαδή, ανάμεσα σε ροζέ και κόκκινο. Η μακρύτερη εκχύλιση του Λιάτικου και ένα πέρασμα-αστραπή από το βαρέλι, χαρίζουν πιο βαθύ χρώμα στο μάτι, ασυνήθιστα αρώματα αποξηραμένων λουλουδιών στη μύτη, τανίνες, ένταση και βάθος στο στόμα. Από τα πιο σπάνια και εντυπωσιακά κρασιά που θα δοκιμάσετε φέτος. Για κρεατοφάγους. Αυστηρά.

La Vie en Rose 2015, Κτήμα Παλυβού, Νεμέα
ΠΓΕ Πελοπόννησος, αλκοόλ 11.5%, ενδεικτική λιανική τιμή: €10

Τα ροζέ από Μοσχοφίλερο αυξάνουν και πληθαίνουν. Αυτή τη φορά είμαστε στη Νεμέα και το όμορφο κρασί που απολαμβάνουμε φέρει την υπογραφή της Ευαγγελίας Παλυβού. Η οινολόγος του Κτήματος μας δείχνει τις παραστάσεις και τα ερεθίσματα που απέκτησε κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Βουργουνδία, με ένα φινετσάτο, ρομαντικό ροζέ κρασί, που πλημμυρίζει αρώματα από τριαντάφυλλο και περγαμόντο στη μύτη, ενώ στο στόμα είναι ανάλαφρο και δροσιστικό. Απολαύστε το ως απεριτίφ, ή συνοδεύοντας φρέσκα τυριά και μυρωδάτα πιάτα από έθνικ κουζίνες.

Claudia Rosé 2015, Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη, Χαλκιδική
ΠΓΕ Χαλκιδική, αλκοόλ 12.5%, ενδεικτική λιανική τιμή: €12,50

Δυο λέξεις ήρθαν στο μυαλό μου όταν έπιασα αυτό το μπουκάλι στα χέρια μου: «Ποια Αντζελίνα;». Πράγματι, τι να κάνεις το πολυδιαφημισμένο ροζέ από την Προβηγγία με την υπογραφή της Angelina Jolie (Chȃteau Miraval), όταν έχεις, στο ίδιο μπουκάλι, το νέο ροζέ της Κλαούντια Παπαγιάννη από Grenache Rouge, που είναι μια έκρηξη από αρώματα καλοκαιρινών φρούτων, λουλουδιών και εξωτικών μπαχαρικών; Μπορώ να με φανταστώ να το πίνω στο κατάστρωμα ενός γιοτ, ανοιχτά του Μονακό, το κάνω όμως ευχαρίστως και στο σπίτι μου, συνοδεύοντας γαρίδες με σκόρδο και τσίλι.

Rosato by Elena, Κτήμα Ράπτη, Νεμέα
Οίνος Ημίγλυκος Ημιαφρώδης, αλκοόλ 11%, ενδεικτική λιανική τιμή: €10

Μια ωδή στην πολυδυναμικότητα του Αγιωργίτικου από την Έλενα Ράπτη, με ένα ανάλαφρο και κομψό ημιαφρώδες ροζέ από την ποικιλία της Νεμέας. Ασυνήθιστο όταν το δοκιμάζεις για πρώτη φορά, απαράμιλλα κομψό, ωστόσο, αναδύει τα αρώματα φρούτων και μπαχαρικών του Αγιωργίτικου στη μύτη, σε φόντο κρυστάλλινης φρεσκάδας. Αν και τυπικά ημίγλυκο, η γλυκύτητά του στο στόμα είναι εντυπωσιακά διακριτική. Ιδανικό για να το απολαύσει κανείς μόνο του ή για να το προσφέρει οποιαδήποτε ώρα. Πολύ καλός συνοδός, επίσης, για επιδόρπια με φρέσκα φρούτα.

Mavrosé 2015, Τηνιακοί Αμπελώνες, Τήνος
ΠΓΕ Κυκλάδες, αλκοόλ 12.5%, ενδεικτική λιανική τιμή: €24,50

Από τους πυκνοφυτεμένους αμπελώνες της Τήνου με το απέραντο γαλάζιο για φόντο, μας έρχεται ένα ολοκαίνουριο ροζέ που αξίζει πραγματικά να δοκιμάσει κανείς. Το χαρμάνι είναι από τις ποικιλίες Μαυροτράγανο και Αυγουστιάτης και το κρασί είναι εντυπωσιακό σε όλα τα επίπεδα: Από την απέριττη ετικέτα, το φινετσάτο «blush» χρώμα και την αυστηρή μύτη που έχει όλα τα αρωματικά στοιχεία των αποξηραμένων μυρωδικών της Κυκλαδίτικης φύσης, ως την ανεπαίσθητη θαλασσινή αλμύρα στο στόμα. Απολαύστε το με sushi ή δίπλα σε μια ολόφρεσκη αχινοσαλάτα.

Έμμετρος Λόγος 2015, Tsantali, Χαλκιδική
ΠΓΕ Μακεδονία, αλκοόλ 12%, ενδεικτική λιανική τιμή: €11

Μία πολύ κομψή ροζέ πρόταση από την Tsantali, που αρχίζει να ξεχωρίζει από το ράφι κιόλας, χάρη στην λιτή, ξεχωριστή ετικέτα της. Και το περιεχόμενο, ωστόσο, είναι αντίστοιχα ιδιαίτερο. Η μύτη, ας πούμε, χαρακτηρίζεται από περίτεχνα αρώματα πράσινης πιπεριάς, που «μπλέκουν» με τα πιο κλασικά των φρούτων και των μπαχαρικών. Στο στόμα έχει υψηλή ένταση, είναι δροσιστικό και έχει τέλεια διάρκεια. Πέρα απ’ όλα τα άλλα, είναι ένα πολύ καλό ροζέ κρασί από Ξινόμαυρο και Syrah με τέλεια σχέση ποιότητας-τιμής. Δίπλα σε μια τεμπούρα θαλασσινών ή και λαχανικών, θα λάμψει.

Bijoux, Κτήμα Χρυσοχόου, Νάουσα
Οίνος Ροζέ Ημίγλυκος, αλκοόλ 12.5%, ενδεικτική λιανική τιμή: €7,50

Η σειρά του Ξινόμαυρου να κάνει την έκπληξη, με ένα απολαυστικό ημίγλυκο, επιδόρπιο ροζέ. Για να ακριβολογούμε, βέβαια, η συμβολή του Μοσχάτου στο Χαρμάνι είναι καθοριστική, αφού απογειώνει το κρασί αρωματικά, χαρίζοντάς του χαρακτηριστικές λουλουδάτες νότες. Στο στόμα είναι πολύ ευχάριστο, με γλυκύτητα που είναι διακριτική και δεν λιγώνει. Είναι ένα αρκετά ασυνήθιστο και πολύ καλοφτιαγμένο κρασί, που προσφέρει μεγάλη ευελιξία. Πίνεται αυστηρά δροσερό, είτε σκέτο, είτε συνοδεύοντας γλυκά ταψιού και τάρτες φρέσκων φρούτων.

Εδώ λοιπόν ολοκληρώνεται η χρυσή 18άδα των «Ροζέ της Δεκαετίας». Άντε και στην εικοσαετία, πλέον, να γιορτάσουμε με ακόμα περισσότερη μεγαλοπρέπεια. Μέχρι τότε, πάντως, θα πίνουμε καλό κρασί. Που, με κάθε ευκαιρία, θα είναι ροζέ!

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v