Το Κρασί του Μήνα: Ροζέ 2009, Κτήμα Αβαντίς

Αυτό το μήνα σας προτείνουμε ένα εκλεκτό ροζέ κρασί που ταιριάζει όμορφα με τις ποικίλες γεύσεις της εποχής, ενώ δίνει όμορφο χρώμα στην κλασική μουντάδα του φθινοπώρου. Ελάτε λοιπόν να απολαύσουμε μαζί ένα ποτήρι Αβαντίς Ροζέ 2009.
Το Κρασί του Μήνα: Ροζέ 2009, Κτήμα Αβαντίς
του Θόδωρου Λέλεκα

Εντάξει, ο καιρός άρχισε να κρυώνει. Δεν είναι όμως απαραίτητα ώρα ακόμα να πέσουμε... με τα μούτρα στα κόκκινα κρασιά. Έχουμε όλο το χειμώνα μπροστά μας, χώρια που με τα παιχνίδια που μόνο το Ελληνικό φθινόπωρο ξέρει να παίζει, μην εκπλαγείτε αν σε μία εβδομάδα κάνουμε μπάνιο πάλι.
 
Γι' αυτόν και για πολλούς άλλους λόγους, ένα καλό ροζέ κρασί είναι ό,τι πρέπει γι αυτό το μήνα. Και το Ροζέ 2009 από το Κτήμα Αβαντίς είναι ένα εξαιρετικό δείγμα αυτής της ανερχόμενης και απόλυτα ταιριαστής για την εποχή κατηγορίας.

Το Αβαντίς Ροζέ είναι ένα από τα αδιαφιλονίκητα best-sellers όχι μόνο στα ροζέ, αλλά στο Ελληνικό κρασί γενικότερα. Πρόκειται για χαρμάνι δύο Γαλλικών ποικιλιών, του Syrah και του Grenache Rouge, οι οποίες συνδυάζονται τέλεια και μας δίνουν ένα πραγματικά εκλεκτό και απολαυστικό αποτέλεσμα.

Το συγκεκριμένο κρασί είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσοχής και της «μαεστρίας» που επιστρατεύονται για την παραγωγή των σύγχρονων ποιοτικών ροζέ κρασιών. Προκύπτει από μία ιδιαίτερα πολύπλοκη οινοποίηση η οποία εξασφαλίζει αρώματα σε μύτη και στόμα, δομή, ισορροπία και μεγάλη διάρκεια. Γι αυτό και το συγκεκριμένο κρασί έχει μεγάλες δυνατότητες ευελιξίας και συνδυασμών στο τραπέζι.

Το πρώτο χαρακτηριστικό του Αβαντίς Ροζέ που κλέβει τις εντυπώσεις είναι το έντονο τριανταφυλλένιο χρώμα του. Από εκεί και πέρα, το χαρμάνι των δύο ποικιλιών «πιάνει δουλειά» και μας χαρίζει απλόχερα αρώματα και γεύσεις που παντρεύονται τέλεια: το Syrah προσφέρει πικάντικες πιπεράτες νότες, ενώ το Grenache Rouge συνεισφέρει αρώματα μελωμένων κόκκινων φρούτων. Η οξύτητα είναι ισορροπημένη και ξεδιψαστική, ενώ μία υποψία τανινών δίνει υπόσταση στο στόμα, και χαρίζει στο κρασί την απαραίτητη «μαγκιά» για να συνοδεύσει ακόμα και κρέας στο τραπέζι.

Πράγματι, το Αβαντίς Ροζέ είναι ένα κρασί φαγητού. Η δε γκάμα των πιάτων που μπορεί να συνοδεύσει είναι εντυπωσιακά μεγάλη. Μπορεί να ξεκινήσει από μία μακαρονάδα με θαλασσινά σε ελαφριά κόκκινη σάλτσα, να καλύψει πικάντικες Κινέζικες ή άλλες Ασιατικές γεύσεις, να περάσει τέλεια δίπλα σε αλλαντικά διαφόρων ειδών, και να καταλήξει δίπλα σε ελαφρά πιάτα με βάση το κρέας, όπως κεφτεδάκια, μπιφτέκια ή και ψαρονέφρι στη σχάρα. Έχοντας πει όλα αυτά, βέβαια, αν αποφασίσετε να το απολαύσετε μόνο του, ως απεριτίφ, ή συνοδεύοντας απλά «τσιμπητά» μεζεδάκια ποικίλων γεύσεων, να είστε σίγουροι ότι κανείς δεν πρόκειται να παραπονεθεί.

Το Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια είναι ένα από τα οινοποιεία που παράγουν κρασιά με μεγάλη απήχηση στην ελληνική αγορά. Η υποδειγματική δουλειά που κάνουν ο Απόστολος και η Λένγκα Μούντριχα και οι συνεργάτες τους, τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο, επιβραβεύεται σταθερά και σε διαγωνισμούς και δοκιμές, αλλά και από την προτίμηση των πολλών φίλων των κρασιών τους. Ειδικά στην κατηγορία των ροζέ, το Κτήμα Αβαντίς είναι ανάμεσα στα οινοποιεία που ανέβασαν από την αρχή τον πήχυ ψηλά, καταφέρνοντας με σταθερά βήματα να φέρουν το ποιοτικό ροζέ κρασί ξανά στην προτίμηση και στο τραπέζι του Έλληνα οινόφιλου.

Το Αβαντίς Ροζέ 2009 είναι ένα κρασί που αξίζει να δοκιμάσετε, είτε είστε φαν των ροζέ κρασιών είτε όχι (μετά βέβαια θα γίνετε!...). Θα το βρείτε σε πολλά σημεία λιανικής (κάβες, σούπερ-μάρκετ, ίντερνετ) καθώς και σε πολλά εστιατόρια. Η ενδεικτική λιανική τιμή του είναι €9.

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v