Το Κρασί του Μήνα: ΔΕΚΑ 2008, Κτήμα Οινογένεσις

Κάθε μήνα το in2life θα σας προτείνει ένα κρασί που ξεχωρίζει και αξίζει να δοκιμάσετε. Αυτό το μήνα κάνουμε την αρχή με το εντυπωσιακό ΔΕΚΑ 2008, από το Κτήμα Οινογένεσις στη Δράμα.
Το Κρασί του Μήνα: ΔΕΚΑ 2008, Κτήμα Οινογένεσις
του Θόδωρου Λέλεκα

Ένα μεγάλο κρασί εντυπωσιάζει από την πρώτη κιόλας γουλιά, γιατί δείχνει αμέσως τη διαφορετικότητα, την πολυπλοκότητα, το βάθος του. Αυτό ακριβώς ισχύει με το ΔΕΚΑ, μία φετινή λευκή άφιξη που «τάραξε τα νερά» στο Ελληνικό κρασί με την πρώτη του κιόλας εμφάνιση.

Το ΔΕΚΑ πρωτοπαρουσιάστηκε φέτος στο ευρύ κοινό, και συγκεκριμένα στην έκθεση ΒορΟινά που έγινε το Φεβρουάριο στην Αθήνα. Οι πρώτες εντυπώσεις ήταν πολύ θετικές, και όλοι συμφώνησαν ότι δεν επρόκειτο για ένα απλό λευκό κρασί.

Το ΔΕΚΑ είναι μία δημιουργία του μεγάλου Έλληνα οινοποιού Μπάκη Τσάλκου. Ο Μπάκης Τσάλκος έχει σπουδάσει οινολογία στη Γαλλία, και για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του συνεργάστηκε με την οικογένεια Λαζαρίδη στη Δράμα, τόσο ως οινολόγος όσο και ως διευθυντικό στέλεχος. Τα τελευταία χρόνια έχει πλέον αυτονομηθεί και ασχολείται με το δικό του οινοποιείο, το Κτήμα Οινογένεσις, στην πατρίδα του, το Δοξάτο της Δράμας.

Το ΔΕΚΑ αποτέλεσε ένα στοίχημα που ο οινοποιός έβαλε με τον εαυτό του, για να δημιουργήσει ένα μεγάλο λευκό κρασί παλαίωσης. Πρόκειται για ένα χαρμάνι των ποικιλιών Sauvignon Blanc (55%), Ugni Blanc (30%) και Semillon (15%). Προκύπτει από αμπέλια αρκετά μεγάλης ηλικίας, με ελεγχόμενα χαμηλή απόδοση. Μετά από προσεκτική οινοποίηση το κρασί ωριμάζει σε δρύινο βαρέλι για 3,5 μήνες, και στη συνέχεια για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στη φιάλη. Πρόκειται για μία ετικέτα η οποία κυκλοφορεί σε παραγωγή μόλις 11.500 φιαλών.

Στη μύτη το ΔΕΚΑ 2008 επιφυλάσσει γλυκά πικάντικα αρωματικά παιχνίδια. Τόσο τα τυπικά φρουτώδη αρώματα των τριών ποικιλιών, όσο και η διακριτική παρουσία των αρωματικών στοιχείων που χαρίζει το βαρέλι, δίνουν στο κρασί ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Στο στόμα είναι πλούσιο και γεμάτο, με τέλεια οξύτητα και μεγάλη διάρκεια. Ο αλκοολικός του τίτλος είναι 12.5%.

Το ΔΕΚΑ 2008 είναι ένα κρασί φαγητού. Συνδυάζεται με γεύσεις πικάντικες αλλά και καπνιστές. Ιδανικά ταιριάσματα θα ήταν ο καπνιστός σολωμός, το ψάρι και τα θαλασσινά στα κάρβουνα, αλλά και ένα πιάτο που θα συνδύαζε το κοτόπουλο με το μπέικον. Επίσης, το προφίλ του αλλά και η διακριτική αλκοολική του περιεκτικότητα το καθιστούν έναν πολύ φίνο συνοδό μίας μεγάλης γκάμας κίτρινων τυριών.

Η σωστή οινοποίηση, η οξύτητα, η ανθεκτικότητα των ποικιλιών, αλλά και η ωρίμανση στο βαρέλι, καθιστούν το ΔΕΚΑ 2008 ένα κρασί παλαίωσης. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι μπορεί να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου, αλλά κυρίως ότι θα εξελίσσεται όμορφα για τα επόμενα χρόνια.

Το Κτήμα Οινογένεσις έγινε αρχικά γνωστό με την οικογένεια ετικετών «Φεγγίτες» (λευκό, ροζέ, ερυθρό) που λάνσαρε με επιτυχία το 2007. ΤΟ ΔΕΚΑ 2008 αποτελεί σήμερα τη «ναυαρχίδα» του – αυτό όμως μέχρι τα τέλη του 2011, όταν θα κυκλοφορήσει στην αγορά το ερυθρό ΔΕΚΑ 2008, το οποίο αναμένεται να πάρει «με το καλημέρα» τη θέση του στην dream team των Ελληνικών ερυθρών κρασιών.

Το Κτήμα Οινογένεσις είναι το πιο πρόσφατο οινοποιείο στην περιοχή της Δράμας. Όταν ολοκληρωθεί, κάτι που είναι προγραμματισμένο για εντός του 2010, θα είναι πλήρως επισκέψιμο και θα διαθέτει αίθουσες γευσιγνωσίας, εστιατόριο, wine bar, κ.α.
Το ΔΕΚΑ 2008 θα το βρούμε σε μεγάλες κάβες και επιλεγμένα εστιατόρια. Η ενδεικτική λιανική του τιμή είναι €17.

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v