Domaine Helios: Διαφήμιση για τη Νεμέα

Η παράδοση συναντά την τεχνολογία και η φυσική ομορφιά παντρεύεται με την μοντέρνα αρχιτεκτονική. Ακολουθήστε μας για να ζήσουμε μαζί μια μοναδική εμπειρία σε ένα από τα κορυφαία ελληνικά οινοποιεία.
Domaine Helios: Διαφήμιση για τη Νεμέα
του Θόδωρου Λέλεκα

Όποιος έχει κάνει οινοτουρισμό στις διάσημες οινοπαραγωγικές ζώνες της Ευρώπης και του κόσμου (Chianti Classico, Penedes, Napa Valley), γνωρίζει καλά ότι, πέρα από την ποιότητα του κρασιού που παράγει ένα οινοποιείο, η εμπειρία που ο χώρος του προσφέρει στους επισκέπτες, τους συνεργάτες και το προσωπικό του έχει τεράστια σημασία.

Το οινοποιείο Domaine Helios, που βρίσκεται στο Κούτσι της Νεμέας, μπορεί και «κοιτάει στα μάτια» τα μεγαλύτερα οινοποιεία του κόσμου. Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη και σημαντικότερη επένδυση σε οινοποιείο της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία, η οποία κάθε άλλο παρά απαρατήρητη έχει περάσει τόσο από τα ελληνικά και διεθνή μέσα, όσο και από τους οινο-τουρίστες που επισκέπτονται τη Νεμέα από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η εταιρεία Σεμέλη Οινοποιητική άρχισε να επενδύει στη Νεμέα στα τέλη της δεκαετίας του 90, εστιάζοντας στον λόφο του Κουτσίου, στον οποίον βρίσκεται το –κατά πολλούς– κορυφαίο αμπελοτόπι της ζώνης. Η εταιρεία αποφάσισε να αφοσιωθεί στην καλλιέργεια και την οινοποίηση του Αγιωργίτικου και να αξιοποιήσει την πολυδυναμικότητα της ποικιλίας, για να δημιουργήσει μία μεγάλη γκάμα κρασιών. Ο πρώτος τρύγος του οινοποιείου Domaine Helios έγινε το 2003, και έκτοτε το Κτήμα ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία καθιέρωσης στην Ελληνική αγορά, αλλά και διείσδυσης σε πολλές αγορές του εξωτερικού με αξιώσεις.

Το Domaine Helios έχει χαρακτηριστεί από τα διεθνή ΜΜΕ ως ένα από τα πλέον σύγχρονα οινοποιεία της Ευρώπης. Πράγματι, πρόκειται για μονάδα που χρησιμοποιεί την τελευταία τεχνολογία σε κάθε στάδιο της διαδικασίας της οινοποίησης, με εφαρμογές πλήρως αυτοματοποιημένες και μεγάλες δυνατότητες σε επίπεδο τόσο όγκου, όσο και ποιότητας. Όλη αυτή η τεχνολογία, βεβαίως, είναι καλά «κρυμμένη» μέσα στο επιβλητικό κτίριο του οινοποιείου, το οποίο εξωτερικά δεσπόζει στην καρδιά του Κουτσίου, ενώ εσωτερικά είναι διακοσμημένο με στυλ και γούστο, τόσο με λεπτομέρειες που παραπέμπουν στο σταφύλι και το κρασί, όσο και με επιλεγμένα έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Η εμπειρία της επίσκεψης του οινοτουρίστα στο Domaine Helios ακολουθεί τα πρότυπα των μεγάλων επισκέψιμων οινοποιείων του εξωτερικού. Η διαδρομή ξεκινάει από την παραλαβή των σταφυλιών, συνεχίζεται στον εντυπωσιακό χώρο των οινοποιητών και των δεξαμενών, περνάει από το χημείο, για να καταλήξει στην μεγάλη και ατμοσφαιρική κάβα παλαίωσης με τα βαρέλια. Τελευταίος σταθμός είναι ο μεγάλος χώρος υποδοχής του οινοποιείου, στον οποίο γίνεται η γευστική δοκιμή των κρασιών του, τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει φεύγοντας.

Αν βέβαια ο επισκέπτης αποφασίσει ότι δεν θέλει να φύγει από το Domaine Helios και θέλει να συνεχίσει να ζει την όμορφη εμπειρία που του προσφέρει, ποιος θα τον αδικήσει; Σίγουρα όχι η εταιρεία Σεμέλη Οινοποιητική, που έχει προνοήσει και έχει δημιουργήσει μία μικρή μονάδα φιλοξενίας μέσα στο οινοποιείο, η οποία μάλιστα είναι μοναδική στο είδος της (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) σε ολόκληρη τη ζώνη. Πρόκειται για οκτώ ευρύχωρους ξενώνες διακοσμημένους με ευχάριστη επίπλωση σε χαλαρό και «παρεΐστικο» χαρακτήρα, και εξοπλισμένους με όλες τις ανέσεις (υδρομασάζ, στερεοφωνικό, dvd player, επιτραπέζια παιχνίδια).

Οι ξενώνες προσφέρονται για αποδράσεις από την Αθήνα που μένουν αξέχαστες, ειδικά καθώς η μέρα ξεκινάει με πρωινό στο κρεβάτι με φόντο την απαράμιλλη θέα στον κάμπο της Νεμέας, πριν αρχίσει το πρόγραμμα δραστηριοτήτων και εξερευνήσεων στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώροι του Domaine Helios φιλοξενούν συχνά δεξιώσεις, εταιρικές εκδηλώσεις, καθώς και δραστηριότητες οινικού χαρακτήρα, ενώ κάθε Σεπτέμβριο το οινοποιείο διοργανώνει ευφάνταστες εκδηλώσεις (έκθεση κλασικών αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, εκθέσεις τέχνης, κλπ) στο πλαίσιο της ετήσιας οινοτουριστικής γιορτής «Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας».

Εδώ πρέπει να πούμε ότι το οινοποιείο Domaine Helios αξιοποιεί τις τεράστιες τεχνολογικές του δυνατότητες και παράγει κρασιά που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και παρουσιάζουν εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Η έμφαση της παραγωγής δίνεται στην ερυθρή ποικιλία Αγιωργίτικο της Νεμέας, η οποία εκφράζεται με κρασιά που καλύπτουν το καθημερινό και εύκολο στυλ κρασιού (Ορεινός Ήλιος Ερυθρό), αλλά και με επιλεγμένες ετικέτες βαθιάς παλαίωσης που ανήκουν στην «premium» κατηγορία των κρασιών της Νεμέας (Nemea Reserve, Domaine Helios Grand Reserve). Η γκάμα συμπληρώνεται από λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά που οινοποιούνται είτε στον χώρο του Domaine Helios, είτε στα άλλα οινοποιεία της εταιρείας στην Μαντινεία και τη Σταμάτα Αττικής.

Η Σεμέλη Οινοποιητική ανήκει στην οικογένεια Σάλλα. Το οινοποιείο Domaine Helios είναι εύλογα το στολίδι της εταιρείας, και με την Μυρτώ Σάλλα στο τιμόνι βρίσκεται σε φάση αξιοποίησης των εξαιρετικών δυνατοτήτων και προοπτικών που επιφυλάσσει το μέλλον. Ήδη, ωστόσο, διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, καθώς αποτελεί διαφήμιση για τη Νεμέα και το Ελληνικό κρασί γενικότερα, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Τα κρασιά που παράγει το οινοποιείο (και που ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει αλλά και να αγοράσει σε ειδική τιμή μετά την περιήγησή του σε αυτό) βασίζονται, όπως είναι αναμενόμενο, στις γηγενείς ποικιλίες της Νεμέας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για την λευκή (Μοσχοφίλερο) και την ερυθρή (Αγιωργίτικο) έκδοση της ετικέτας «Ορεινός Ήλιος» που χαρακτηρίζεται από τα ποιοτικά value for money κρασιά για καθημερινή χρήση, καθώς και τις φερώνυμες ερυθρές ετικέτες Domaine Helios Reserve και Grand Reserve, που αποτελούν εκλεκτές οινοποιήσεις του Αγιωργίτικου της Νεμέας.
Το οινοποιείο Domaine Helios βρίσκεται στο Κούτσι, ένα από τα πλέον προνομιακά σημεία του αμπελώνα της Νεμέας.

Πριν το επισκεφτείτε είναι καλό να επικοινωνήσετε με την ομάδα του οινοποιείου στο τηλέφωνο 27460-20360, για να σας περιμένουν και να σχεδιάσουν την επίσκεψή σας καταλλήλως. Περισσότερες πληροφορίες για το οινοποιείο, τα κρασιά του αλλά και όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας Σεμέλη Οινοποιητική μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.semeli-wines.gr

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v