Τα κρασιά της Άνοιξης
Η Άνοιξη έχει τα κρασιά της. Εξετάζουμε τις ποικιλίες που ταιριάζουν καλύτερα στην πιο... λουλουδιαστή εποχή του χρόνου και μαθαίνουμε νε ξεχωρίζουμε τις καλύτερες οινικές γεύσεις που θα μας κάνουν καλή παρέα (και) και στο φετινό κατώφλι του καλοκαιριού.

- Τα φρέσκα λευκά ήπιας αρωματικότητας. Πρόκειται για κρασιά από Ελληνικές ποικιλίες όπως το Σαββατιανό της Αττικής, το Ασύρτικο της Σαντορίνης, η Ρομπόλα της Κεφαλονιάς, το Αθήρι της Ρόδου, η Βηλάνα της Κρήτης, αλλά και διεθνείς ποικιλίες, όπως το Sauvignon Blanc και το Chardonnay. Τις συναντάμε είτε μόνες τους -σε μονοποικιλιακές ετικέτες- είτε σε «χαρμάνια». Διακρίνονται για την οξύτητα και τη φρεσκάδα τους, για τα διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών και καλοκαιρινών φρούτων, καθώς και για την δροσερή μεταλλικότητά τους. Συνοδεύουν ψάρια και θαλασσινά στο τηγάνι, στην κατσαρόλα ή στον ατμό, ελαφρά μαγειρευτά πιάτα, καθώς και ποικιλία μεζέδων της καθημερινής Ελληνικής κουζίνας.
- Τα ροζέ κρασιά. Είναι δυνατόν να μπαίνει η Άνοιξη και να μην έχουμε ήδη «στοκάρει» όμορφα ροζέ κρασιά για τα ανοιξιάτικα τραπέζια που έρχονται; Στην αγορά πλέον βρίσκουμε (ευτυχώς) μία μεγάλη γκάμα από ροζέ ετικέτες κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες του παλαιού και του νέου οινικού κόσμου. Μάλιστα αυτά προκύπτουν τόσο από Ελληνικές ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο, το Αγιωργίτικο και το Μοσχοφίλερο, όσο και από διεθνείς όπως το Syrah, το Grenache Rouge, το Cabernet Sauvignon και το Merlot. Ένα καλό ροζέ κρασί είναι «ένα κι ένα» για να συνοδεύσει ανοιξιάτικες γεύσεις όπως μία μακαρονάδα ή ένα ριζότο με ελαφριά σάλτσα από φρέσκια ντομάτα, τα καλοκαιρινά μας λαδερά με κόκκινη σάλτσα (μπριαμ, μελιτζάνες ιμαμ), ποικιλίες αλλαντικών, ή ακόμα και μία πίτσα στο μπαλκόνι.




