Κτήμα ΑΛΦΑ: Κρασί- "κράμα" φύσης και... τεχνολογίας

Το Κτήμα ΑΛΦΑ και τα κρασιά του είναι τόσο άρρηκτα συνυφασμένα με το διαχρονικά κορυφαίο ελληνικό κρασί, που δύσκολα κανείς θυμάται ότι μπήκε στη ζωή του Έλληνα οινόφιλου μόλις πριν από 3 χρόνια. Τι λέτε λοιπόν, δεν αξίζει τον κόπο να εξερευνήσουμε το πανέμορφο οινοποιείο στο Αμύνταιο πιθαμή προς πιθαμή;
Κτήμα ΑΛΦΑ: Κρασί- κράμα φύσης και... τεχνολογίας
του Θεόδωρου Λέλεκα

 Όταν ο Άγγελος Ιατρίδης, οινολόγος και συν-ιδιοκτήτης του Κτήματος ΑΛΦΑ, αποφάσισε «να ρίξει άγκυρα» και να φτιάξει το δικό του κρασί στο δικό του οινοποιείο, στόχο του ήταν να δημιουργήσει ένα σημείο αναφοράς στο ελληνικό κρασί.

Έχοντας δουλέψει (εκτός της Γαλλίας) σε μερικά από τα σπουδαιότερα Ελληνικά οινοποιεία, όπως το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, η Creta Olympias, η Emery και το Κτήμα Παυλίδη, είχε τις γνώσεις, την εμπειρία και τις διασυνδέσεις για να κάνει το όραμά του πράξη. Έτσι, μαζί με το έμπειρο αμπελουργό και συνεταίρο του Μάκη Μαυρίδη, βρήκαν και επέλεξαν τη γη στην οποία δημιούργησαν το Κτήμα ΑΛΦΑ, στην καρδιά της οινοποιητικής ζώνης του Αμυνταίου.

Η ζώνη του Αμυνταίου βρίσκεται στο ομώνυμο οροπέδιο που περικλείεται από τα Όρη Βέρμιο, Βόρα και Βίτσι. Με υψόμετρο που ξεπερνά τα 700 μέτρα και με κλίμα ηπειρωτικό, τα αμπέλια μεγαλώνουν σε ένα αρκετά άγριο κλίμα, με έντονους και ψυχρούς χειμώνες και ήπια, ξηρά καλοκαίρια. Το όμορφο, δραματικό τοπίο συμπληρώνεται από τις γύρω λίμνες που συμβάλλουν αποφασιστικά στην διατήρηση της ηπιότητας του κλίματος όλο το χρόνο. Σ’αυτό τον εξαιρετικό καμβά δίνουν χρώμα μερικές από τις σημαντικότερες Ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιού, με βασιλιά, βεβαίως, την «ναυαρχίδα» της περιοχής, το Ξινόμαυρο.

Το Κτήμα ΑΛΦΑ ιδρύθηκε το 1997. Οι υπερσύγχρονες υποδομές του, αλλά και ο όμορφος ενιαίος αμπελώνας των 490 στρεμμάτων χρειάστηκαν τον καιρό τους για να αρχίσουν να αποδίδουν, κι έτσι ο πρώτος τρύγος του Κτήματος έγινε το 2003. Οι εσοδείες 2003 και 2004 οινοποιήθηκαν και εμφιαλώθηκαν στο παραπλήσιο οινοποιείο του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, ενώ από το 2005 το Κτήμα ΑΛΦΑ είναι απόλυτα αυτόνομο.

Περνώντας την πόρτα του Κτήματος ΑΛΦΑ ο επισκέπτης δεν μπορεί παρά να εντυπωσιασθεί από την αρμονική (αλλά και άκρως αποτελεσματική) συνύπαρξη φύσης και τεχνολογίας που έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί στην τελευταία λεπτομέρεια. Από τη μία τα φυσικά δομικά υλικά και ξύλα, περασμένα με ειδικά χρώματα και βερνίκια που δεν περιέχουν τοξίνες ή στοιχεία που θα επηρεάσουν το προϊόν κατά την δημιουργία του, καθώς και ειδικό σύστημα που παραλαμβάνει και διοχετεύει σταφύλια και μούστο αξιοποιώντας μόνο την δύναμη της βαρύτητας.

Από την άλλη, ο πλήρης αυτοματισμός που στέλνει data ανά μία ώρα σε ειδικό κέντρο στην Αυστρία, παίρνοντας πίσω προβλέψεις και προειδοποιήσεις για όλες τις ζωτικές λειτουργίες του οινοποιείου, αλλά και η εντυπωσιακή υποδομή με υπερσύγχρονα οινοποιητικά μηχανήματα και μία τεράστια εμφιαλωτική μονάδα με ειδικό σύστημα που δεν επιτρέπει ακόμα και στο μικρότερο έντομο ή σωματίδιο να μολύνει το κρασί μέχρι αυτό να σφραγιστεί στο μπουκάλι. Περιττό, βεβαίως, να πούμε ότι σε όλη την επιφάνεια του οινοποιείου επικρατούν συνθήκες υγιεινής που θα ζήλευε και χειρουργείο!

Από την αρχή της λειτουργίας του, το Κτήμα ΑΛΦΑ ασχολήθηκε με γνωστές ποικιλίες κρασιού, καθώς και πειραματισμούς γύρω από κάποιες άλλες που ενδεχομένως δεν είναι τόσο εμπορικά διαδεδομένες στην Ελληνική αγορά.

Οι ουκ ολίγες ποικιλίες του κτήματος, που φαίνεται πως «βρήκαν τις ρίζες τους» στο εκλεκτό terroir του αμπελώνα του στο Αμύνταιο είναι οι λευκές Sauvignon Blanc, Gewurztraminer και Μαλαγουζιά, καθώς και οι ερυθρές Ξινόμαυρο, Μαυροδάφνη, Pinot Noir, Merlot, Syrah, Montepulciano, Barbera, Tannat, Negroamaro (στα μελλοντικά σχέδια του Κτήματος περιλαμβάνονται επίσης το Riesling και το Αγιωργίτικο). Κρασιά από όλες αυτές τις ποικιλίες οινοποιούνται ή «ξεκουράζονται» στις δεξαμενές και τα βαρέλια του οινοποιείου, ταξινομημένα με σχολαστικά, ανάλογα ακόμα και με το σημείο του αμπελώνα από το οποίο προήλθαν τα σταφύλια. Για τους λίγους τυχερούς που έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν «στα κλεφτά» από τη δεξαμενή ή το βαρέλι, η εμπειρία της εξέλιξης του κρασιού στο χρόνο είναι μοναδική.

Ισορροπώντας με επιτυχία από την πρώτη μέρα ανάμεσα στην λειτουργικότητα της μονάδας παραγωγής του κρασιού και τη φιλικότητα προς τον επισκέπτη, το Κτήμα ΑΛΦΑ έχει βάλει στόχο να αναπτύξει τον οινοτουρισμό στην περιοχή. Παρότι έχουν μείνει ακόμα κάποια «μικρο-μερεμέτια», τα οποία όμως θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το φετινό καλοκαίρι για να καταστεί πλήρως επισκέψιμο, το Κτήμα υποδέχεται παραπάνω από 3000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Πρόκειται για Έλληνες αλλά και για ξένους, οι περισσότεροι από τους οποίους είτε έρχονται στην περιοχή για χειμερινό τουρισμό, είτε επισκέπτονται το οινοποιείο στα τέλη του καλοκαιριού επί τούτου, για τον τρύγο. Ίσως το πιο φιλόδοξο από τα μελλοντικά σχέδια των ιδιοκτητών του Κτήματος ΑΛΦΑ είναι η δημιουργία ενός boutique wine spa κοντά στο οινοποιείο. Η γη έχει ήδη βρεθεί, κάποια πρώτα στοιχεία έχουν αποτυπωθεί στο χαρτί, τα υπόλοιπα θα τα μάθουμε όταν έρθει η ώρα…

Η υποδειγματική εξωστρέφεια του Κτήματος ΑΛΦΑ, ωστόσο, δεν σταματάει εκεί. Το Κτήμα έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη εξαγωγική δραστηριότητα, αφού το 25% της συνολικής παραγωγής του (147.000 φιάλες σήμερα) εξάγεται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Αγγλία, ο Καναδάς, οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ελβετία. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι όλη η τελευταία παραγωγή Pinot Noir του Κτήματος αγοράστηκε πέρυσι από Αμερικάνικη εταιρεία διανομής κρασιού και διατέθηκε σε επιλεγμένα σημεία πώλησης και εστιατόρια της Νέας Υόρκης.

Τέλος, όποιος παρακολουθεί οινικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχει σίγουρα συναντήσει τον αεικίνητο Άγγελο Ιατρίδη που δεν χάνει ευκαιρία να παραστεί σε συνέδρια, εκθέσεις και παρουσιάσεις στην Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας τα κρασιά του Κτήματος ΑΛΦΑ αλλά και εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε διεθνή οινικά fora.

Οι ετικέτες του Κτήματος ΑΛΦΑ είναι ιδιαίτερα γνωστές και αγαπητές στο ελληνικό οινόφιλο κοινό. Ανάμεσά τους το Κτήμα ΑΛΦΑ Λευκό, ίσως το Νο. 1 best-seller Sauvignon Blanc της Ελληνικής αγοράς, και βέβαια το Κτήμα ΑΛΦΑ Ερυθρό, ένα από τα κορυφαία ελληνικά ερυθρά κρασιά. Προκύπτει από το χαρμάνι 3 ερυθρών ποικιλιών (Syrah, Merlot και Ξινόμαυρο) και παλαιώνει για 10 μήνες σε Γαλλικά και Αμερικάνικα δρύινα βαρέλια, και άλλους 8 μήνες στη φιάλη. Είναι ένα κρασί που συνοδεύει πλούσια πιάτα με κόκκινο κρέας και κυνήγι, καθώς και δυνατά κίτρινα τυριά. Σερβίρεται μετά από μετάγγιση σε καράφα, καθώς εμφιαλώνεται αφιλτράριστο.

Το portfolio του Κτήματος ΑΛΦΑ περιλαμβάνει επίσης ένα εξαιρετικό Ξινόμαυρο κατηγορίας Αμύνταιο ΟΠΑΠ, αλλά με ιδιαίτερα μοντέρνο και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, καθώς και το ΑΛΦΑ Syrah, μία από τις εκλεκτότερες ετικέτες της ομώνυμης ερυθρής ποικιλίας στην Ελληνική αγορά. Η συλλογή ολοκληρώνεται από την ερυθρή ετικέτα ALPHA One, η οποία δημιουργήθηκε για να αναδεικνύει τις πιο ασυνήθιστες ερυθρές ποικιλίες του Κτήματος, ενώ κάθε χρονιά εμφιαλώνεται με διαφορετική ποικιλιακή σύνθεση. Συγκεκριμένα, το ιδιαίτερα επιτυχημένο ALPHA One 2004 ήταν χαρμάνι Montepulciano (50%) και Μαυροδάφνη (50%), η ετικέτα του 2005 θα είναι μονοποικιλιακό Montepulciano, ενώ αυτή του 2006 θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, μονοποικιλιακό Tannat.

Όσοι έχουν την τύχη να έχουν δοκιμάσει το γλυκό κρασί του Κτήματος ΑΛΦΑ (με το έξυπνο όνομα «Ωμέγα») σε εκθέσεις, εκδηλώσεις ή στο οινοποιείο, θα γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα σπάνιο δείγμα του είδους. Το Ωμέγα, που προκύπτει από χαρμάνι των ποικιλιών Gewurztraminer και Μαλαγουζιά από όψιμο τρύγο και έχει υποστεί 18μηνη παλαίωση σε βαρέλι, είναι ένα εντυπωσιακά αρωματικό και ευγενές επιδόρπιο κρασί που προορίζεται για να συνοδεύει τυριά και φίνα επιδόρπια.

Ανάμεσα στα μελλοντικά σχέδια του Κτήματος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της κατηγορίας του επιδόρπιου οίνου, καθώς και η δημιουργία και εμπορική διάθεση ενός ροζέ αφρώδους οίνου από Ξινόμαυρο. Τέλος, ένα επιπλέον κίνητρο για να επισκεφτεί κανείς το Κτήμα ΑΛΦΑ είναι η δοκιμή του απίστευτου αποστάγματος που φτιάχνουν από Gewurztraminer. Το συγκεκριμένο είναι προς το παρόν μόνο για εσωτερική κατανάλωση, ελπίζω όμως πραγματικά ότι δεν θα αργήσει να προστεθεί στα προϊόντα του Κτήματος.

Μία επίσκεψη στο Κτήμα ΑΛΦΑ επιβάλλεται για κάθε οινόφιλο. Πέρα από την όμορφη φιλοξενία στο οινοποιείο και τη δοκιμή κάποιων προϊόντων που δεν θα βρείτε εύκολα στο εμπόριο, θα σας μαγέψει η περιοχή με τις ομορφιές της και τους γαστρονομικούς της πειρασμούς.

Η περιοχή είναι προσβάσιμη από την Αθήνα είτε οδικώς, είτε με αεροπλάνο ως τη Θεσσαλονίκη και μία περαιτέρω διαδρομή μιάμιση περίπου ώρας με αυτοκίνητο. Όταν βρεθείτε εκεί μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το όμορφο Νυμφαίο και να δοκιμάσετε πλούσιο κυνήγι και τοπικές σπεσιαλιτέ στις φημισμένες ταβέρνες των γύρω χωριών όπως το Ξινό Νερό και το Σκλήθρο. Η περιοχή διαθέτει σημεία ενδιαφέροντος για όλα τα γούστα, από αρχαία μνημεία από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου (Αμύντας) ως κορυφές απ’ όπου γίνονται οργανωμένες πτήσεις με δελταπλάνο, ιππασία σε ειδικές διαδρομές στο βουνό, οργανωμένα καταφύγια για λύκους και αρκούδες, και, βέβαια, χιονοδρομικό κέντρο.

Τα κρασιά του Κτήματος ΑΛΦΑ αντιπροσωπεύονται στην Αθήνα και όλη την Ελλάδα από την εταιρεία «Έκθεση Οίνων & Ποτών – Ανθίδης». Θα τα βρείτε στις Κάβες Ανθίδη (Κολωνάκι, Μαρούσι, Γλυφάδα) αλλά και σε μεγάλες κάβες και επιλεγμένα εστιατόρια σε όλη την Αθήνα.

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v