Σύνορο 2005: Απόλαυση Χωρίς Σύνορα

Είχατε καιρό να εντυπωσιαστείτε με ένα καινούριο ελληνικό κρασί; Φαίνεται πως ο Γιώργος Σκούρας σας σκέφτηκε και αποφάσισε να (ξανα)ταράξει τα νερά - ή μάλλον τα κρασιά - της ελληνικής αγοράς. Υποδεχόμαστε το «Σύνορο», την hot οινική άφιξη που σύντομα θα βρίσκεται στα ράφια των "καλών" κάβων.
Σύνορο 2005: Απόλαυση Χωρίς Σύνορα
του Θόδωρου Λέλεκα

Η εμπειρία δείχνει ότι όσο υπάρχουν οινοποιοί που πειραματίζονται, τολμούν και σίγουρα διασκεδάζουν αυτό που κάνουν, τόσο εμείς οι οινόφιλοι θα πίνουμε καλό κρασί και θα μπορούμε να δοκιμάζουμε συνεχώς καινούριες γεύσεις. Ο Γιώργος Σκούρας σίγουρα ανήκει σ’αυτή την κατηγορία. Πώς θα μπορούσε να μείνει εκτός, άλλωστε, ένας οινοποιός που μας γνώρισε και μας έκανε να αγαπήσουμε την κομψη λευκή ποικιλία Viognier, δεν δίστασε να ακολουθήσει το παράδειγμα των Νεο-κοσμιτών συναδέλφων του και να σφραγίσει τα λευκά του κρασιά με βιδωτό πώμα stelvin, ενώ πρωτοπόρησε για άλλη μία φορά, οινοποιώντας ένα ερυθρό κρασί παλαίωσης με την μέθοδο Solera;

Λίγους μήνες πριν το τέλος του 2007, το Οινοποιείο Σκούρα φέρνει στην αγορά το Σύνορο 2005, μία ολοκαίνουρια ερυθρή ετικέτα που αναδεικνύει τα καλύτερα χαρακτηριστικά δύο διεθνών και μίας ελληνικής ποικιλίας. Το Σύνορο είναι χαρμάνι από τις ποικιλίες Cabernet Franc (σε ποσοστό 40%), Merlot (σε ποσοστό 40%) και Αγιωργίτικο (σε ποσοστό 20%). Τα σταφύλια προέρχονται από αμπέλια που βρίσκονται στην Ορεινή Αργολίδα και καλλιεργούνται σε υψόμετρο 650 μέτρων. Το συγκεκριμένο χαρμάνι αποτελεί πρωτοτυπία, ειδικά καθώς το Cabernet Franc παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ως τώρα απλά «σιγοντάριζε» το Cabernet Sauvignon σε ποιοτικά ερυθρά χαρμάνια. Το Merlot αποδεικνύεται άξιος συνοδοιπόρος, ενώ το Αγιωργίτικο υπενθυμίζει την όμορφη τυπικότητα του Πελοποννησιακού terroir.

Το Σύνορο έχει παλαιώσει σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια πρώτης και δεύτερης χρήσης για 13 μήνες, ενώ έχει παραμείνει στην φιάλη για άλλους έξι μήνες, στα κελλάρια του οινοποιείου, πριν αρχίσει η διάθεσή του στην αγορά. Περιέχεται σε κομψή μαύρη φιάλη τύπου Bordeaux, ντυμένη με περίτεχνη ετικέτα, στην οποία αποτυπώνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το συγκεκριμένο κρασί. Κατά τα λόγια του ίδιου του οινοποιού «Η ετικέτα μας αξίζει δεύτερη ανάγνωση. Αν την προσέξετε καλά, θα διαβάσετε πόση βροχή έπεσε την χρονιά του 2005, από πού ανατέλλει ο ήλιος, ποιος ο προσανατολισμός, σε ποια παράλληλο και σε ποια κάθετο βρίσκεται η ακριβής τοποθεσία, ποιο το υψόμετρο και ύστερα τα δέντρα (κυπαρίσσια, γλατζινιές, αμυγδαλιές) και τα πουλιά που πάνε και έρχονται και στη μέση ένα κόκκινο σύνορο!».

Στο ποτήρι το Σύνορο δείχνει ήδη, παρά το νεαρό της ηλικίας του, πολύ σπουδαία σημάδια. Το χρώμα του είναι βαθύ πορφυρό, γεμάτο βάθος και ένταση. Η μύτη του είναι έντονη και αναδύει ώριμα σκούρα φρούτα και πικάντικα μπαχαρικά. Τα αρώματα εξελίσσονται στο στόμα, συμπληρώνοντας μία όμορφη εικόνα που περιλαμβάνει ακόμα ζόρικες ταννίνες, φρέσκια οξύτητα και διακριτική παρουσία του βαρελιού. Η επίγευσή του είναι μακρά αλλά ακόμα ζωηρή λόγω ηλικίας – είναι εμφανές ότι όσο το κρασί παλαιώνει, η επίγευσή του όλο και θα γλυκαίνει.

Το συγκεκριμένο χαρμάνι δείχνει να δουλεύει πολύ καλά. Το πικάντικο Cabernet Franc τιθασεύεται από το βελούδινο Merlot, ενώ το Αγιωργίτικο χαρίζει την γλυκιά και φιλική ομορφιά της Πελοποννησιακής γης. Επιπλέον, το αρκετά υψηλό αλκοόλ του κρασιού του προσδίδει μία οικεία θέρμη, αλλά και ένα όμορφο, πλούσιο σώμα.

Στο τραπέζι, το Σύνορο είναι φτιαγμένο για να συνοδεύει χειμωνιάτικα πιάτα μαγειρευτού κόκκινου κρέατος με πλούσιες σάλτσες με ολόκληρα μπαχαρικά. Το προτείνω επίσης σε συνδυασμό με φτερωτό κυνήγι, καθώς και με παλαιωμένα κίτρινα τυριά.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι το Οινοποιείο Σκούρα βρίσκεται στο Μαλανδρένι του Άργους και είναι ένα πραγματικό στολίδι. Ολοκληρώθηκε το 2003, είναι πλήρως επισκέψιμο και αποτελεί απαραίτητη στάση κάθε οινοτουρίστα της Βόρειας Πελοποννήσου. Δέχεται πάνω από 15 χιλιάδες επισκέπτες ετησίως, ανάμεσά τους μαθητές, φοιτητές και τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την πορεία του κρασιού από το αμπέλι στα πιεστήρια και τις δεξαμενές, μέχρι τα βαρέλια και τα μπουκάλια που ξεκουράζονται στα υπόγεια κελλάρια.

Το Σύνορο 2005 έχει αλκοολικό τίτλο 13.9%. Η ενδεικτική λιανική τιμή του είναι 21.50 ευρώ. Θα αρχίσει σύντομα να διατίθεται από επιλεγμένες κάβες και είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα δημοφιλές δώρο για τους οινόφιλους στις φετινές γιορτές. Υπολογίζω ότι θα εξελίσσεται για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμα και ότι γύρω στο 2010 θα είναι πραγματικά στα καλύτερά του. Αν λοιπόν είστε τυχεροί και το βρείτε κάτω από το δέντρο σας φέτος, προσπαθήστε να δείξετε αυτοσυγκράτηση και να μην το ανοίξετε αμέσως. Αν πάλι δεν καταφέρετε να αντισταθείτε στον πειρασμό, κανείς δεν πρόκειται να σας κατηγορήσει. Απολαύστε το!...

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v