Η οινογνωσία της χρονιάς στο Luna Rossa

Την Πέμπτη 15 Μαρτίου, το εκλεκτό Ιταλικό εστιατόριο Luna Rossa φιλοξενεί το κορυφαίο Γαλλικό κρασί Chateau Margaux, σε μία κάθετη γευστική δοκιμή που θα αφήσει εποχή. Το In2Life θα είναι, βεβαίως, εκεί, αλλά ανυπομονεί να σας μεταδώσει την λαχτάρα του για το μεγάλο αυτό γεγονός, και να σας πει όλα όσα χρειάζετε να ξέρετε για τους συντελεστές του.
Η οινογνωσία της χρονιάς στο Luna Rossa

του Θεόδωρου Λέλεκα

Το γεγονός

Προσπαθώ να κρύψω τον ενθουσιασμό μου αλλά μάταια! Αύριο, Πέμπτη 15 Μαρτίου, θα λάβει χώρα στην Αθήνα μία γευστική δοκιμή κρασιού που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας – όχι δηλαδή ότι και στον υπόλοιπο κόσμο γίνεται κάθε μέρα... Πώς έχουν, λοιπόν, τα πράγματα: Έξι εξαιρετικές χρονιές του Chateau Margaux, του κορυφαίου κρασιού του Bordeaux στην επίσημη κατάταξη, θα ανοιχτούν και θα δοκιμαστούν παρουσία ειδικών, γευσιγνωστών, και, το κυριότερο, της ίδιας της Ελληνο-Γαλλίδας ιδιοκτήτριας του Chateau, Corinne Mentzelopoulos. Πρόκειται για τις εσοδείες 1959, 1961, 1990, 1995, 1996, 1998! Η εξέλιξη στο χρόνο, καθώς και η αποτύπωση των χαρακτηριστικών κάθε χρονιάς στο κρασί θα έχουν τεράστιο ενδιαφέρον.

Η ιδέα ότι μία τέτοια εκδήλωση γίνεται στην Αθήνα, οι θέσεις έχουν κλείσει και υπάρχει λίστα αναμονής, και όλος ο κόσμος μιλάει για το γεγονός αυτό, δεν σας κρύβω ότι με συναρπάζει. Κι αυτό γιατί μου αυξάνει την πεποίθηση ότι η οινική κουλτούρα ημών των Ελλήνων βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη και έχει ανησυχίες, διψάει να μάθει, να δοκιμάσει, να εξελιχθεί.

Το κρασί

Για το Chateau Margaux έχουμε ξαναμιλήσει εδώ στο In2Life. Άλλωστε, όταν πρόκειται για το κορυφαίο κρασί της κορυφαίας οινοπαραγωγικής περιοχής του κόσμου, τα λόγια περιττεύουν. Το Chateau χτίστηκε στα 1400, και ήταν η κατοικία του Βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου του 3ου για ένα διάστημα. Από το 1977, το Chateau Margaux βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας Μετζελόπουλου, που έκτοτε έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις σε χρόνο, χρήμα και προσωπική φροντίδα, με στόχο να διατηρεί την λάμψη και την αίγλη του Chateau, και παράλληλα να εξελίσσει το φημισμένο κρασί του όπως του αρμόζει.

Για την δημιουργία του κρασιού του Chateau Margaux, τα πάντα γίνονται με σεβασμό στην παράδοση και στην ιστορία του. Η πρώτη ύλη είναι πάντα η καλύτερη δυνατή, ενώ τόσο ο τρύγος, όσο και πολλές άλλες διαδικασίες γίνονται με το χέρι και όχι μηχανοποιημένα. Το κρασί ζυμώνεται σε δρύινες δεξαμενές, και ωριμάζει για δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια που φτιάχνει ο ίδιος ο βαρελοποιός του Chateau από επιλεγμένο ξύλο του Δάσους Troncais.

Στη γεύση, είναι ένα κρασί με πολύ γεμάτα αρώματα από φρούτα και λουλούδια του δάσους, γλυκά μπαχαρικά, και όμορφες νότες βανίλιας που το κρασί παίρνει από το βαρέλι. Πλούσιο και πληθωρικό στο στόμα, το Chateau Margaux είναι ένα κρασί που απολαμβάνεται σε συνδυασμό με πλούσια πιάτα με επίκεντρο το κόκκινο κρέας. Τέλος, το Chateau Margaux είναι παράδειγμα κρασιού πολύ βαθιάς παλαίωσης. Όσοι θέλετε να ζήσετε την εμπειρία Chateau Margaux, θα το βρείτε σε επιλεγμένες κάβες σε τιμές που θα ξεκινούν από τα 300 Ευρώ ανά φιάλη.

Ο εμπνευστής

Καλό το κρασί της μεγάλης δοκιμής της 15ης Μαρτίου, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και τον άνθρωπο που είχε την ιδέα, και αποφάσισε να την υλοποιήσει, προκειμένου οι πραγματικοί φίλοι του κρασιού στην Ελλάδα να έρθουν πιο κοντά στο μύθο του Chateau Margaux. Ο Danilo Petrini είναι, κατά την ταπεινή άποψη εμού και όχι μόνο, μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο χώρο της οινο-γαστρονομίας στην Ελλάδα σήμερα. Με αθόρυβα αλλά σημαντικά βήματα έχει δώσει μεγάλο αγώνα για να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει την Αθήνα από τις μεγάλες gourmet πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Κορυφαίος σομελιέ και δεξιοτέχνης σεφ ταυτόχρονα, ο Danilo Petrini είναι πάνω από όλα φίλος της ευζωίας, και αυτό το βλέπει κανείς ξεκάθαρα στη λάμψη των ματιών του όταν οι καλεσμένοι του τρώνε, πίνουν και γενικώς περνούν καλά. Άξιος και βραβευμένος εκφραστής της Βορειο-Ιταλικής σχολής στην οινογαστρονομία, ο Danilo Petrini έχει φιλοξενήσει στο εστιατόριό του τα τελευταία χρόνια, για χάρη των πιστών του πελατών και φίλων, οινοποιούς και ετικέτες που ο πολύς κόσμος διαβάζει μόνο στα περιοδικά: Gaja, Chateau Petrus, Felluga, Masseto, Redigaffi! Η εκδήλωση για το Chateau Margaux αυτής της εβδομάδας είναι μόνο το επιστέγασμα μίας απίστευτης σεζόνενώ από το Φθινόπωρο θα περιμένουμε το νέο πρόγραμμα εκδηλώσεων με ανυπομονησία.

Ο Danilo Petrini είναι από τους πρώτους εισαγωγείς gourmet τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα, και αυτή ήταν η πρώτη του ασχολία όταν ήρθε στη χώρα μας από την πατρίδα του, την Ιταλία. Από το καλοκαίρι του 2003 έχει αφοσιωθεί στο εστιατόριό του, την Ristorantenoteca Luna Rossa, στην Καλλιθέα. Το εστιατόριο αυτό είναι ο καμβάς στον οποίο εκφράζει όλη την οινο-γαστρονομική του δημιουργικότητα. Στο πλευρό του είναι πάντα η οικογένειά του, ενώ η φανατικά πιστή του πελατεία είναι το συνεχές ερέθισμα που τον σπρώχνει να βρίσκει διαφορετικές γεύσεις, νέες πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου, καθώς και καινούριους γευστικούς συνδυασμούς που συναρπάζουν.

Το εστιατόριο

Εκφράζοντας πιστά την κουζίνα της Βόρειας Ιταλίας, ο κατάλογος του Luna Rossa μας μαγεύει με δημιουργίες που περιλαμβάνουν τέλεια ριζότι, φρέσκα ζυμαρικά φτιαγμένα στο χέρι, εξαιρετικά πιάτα με βάση το τρυφερότερο κόκκινο κρέας. Τις επιλογές συμπληρώνουν ευφάνταστες σαλάτες και γευστικά λαχανικά, σπάνια τυριά από την Ελλάδα και την Ιταλία, εκλεκτά παλαιωμένα αλλαντικά, καθώς και γλυκά που ολοκληρώνουν τέλεια κάθε γεύμα.

Μην φύγετε από το Luna Rossa χωρίς να έχετε δοκιμάσει την φινετσάτη γεύση των ραβιόλι με βελουτέ σπανακιού και τυρί castelmagno, την γλυκιά γεύση των Φαγγοτίνι (μακρόστενα και πλατιά ζυμαρικά) πατζαριού σε σάλτσα από μάνγκο και αχλάδι, αλλά και την ελληνο-ιταλική συμμαχία γεύσεων που προσφέρουν τα μαλταλιάτι με προβατίνα, λευκή τρούφα και μυζήθρα. Συνιστώ επίσης να επεκταθείτε πέρα από τα ζυμαρικά, με μία ζεστή τερίνα κρεμμυδιών με φρέσκια μαύρη τρούφα. Στα κύρια πιάτα, διαλέξτε οποιαδήποτε σπεσιαλιτέ με κλειστά μάτια. Προσωπικό μου αγαπημένο πιάτο το φιλέτο Bismark, το οποίο σκεπάζεται με ένα αυγό μάτι, και στολίζεται με μοσχομυριστή τρούφα που ο Danilo φρεσκοτρίβει γενναιόδωρα την ώρα του σερβιρίσματος στο τραπέζι. Και βέβαια, όποιος τολμάει ας αντισταθεί στο αυθεντικό Tiramisu στο τέλος...

Θα χρειαζόμουν πολύ χρόνο για να σας εκθειάσω την λίστα κρασιών του Luna Rossa, και φοβάμαι ότι και πάλι θα την αδικούσα! 800 ετικέτες από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία (με έμφαση στην τελευταία), διαλεγμένες μία-μία για να απογειώνουν την οινο-γαστρονομική εμπειρία που ζει κάθε πελάτης του Luna Rossa. Είναι όλες τόσο εκλεκτές, που αποτελούν βασικό μέρος του ντεκόρ του εστιατορίου (μέσα σε ειδικούς εντοιχισμένους συντηρητές). Ωστόσο, ένα είναι το σίγουρο: είτε ο πελάτης διαλέξει μία Νεμέα των 28 Ευρώ, είτε ένα Chateau Petrus 1990 των 5,750 Ευρώ, θα φύγει στο τέλος της βραδιάς ικανοποιημένος, χαρούμενος, και σχεδιάζοντας ήδη την επόμενη επίσκεψή του στο Luna Rossa, για να δοκιμάσει τις γεύσεις που δεν πρόλαβε αυτή την φορά...

Όποιος έχει ή πρόκειται να επισκεφθεί το Luna Rossa, θα καταλάβει γιατί συχνά λέω ότι εκεί τρώω (και περνάω) καλύτερα από ότι σε πολλά μέρη στην Ιταλία! Και φαίνεται ότι την πολύ θετική μου άποψη την συμμερίζονται και οι επιθεωρητές του Οδηγού Michelin, οι οποίοι το επισκέφθηκαν πρόσφατα και έφυγαν κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι. Ποιος ξέρει λοιπόν, ίσως πολύ σύντομα, αντί να συμβουλευόμαστε το χάρτη για να βρούμε την διεύθυνση του Luna Rossa, να ακολουθούμε το πιο λαμπρό αστέρι στον γαλαξία της γαστρονομίας...

Έτσι έχουν τα πράγματα λοιπόν στην gourmet Αθήνα. Ελπίζω να δω αρκετούς από εσάς στην δοκιμή του Chateau Margaux που διοργανώνει το Luna Rossa αυτή την Πέμπτη. Όσοι πάντως δεν μπορείτε ή δεν προλάβετε, μην χάσετε την ευκαιρία να αφεθείτε στα έμπειρα χέρια του Danilo Petrini για μία γευστική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη!...

Ristorantenoteca Lunarossa, Σωκράτους 213, Καλλιθέα, Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-9423777, Κινητό: 6944 395246

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v