Γνωρίστε το κρασί στην κάβα της γειτονιάς σας

Ποιος είναι ο ρόλος της κάβας στην ζωή του Έλληνα οινόφιλου; Σίγουρα όχι να μας πουλήσει ένα μπουκάλι στα γρήγορα, αν αυτό ετοιμάζεστε να απαντήσετε. Αυτή την εβδομάδα, ελάτε να επισκεφτούμε μαζί τις κάβες της Αθήνας, και να λάβουμε μέρος στις εκδηλώσεις που οργανώνουν για να μας γνωρίσουν από κοντά ό,τι πιο καλό και ενδιαφέρον έχει να μας δώσει ο ελληνικός αλλά και ο παγκόσμιος αμπελώνας.
Γνωρίστε το κρασί στην κάβα της γειτονιάς σας

του Θεόδωρου Λέλεκα

Προσπαθήστε να θυμηθείτε την κάβα της γειτονιάς σας πριν από όχι και τόσο πολλά χρόνια… Πρώτη εντύπωση μπαίνοντας έκανε η έντονη μυρωδιά από το χύμα κρασί και ούζο που ο ιδιοκτήτης φύλαγε στο πίσω μέρος του καταστήματος. Στα ράφια, δίπλα-δίπλα μπουκάλια ουίσκι, λικέρ, κονιάκ, ούζο, και κάποια εμφιαλωμένα κρασιά από τις μεγάλες, παραδοσιακές οινοποιίες – κυρίως ρετσίνες, γλυκές Μαυροδάφνες και Σαμιώτικα, άντε και κανένας άλλος τοπικός οίνος με βαριά, κουρασμένη ετικέτα. Παραδίπλα, μπίρες, αναψυκτικά, σόδες και συμπυκνωμένοι χυμοί. Ξένα κρασιά είπατε; Ίσως μερικά μπουκάλια από το ημίγλυκο ροζέ Mateus, και πέρα από αυτά το χάος... Πόσο μακριά φαντάζει (ευτυχώς) πλέον εκείνη η εποχή...

Σήμερα η εξέλιξη είναι εντυπωσιακή. Πραγματικά καλές κάβες από ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν ανοίγουν σε κάθε γειτονιά, ενώ ταυτόχρονα γνωστοί εισαγωγείς κρασιών και οινοπνευματωδών δημιουργούν μίνι-αλυσίδες σε διάφορα σημεία της πόλης. Η έμφαση πλέον είναι στο όμορφο και φιλόξενο ντεκόρ, τον σωστό φωτισμό, την ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία. Τα αναψυκτικά και τα λοιπά ξένα σώματα έχουν παραχωρήσει τη θέση τους σε σπάνια ποτά και αποστάγματα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, αλλά και δώρα και αξεσουάρ για οινόφιλους. Τα κρασιά εκτίθενται αυστηρά σε πλάγια θέση στα ράφια, και όσο για τις πιο σπάνιες ή ευαίσθητες ετικέτες, αυτές πλέον αναπαύονται σε ειδικούς θαλάμους ή υπόγεια κελάρια.

Έχουμε ξαναμιλήσει για το ρόλο της κάβας στην καθημερινότητα του οινόφιλου, και δεν διστάζω να δηλώσω ότι θεωρώ την προμήθεια κρασιού από μία καλή κάβα στην ουσία ”μονόδρομο”, εκτός και αν λόγοι χρόνου ή άλλου είδους ανωτέρας βίας υπαγορεύουν κάτι άλλο.

Αυτό που θα ήθελα να θυμόμαστε όλοι όμως είναι ότι μία καλή κάβα δεν είναι μόνο ”ράφια και ταμείο”. Αυτό σημαίνει ότι στην κάβα ο οινόφιλος μπορεί να συζητήσει, να συμβουλευτεί, να δοκιμάσει, να ενημερωθεί. Μην διστάσετε δηλαδή να ζητήσετε την γνώμη, τις συμβουλές ή και κάποιες εναλλακτικές από τον καβίστα σας όταν δεν είστε σίγουροι για το πάντρεμα κάποιου συγκεκριμένου κρασιού με φαγητό, για την προμήθεια κρασιού ή και άλλων ποτών για κάποια ειδική περίσταση, ή ακόμα και όταν έχετε όρεξη να δοκιμάσετε κάτι καινούριο.

Ένα φαινόμενο που βλέπω να συμβαίνει όλο και περισσότερο, και θέλω ολόψυχα να υποστηρίξω, είναι οι εκδηλώσεις/δοκιμές που διοργανώνουν οι κάβες τακτικότατα, με στόχο να φέρουν τον κόσμο πιο κοντά στο κρασί, και να δώσουν τα κίνητρα και τις εμπειρίες στους υπάρχοντες αλλά και τους επίδοξους πελάτες τους για να ενημερωθούν, να πειραματιστούν, και να διευρύνουν τους οινικούς τους ορίζοντες.

Σταματάω το κήρυγμα εδώ λοιπόν, και σας παραθέτω ενδεικτικά μία λίστα που έφτιαξα, η οποία περιλαμβάνει 6 μεγάλες κάβες της Αθήνας οι οποίες μας ετοιμάζουν όμορφες εκδηλώσεις με επίκεντρο εκλεκτά κρασιά από διαλεχτούς Έλληνες και ξένους παραγωγούς. Και όπου οι πληροφορίες είναι ακόμα ασαφείς (επειδή κάποια σχέδια δεν έχουν τελειοποιηθεί ακόμα), κάντε μία σημείωση να τηλεφωνήσετε, ή καλύτερα να περάσετε από την κάβα που βρίσκεται πιο κοντά σας. Έτσι, και θα ενημερωθείτε από πρώτο χέρι, και θα ξεκινήσετε και μία πιο άμεση σχέση με τον καβίστα που θα κληθεί κάποια στιγμή να σας συμβουλεύσει και να σας εξυπηρετήσει.

Ας δούμε λοιπόν τί μας ετοιμάζουν οι κάβες της σημερινής παρουσίασης. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεως, ακολουθούν σε... γεωγραφική σειρά, ταξιδεύοντας από τον Νότο της Αθήνας προς τον Βορρά:

ΛΙΘΟΙΝΟΝ Wine & Accessories (Λεωφ. Σαρωνίδας 122, Σαρωνίδα, τηλ. 22910-60257): Μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε ο τριήμερος μαραθώνιος λευκών κρασιών που οργάνωσε το καλοκαίρι, το αγαπημένο στέκι των οινοφίλων των ”Ν.Π.” ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα: Έναν ακόμα οινομαραθώνιο, κατά την διάρκεια του οποίου σχεδιάζει να παρουσιάσει την μέγιστη δυνατή σειρά ερυθρών κρασιών από όλη την Ελλάδα, ταξινομημένα κατά περιοχή προέλευσης. Περισσότερες πληροφορίες θα έχουμε σύντομα, να το περιμένετε πάντως γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Επίκειται και συνέχεια όμως: Ο δραστήριος ιδιοκτήτης της Κάβας, Γιάννης Βασιλειάδης, έχει πολλά σχέδια για όμορφες εκδηλώσεις, όπως πάντα με στόχο να φέρει τους οινόφιλους πιο κοντά στους παραγωγούς και στο καλό κρασί.

Κάβα Σταφιλίνα (Αιγαίου 17, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210-9335870): Η γνωστή κάβα της Νέας Σμύρνης πρόσφατα οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία γευσιγνωσία λευκών Muscadet και ερυθρών Cabernet Franc του Οίκου Sauvion, από την περιοχή του Λίγηρα στη Γαλλία. Για το μέλλον σχεδιάζει παρουσιάσεις αγαπημένων κρασιών από Έλληνες οινοπαραγωγούς, ενώ σύντομα θα ανακοινώσει και λεπτομέρειες γύρω από μία πρωτότυπη εκδήλωση με επίκεντρο το παλαιωμένο ρούμι.

Cellier (Κριεζώτου 1 Σύνταγμα, τηλ. 210 3632372, www.cellier.gr): Η γνωστή εταιρεία ΓΕΝΚΑ, ιδιοκτήτρια των εκλεκτών καταστημάτων Cellier στο Σύνταγμα, το Κολωνάκι την Κηφισιά και τη Μύκονο, διατηρεί επίσης και το πολύ δραστήριο Cellier Wine Club, που τακτικά διοργανώνει για τα μέλη του όμορφες οινικές εκδηλώσεις σε επιλεγμένους χώρους, με πολύ ενδιαφέροντα θέματα από τον ελληνικό και τον ξένο αμπελώνα. Την Κυριακή που μας πέρασε έγινε με μεγάλη επιτυχία η ετήσια εκδήλωση GENKA Wine Fair, στα πλαίσια της οποίας 17 κορυφαίοι παραγωγοί από όλο τον κόσμο παρουσίασαν τα καλύτερά κρασιά, κονιάκ και σαμπάνιες των οίκων τους. Η εκδήλωση έγινε και φέτος στο ξενοδοχείο Athens Hilton και είχε μεγάλη συμμετοχή από επαγγελματίες, καθώς και από μέλη του οινόφιλου κοινού.

Κάβα Κύλιξ (Καρνεάδου 20, Κολωνάκι, τηλ. 210-7245143): Ο νέος ”παίκτης” με τις εκλεκτές ελληνικές και διεθνείς ετικέτες στο Κολωνάκι, οργανώνει τακτικά ευφάνταστες εκδηλώσεις για τους φίλους και τους πελάτες του. Τρανό παράδειγμα η πρόσφατη τζαζ βραδιά που έδωσε την ευκαιρία στους πολλούς καλεσμένους να απολαύσουν επιλεγμένα κρασιά, μέσα σε ιδιαίτερα μελωδική ατμόσφαιρα. Για το μέλλον επιφυλάσσει πολλές ακόμα παρόμοιες εκπλήξεις για τους φίλους του κρασιού. Παράλληλα, οργάνωσε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας μεγάλη οινογνωσία για δημοσιογράφους και επαγγελματίες, στην οποία παρουσιάστηκαν και δοκιμάστηκαν οι διεθνείς ετικέτες της μητρικής εταιρείας ΟΙΝΟΚΟΣΜΟΣ, που εισάγει στην Ελλάδα μία ευρηματική γκάμα κρασιών από κορυφαίους οίκους της Ιταλίας, της Γαλλίας, αλλά και χωρών του νέου οινικού κόσμου όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Χιλή, κ.α.

Κάβα Ανθίδης (Λεωφ. Κηφισίας 76, Μαρούσι, τηλ. 8061560): Από την μεγάλη κάβα του Αμαρουσίου μας έρχονται πολλά και ενδιαφέροντα νέα. Η εταιρεία εδώ και καιρό ετοιμάζει έναν καινούριο χώρο πάνω από την Κάβα στο Μαρούσι, όπου θα φιλοξενείται βιβλιοθήκη πλούσια σε βιβλία και περιοδικά για το κρασί, καθώς και ειδική αίθουσα γευσιγνωσιών και οινικής εκπαίδευσης. Υπολογίστε η νέα αυτή δραστηριότητα να ξεκινήσει γύρω στις γιορτές.

Wine Garage (Λεωφ. Θησέως 57-59, Εκάλη, τηλ. 210-8136775): Η αγαπημένη κάβα των ”Β.Π” ξεκίνησε από νωρίς τις εκδηλώσεις και τις γευσιγνωσίες για τους πελάτες της. Συγκεκριμένα, μετά τις ”λευκές” γευσιγνωσίες που ομόρφυναν τα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα των φίλων του, το Wine Garage εγκαινιάζει νέο κύκλο ”ερυθρών” γευσιγνωστικών Σαββατοκύριακων, κατά τα οποία θα δοκιμάζονται ψαγμένα κόκκινα κρασιά από τις καλύτερες περιοχές του παλαιού αλλά και του νέου κόσμου. Η νέα αυτή σειρά δοκιμών ξεκινάει με την παρουσίαση δύο κρασιών ανά χώρα κάθε Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Επιπλέον, το απόγευμα της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου, το Wine Garage οργανώνει την εκδήλωση ”Η τέχνη συναντά το κρασί και τη γεύση”, στα πλαίσια της οποίας θα γίνεται παρουσίαση εκλεκτών κρασιών από την Ελλάδα και τον κόσμο, παράλληλα με την έκθεση σειράς έργων της ζωγράφου Χριστίνας Μόραλη.

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v