Ελλάς - Γαλλία συμμαχία: 10 κρασάρες για το ρεβεγιόν

Οι ελληνικοί και οι γαλλικοί αμπελώνες… συνωμοτούν με δέκα υπέροχα κρασιά που ταιριάζουν άψογα στην τελευταία νύχτα του χρόνου.
Ελλάς - Γαλλία συμμαχία: 10 κρασάρες για το ρεβεγιόν

Ένα καλό κρασί για να συνοδεύσει το τελευταίο γεύμα της ακατανόμαστης χρονιάς που αφήνουμε πίσω είναι απαραίτητο.

Απευθυνθήκαμε λοιπόν στον Στάθη Τσώκο, Sommelier- Wine Consultant και αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, για να μας προτείνει μια εκλεκτή δεκάδα που μας ταξιδεύει από την Κρήτη μέχρι τη Δράμα, κι από εκεί στη Λυών και την Προβηγκία.

Καλή απόλαυση!

Henri Giraud Champagne Hommage Francois Hermart Brut (Pinot noir, Chardonnay)
64€ από εδώ 

Μια σαμπάνια είναι πάντοτε ιδανική επιλογή για να γιορτάσουμε την έλευση του νέου έτους. Ως απεριτίφ μπορούμε να την συνδυάσουμε με καναπεδάκια σολομού και ταρτάρ αστακού.

Domaine Costa Lazaridi Semillon 2017 Δράμα
12€ από εδώ  

Ένα στρογγυλό, με ελαιώδη υφή κρασί από το κτήμα Λαζαρίδη. Με αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα ώριμου λεμονιού, ξηρών καρπών και μελιού, το οποίο ενσωματώνεται εξαιρετικά σε βαρέλι. Συνδυάζεται ευχάριστα με λιπαρά λευκά κρέατα.

Νυχτέρι Οινοποιείο Γαβαλά 2019 (Ασύρτικο, ΠΟΠ Σαντορίνη)
32€ από εδώ

Μπαρουτοκαπνισμένη μύτη, πυρηνόκαρπα φρούτα, νότες μελιού, ορυκτότητα με κοφτερή οξύτητα και γεμάτο σώμα σε μια από τις σπεσιαλιτέ του Γαβαλά. Κάνει ωραίο pairing με σιγομαγειρεμένη πανσέτα στο φούρνο με γλυκοπατάτες και σάλτσα με φουντούκια και μέλι.

Condrieu Vidal-Fleary 2016 (Viognier) Γαλλία
60€ από εδώ  

Αρώματα ώριμων και αποξηραμένων λουλουδιών, πυρηνόκαρπα φρούτα, βουτυράτος χαρακτήρας με γεμάτο σώμα. Αυτό το απίστευτης ποιότητας λευκό κρασί μπορούμε να το συνδυάσουμε με χοιρινό ή κατσίκι στην γάστρα με κρεμώδη λευκή σάλτσα όπως επίσης και με βουτυράτα τυριά.

Chateau Saint-Maur L’exellence 2015 (Grenache, Rolle, Syrah) Cotes de Provance Γαλλία
32€ από εδώ

Ένα κομψό γαστρονομικό ροζέ κρασί με αρώματα τριαντάφυλλου και γεύσεις εξωτικών φρούτων. Πίνεται και ως απεριτίφ και συνδυάζεται αρμονικά με ταρτάρ τόνου ή με σαλάτες ανάμικτες με ελαφριές σάλτσες εσπεριδοειδών.

Emphasis Syrah 2016, Κτήμα Παυλίδη, Δράμα
21€ από εδώ

Προσφέρει ένα εκρηκτικό μπουκέτο κόκκινων και μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, με έντονα πιπεράτο χαρακτήρα και καπνό. Πολύ καλή δομή με πλούσιες ταννίνες. Το ταιριάζουμε με μοσχαρίσια μάγουλα, σπαστή πατάτα και σάλτσα μπαχαρικών με bitter σοκολάτα.

ΠΟΠ Νεμέα 2014 Επιλεγμένος Reseve Παρπαρούση (Αγιωργίτικο)
23€ από εδώ

Ώριμα κόκκινα φρούτα, βελούδινες ταννίνες και τέλεια ισορροπία, σε μια εκλεκτή ετικέτα της Νεμέας που ταιριάζει με μαγειρευτά κρέατα με κόκκινες σάλτσες, όπως επίσης και με παλαιωμένα κίτρινα τυριά.

Chateau de St. Cosme Cote Rotie 2013 (100% Syrah) Γαλλία
63€ από εδώ

Λουλουδένια αρώματα βιολέτας, ώριμα ζουμερά κόκκινα και μαύρα φρούτα, κομψές βελούδινες ταννίνες με μακρά μπαχαρένια επίγευση σε ένα Côte-Rôtie από έναν παραγωγό που ειδικεύεται στα Gigondas του Νότιου Ροδανού. Ταιριάζει άψογα με κυνήγι και ώριμα τυριά.

Ιουλιάτικο 2008 Μπουτάρης Οινοποιητική (Λιάτικο) Κρήτη
26€ από εδώ

Ένα εξαιρετικό γλυκό κρασί με πολύπλοκα αρώματα αποξηραμένων λουλουδιών και ώριμων φρούτων, ξηρών καρπών, καφέ και σοκολάτας μόκα. Συνδυάζεται άψογα με μια καρυδόπιτα με παγωτό σοκολάτας.

Tissot Macvin Blanc NV (Savagnin) Macvin du Jura AC Γαλλία
35€ από εδώ

Εδώ έχουμε έναν επιδόρπιο οίνο για ψαγμένους “μύστες” του κρασιού. Ένα δυνατό ελαφρώς οξειδωμένο κρασί που θυμίζει παλαιωμένο τσίπουρο. Τυπικό, με απόλυτη ισορροπία οξύτητας-γλυκύτητας. Εξαιρετικό pairing με παλαιωμένα Γαλλικά τυριά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v