Μπριτζ: Νοητική άσκηση και εισαγόμενο φλέγμα

Ενα από τα δημοφιλέστερα, ενδιαφέροντα (και δύσκολα) πνευματικά παιχνιδια σε ολόκληρο τον κόσμο είναι το Μπριτζ. Για όσους θέλουν να γυμνάσουν το μυαλό τους και να υιοθετήσουν ένα νέο hobby, ιδού ένας πρώτος οδηγός εξοικείωσης.
Μπριτζ: Νοητική άσκηση και εισαγόμενο φλέγμα

του Πάτροκλου Κουδούνη

Το Μπριτζ είναι το δημοφιλέστερο πνευματικό παιγνίδι σε όλο τον κόσμο και κατά την ταπεινή μου γνώμη, το πλέον ενδιαφέρον.

Προέρχεται από το αγγλικό παιγνίδι Whist που μετεξελίχτηκε προς τα τέλη του 19ου αιώνα σε Bridge Whist. Τελικά, στα μέσα της δεκαετίας 1920 τέθηκαν, από τον Αμερικανό Harold S. Vanderbilt, οι κανόνες του Contract Bridge, που- με πολύ μικρές αλλαγές- είναι και αυτό που παίζεται και σήμερα στα σπίτια από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Πολύ γρήγορα, στα τέλη της ίδιας δεκαετίας και πάνω στις βάσεις του Contract Bridge, δημιουργήθηκε το Αγωνιστικό (Duplicate) Μπριτζ που γνώρισε αμέσως μεγάλη ανάπτυξη, πρώτα στην Αμερική, μετά στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο και μετέτρεψε, στην ουσία, το Μπριτζ από παιγνίδι σε πνευματικό άθλημα.

Το 1995 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ αναγνωρίστηκε επίσημα σαν αθλητική Ομοσπονδία από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και το Μπριτζ μετείχε σαν άθλημα επίδειξης στην Χειμερινή Ολυμπιάδα του 2002.

Το Μπριτζ είναι δύσκολο παιχνίδι. Πρέπει να κάνετε μαθήματα για τουλάχιστον τρεις μήνες για να μπορέσετε να ξεκινήσετε να παίζετε.

Παίζεται με μια τράπουλα 52 φύλλων και τέσσερα άτομα που κάθονται σε ένα τετράγωνo τραπέζι. Οι παίκτες κάθονται ο ένας απέναντι από τον άλλον διαμορφώνοντας, ανά ζεύγος, μια ομάδα. Η δυσκολία του δεν είναι μόνο... ”παικτική”, αλλά αφορά κυρίως τη συνεννόηση με τον συμπαίκτη σας.

Αυτό όμως που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα χαρτοπαικτικά παιχνίδια είναι η παντελής έλλειψη του παράγοντος ”τύχη”. Η τράπουλα έρχεται μοιρασμένη σε τέσσερις θήκες και ο κάθε παίκτης παίρνει τα φύλλα που αντιστοιχούν στη θέση που κάθεται (οι θέσεις καθορίζονται από τα σημεία του ορίζοντα).

Στο τέλος της παρτίδας τα φύλλα ξαναμπαίνουν στις θήκες τους και η μοιρασμένη τράπουλα μεταφέρεται στο διπλανό τραπέζι όπου οι παίκτες θα επαναλάβουν την ίδια παρτίδα. Νικητές αναδεικνύονται λοιπόν εκείνοι που κατάφεραν να επιτύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα συγκριτικά με τους υπόλοιπους αντιπάλους που κρατούσαν κι εκείνοι τα ίδια ακριβώς φύλλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μπριτζ εκτός από ενδιαφέρον είναι και... φθηνό. Η συμμετοχή σε μια ημερίδα που διαρκεί 4 ώρες ανέρχεται σε 5,5 ευρώ. Όλες τις απαραίτητες πληροφορίες μπορείτε να τις βρείτε στο site της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ (www.hellasbridge.org).

Τα γραφεία της στεγάζονται στην διεύθυνση: Φειδιππίδου 30, Αθήνα 11527 (τηλ.7480400-2, fax 7480403).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v