Πώς θα γίνεις εξπέρ στο Instagram

Ένα από τα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα έχει τα δικά του μυστικά, κι εμείς θα σας βοηθήσουμε να τα ξεκλειδώσετε.
Πώς θα γίνεις εξπέρ στο Instagram
της Ηρώς Κουνάδη

Κατ’ αρχήν, τα βασικά: Αν το Facebook στηρίζεται κατά βάση στην επικοινωνία και το μοίρασμα, και το Twitter στις ειδήσεις και τις εξυπνάδες, στο Instagram τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την φωτογραφία. Ναι, μπορεί να υπάρχει συνοδευτική λεζάντα, όσο μεγάλη θέλετε, αλλά θα είναι ακριβώς αυτό –συνοδευτική. Και πιθανότατα, αν είναι μεγάλη, ελάχιστοι θα μπουν στον κόπο να τη διαβάσουν. Το άλφα και το ωμέγα, λοιπόν, εδώ είναι οι φωτογραφίες σας: Όσο καλύτερες, και πιο ενδιαφέρουσες, τόσο περισσότερες οι «καρδούλες», τα likes σας δηλαδή. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως χρειάζεται να είστε επαγγελματίας φωτογράφος για να έχετε έναν επιτυχημένο λογαριασμό στο Instagram.

Editing, editing, editing

Η αρχική επιτυχία του Instagram οφειλόταν στο γεγονός πως ομορφαίνει τις φωτογραφίες μας –και το κάνει πανεύκολα, με το πάτημα μερικών κουμπιών. Τις φωτίζει, τις ζωντανεύει, τους προσθέτει «ζεστασιά» και νοσταλγικό χρώμα, αν θέλετε –αν και αυτό το τελευταίο φορέθηκε τόσο πολύ όταν το ‘gram, που λένε κι οι μικροί, έκανε τα πρώτα βήματά του, που τελικά πάλιωσε και χρησιμοποιείται τελευταία όλο και λιγότερο.

Κάποια από τα δημοφιλέστερα φίλτρα τα έχουμε αναλύσει εδώ το μακρινό 2012. Καλύτερα, όμως, είναι να εντρυφήσετε στην άλλη δυνατότητα, το editing, και να πειραματιστείτε με τον φωτισμό (πατώντας τον ήλιο πάνω από την φωτογραφία σας και βλέποντας θαύματα να συμβαίνουν στη στιγμή), το saturation, το tilt shift, που εστιάζει σε ένα σημείο της εικόνας και «θολώνει» τα υπόλοιπα και το sharpen, που κάνει τις λεπτομέρειες να ξεχωρίζουν. Συμβουλές για να βγάζετε και να ποστάρετε όσο το δυνατόν καλύτερες φωτογραφίες στο Instagram έχουμε εδώ.

Σ’ ακολουθώ…

Όσο περισσότερους λογαριασμούς ακολουθείτε, τόσο περισσότερο θα εμπνέεστε και τόσο καλύτερες θα γίνονται με τον καιρό οι φωτογραφίες σας. Μπορείτε να αναζητήσετε λογαριασμούς με βάση το θέμα που σας ενδιαφέρει, ή να βρείτε συγκεντρωμένα σε παλιότερα θέματά μας ζωάκια, ταξιδιωτικά προφίλ, εικόνες από την Ελλάδα και fitness blogs που αξίζει να ακολουθήσετε.

Το hashtag ημών το επιούσιο

Αυτά τα #καγκελάκια που μπορεί να σας φαίνονται εκνευριστικά, είναι ο τρόπος να «μαζέψετε» περισσότερα likes για τις φωτογραφίες σας, αλλά και να βρείτε και να ακολουθήσετε θέματα, μέρη, ανθρώπους ή συνήθειες που σας ενδιαφέρουν. Πληκτρολογώντας στην αναζήτηση, για παράδειγμα, streets_in_athens, θα βρείτε στα αποτελέσματα και την ομώνυμη σελίδα, που ποστάρει μαγικές φωτογραφίες των δρόμων της Αθήνας άλλων Instagrammers που έχουν χρησιμοποιήσει κάτω από τη φωτογραφία τους το hashtag, αλλά και το ίδιο το hashtag. Αν το ακολουθήσετε, θα βλέπετε απευθείας όλες τις φωτογραφίες που «ταγκάρονται» με αυτό, και όχι μόνο εκείνες που ανεβάζει η ομώνυμη σελίδα. Αντίστοιχα, αν εσείς «ταγκάρετε» μια φωτογραφία σας #streets_in_athens θα τη δουν όλοι όσοι ακολουθούν το hashtag –και οι διαχειριστές της σελίδας, που θα τη μοιραστούν και θα σας κάνουν διάσημο αν τους αρέσει πολύ.

Για να δείτε ποια είναι τα δημοφιλέστερα hashtags, μπορείτε να γράψετε στην αναζήτηση το θέμα που σας ενδιαφέρει (π.χ. Athens, travel, fitness, animal, cute κλπ), να επιλέξετε “tags” και να δείτε κάτω από κάθε προτεινόμενο τον αριθμό των φωτογραφιών στις οποίες αντιστοιχεί. Όσο περισσότερα χρησιμοποιείτε (τα γράφετε στη λεζάντα ή καλύτερα στα σχόλια των φωτογραφιών σας, για να μην «μπουκώνουν» οι λεζάντες σας) τόσο περισσότερος κόσμος βλέπει τις φωτογραφίες σας, και τόσο περισσότερα likes μαζεύετε.

Για να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε, ορίστε μερικά από τα δημοφιλέστερα tags για τα αθηναϊκά και τα ελληνικά τοπία/ ταξίδια/ θέματά σας: #life_greece #greecetravelgr1_ #travel_drops #urban_greece #greecestagram #visitgreece #instagreece #loves_greece_ #naturelover_gr #wu_athens #wu_greece #ig_athens #greecelover_gr #ig_thessaloniki #sunset_greece #welovegreece_ #mykonos #santorini #perfect_greece #great_captures_greece #in_athens #ig_greekshots #reasonstovisitgreece #greeklife #visual_heaven #vintage_greece #ae_bnw #bw_greece Ναι, μπορείτε να τα κάνετε copy-paste όλα μαζί, όπως είναι, σε σχόλιο κάτω από την επόμενη φωτογραφία που θα ποστάρετε –όχι κάτω από μια παλιά σας φωτογραφία, δεν έχει πολύ νόημα, καθότι οι φωτογραφίες εμφανίζονται με χρονολογική σειρά στα feeds του κόσμου.

Να σου πω ένα story…

Εκτός από τις φωτογραφίες, το Instagram έχει τελευταία και μια μανία που λέγεται stories: Είναι αυτά τα κυκλάκια που βλέπετε πάνω-πάνω στην αρχική οθόνη, και αν τα πατήσετε ανοίγουν είτε ένα βίντεο, είτε μια φωτογραφία, συνήθως με γράμματα πάνω της. Σε αντίθεση με τις φωτογραφίες, τα stories δεν αποθηκεύονται στο προφίλ σας –μένουν «στον αέρα» 24 ώρες και μετά εξαφανίζονται– και επίσης δεν παίρνουν likes. Το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος που βλέπει το story σας είναι να σας στείλει προσωπικό μήνυμα. Μπορείτε, ωστόσο, εσείς που ανεβάσατε το story να απολαύσετε μια λίστα των ανθρώπων που το είδαν –γι’ αυτό προσοχή, δεν ανοίγουμε stories ανθρώπων που δεν θέλουμε για οποιονδήποτε λόγο να ξέρουν ότι ασχολούμαστε με το άτομό τους. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v