Παιχνίδια και γρίφοι για να ακονίσετε το μυαλό σας

Παρατηρητικότητα, μνήμη, ταχύτητα, συγκέντρωση. Δέκα διασκεδαστικά και έξυπνα παιχνίδια για… νου υγιή.
Παιχνίδια και γρίφοι για να ακονίσετε το μυαλό σας
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Δεν λέμε, καλή η σωματική εκγύμναση όμως μια στο τόσο οφείλουμε να γυμνάζουμε πέρα από το μυϊκό μας σύστημα και το… εγκεφαλικό. Παρακάτω συγκεντρώνουμε γρίφους και παιχνίδια που υπόσχονται να κρατήσουν το μυαλό σας σε εγρήγορση, ενώ ταυτόχρονα θα σας διασκεδάσουν.

Πες το χρώμα
Το συγκεκριμένο παιχνίδι ονομάζεται Stroop Test και έχει σκοπό να τεστάρει την ικανότητα σας να παραμείνετε συγκεντρωμένοι. Προσπαθήστε να διαβάσετε δυνατά το χρώμα από το οποίο αποτελείται η κάθε λέξη στην παρακάτω φωτογραφία (και όχι την ίδια την λέξη), όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Δοκιμάστε το αρκετές φορές για να δείτε αν βελτιωθήκατε.


Πόσες πάσες;
Στο παρακάτω βίντεο των σπουδαίων ψυχολόγων Κρις Τσάμπρις και Νταν Σίμονς καλείστε να βρείτε πόσες συνολικά πάσες ανταλλάσουν με την μπάλα του μπάσκετ οι παίκτες. Πόσο συγκεντρωμένοι είστε; Δείτε το βίντεο.



Πόσες πάσες μετρήσατε; Την απάντηση θα τη βρείτε στο τέλος του κειμένου, όμως σκοπός του τεστ δεν είναι (μόνο) αυτός. Οι δύο ψυχολόγοι ήθελαν να δουν κατά πόσο όταν η προσοχή μας είναι εστιασμένη αλλού, μπορούμε να παρατηρήσουμε αναπάντεχα γεγονότα. Ποια γεγονότα εννοούμε; Και αυτά στο τέλος του κειμένου.

Βρες τον αριθμό που λείπει
Στον παρακάτω πίνακα, κάθε σειρά ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο αριθμών. Προσπαθήστε να αποκωδικοποιήσετε το μοτίβο και να συμπληρώσετε τον αριθμό που λείπει. Για επιπλέον δυσκολία, μπορείτε να μετρήσετε πόσο χρόνο σας πήρε να λύσετε το πάζλ και μετά να το δώσετε σε κάποιον φίλο σας για να δείτε αν μπορεί να το λύσει γρηγορότερα. Ο χαμένος… σουβλίζει το αρνί. Η απάντηση στο τέλος του κειμένου.



Μπορείτε να φτάσετε το 2048;

Πρόκειται για ένα πρόσφατο παιχνίδι – κόλλημα, από τον προγραμματιστή Gabriele Cirulli, το οποίο συνδυάζει στρατηγική και λίγη τύχη. Σκοπός του είναι να μετακινήσετε τα τετράγωνα με τους αριθμούς δεξιά-αριστερά ή πάνω-κάτω, διπλασιάζοντάς τα. Κάθε φορά που δύο τετραγωνάκια με τον ίδιο αριθμό ακουμπάνε, συγχωνεύονται σε ένα, διπλασιάζοντας τον αριθμό του πλακιδίου. Στόχος είναι να φτάσετε να έχετε μέσα σε ένα πλακίδιο τον αριθμό 2048. 

Παίξτε το εδώ ή κατεβάστε το στο κινητό σας από εδώ.

Πώς είναι τα αντανακλαστικά σας;
Μια πολύ απλή, αλλά τελικά δύσκολη, άσκηση που τεστάρει και βελτιώνει τα βασικά αντανακλαστικά του μυαλού μας. Μπείτε εδώ και πατήστε start. Μόλις το τετραγωνάκι αλλάξει χρώμα, πρέπει να κάνετε κλικ πάνω του. Αλλά να το κάνετε μέσα σε 0,20 δευτερόλεπτα.

Η ασημένια σφαίρα
Για να εξασκήσετε την δημιουργικότητα του εγκεφάλου σας, δοκιμάστε να παίξετε το παιχνίδι της ασημένιας σφαίρας. Μην περιμένετε θεαματικά γραφικά και ενδιαφέρον storyline – πρόκειται απλώς για μια μπάλα την οποία πρέπει να οδηγήσετε στο σωστό σημείο, μετακινώντας κουτιά και αποφεύγοντας εμπόδια. Παίξτε το εδώ.

NotPron
Το χαρακτηρίζουν ως το «πιο δύσκολο παιχνίδι γρίφων στο Internet» και δεν έχουν… άδικο. Στο παιχνίδι θα χρειαστεί να ανοίξετε τους «ορίζοντές» σας και να χρησιμοποιήσετε ότι clue υπάρχει στην κάθε οθόνη ώστε να καταφέρετε να περνάτε συνεχώς τα επίπεδα. Εσείς μέχρι ποιον αριθμό μπορείτε να φτάσετε; Παίξτε το εδώ.

Απόδραση από το δωμάτιο
Τέσσερα δωμάτια, τέσσερα «κολληματικά» παιχνίδια σκέψης και παρατηρητικότητας, αμέτρητες ώρες σπαζοκεφαλιάς, ένας στόχος: να βγείτε από το δωμάτιο χρησιμοποιώντας αντικείμενα τα οποία θα βρείτε μέσα σε αυτό. Παίξτε το White Chamber εδώ, το Crimson Room εδώ, το Viridian Room εδώ και το Blue Chamber εδώ.

Λύσεις:
* Οι παίκτες ανταλλάσουν συνολικά 15 πάσες, όμως τον… γορίλλα τον είδατε; Σχεδόν οι μισοί από όσους έχουν συμμετέχει στο «πείραμα» αυτό, δεν βλέπουν τον γορίλλα, ο οποίος εμφανίζεται για περίπου 9 δευτερόλεπτα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται αντιληπτική τύφλωση (perceptual blindness) και εμφανίζεται όταν η προσοχή κάποιου είναι στραμμένη σε ένα συγκεκριμένο σημείο του οπτικού κόσμου γύρω του, εν προκειμένω στις πόσες πάσες ανταλλάσουν οι παίκτες.

* (7x4)-8 = 20 και (3x9)-7 = 20 και (3x8)-4 = 20, επομένως ο αριθμός που λείπει είναι το 3.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v