ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗHOBBIES

11 λόγοι που αγαπάμε να διαβάζουμε βιβλία

Μας ταξιδεύουν, γιατρεύουν την άγνοια, μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους και άλλοι οκτώ λόγοι που λατρεύουμε τις σελίδες των βιβλίων.

11 λόγοι που αγαπάμε να διαβάζουμε βιβλία

του Γιώργου Κόκουβα

Είναι μια τυπική ημέρα στη ζωή μας: Θα ενημερωθούμε στο διαδίκτυο. Θα τσεκάρουμε τα email μας. Θα δικτυωθούμε με τις ώρες στα social media. Θα κατεβάσουμε σειρές, θα δούμε τηλεόραση, θα απολαύσουμε ταινίες. Θα βρούμε πολλούς τρόπους να κρατήσουμε απασχολημένο τον εγκέφαλό μας. Αλλά πάντα, θα φροντίσουμε να έχουμε χρόνο στην ημέρα μας για ένα καλό βιβλίο.

Υπάρχουν εκατοντάδες λόγοι που δεν αποχωριζόμαστε την συνήθεια της ανάγνωσης. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τους 11 κυριότερους, για τους οποίους αγαπάμε τα βιβλία.

*Γιατί γιατρεύουν την άγνοια
Ένα motto που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αναφέρει πως «τα ταξίδια θεραπεύουν τον ρατσισμό και τα βιβλία τον φασισμό». Κι εμείς επαυξάνουμε, θεωρώντας πως αν ο καθένας από όσους ασπάζονται ρατσιστικά στερεότυπα ή προσχωρούν σε νεοναζιστικά μορφώματα διάβαζε συστηματικά από μικρός, δύσκολα θα έμενε με στενούς διανοητικούς ορίζοντες.

*Για την μυρωδιά του τυπωμένου χαρτιού
Είναι ο λόγος που δυσκολευόμαστε να αποδεχθούμε ακόμη απόλυτα την μετάβαση από το τυπωμένο χαρτί στο e-book: Το άρωμα που αναδίδουν οι σελίδες ενός –παλιού ή καινούριου- βιβλίου είναι το δικό μας… «εξαρτησιογόνο».

*Γιατί μερικές φορές, το βιβλίο είναι η καλύτερη παρέα
Είτε στο τραπεζάκι ενός café με αχνιστό καφεδάκι, είτε ένα χειμωνιάτικο βράδυ μπροστά στο αναμμένο τζάκι, είτε στις διακοπές, ακόμη κι αν είσαι μόνος – ή θέλεις να μείνεις μόνος – το βιβλίο μπορεί να σου κρατήσει την καλύτερη παρέα.

*Γιατί μπορεί να γεμίσει με τον πιο δημιουργικό τρόπο τον «χαμένο χρόνο»
Είναι το εικοσάλεπτο που σπαταλάμε κάθε μέρα στο μετρό προς τη δουλειά. Είναι η ημίωρη αναμονή στον γιατρό ή σε μια δημόσια υπηρεσία ή οι ώρες στο κρεβάτι που δεν μας παίρνει ο ύπνος και στριφογυρνάμε. Είναι το εξάωρο ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τρένο ή η μια πτήση προς το εξωτερικό. Όλες αυτές οι ώρες είναι φαινομενικά χαμένες. Εκτός κι αν έχεις μαζί σου ένα βιβλίο.

*Γιατί μέσα από το ξεφύλλισμα ζούμε… δεύτερες ζωές
Διαβάζοντας ένα ωραίο μυθιστόρημα, παίρνουμε γεύση από εμπειρίες που δεν θα είχαμε ποτέ την ευκαιρία να ζήσουμε στην πραγματικότητα. Ένα ταξιδιωτικό βιβλίο μας πηγαίνει σε μέρη που ακόμη δεν έχουμε επισκεφθεί. Και μια ποιητική συλλογή μας επιτρέπει να βρούμε το ιδανικό μέσο διαφυγής από την πραγματικότητα.

*Γιατί αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να πιάσουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση
Αν μια νέα γνωριμία ξεκινά με αφορμή ένα βιβλίο ή τον αγαπημένο σας συγγραφέα, αυτό ίσως είναι η καλύτερη εγγύηση για αυτή τη σχέση/φιλία. Τουλάχιστον καλύτερη και πιο ουσιώδης εγγύηση από το να γνωριστείτε επί παραδείγματι με κάποιον επειδή φορούσατε αποκαλυπτικό ντεκολτέ ή επειδή οδηγείτε ακριβό αυτοκίνητο.

*Γιατί μας μαθαίνουν να εκφραζόμαστε καλύτερα
Κάποιοι άλλοι φρόντισαν να γράψουν χιλιάδες λέξεις για τα μάτια σας, και σίγουρα σε αυτές τις λέξεις συμπεριλαμβάνονται και κάποιες που δεν γνωρίζατε ως τώρα. Σε αυτές τις σελίδες υπάρχουν εκφράσεις, μύθοι, παροιμίες, τρόποι ομιλίας, ανάλυσης και επιχειρηματολογίας με τους οποίους δεν ήσασταν εξοικειωμένοι. Σχολείο τσέπης, σαν να λέμε.

*Γιατί ποτέ δεν τελειώνουν
Όσο βιβλιοφάγος κι αν είναι κανείς, πάντα θα υπάρχει ανεξάντλητο απόθεμα αριστουργημάτων (ή λιγότερο αριστουργημάτων) για να περάσει από ένα οπισθόφυλλο στο επόμενο εξώφυλλο. Και, το ακόμη καλύτερο, δεν είναι ακριβό χόμπι. Ακόμη κι αν αυτή την περίοδο δεν έχετε χρήματα για μια καινούρια έκδοση, οι δανειστικές βιβλιοθήκες, τα ράφια των φίλων σας, οι πάγκοι των bookcrossers είναι εκεί για δωρεάν ανεφοδιασμό.

*Γιατί καταπολεμούν το άγχος
Ο καλύτερος τρόπος να εκτονωθεί η ένταση μιας ολόκληρης ημέρας, η αναπνοή να ξαναβρεί τους ήρεμους ρυθμούς της και το στρες να μειωθεί αισθητά είναι, πέρα από το τσάι, η ιεροτελεστία του να πιάσεις τον σελιδοδείκτη και να πραγματοποιήσεις την μαγική μετάβαση στον σύμπαν που έχει χτίσει ως τώρα ο συγγραφέας.

*Γιατί δημιουργούν περισσότερες εικόνες και από μια ταινία
Μια κινηματογραφική ταινία προβάλλει 24 εικόνες το δευτερόλεπτο. Καλό «σκορ», αλλά είμαστε σίγουροι πως με ένα καλό βιβλίο και την κατάλληλη γραφή, η φαντασία μας μπορεί να γεννήσει πολύ περισσότερες. Και μπορεί να λένε πως μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, αλλά κανείς δεν ανέφερε ποτέ πόσα εκατομμύρια εικόνες γεννούν με την σειρά τους αυτές οι χίλιες λέξεις.

*Γιατί μας κρατούν σε πνευματική εγρήγορση
Μας βάζουν να σκεφτόμαστε τι θέλει να πει ο… ποιητής, πόσα επίπεδα κρύβονται πίσω από την αφήγηση, τι θα κάναμε αν ήμασταν στη θέση του ήρωα, πώς βιώσαμε το ίδιο πράγμα σε κάποιο σημείο της ζωής μας, γιατί αντέδρασε έτσι ο χαρακτήρας του βιβλίου, πού μπορεί να το πάει η πλοκή, ποιος είναι ο δολοφόνος… Χιλιάδες σκέψεις, χιλιάδες ερμηνείες, χιλιάδες τρόποι να κρατήσουμε κοφτερό το μυαλό μας, με μόνο όπλο… το χαρτί.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Υπάρχεις μόνο αν είσαι ελεύθερος να κάνεις πράγματα χωρίς προφανή στόχο, χωρίς αιτιολογία και, πάνω απ’ όλα, έξω από τη δικτατορία των πεποιθήσεων κάποιου άλλου."

Nassim Nicholas Taleb, Αμερικανολιβανέζος οικονομολόγος

  • 323 π.Χ. - Πεθαίνει ο Αλέξανδρος ο Μέγας, ο βασιλιάς των Μακεδόνων και κατακτητής της Περσικής Αυτοκρατορίας.
    1926 - Πεθαίνει ο Αντόνιο Γκαουντί, ο Καταλανός αρχιτέκτονας, που "στόλισε" τη Βαρκελώνη.
    1967 - Σαν σήμερα λήγει ο Πόλεμος των Έξι Ημερών με συμφωνία ανακωχής μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2