Κουίζ: Πόσα γνωρίζετε για τα μυθικά όντα;

Πόσα πραγματικά γνωρίζετε για τα μεγαλύτερα μυθικά όντα; Δέκα ερωτήσεις για δυνατούς και… φανταστικούς λύτες, στο πιο παράξενο κουίζ.
Κουίζ: Πόσα γνωρίζετε για τα μυθικά όντα;
Μινώταυρος, Κθούλου, Κράκεν, Σκύλλα, Μέδουσα, Γκόλεμ. Τα μυθικά όντα που γεννήθηκαν από θρύλους και παραδόσεις του κόσμου είναι πραγματικά αμέτρητα. Η τεράστια ποικιλία τους είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη φαντασία και δημιουργία. 

Για τους λάτρεις του φανταστικού, οι παρακάτω ερωτήσεις πιθανώς να είναι «ευκολάκια». Για όλους τους υπόλοιπους, μια ευκαιρία να ανακαλύψετε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα μεγαλύτερα μυθικά όντα του κόσμου. 

1. Ποια θεωρείται ως η μητέρα του Μινώταυρου;
α. Αφροδίτη
β. Αριάδνη
γ. Πασιφάη
δ. Κλυταιμνίστρα

2. Σε ποια «ράτσα» οντοτήτων ανήκει το τέρας Κθούλου της Λαβκραφτικής λογοτεχνίας;
α. Στους εξωδιαστασιακούς
β. Στους εξωπραγματικούς
γ. Στους μεγάλους παλαιούς
δ. Στους χταποδόμορφους

3. Πόσα κεφάλια είχε η Σκύλλα;
α. 3
β. 9
γ. 10
δ. 5

4. Σε ποια περιοχή υπάρχει περίπτωση να συναντήσουμε ένα Γέτι;
α. Στα Ιμαλάϊα
β. Στην Κοιλάδα του Θανάτου
γ. Στο Έβερεστ
δ. Στο Κιλιμάντζαρο

5. Τι τέρας ήταν η Μέδουσα;
α. Σειρήνα
β. Γοργόνα
δ. Κάργια
ε. Σκύλλα

6. Από ποια ζώα αποτελείται το σώμα της Χίμαιρας;
α. Άλογο, τίγρη, φίδι
β. Τράγο, δράκο, φίδι
γ. Λιοντάρι, κατσίκα, φίδι
δ. Λιοντάρι, δράκο, άλογο

7. Από πιο θρυλικό τέρας είναι επηρεασμένες οι μορφές του Σούπερμαν και του Χαλκ;
α. Λεβιάθαν
β. Αββαδών
γ. Γκόλεμ
δ. Κύκλωπας

8. Ποια από τα παρακάτω μυθικά τέρατα ΔΕΝ ήταν παιδί της Έχιδνας;
α. Η Λερναία Ύδρα
β. Η Χίμαιρα
γ. Ο Κέρβερος
δ. Η Σκύλλα

9. Από ποια από τις παρακάτω… σωματικές λειτουργίες προέρχεται η λέξη «pumpernickel», η οποία αποτελεί ονομασία δημοφιλούς γερμανικού ψωμιού σίκαλης;
α. Την ανάσα του Τρολ
β. Το ρέψιμο του Νάνου
γ. Τα αέρια του Γκόμπλιν
δ. Τον λόξυγκα ενός Elf

10. Ποια από τα παρακάτω «ζιζάνια» έχουν τις ρίζες τους στον 20ο αιώνα;
α. Τα Γκρέμλιν
β. Τα Γκόμπλιν
γ. Τα Ξωτικά
δ. Οι Νάνοι

Απαντήσεις

1γ: Πριν ο Μίνωας γίνει βασιλιάς ζήτησε από το θεό Ποσειδώνα ένα σημάδι που να αποδεικνύει ότι αυτός, και όχι ο αδερφός του, έπρεπε να ανέβει στο θρόνο. Ο θεός έστειλε έναν όμορφο λευκό ταύρο και ζήτησε από το Μίνωα να θυσιάσει αυτόν τον ταύρο στον ίδιο. Ο Μίνωας όμως αντί για αυτόν θυσίασε έναν άλλο ταύρο, ελπίζοντας ότι ο θεός δε θα το προσέξει. Ο Ποσειδώνας όμως κατάλαβε τι είχε γίνει, εξοργίστηκε, και έκανε τη γυναίκα του Μίνωα Πασιφάη να ερωτευτεί τον ταύρο. Η γυναίκα δεν μπορούσε να ικανοποιήσει το πάθος της και ζήτησε βοήθεια από το μηχανικό Δαίδαλο. Αυτός κατασκεύασε ένα κενό ομοίωμα αγελάδας, η Πασιφάη μπήκε μέσα σε αυτό και ο ταύρος ξεγελάστηκε και ζευγάρωσε μαζί της. Από την ένωση αυτή γεννήθηκε ο Μινώταυρος. 

2γ: Ο Κθούλου είναι μια μυθική και ακατανίκητη θεότητα, δημιούργημα της αχαλίνωτης φαντασίας του αμερικανού συγγραφέα φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου και επιστημονικής φαντασίας Χάουαρντ Λάβκραφτ. Μαζί με μερικές ακόμα θεότητες, υποδεέστερες του όμως, ανήκει σε μια κατηγορία όντων που ονομάζονται Μεγάλοι Παλαιοί. Αυτοί ήρθαν στη Γη εκατομμύρια χρόνια πριν την εμφάνιση του ανθρώπου και έχτισαν τεράστιες πολιτείες στην Ανταρκτική και στα βάθη της θάλασσας. Μερικοί από τους Μεγάλους Παλαιούς λατρεύτηκαν ως Θεότητες, τόσο στη Γη όσο και σε άλλους πλανήτες αλλά επειδή ως οντότητες ήταν εξαιρετικά κακόβουλες, οι Πρεσβύτεροι Θεοί τους εξόρισαν μακριά, σε άλλες διαστάσεις, όπου περιμένουν υπομονετικά να έρθουν τα Άστρα στη σωστή τους θέση, για να ανοίξουν οι πύλες της φυλακής τους και να γυρίσουν ξανά. 

3β: Η Σκύλλα είναι θηλυκό τέρας της ελληνικής μυθολογίας και θεωρείται θυγατέρα του Ποσειδώνα και της Γαίας. Κατοικούσε στην ευρωπαϊκή ακτή του πορθμού του Βοσπόρου Στην ασιατική ακτή κατοικούσε ένα άλλο τέρας, η Χάρυβδη. Είχε έξι λαιμούς και άρπαζε αντίστοιχους ναυτικούς από τα διερχόμενα πλοία. Τόσο η Χάρυβδη όσο και η Σκύλλα εμπλέκονται στους μύθους του Οδυσσέα και των Αργοναυτών, οι οποίοι πέρασαν από τα στενά αυτά με μικρές απώλειες, γιατί η Ήρα παρακάλεσε τον Ποσειδώνα να την κοιμίσει καιτην ίδια  και την Χάρυβδη. Είχε εννέα κεφάλια που έμοιαζαν με σκύλου, εξ ού και το όνομά της. 

4α: Το Γιέτι είναι ένα τέρας, το οποίο πιστεύεται ότι κατοικεί στην περιοχή του Νεπάλ και του Θιβέτ. Εμφανίστηκε σύμφωνα με τον μύθο τον 19ο αιώνα και οι θρύλοι της περιοχής το παρουσιάζουν τριχωτό, με μακρύ, καστανοκόκκινο τρίχωμα σε ολόκληρο το ψηλό, πιθηκοειδές σώμα του. Τα χέρια του κρέμονται μέχρι τα γόνατα και το πρόσωπο του είναι ανθρωπόμορφο, με κωνοειδές κρανίο και μυτερά αυτιά.

5β: Η Μέδουσα στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ως μία από τις τρεις Γοργόνες. Οι άλλες δύο ήταν η Σθενώ και η Ευρυάλη. Από τις τρεις αυτές αδελφές η Μέδουσα ήταν η θνητή, αλλά και η κυρίως Γοργόνα γύρω από την οποία πλέκονται οι διάφοροι μύθοι. Ήταν τόσο όμορφη που ο Ποσειδώνας ήθελε να ενωθεί μαζί της. Έτσι, μεταμορφωμένος σε άλογο βρέθηκε σε επαφή μαζί της, στον ιερό χώρο της Αθηνάς. Η θεά, εξοργισμένη με το γεγονός, δεν μπορούσε να έρθει σε ρήξη με τον Ποσειδώνα και έτσι ξέσπασε πάνω στη Μέδουσα. Την μεταμόρφωσε σε απεχθές τέρας, που αντί για μαλλιά είχε φίδια. Η ασχήμια της ήταν τέτοια, που όποιος την κοιτούσε στο πρόσωπο πέτρωνε. 

6γ: Στην ελληνική μυθολογία η Χίμαιρα ήταν ένα τέρας που εξέπνεε φωτιά, είχε σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού, και ουρά που κατέληγε σε φίδι. Σύμφωνα με άλλες περιγραφές, είχε περισσότερα από ένα κεφάλια, συνήθως τρία (κεφαλή λέοντα, κατσίκας και δράκοντα). 

7γ: Σύμφωνα με τον «πατέρα των graphic novels» Γουίλ Αϊσνερ, ο Σούπερμαν είναι μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή του Γκόλεμ, ενός πήλινου ειδωλίου φτιαγμένου, σύμφωνα με έναν εβραϊκό θρύλο του 16ου αιώνα, από έναν ραββίνο για να προστατεύει τους Εβραίους της Πράγας. Αν στο μέτωπο αυτής της κούκλας έγραφε κάποιος την εβραϊκή λέξη emet (αλήθεια), το αγαλματίδιο ζωντάνευε και ήταν άτρωτο μέχρι να σβήσει κάποιος από τη λέξη emet το αρχικό e ( met στα εβραϊκά σημαίνει θάνατος). 

8δ: Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η Έχιδνα, ήταν το τέρας που υπήρξε η μητέρα των σημαντικότερων τεράτων της μυθολογίας: Όρθος, Κέρβερος, Λερναία Ύδρα, Χίμαιρα, Σφίγγα και Λιοντάρι της Νεμέας. 

9γ: Η δυσκολία στην πέψη αυτού του συγκεκριμένου είδους ψωμιού, έκανε τους γερμανούς να το ονομάσουν «κλανιά» (Pumpern) του Νικόλα (Nickel), ένα όνομα το οποίο στη μυθολογία συνοδεύει τα Γκόμπλιν και τους δαίμονες. 

10γ: Ο όρος «Γκρέμλιν» αναφέρεται για πρώτη φορά μεταξύ οδηγών αεροσκαφών το 1920, σε μια προσπάθεια να περιγραφεί με slang τρόπο η ανεξήγητη βλάβη σε μηχανικά μέρη ενός αεροσκάφους. Έριχναν λοιπόν το φταίξιμο σε κάτι μικρά και ταραχοποιά τερατάκια , τα οποία ονόμασαν έτσι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v