«Ακριβά» σπορ: Πόσο κοστίζουν σήμερα;

Γκολφ, τένις, ιππασία: Τρία αθλήματα τα οποία ανέκαθεν είχαν συνδέσει το όνομά τους με την κοινωνική «ελίτ», κυρίως εξαιτίας του μεγάλου τους κόστους. Πόσο κοστίζει σήμερα η ενασχόληση με αυτά, τόσο σε επίπεδο μαθημάτων όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού;
«Ακριβά» σπορ: Πόσο κοστίζουν σήμερα;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αν και ο όρος «ακριβό σπορ» είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό (ακόμα και μια ετήσια συνδρομή σε γυμναστήριο σήμερα θεωρείται πολυτέλεια), υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα ορισμένα αθλήματα ή χόμπι τα οποία έχουν συνδέσει το όνομά τους με τις ανώτερες εισοδηματικά τάξεις. Ή τουλάχιστον έτσι ήταν τα πράγματα πριν από μερικά χρόνια, όταν και το σύννεφο της κρίσης δεν είχε γίνει αρκετά… γκρι για να προκαλέσει καταιγίδα. Θέλοντας να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας, βάλαμε στο στόχαστρο τρία κατ’ εξοχήν «χάι» αθλήματα και μιλώντας με εκπαιδευτές, καθηγητές και σωματεία ζητήσαμε να μάθουμε το κατά μέσο όρο κόστος των μαθημάτων, αλλά και του αναγκαίου εξοπλισμού.

Γκολφ: Χόμπι για λίγους (;) 

Με μια ιστορία πέντε σχεδόν αιώνων, το γκολφ έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα, καθώς προσφέρει ήπια άσκηση, παίζεται σε ειδυλλιακό περιβάλλον και αποτελεί την ιδανική λύση για όσους θέλουν να συνδυάσουν ένα ευχάριστο διάλειμμα από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας με την ψυχαγωγία και τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Ο αρχάριος ξεκινά συνήθως με ιδιαίτερα μαθήματα και όταν φτάσει σε ένα επίπεδο όπου μπορεί να πάρει handicap (ένας αριθμός που συμβολίζει το επίπεδο της ικανότητάς του) και ο καθηγητής κρίνει ότι μπορεί να συμμετέχει σε αγώνες, τότε μπορεί να γίνει μέλος κάποιου ομίλου και να αποκτήσει καρτέλα όπου αναγράφεται το επίσημο πλέον handicap του, οι συμμετοχές του σε αγώνες, οι επιδόσεις του κτλ.

Κόστος μαθημάτων: Στην Αθήνα, το μοναδικό γήπεδο γκολφ βρίσκεται στην Γλυφάδα, όπου και στεγάζεται ο Όμιλος Γκολφ Γλυφάδας Αθηνών. Τα ατομικά μαθήματα γίνονται με επαγγελματία προπονητή και κοστίζουν 40€ για 45 λεπτά, ενώ για τα πρώτα δέκα μαθήματα ο εξοπλισμός παρέχεται από τον καθηγητή. Από εκεί και πέρα, για το κόστος ενοικίασης του γηπέδου για όσο χρόνο χρειαστεί ώστε να «πετύχει» τις εννιά τρύπες ανέρχεται στα 50€ και για τις δεκαοκτώ στα 62€. Υπάρχει βέβαια και η ετήσια συνδρομή, η οποία εξασφαλίζει απεριόριστες επισκέψεις και η οποία ανέρχεται στα 2050€ για ένα άτομο και 3300€ για ζεύγος (*). Η εξάμηνη ατομική συνδρομή ανέρχεται στα 1680€. Για τους δημότες Γλυφάδας υπάρχει έκπτωση 20%. Σημειώστε πως για να εισέλθετε στο γήπεδο κανονικά, θα πρέπει να έχετε πάρει handicap (βλ. παραπάνω). Μέχρι τότε, μπορείτε να περιορίσετε το παιχνίδι σας στο γήπεδο προπόνησης (είσοδος 13€).

* Οι αναγραφόμενες τιμές, όπως πληροφορηθήκαμε, θα αλλάξουν από την επόμενη εβδομάδα, με νέα πιο οικονομικά πακέτα.

Κόστος εξοπλισμού: Η ενοικίαση ενός σετ μπαστουνιών (14 για την ακρίβεια) κοστίζει περίπου 30€ για όλη την μέρα, το καροτσάκι για την μετακίνησή τους 10€, ενώ αν ο ενδιαφερόμενος χρειαστεί όχημα για την μετακίνησή του, η ενοικίασή του κοστίζει περί τα 20€. Τώρα για καινούργια μπαστούνια, οι τιμές ποικίλουν και ξεκινούν από 250€ μέχρι και 1500€ ανά σετ. Οι τιμές αφορούν το κατάστημα Pro Shop στο γήπεδο γκολφ της Γλυφάδας.

Περισσότερες πληροφορίες για το γκολφ εδώ.

Ιππασία: Το «ευγενέστερο» γίνεται προσιτό 

H ιππασία έχει αρκετά μεγάλη απήχηση για τα δεδομένα της χώρας μας και με συνεχώς αναπτυσσόμενους ομίλους, οι οποίοι -επίσημοι και μη- φτάνουν περίπου τους εξήντα. Είναι άλλωστε τέτοια η σχέση που αναπτύσσει ο αναβάτης με το άλογο που, όπως μας είχε περιγράψει σε παλαιότερο άρθρο ο επαγγελματίας αναβάτης Μιχάλης Τσιριγώτης, δύσκολα μπορεί να περιγραφεί με λέξεις η ομορφιά των συναισθημάτων που νοιώθει. Στους ιππικούς ομίλους της χώρας μπορεί κανείς να εκπαιδευθεί σε προγράμματα ιππασίας, είτε είναι αρχάριος είτε όχι, και να απολαύσει το μοναδικό αυτό άθλημα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και αγροκτήματα, με έμπειρο προσωπικό, εκπαιδευμένα άλογα και φυσικές διαδρομές και μονοπάτια. 

Περισσότερες πληροφορίες για την ιππασία εδώ και για τους ιππικούς ομίλους εδώ.

Κόστος μαθημάτων: Όπως και στα περισσότερα αθλήματα, οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με τη περιοχή που βρίσκεται η σχολή και τις προσφερόμενες εγκαταστάσεις. Ενδεικτικά, στη Σχολή Ιππασίας Τατοΐου, όπως μας πληροφορεί ο κ. Δημήτρης Ιδράκος, υπεύθυνος της σχολής, για μάθημα διάρκειας 40 λεπτών το κόστος είναι 20€ και συνήθως γίνεται σε ομάδες των δύο ατόμων, ενώ το πακέτο των δέκα μαθημάτων κοστίζει 170€.

Κόστος εξοπλισμού: Το καπέλο, απαραίτητο για την ιππασία, κοστίζει περί τα 50€ καινούργιο, τα τσαπς (προστατευτικά για τα πόδια) και τα μποτάκια κοστίζουν γύρω στα 90€ και το παντελόνι ιππασίας 50€. Αν τώρα κάποιος θέλει να πάρει δικό του άλογο, το κόστος κυμαίνεται από πέντε μέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ, ενώ η «συντήρησή» του σε μηνιαία βάση ανέρχεται περίπου στα 800€ τον μήνα.

Τένις: Από την «ελίτ» στον λαό

Για χρόνια παρεξηγημένο ως ”άθλημα των ελίτ”, το τένις λαμβάνει, τα τελευταία χρόνια, την αναγνώριση που του αξίζει και παίρνει, μέσω αυτής, την… εκδίκησή του συγκεντρώνοντας ολοένα και περισσότερους φανατικούς οπαδούς. Συνδυάζοντας την άσκηση με την ψυχαγωγία, το τένις αποτελεί εξαιρετικό άθλημα για κάθε φύλο και ηλικιακή ομάδα. Αερόβια άσκηση, που απαιτεί συγχρόνως δύναμη και ταχύτητα, ασκεί όλο το σώμα και «καίει» περίπου 400- 600 θερμίδες την ώρα, είναι ιδανικό για όσους θέλουν να γυμναστούν μακριά από τους τέσσερις τοίχους του γυμναστηρίου, και ταυτόχρονα να διασκεδάσουν.

Περισσότερα για το τένις σε παλαιότερο άρθρο.

Κόστος μαθημάτων: Το κόστος των μαθημάτων ξεκινά σε γενικές γραμμές από 25€ ανά μήνα στους κατά τόπους δήμους και φτάνει μέχρι τα 100€ ανά μήνα για ιδιαίτερα σε tennis clubs. Η τιμή ενοικίασης χώρου κυμαίνεται από 8€ ανά ώρα μέχρι 50€ ανά ώρα. Ενδεικτικά, στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών, το κόστος ενός ιδιαιτέρου είναι 40€, ενώ αν θέλετε να γίνετε μέλος και να χρησιμοποιείται απεριόριστα τα γήπεδα του ομίλου η ετήσια συνδρομή ανέρχεται στα 800€ και περιλαμβάνει την χρήση αποδυτηρίων, γυμναστηρίου κτλ.

Κόστος εξοπλισμού: Μια αξιοπρεπής ρακέτα για αρχάριο κοστίζει από 50€ έως 200€, ενώ τα μπαλάκια 10€ ανά τετράδα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v