Snowboard: Σανίδωσέ το!

Δυνατές χιονοδρομικές συγκινήσεις, σλάλομ, τούμπες, άλματα και εντυπωσιακές προσγειώσεις. Βάζουμε τα δύο μας πόδια σε μία σανίδα snowboard και μαθαίνουμε τα πάντα για το πιο freestyle χειμερινό σπορ.
Snowboard: Σανίδωσέ το!
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το χιόνι υποτάσσεται στα πόδια σου καθώς κατεβαίνεις την χιονισμένη πλαγιά. Τα σλάλομ αναγκαία για να παραμείνεις πάνω στη σανίδα: μια γέρνεις δεξιά, μια αριστερά, μια δεξιά, μια αριστερά. Το άλμα προαιρετικό, ίσως και επικίνδυνο, όμως με την κατάλληλη εμπειρία μπορείς να το επιχειρήσεις. Κάπως έτσι ανακαλύπτεις την πραγματική μαγεία του χειμερινού αυτού σπορ η οποία στηρίζεται σε μια και μόνο αίσθηση: την απόλυτη ελευθερία στο χιόνι.

Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να πιστεύει ότι το snowboard αποτελεί εξέλιξη του σκι, όμως η αλήθεια είναι πως το snowboard έχει άμεση σχέση με το skateboard και το surf. Το άθλημα γεννήθηκε πριν από σαράντα περίπου χρόνια στην Αμερική, όταν ο Tom Sims skateboarder από την Καλιφόρνια, σκέφτηκε να δοκιμάσει τη σανίδα του skate για να απολαύσει το χιόνι βάζοντας επάνω της δύο λουριά. Η αρχή είχε γίνει. Το 1965, φτιάχτηκε η πρώτη σανίδα, η οποία είχε την ονομασία Snurfer (συνδυασμός του Snow Surfer), ενώ το 1979 διεξήχθη στο Χειμερινό Πάρκο Πάντο του Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα Snurfing, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε snowboarding. 

Έτσι το snowboard έγινε μέσα σε λίγες δεκαετίες το αγαπημένο άθλημα όλων εκείνων, οι οποίοι είτε είχαν βαρεθεί το σκι είτε έψαχναν έναν τρόπο να συνδυάσουν την αγάπη τους για το surf ή το skateboard με την… παγωμένη γοητεία του χιονιού. Στο snowboard τα δύο πόδια είναι δεμένα σε μία σανίδα, η οποία «στρίβει» ανάλογα με τις κινήσεις και την μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος. Οι κινήσεις των χεριών παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αλλά και την ισορροπία του αναβάτη, ενώ για πολλούς ο έλεγχος της σανίδας είναι αρκετά δυσκολότερος σε σχέση με τα πέδιλα του σκι. Και οι τούμπες συχνό (και αναμενόμενο) φαινόμενο για τους αρχάριους.

Ο απαραίτητος εξοπλισμός

Η σανίδα, οι μπότες και οι δέστρες είναι ο βασικός εξοπλισμός για το snowboard
. Το μέγεθος της σανίδας είναι ανάλογο των κιλών, του ύψους και της ηλικίας του αναβάτη. Το μήκος της ξεκινά από ογδόντα εκατοστά και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δύο μέτρα. Για έναν αρχάριο, η σανίδα θα πρέπει να έχει μήκος περίπου 20 εκατοστά λιγότερα από το ύψος του. Επίσης, το καλύτερο είναι για αρχή να επιλέξετε μια σανίδα η οποία θα είναι φαρδιά και ελαστική.

Για μια καλή μεταχειρισμένη σανίδα υπολογίστε περί τα 150 με 200€, ενώ για μια καινούργια υπολογίστε από 250€ μέχρι και 1500€ ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου και τα υλικά. Τα υλικά της σανίδας καθορίζουν και τον παράγοντα flex (ελαστικότητα), ο οποίος μετριέται σε κλίματα από το ένα (πολύ μαλακή) μέχρι το δέκα (πολύ σκληρή). Οι πιο κοινές σανίδες είναι από δύο μέχρι τέσσερα flex, ενώ οι επαγγελματικές είναι από πέντε μέχρι έξι.

Σε γενικές γραμμές, αν σκοπεύετε να ασχοληθείτε εντατικά με το άθλημα, συμφέρει να αγοράσετε καινούργιο μοντέλο, το οποίο να είναι παλαιότερης χρονιάς. Η τιμή θα είναι σαφώς χαμηλότερη και η τεχνολογία δεν θα έχει αλλάξει. Κορυφαίες εταιρείες στην κατασκευή σανίδων για snowboard είναι μεταξύ άλλων οι Burton, Salomon, Ride, K2, Nitro, GNU, Oxygen και Option.

Οι μπότες χωρίζονται σε σκληρές (hard boots) και μαλακές (soft boots). Οι σκληρές είναι ιδανικές για αρχάριους, καθώς τους δίνουν καλύτερο έλεγχο στην σανίδα. Από την στιγμή που θα εξοικειωθείτε με το άθλημα, μπορείτε να αγοράσετε μαλακές μπότες. Οι σκληρές θυμίζουν αρκετά εκείνες του σκι, με τη διαφορά ότι είναι πιο κοντές στην βάση τους έτσι ώστε να μην εξέχουν από τη σανίδα. Δίνουν μεγαλύτερο έλεγχο στις στροφές και δεν απορροφούν κραδασμούς. Οι μαλακές μπότες θα πρέπει να είναι ακριβώς στο νούμερο του αναβάτη ή ελάχιστα πιο μικρές έτσι ώστε να συγκρατούν επαρκώς το πόδι. Οποιοδήποτε είδος και αν επιλέξετε, η αγορά μεταχειρισμένης μπότας δεν συνίσταται. Αφ’ ενός τίθεται θέμα υγιεινής αφετέρου η μπότα παίρνει την μορφή του ποδιού του αναβάτη και κατά κάποιον τρόπο είναι… πλασμένη για αυτόν. Για ένα περσινό μοντέλο μπότας οι τιμές κυμαίνονται από 100€ μέχρι 150€.

Οι δέστρες τέλος, είναι ο «συνδετικός κρίκος» ανάμεσα στις μπότες και την σανίδα και οι τιμές τους ξεκινούν από 100€ για ένα αξιοπρεπές καινούργιο μοντέλο.

Εκτός όμως από το βασικό εξοπλισμό, στο snowboard ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε και στον ρουχισμό. Το μπουφάν που θα επιλέξετε πρέπει να είναι λεπτό, ελαφρύ και συγχρόνως ζεστό. Τα παντελόνι αδιάβροχα και ζεστά, ενώ θα πρέπει να εφοδιαστείτε με κάποιο ισοθερμικό μπλουζάκι ή ακόμα και εσώρουχο. Τα γάντια θα πρέπει να είναι αδιάβροχα και ιδανικά να έχουν ειδικά προστατευτικά στους καρπούς.

Οι πρώτες τούμπες και τα πρώτα σλάλομ

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να ξεκινήσετε… αυτοδίδακτα την ενασχόλησή σας με το snowboard έχοντας κατά νου πως, σε γενικές γραμμές, το σώμα πρέπει να βρίσκεται σε πλάγια θέση με το «δυνατό» πόδι μπροστά στη σανίδα και πίσω το βοηθητικό, όμως το καλύτερο θα ήταν – στην αρχή τουλάχιστον – να απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο εκπαιδευτή snowboard για τα πρώτα σας σλάλομ.

Όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας διαθέτουν σχολές εκμάθησης snowboard. Υπολογίστε περί τα 40€ για ιδιαίτερο μάθημα μιας ώρας (συν 15€ για ενοικίαση εξοπλισμού αν δεν έχετε δικό σας) και 10€ ανά άτομο σε γκρουπ των δέκα ατόμων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την σχολή Πάππος – Μπαλντούμης στον Παρνασσό, τις σχολές Helmow Ski Team και 4 Seasons Outdoor, στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων και η Ακαδημία Happy Mountain, η οποία δραστηριοποιείται στα Χιονοδρομικά Κέντρα στο Σέλι, στο Καιμακτσαλάν και στα 3-5 Πηγάδια.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά της Ελλάδας σε παλαιότερο άρθρο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v