Paintball: H «χρωματιστή» τέχνη του πολέμου

Non stop δράση, επικές μονομαχίες, αδρεναλίνη στο μάξιμουμ, ομαδικό πνεύμα, στρατηγική και μπόλικο… χρώμα. Δύσκολα θα αντισταθείς σε έναν αγώνα (ή και περισσότερους) paintball. Συμβουλές, διευθύνσεις και τιμές για να ξεκινήσετε τις πρώτες σας «πολύχρωμες» μάχες.
Paintball: H «χρωματιστή» τέχνη του πολέμου
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Φοράς το προστατευτικό γιλέκο, στερεώνεις καλά την μάσκα στο πρόσωπό σου και παίρνεις στα χέρια σου το όπλο. Γεμίζεις «σφαίρες» και μπαίνεις μέσα στην πίστα μαζί με την ομάδα σου. Οι αντίπαλοι βρίσκονται στην άλλη άκρη της πίστας και έχουν ήδη αρχίσει να καταστρώνουν σχέδιο επίθεσης ή άμυνας. Δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος πως θα κινηθούν. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και εσύ με την ομάδα σου. Αποφασίζετε να κινηθείτε σε ομάδες των δύο και να τους επιτεθείτε από το πλάι. Ο διαιτητής του αγώνα φωνάζει «Βγάλτε τις ασφάλειες! Έτοιμοι; Πάμε!».

Η μάχη έχει αρχίσει και αναμένεται σκληρή. Κάπου στην μέση της και ενώ έχεις ήδη καλυφθεί πίσω από ένα εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο δεχόμενος βροχή από σφαίρες, αντιλαμβάνεσαι το προφανές: το paintball είναι εθισμός. Και μπορεί μετά το τέλος του γύρου να νιώσεις «κομμάτια», αλλά θα βρεις εύκολα τα σωματικά αποθέματα για να παίξεις και άλλον.

Από τα δάση στις πόλεις

Το paintball είναι σχετικά νέο άθλημα. Ήταν το 1980, όταν η Αμερικάνικη Δασοφυλακή ζήτησε από την Nelson Paint Company, μια εταιρεία η οποία κατασκεύαζε εξαρτήματα με τα οποία οι ξυλοκόποι και οι δασονόμοι θα μπορούσαν να μαρκάρουν την ξυλεία τους μέσα στα δάση, έναν αξιόπιστο τρόπο, με τον οποίο θα μπορούσε να μαρκάρει τα δέντρα από κάποια απόσταση. H εταιρεία ανταποκρίθηκε άμεσα, και προχώρησε στην κατασκευή ενός «όπλου» το οποίο εκτόξευε σφαίρες με χρώμα (paintball), επιτυγχάνοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βεληνεκές.

Τον Ιούνιο του 1981 διεξήχθη το πρώτο παιχνίδι paintball στο New Hampshire των ΗΠΑ με όπλα τύπου Nel-spot 007 και έκτοτε δεν άργησε να επεκταθεί και στον υπόλοιπο κόσμο. Το 1984 διοργανώθηκε το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα στις ΗΠΑ, ενώ το 1985 άνοιξε η πρώτη πίστα στην Αγγλία. Το 1991, το paintball ξεκινά στην Γαλλία, την Δανία και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ από το 1996 τα όπλα με τις χρωματιστές σφαίρες κατακτούν και την Ελλάδα.

Πώς μπορώ να παίξω;

Υπάρχουν πολλά κέντρα που διοργανώνουν παιχνίδια και ενοικιάζουν εξοπλισμό (βλ. παρακάτω). Μαζεύετε την ομάδα σας (κατά προτίμηση από 20 άτομα και πάνω), πηγαίνετε στον χώρο και η... μάχη ξεκινάει.

Μάχη; Και αν χτυπήσω;

Η ασφάλεια είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του paintball. Το χρώμα που περιέχεται στις κάψουλες των όπλων είναι μη τοξικό και φεύγει εύκολα από τα ρούχα με πλύσιμο. Το σφαιρίδιο είναι αρκετά ελαφρύ (1γραμμάριο περίπου) και το χτύπημα δεν προκαλεί πόνο, εκτός και αν γίνει από πολύ κοντινή απόσταση. Ειδικές μάσκες προστατεύουν το πρόσωπο και το λαιμό, ενώ στους παίχτες παρέχονται και ειδικά προστατευτικά αξεσουάρ, όπως περιβραχιόνια και θώρακες για να αποφευχθούν τυχόν μελανιές. Σκοπός του παιχνιδιού, άλλωστε, είναι η ομαδική διασκέδαση και όχι η πρόκληση σωματικών βλαβών στον συμπαίκτη.

Χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση;

Δεν είναι απαραίτητο, αλλά θα σας βοηθήσει πολύ κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, μιας και θα χρειαστεί να είστε συνεχώς εν κινήσει. Κυρίως όμως, σε παιχνίδια πίστας (speedball, hyperball), η καλή φυσική κατάσταση και η ταχύτητα παίζουν πρωταρχικό ρόλο.

Τι πρέπει να προσέξω;

* Μην πυροβολείτε εκτός παιχνιδιού. Αυτονόητο.
* Ελέγξτε την μάσκα για τυχόν ρωγμές.
* Σιγουρευτείτε ότι η μάσκα "κάθεται" καλά στο κεφάλι σας και δεν πρόκειται να βγει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.
* Πάντα να θεωρείτε ότι το όπλο είναι γεμάτο, ανεξάρτητως αν είναι ή όχι.
* Μάθετε τους κανόνες του παιχνιδιού και τηρήστε τους κατά γράμμα.
* Ποτέ μην αφαιρείτε την μάσκα σας κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, παρά μόνοι στις «ασφαλείς ζώνες» που σας υποδεικνύει ο διαιτητής.
* Αν είστε κουρασμένοι αποφύγετε να παίξετε Painball. Οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν στο τέλος της ημέρας, όταν οι παίκτες είναι ξεθεωμένοι
* Ενημερώστε τους υπεύθυνους για οποιαδήποτε αλλεργία ή πάθηση αντιμετωπίζετε.,

Τώρα που μάθατε τα βασικά, μπορείτε να αρχίσετε να "ψάχνεστε" για να βρείτε το κατάλληλο χώρο που σας αρέσει. Ή απλώς να ρίξετε μια ματιά στους παρακάτω. 

Πάρνηθα Paintball Club
 
10 λεπτά από το κέντρο της Κηφισιάς βρίσκεται ένας από τους παλαιότερους αλλά και μεγαλύτερους συλλόγους Paintball της Αττικής. Πρόκειται για ένα τεχνητό χωριό που αποτελείται από 6 σπιτάκια, ένα ρέμα και δύο μικρές γέφυρες που μεταφέρουν το παιχνίδι την άλλη μεριά. Η πυκνή βλάστηση γύρω από το χωριό βοηθάει στις κρυψώνες και τον ανεφοδιασμό των παιχτών, οι οποίοι χωρίζονται σε ομάδες των 10 ή 15 ατόμων. Το κόστος της συμμετοχής συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού και 200 σφαιριδίων είναι 25€ ευρώ το άτομο. Από Δευτέρα έως Παρασκευή η τιμή συμμετοχής είναι 20€. 

Greek Paintball (στο Adventure Park)

Μέσα στο χώρο του Adventure Park στη Μαλακάσα, θα βρείτε και τις εγκαταστάσεις του Greek Paintball. Σε ένα κτήμα 30 στρεμμάτων θα βρείτε πέντε διαφορετικές πίστες πραγματικής περιπέτειας, με δέντρα, χώμα και προστατευτικά λάστιχα σε ανώμαλο έδαφος. Στην κάθε μία παίζονται διαφορετικά παιχνίδια και σενάρια, ενώ ο minimum αριθμός παιχτών στην κάθε μία είναι 10 άτομα, τα οποία μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες των 5. Το κόστος συμμετοχής είναι 25€ ανά άτομο με 200 σφαίρες, ενώ οι επιπλέον 100 σφαίρες κοστίζουν 6€. 

Invader Paintball Park
 
Σε έναν ιδιόκτητο δασικό χώρο 100 στρεμμάτων στη Μαλακάσα βρίσκεται και το καταπράσινο Invader Park, ειδικά διαμορφωμένο με ξύλινα σπιτάκια, γέφυρες, αναχώματα, ναρκοπέδια, παγίδες, εμπόδια, παρατηρητήρια, δεξαμενές κ.α. Είναι προτιμότερο η παρέα σας να αποτελείται από 14 με 16 άτομα, έτσι ώστε να χωριστείτε σε δύο ομάδες και να μπορέσετε να εφαρμόσετε ευκολότερα τα παιχνίδια-σενάρια. Εναλλακτικά θα αγωνιστείτε αντιμέτωποι με κάποια άλλη ομάδα. Το κανονικό κόστος συμμετοχής είναι 25€ ανά άτομο με 200 σφαίρες και όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ αν είστε πάνω από 14 άτομα, το κόστος πέφτει στα 20€ ανά άτομο. Επίσης, για κάθε επιπλέον μπίλια πληρώνετε 0.05€. 

Bouncing Betty Paintball Field

Τρεις διαφορετικές πίστες, διαθέτει η… Μπέτυ στην Κάντζα. Η κάθε μία είναι περίπου τρία στρέμματα, έχει διαφορετική διαρρύθμιση και παίζονται παιχνίδια με διαφορετικά σενάρια. Σε κάθε μία μπορεί να παίξει παρέα 8 έως 20 ατόμων και μεταξύ των τριών υπάρχει ειδικό προστατευτικό δίχτυ έτσι ώστε να μπορούν να παίζουν ταυτόχρονα 3 παρέες χωρίς να μπορεί να αλληλεπιδρά η μία με την άλλη. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ενοποίησης των τριών σε μία μεγάλη πίστα 9 στρεμμάτων σε περίπτωση που μια παρέα αποτελείται από 40+ άτομα. Σαββατοκύριακα και αργίες το κόστος συμμετοχής ανά άτομο είναι 25€ και καθημερινές 20€. Οι έξτρα 100 σφαίρες κοστίζουν 5€. Αν είστε μέλος του club (δωρεάν εγγραφή) έχετε 40% έκπτωση στις παραπάνω τιμές. 

Sniper Club 
Σε μία έκταση 15 στρεμμάτων εξ ολοκλήρου περιφραγμένη, στην Παλλήνη, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Sniper Club, οι οποίες περιλαμβάνουν συνολικά τρεις πίστες. Μία συνολικής έκτασης έξι στρεμμάτων με φυσική διαμόρφωση, μία hyperball και μία speedball συνολικής έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων. Το Club λειτουργεί όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ, μετά από κράτηση, αγώνες διεξάγονται και το βράδυ αφού υπάρχει επαγγελματικός φωτισμός. Τις καθημερινές το κόστος είναι 12€ ανά άτομο με 150 σφαίρες και τα Σαββατοκύριακα 15€ ανά άτομο με 200 σφαίρες. Ο ελάχιστος αριθμός ατόμων είναι 8.

Καλές (και ασφαλείς) μάχες!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v