Bungee jumping: Extreme... βουτιά από (πολύ) ψηλά

Ανεβαίνεις στη γέφυρα. Δένεσαι. Βουτάς. Τόσο απλό. Αλλά και τόσο δύσκολο. Αν καταφέρετε να πάρετε τη γενναία απόφαση, μπορείτε να πάρετε και το δρόμο για την Κόρινθο, ή την Κρήτη. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το πιο... extreme των extreme sports.
Bungee jumping: Extreme... βουτιά από (πολύ) ψηλά
Κενό. Ψηλά. Χαράδρα. Νερό. Ίλιγγος. Δεν έπρεπε να κοιτάξεις. Σχοινιά. Ασφαλή. Ή τουλάχιστον έτσι λένε. Κι αν δεν είναι; Να πας πίσω; Έλα τώρα. Αφού έφτασες μέχρι εδώ. Ίλιγγος. Κενό. Trailer. Της ζωής σου. Τράνταγμα. Ζεις;

Ζεις. Κι ήταν και μια από τις δυνατότερες εμπειρίες της ζωής σου. Μόλις έκανες bungee jumping.

Όπως και αν το δεις –είτε σαν έκρηξη αδρεναλίνης, είτε σαν «αυτό με τους τρελούς που πηδάνε στο κενό» – το bungee jumping είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα extreme sports, αν μη τι άλλο ακριβώς επειδή είναι τόσο αμφιλεγόμενο.

Οι ρίζες του χρονικά χάνονται στα βάθη των αιώνων. Γεωγραφικά, όμως, τις βρίσκουμε στο νησί Pentecost, του συμπλέγματος Vanuatu, στον Ειρηνικό, όπου οι ιθαγενείς, σύμφωνα με την πανάρχαια παράδοση της φυλής, μόλις φτάσουν 16 ετών πηδούν, με τους αστραγάλους τους δεμένους με κληματσίδες, από μια ξύλινη εξέδρα ύψους 20 μέτρων, καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με τα χέρια, για να προστατευτούν –όσο αυτό είναι δυνατόν– από την πρόσκρουση στο έδαφος. Όσοι δε σκοτωθούν ή δε σακατευτούν σε αυτή την τελετή ενηλικίωσης γίνονται αρχηγοί της φυλής.

Η τελετή –η οποία εξακολουθεί να υφίσταται– έγινε γνωστή παγκοσμίως από τον Sir David Attenborough και ένα συνεργείο του BBC, που την βιντεοσκόπησαν το 1950, εμπνέοντας μια ομάδα φοιτητών της Οξφόρδης να πηδήξουν δεμένοι με σχοινιά την 1η Απριλίου του 1979 από τη Γέφυρα Clifton στο Bristol, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψή τους. Η οποία, βέβαια, καθόλου δεν τους πτόησε από το να συνεχίσουν, με άλματα από τη Golden Gate Bridge του Σαν Φρανσίσκο και άλλες γέφυρες του κόσμου, διαδίδοντας την ιδέα.

Ο A.J. Hackett, ένας Νεοζηλανδός που προφανώς σκέφτηκε ότι, αν απομακρύνεις το έδαφος τόσο ώστε να αποφύγεις τη βεβαιότητα του σπασμένου κεφαλιού, η ιδέα των ιθαγενών θα γίνει ένα εξαιρετικά δημοφιλές extreme sport στο διψασμένο για αδρεναλίνη δυτικό κόσμο, έκανε το πρώτο «εμπορικό» άλμα το 1985 από τη Γέφυρα Greenhithe στο Auckland, συνέχισε με θεαματικές βουτιές στο κενό από κτίρια που περιελάμβαναν ακόμα και τον Πύργο του Άιφελ και άνοιξε την πρώτη «σχολή» bungee jumping –στην πραγματικότητα, το πρώτο σημείο που ήταν ανοιχτό για όποιον ενδιαφερόταν να πηδήξει στο κενό δεμένος με σχοινιά, έναντι πληρωμής– την οποία και διατηρεί μέχρι σήμερα, με παραρτήματα σε πολλά μέρη του κόσμου.

Από τότε μέχρι σήμερα, η προσωπική του τρέλα έχει κατακτήσει τον κόσμο. «Και είναι ασφαλές;» θα ρωτήσει κανείς. Ασφαλέστατο, θα απατήσουν οι υπεύθυνοι λειτουργίας των εν Ελλάδι bungee sites, αρκεί να τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας, και κάποιοι προσωπικοί και ιατρικοί όροι. Ήτοι, για να επιχειρήσετε την πολυπόθητη βουτιά στο κενό, θα πρέπει να είστε άνω των 18 ετών –αλλιώς να συνοδεύεστε από τον κηδεμόνα σας– με ελάχιστο ύψος το 1,20 μέτρο, ελάχιστο βάρος τα 45 και μέγιστο τα 105 κιλά. Δεν πρέπει να πάσχετε από υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, επιληψία, νευρολογικές ή σκελετικές δυσλειτουργίες, διαβήτη ή άσθμα. Επίσης, δεν κάνετε bungee jumping αν είστε έγκυος ή έχετε πάθει πρόσφατα διαστρέμματα ή μυϊκούς τραυματισμούς.

Το bungee jumping δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη εκπαίδευση, ούτε συγκεκριμένα ρούχα ή εξοπλισμό. Ανεβαίνετε στη γέφυρα, δένεστε και βουτάτε. Τόσο απλό, αλλά και τόσο δύσκολο.

Αν έχετε πάρει τη γενναία απόφαση, μπορείτε να πάρετε και το δρόμο προς την Κόρινθο, όπου λειτουργεί ένα από τα θεαματικότερα bungee sites στον κόσμο. Και όχι, δεν υπερβάλλουμε. Βουτάτε στο κενό από 78 μέτρα ύψος, θαυμάζοντας –όταν φτάσετε στο χαμηλότερο σημείο, γιατί από ψηλά δε θα τη θαυμάζετε, μάλλον θα τη φοβάστε– τη συγκλονιστική θέα της διώρυγας. Το Zulu Bungee, που αναλαμβάνει το άλμα σας, λειτουργεί εδώ και χρόνια με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας, καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Το κόστος είναι 60 ευρώ, ή 75 ευρώ για να πάρετε και την εμπειρία σας καταγεγραμμένη σε DVD κι ένα μπλουζάκι με το λογότυπό τους. Το σημείο είναι στη γέφυρα της παλιάς Εθνικής Οδού στον Ισθμό, στην έξοδο προς Λουτράκι, ενώ για ραντεβού, απορίες και κατευνασμό φοβιών μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 210 5147051.

Αν, πάλι, βρεθείτε στην Κρήτη, η Liquid Bungy Team που αναλάμβανε παλαιότερα τα άλματά μας από τη γέφυρα της Χαλκίδας και εκείνα στα Rockwave από το 1999 μέχρι το 2005 έχει μετακομίσει στην Αράδαινα, 85 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων και άλλα τόσα από το Ηράκλειο. Η γέφυρα από την οποία θα κάνετε τη βουτιά στο κενό διαθέτει το ιλιγγιώδες ύψος των 138 μέτρων, από κάτω της βρίσκεται το καταπράσινο φαράγγι της Αράδαινας, και εννοείται πως και εδώ τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια οι αυστηρότεροι κανόνες ασφαλείας. Άλματα πραγματοποιούνται από εδώ μόνο Σαββατοκύριακα, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη δύση του ηλίου, με το κόστος στα 100 ευρώ να περιλαμβάνει αναμνηστικό δίπλωμα, ψηφιακές φωτογραφίες και βίντεο σε DVD και μπλουζάκι με το λογότυπο. Καλέστε για ραντεβού (φοβίες, απορίες κλπ) στα τηλέφωνα 6937615191 και 210 9704435.

Καλές βουτιές!

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v