Πτήσεις πάνω από την Αθήνα: Αέρα στα φτερά μας

Ποιος μπορεί να πιλοτάρει ένα αεροπλάνο; Πόσο κοστίζει μια μισάωρη, εκπαιδευτική πτήση πάνω από την Αθήνα; Πού θα απευθυνθείτε για να κλείσετε μια πτήση με ελικόπτερο; Ο αττικός ουρανός βρίσκεται πιο κοντά απ’ όσο φαντάζεστε.
Πτήσεις πάνω από την Αθήνα: Αέρα στα φτερά μας
της Ηρώς Κουνάδη

Όταν κοιτάς από ψηλά, μπορεί η Αθήνα να μην μοιάζει ακριβώς ζωγραφιά, σίγουρα όμως φαίνεται εντυπωσιακή. Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς ακριβώς βλέπουν την πόλη από ψηλά οι πιλότοι των ελικοπτέρων, πώς προσανατολίζονται τα αεροπλάνα ή πώς μοιάζει η αίσθηση ενός μαχητικού που κάνει ελιγμούς στον αέρα, η ευκαιρία σας να το μάθετε από πρώτο χέρι λέγεται εκπαιδευτικές πτήσεις στον αθηναϊκό ουρανό, και δεν κοστίζει όσο ακριβά φαντάζεστε. Τα τέσσερα πακέτα πτήσεων που βρήκαμε εγγυώνται πρωτόγνωρες εμπειρίες, ενώ αποτελούν και εξαιρετικές ιδέες για δώρα σε (περιπετειώδεις και μη) φίλους. Προσδεθείτε και μην καπνίζετε.

Πτήση με Cessna

Στην Αερολέσχη Μεσογείων, θα πετάξετε με ένα Cessna 172, σε ύψος από 2.000 έως 3.000 πόδια, για να έχετε την καλύτερη δυνατή θέα της Αθήνας από ψηλά. Θα απογειωθείτε από το αεροδρόμιο του Τατοΐου, και θα πετάξετε για 35 περίπου λεπτά, παρέα με τον εκπαιδευτή της πτήσης, σε αεροπλάνο διπλού χειρισμού. Αν το επιλέξετε, μπορείτε να πιλοτάρετε εσείς το Cessna σας, υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτή.

Το πακέτο περιλαμβάνει, επίσης, μισή ώρα ενημέρωση πριν την πτήση, από εκπαιδευτή στο γραφείο πτήσεων της αερολέσχης, ενώ στο αεροπλάνο μπορούν επίσης να σας συνοδεύουν δύο ακόμα φίλοι. Το πακέτο κοστίζει 95€, και περιλαμβάνει δωρεάν εγγραφή και ετήσια συνδρομή μέλους, καθώς επίσης και εγγραφή μαθητευομένου χειριστή στην Αερολέσχη. Αν δεν χορταίνετε με τίποτα, μπορείτε με 65€ επιπλέον να πετάξετε μισή ώρα ακόμα, μέχρι την Αίγινα ή την Χαλκίδα. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ.



Πτήση με Υπερελαφρό Διθέσιο IBIS GS700

Η πτήση ξεκινά από το αεροδρόμιο των Μεγάρων, αφού πρώτα παρακολουθήσετε μία 35λεπτη ενημέρωση για την πτήση, την ασφάλεια και τους βασικούς χειρισμούς του αεροπλάνου. Εν συνεχεία, πετάτε για 25 λεπτά πάνω από την Αθήνα με το Ibis Magic GS700, ένα 2θέσιο υψηλοπτέρυγο υπερελαφρό αεροσκάφος, κατασκευασμένο εξολοκλήρου από αεροπορικό αλουμίνιο, το οποίο διαθέτει διπλά χειριστήρια που το καθιστούν κατάλληλο για εκπαίδευση.

Το πιλοτήριο είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα όργανα για VFR πτήσεις καθώς και με control yoke (χειριστήριο όπως αυτό που βρίσκει κανείς στα πιστοποιημένα αεροσκάφη τύπου Cessna, Piper, Boeing, Learjet κτλ). Η πολυτελής και ευρύχωρη καμπίνα θα κάνει την πτήση σας όχι μόνο συναρπαστική αλλά και άνετη.

Η πτήση σας μπορεί να πραγματοποιηθεί καθημερινές αλλά και Σαββατοκύριακα, από τις 9.00 έως τις 17.00, κατόπιν ραντεβού. Μοναδικός περιορισμός είναι ότι το βάρος σας, για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 κιλά και το ύψος σας τα δύο μέτρα. Το πακέτο κοστίζει 85€ για 25 λεπτά πτήσης, ενώ κατόπιν συνεννόησης με τους εκπαιδευτές μπορείτε να πετάξετε δύο άτομα ταυτόχρονα, σε σχηματισμό (με δύο διαφορετικά αεροσκάφη) στην τιμή των 160€. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ.



Πτήση με ελικόπτερο

Απογειώνεστε, και σε αυτήν την περίπτωση, από το Τατόι, και απολαμβάνετε την θέα της Αθήνας όπως ξεδιπλώνεται αργά κάτω από τα πόδια σας, ως συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου Robinson R22 Betta, που διαθέτει διπλό πηδάλιο για μαθήματα πτήσεων. Πριν από την πτήση, για μισή ώρα περίπου, ενημερώνεστε για τα βασικά θέματα ασφάλειας, δοκιμάζετε τους Flight Simulators, μαθαίνετε τις εναλλακτικές του σχεδίου πτήσης, και παρακολουθείτε, εάν το επιθυμείτε, live πτήσεις και προετοιμασία για την απογείωση.

Κατά την 30λεπτη πτήση σας, ο πιλότος θα σας ενημερώνει για κάθε του κίνηση, για τις δυνατότητες των πτήσεων με ελικόπτερο και θα σας αφήσει για λίγο να πιλοτάρετε υπό την επίβλεψή του. Περνώντας πάνω από γνωστά μέρη, απολαμβάνετε την Αθήνα από ψηλά (ΟΑΚΑ, Ακρόπολη, Λυκαβηττό, κλπ), και τέλος βιώνετε την εμπειρία της προσγείωσης ως συγκυβερνήτης.

Το πακέτο κοστίζει 145€ και περιλαμβάνει τη συνδρομή ενός έτους στη σχολή πτήσεων. Οι πτήσεις πραγματοποιούνται πριν τη δύση του ήλιου καθημερινές και Σαββατοκύριακα, κατόπιν ραντεβού. Οι πιλότοι των εκπαιδευτικών αυτών πτήσεων, είναι εκπαιδευτές της πολεμικής αεροπορίας. Ο περιορισμός του βάρους (μικρότερο των 110 κιλών) και του ύψους (κάτω από 2,00 μέτρα) ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.



Πτήση με Ακροβατικό Pioneer 300 Hawk

Ας πούμε ότι η συγκίνηση μιας απλής, καθημερινής πτήσης, ακόμα κι από την θέση του κυβερνήτη, δεν σας είναι αρκετή, ή ότι είστε περιπετειώδες πνεύμα και θέλετε λίγη έξτρα αδρεναλίνη στην πτήση σας. Τι κάνετε; Κλείνετε μια πτήση με το ταχύτερο ακροβατικό υπερελαφρό αεροσκάφος στην Ελλάδα, και απογειώνεστε από το αεροδρόμιο των Μεγάρων για μια πτήση… πολλών G.

Θα πετάξετε με ένα καινούργιο κατακόκκινο Pioneer 300 Hawk με ταχύτητα 300χλμ/ώρα και θα βιώσετε συνθήκες που μοιάζουν με εκείνες που ζει κανείς μέσα σε ένα μαχητικό αεροσκάφος. Θα έχετε, μάλιστα, την ευκαιρία να πάρετε το πηδάλιο για λίγο στα χέρια σας και να γίνετε εσείς ο πιλότος. Η ευελιξία και ο τρόπος πτήσης του Hawk μοιάζει με αυτή ενός μαχητικού αεροσκάφους, με δυνατότητα εκτέλεσης ακροβατικών ελιγμών. Το Hawk αποτελεί την πολυτελή έκδοση του Pioneer 300 με δερμάτινα καθίσματα και μικροϋπολογιστή. Οι πτήσεις γίνονται από επαγγελματίες πιλότους, με τα υψηλότερα standards του κόσμου για την κατηγορία των υπερελαφρών.

Η πτήση σας θα διαρκέσει συνολικά μία ώρα, ενώ θα προηγηθεί πλήρης ενημέρωση από τον πιλότο για τους βασικούς χειρισμούς του αεροσκάφους, την πτήση και την ασφάλειά σας. Το πακέτο κοστίζει 190€. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v