Αρχείο ΕΡΤ: Η τηλεόραση (κατά)γράφει online Ιστορία

Τι κοινό έχουν ένα δελτίο ειδήσεων του 1968, ένα ντοκιμαντέρ του ’90 για την Αντίπαρο, η Μαντάμ Σουσού και η... ανταρσία στη Φρουτοπία; Είναι όλα διαθέσιμα στο online, ψηφιοποιημένο αρχείο της ΕΡΤ που όσο πάει μεγαλώνει.
Αρχείο ΕΡΤ: Η τηλεόραση (κατά)γράφει online Ιστορία
Υπάρχει μια αίσθηση που δεν είναι ακριβώς νοσταλγία και η οποία «ξυπνάει» όταν ακούς μια μελωδία που έχεις να ακούσεις δυο-τρεις δεκαετίες. Μια μελωδία που σου θυμίζει νωχελικά κυριακάτικα βράδια καλοκαιριού, από τις εποχές εκείνες που οι γειτονιές μύριζαν καρπούζι και τα παράθυρα τα βράδια έμεναν ανοιχτά γιατί τα διαμερίσματα δεν είχαν air-condition. Το τραγούδι των τίτλων έναρξης της Μαντάμ Σουσού, ας πούμε. Η πρώτη ανακάλυψη του οποίου –μαζί με όλα σχεδόν τα επεισόδια της σειράς– στο online Αρχείο της ΕΡΤ συνοδεύεται από ένα ασυναίσθητο παραμιλητό του τύπου «έλα ρε…» και παραξενεμένες ματιές από τα διπλανά γραφεία.

Το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο εν εξελίξει, που χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και το οποίο φιλοδοξεί –όταν με το καλό ολοκληρωθεί– να αποκαταστήσει, συγκεντρώσει και χαρίσει στον κόσμο πολύτιμο οπτικοακουστικό υλικό, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Αυτό στην πράξη μεταφράζεται σε βίντεο, φωτογραφίες και ηχητικά ντοκουμέντα που αποτελούν περίπου το 70% του οπτικοακουστικού αρχείου της Ελλάδας. Εικόνες που θα περιλαμβάνονται στα μελλοντικά e-βιβλία Ιστορίας, ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, τα πρώτα σήριαλ που βλέπαμε μικροί, ειδήσεις των αρχών του αιώνα, αθλητικά ρεπορτάζ, ενημερωτικές εκπομπές είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Οι ιστοριοδίφες θα ενθουσιαστούν να μάθουν ότι το αρχαιότερο φιλμ του Αρχείου Ειδήσεων Τηλεόρασης (που αριθμεί συνολικά 50.000 τίτλους ή τα 3.338.000 μέτρα φιλμ) φέρει τον τίτλο «Βόσπορος» και χρονολογείται κοντά στο 1910. Τα παιδιά που μεγάλωσαν στα ‘80s ενθουσιάζονται με την ανακάλυψη όλων των επεισοδίων και των τριών κύκλων της θρυλικής Φρουτοπίας.

Το αρχείο ανεβαίνει σταδιακά online, αλλά η διαδικασία παίρνει χρόνο και η αισιόδοξη πρόβλεψη είναι ότι θα χρειαστούν ακόμα πέντε έως εφτά χρόνια για να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση. Τα αρχεία που δεν βρίσκετε online ενδέχεται να έχουν ψηφιοποιηθεί και να μην έχουν ανέβει ακόμα –περίπτωση στην οποία θα χρειαστεί απλά να κάνετε υπομονή, καθώς ο Αρχειακός Χώρος, στον οποίο συγκεντρώνεται το ψηφιοποιημένο υλικό, δεν είναι επισκέψιμος για το κοινό. Υπάρχει η πρόβλεψη κάποια στιγμή μελλοντικά να δημιουργηθεί ένα Μουσείο-Αρχείο στο Ραδιοτηλεοπτικό Μέγαρο της ΕΡΤ αλλά, όπως μας ενημέρωσαν από το γραφείο τύπου, αυτό το «μελλοντικά» είναι ακόμα τόσο αόριστο όσο ακούγεται.

Τα καλά νέα, τώρα, είναι ότι το εργαλείο της αναζήτησης στο online αρχείο λειτουργεί υποδειγματικά –αποκλείεται να ψάχνετε κάτι που έχει ανέβει online και να μην το βρείτε.

Για να ξεκινήσετε τις αναζητήσεις σας, κάντε κλικ εδώ.

Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v